Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Staropramen - Prága eladta a lelkét

staropramenIMG_7761.JPGTavasz óta az összes kereskedelmi csatorna reklámblokkjaiban a legkülönbözőbb időpontokban ütközhetünk bele "Prága első számú söré"-be, a Staropramenbe. Vajon véletlen, hogy a reklámkampány indulása idején került át a Magyarországon forgalmazott Staropramen gyártása a smichovi gyárból a Borsodi fellegvárába, Bőcsre? Persze, hogy nem. Vajon megtartották az eredeti minőséget? A nagy visszhangot kiváltott Kozel-kóstolás után blogunk újabb vaktesztet csinált, az általa amúgy kedvelt Staropramennel. A kérdés ismét az, hogy mennyire esett áldozatul a globalizációnak ez az - ugyan nem csúcs, de  - nagyon kedvelt cseh márka. Mennyire az élmények és a csomagolás teszi a sört szebbé, jobbá? Kóstolásunkhoz köszönjük Bud Taste segítségét, aki a külhoni szupermarketektől csaknem a hűtőnkig szállította a Staropramen nem-licenc változatát. Kóstolás előtt néhány technikai részlet. Természetesen mindkét palack azonos időre (kb. 10 óra) egymás mellett álldigált a hűtőnk ajtajában. Mivel a cseh sörös palack már egy másik dizájn-érában született, ezért a kelleténél sokkal jobban elmaszkíroztuk a versenyzőket, rongyokat, fóliát és egyéb - a Magyar Néphadsereg kötelékében megtanult - látványos alakmásításokat hajtottunk végre, hogy kitapintani se legyen esélyünk a magyar vagy a cseh verziót, csak egyéb érzékeink vezéreljenek. Nosza, harsogjanak a fanfárok, lépjen a szorítóba a két ellenfél!

staropramenIMG_7771.JPG

1. Habtartósság, látvány, szín

A poharakba töltött sörnél már a kitöltés után jelentős a különbség. Az 1-es versenyző kisebb habot fejleszt, melynek állaga, textúrája a 2-eshez képest elég lagymatag, és a kétperces szintidő után a 2-es minta habja még urasan, paplanosan terül szét, míg az 1-esé már a harmadára csökkent. itt érdekes mód még a sör színében is különbség van, az 1-es minta tükrösen áttetsző borostyánszín, míg a 2-es enyhén opálos és valamivel világosabb.

staropramenIMG_7772.JPG

2. Illat

Az 1-es minta enyhén édeskés malátaillatába savanykás felhangok keverednek, és hozzáadódik egy kevés  komlókeserű. A 2-es palackból kitöltött sör aromái sokkal kifinomultabbak, a malátaédesség mellé nem tolakszanak oda, csak halovány fanyar jegyek, és a keserű száraz komlóillat mellett egy határozott főzelékes, zöldséges vonal is tisztán kiérezhető.

staropramenIMG_7774.JPG

3. Íz, kortyérzet

Az 1-eske markáns keserűvel indít, már a nyelvhegyünket elnyomja az enyhén orvosságos keserűség, fanyar, olcsósörös ízek húzzák meg a nyelvünk széleit. A keserűség tapadósan ott marad a kemény majd a lágy szájpadláson, utóízében folytatódik a savanykás érzet. Apró buborékjai mellett egy egyenkeserű marad meg a szánkban. A 2-es versenyzőnél egy kellemesebb malátaédességgel indul a korty, és ez vált át harmonikusan keserűbe. Itt is vannak savanykás jegyek, de csak a háttérben, és előbújnak a cseh komlózásnak az elegáns száraz jegyei, amik nem orvosságosan, hanem enyhén zöldségesen és inkább szárítóan érződnek garatunkon. A keserűséget nem a nyelvünk hegyén, hanem - az ízérzékelés szerinti - helyén, a nyelvtőn érezzük, nincs kellemetlen fanyar utóíz, kicsit lágyabbak a buborékok is.

staropramenIMG_7776.JPG

Összegzés

Gondolom, mindenki számára már az 1. pontnál egyértelművé vált, hogy az 1-es a magyar klón és a 2-es az eredeti Staro. Ismét beigazolódott sejtésünk. A prágai Vár csak ügyes álruha, csillogó, lényeget eltakaró csomagolás, és egy multi által jelentősen lebutított verzió került Magyarországon forgalomba, amit a Borsodi marketingesek lenéző mókusvakítással próbálnak lenyomni a torkunkon. Ugyan nem olyan élvezhetetlenül szar, mint a kőbányai Kozel, de köszönőviszonyban sincsen az eredeti cseh darabbal. Kíváncsi volnék, egy cseh sörbarát milyen ívben köpné a kocsma padlatára a bőcsi verziót, amivel minket etetnek, azaz itatnak.

