Természetesen nem csomagcipelésről szól a poszt, hanem a lelkes beharangozó után a nagyüzemi kontextusból kiemelve is megnéztem, mit nyújt az új Sopron Óvatos Duhaj Porter kisüzemi versenytársak mellé állítva.
A piacon több kisebb főzdének is van Portere (Pl. a Vaskakasnak egy nagyon szépen összerakott darabva), de - márcsak a neve és a terítés miatt is - legismertebb a szintén idén debütált Szent András 6:3, ami csakúgy ivós, azaz Brown Porter. Aztán ott a Monyo Invisible Bikini is, meg még sok más. Én betérve az madaras tecsóba sajnos nem akadtam csak a Maltman Porterére, pedig egy Fuller's London Porterre nagyon kíváncsi lettem volna ebben a kontextusban. Helyette a Szent András 6:3 lesz az úgymond etalon. Természetesen árban nem lesz jobb a palackos változat a nagyüzeminél egy hiperben, de egy sörözőben már akár ugyanannyiba is kerülhet, vagy kb. 100-150-Ft-ra apadhat az árkülönbözet egy korsó esetében, amit már bárki szívesen feláldoz a minőség oltárán, ha valóban érdemes. Erre kerestem a választ. Vakkóstolást tartottam, gyermekeim töltötték ki a színfalak mögött a söröket, A kóstolás a BJCP 2015 - 13C Angol Porter (ez a 2008-as verzió Brown Portere helyett került be) alapján történt.
A három pohár szerint az alábbi tapasztalatok voltak.
Sima pohár:
Vizes, kávé, kis kakaó, nagyon halványan mogyoró, kis keksz, tejkaramell 7
Megj 3
Íz-korty vizes kávés nagyon egysíkú (festőmalátás) a pörköltség, szájösszehúzó az asztringencia, kicsit szúrósabb szénsav, de még elég apró és krémes 13 + 3
Össz 6 kicsit kellemetlen utóíz, de egy krémes, enyhén jellegtelen, de elfogadható porter
Szumma: 32/50 - általában megfelel típusának, kisebb hibái vannak
Arany szélű pohár:
Kakaós tejkaramelles kekszes mogyorós vizeskávés, kenyér-kalácshéj, pörkölt 10
Megjel.2/3 a másik habja sokkal szebb
Íz száraz, kekszes, kávés, itt is van pörkölt és asztringens hatás, a krémesség, a kávés utóíz nem megy át bántó csersavasságba 16/20 + 4/5
Össz: jól iható száraz hatású klasszik brown porter 8
Szumma: 40/50 - Jó példája a típusának, apróbb módosításokat igényel
Craftfest Wien-pohár
Illat vizes kávé, pörköltség 6/12
Megj 2/3 túl nagy hab sok CO
Íz-korty Kávés pörkölt ízvilág üres-vizes utóíz, túl sok szénsav, csersavas astringens, túl sok pörkölt malátás utóíz 12+3
Össz A festőmalátás ízek minden más finomságot eltakarnak, egysíkú, de technikai hiba nélküli porter, bár a szénsav az túl van tolva benne 6
Szumma: 29/50 - Hiányoznak a típus jellemzői és / vagy kisebb hibái vannak
Ha lerántjuk a leplet, akkor a craft-festes pohár a Maltman Portert rejti, a sima a Soproni Óvatos Duhaj Portert és az arany szegélyű a Szent András 6:3-at. Árakat tekintve palackosan (dobozosan) a Soproni (300 Ft) kb. csak 150 forinttal olcsóbb, mint a Szent András (700 Ft körül a a főzde helyesbített - 460-490 Ft / 0,5 l) és a Maltman árán 2 Óvatos Duhajt vehetünk (399 Ft / 0,25 l). A Soproni Porter tehát tud annyit, sőt többet, mint egy közepes minőségű kisüzemi, azonban a patikamérlegen adagolt költséghatékonyság miatt egy igényesebben komponált kisüzemi sör (akár a Monyo vagy a Vaskakas portere is) azért messze nagyobb élményt nyújt, mint a Soproni Porter.
Tanulság: Nem minden kézműves tud többet a nagyüzemnél.
Tanulság2: Ha igényesek vagyunk és pénzünk is van rá, akkor van jobb alternatíva az Óvatos Duhajkodásnál, kérdés, hogy meg tudjuk-e - van-e a kisboltban? - vagy meg akarjuk-e - rászánunk-e annyi pénzt és időt? - vásárolni. Én az akarás mellett vagyok...
Tanulság3: A maradékokból meg - kizárólag a hidegre való tekintettel - gyorsan összedobtam egy forralt, narancsos-csokis portert. Egs!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.