Számomra egy komoly konklúzió maradt. Ha jó cseh ivósörre vágyom, maradok a Budweisernél vagy a Pilsner Urquellnél, az 599-es vonalkódú Staropramen részemről a polcon marad. Szerencsére a barnát még csak forgalmazzák és nem gyártják itthon, és - a lesújtó magyar licenc-tendenciát (Löwenbräu, Spaten, Kozel, Staropramen) nézve - remélem, ez egy ideig így is marad...

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr875508180

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Keresd a különbséget! 2016.02.28. 10:16:12

Villámposzt csehsörkedvelőknek. illetve azon belül is Staropramen-fogyasztóknak. A minap egy Facebook csoportban valaki figyelmeztetett, hogy a barna Staroprament is elkezdték Bőcsön főzni és egyelőre a boltokban mind az importált (még?), mind a hazai...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.10.29. 09:30:57

ma már a Védegyletek (hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A9degylet_%28reformkor%29) alapszabályait is kintről kellene behoznunk, annyit hülyült ez az ország...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.10.29. 09:42:46

A teszteredmény nem meglepő, ami annál is szomorúbb, mert a léc amúgy nincs túl magasan: legalábbis ismereteim szerint a cseh sörközvéleményben hallani panaszokat a Staro utóbbi években tapasztalható minőségromlására.

A végére egy metodikai megjegyzés: érdemes lenne a képeken balról jobbra számozni, azaz 1-esnek a baloldali sört nevezni. Most fordítva van és ez olyan arabos... ;-)

-kk- 2013.10.29. 09:45:57

rajongok ezért a sorozatért :)

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2013.10.29. 10:49:40

Valakit ért meglepetés?
Ivott manapság valaki jó bőcsi sört?
A Tuborg volt az egyetlen liszensz sör, amelynek a gyártását a silány minőség miatt leállította a liszenszadó.
Manapság úgyis a reklám adja el a sört és mint tudjuk ""Tízmillió magyar butaságot hord a fejében a sörről!"

Serkoptató 2013.10.29. 10:53:11

Valójában nem is a světlyvel kellett volna összehozni a bőcsi versenyzőt, mert az nem az ő súlycsoportja, hanem a ležákkal.
Bár gyanítom, akkor még inkább kiütközne a különbség...

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.10.29. 11:24:56

mi lesz a sorozat következő darabja?

rambo13 2013.10.29. 11:29:38

@Pável: talán a hb az egyetlen licensz még amit nem nyomnak tele kukoricagrízzel, annak lehet még értelme

biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2013.10.29. 12:06:55

Mivel Bőcsön nem ugyanabból a vízből készül a sör, mint a Malostranské Námestie-nél :), ezért szükségszerűen nem is lehet ugyanaz az íze. Ez olyan, mint a dobozos meg a csapolt Coca-Cola. A csapoltnak mindig más az íze, mert az mindig a helyi vízből van felhigítva, a dobozosban meg a dunaharaszti víz van.

Ogreface 2013.10.29. 13:58:30

@biciklis bakter: Na, azért itt nem csak a víz a ludas, ez egyértelmű!
Ráadásul kint is "kurvulnak" a cseh nagyüzemek, ezt nyár elején tapasztaltuk is a Staro gyári sörözőjében.
Sőt, tavaly a cseh sörrajongók is írtak egy felháborodott levelet a Prazdrojnak, a Pilsner Urquell egyre hanyatló minősége miatt.

rekspeiler 2013.10.29. 14:12:51

@biciklis bakter: Bizony bizony, ha az alapanyag sz@r, abból már nem lehet semmi jó, legyen a recept bármilyen zseniális.

Guille 2013.10.29. 15:11:34

Én a Starot már jó ideje nem tudom meginni, csak a barnát.

rambo13 2013.10.29. 17:45:04

@Ogreface: kérem uraim én már azt hitem lezártuk meg főleg veled aki szakmabeli vagy és értessz asörhöz de ugy látom nem tudnak hagyni dolgozni pedig mindjárt kész a meggyes nekem a starporamenhez semmi közöm nem is petpalackos méghogy nem csak a víz a ludas értem a célzást a cavyar irogat it biztos mindenfélenéven tudom a beperelem különbenis a meggyes lett a wiesn legjobb söre

kovacs.lehel 2013.10.29. 19:12:02

Háhh, az asszony is észrevette a különbséget, pedit több hónap telt el az eredeti cseh és a magyar licensz elfogyasztása között. Írt is a hivatalos FB oldalra, hogy akkor ez most mi, és kb. hülyének nézték, hogy márpedig ez teljesen ugyanaz a sör.

Mondjuk engem konkrétan nem érdekel, hogy hogyan gyalázzák a márkanevet, ha könnyen elérhető lenne itthon az eredeti Staro. De sajnos mindenhol csak ezt az olcsó magyar utánzatot lehet kapni :(

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.10.29. 20:49:28

@rambo13: :) Pedig ez nem is a Betyár Fekete...
@Ogreface: Bizony kurvulnak. Az üveges Nefiltrovany is sztem vállalhatatlanul gyenge...@Serkoptató: Jogos, abszolúte igazad van. De bolti szerepet tekintve talán ez a megfelelő versenytárs.@-kk-: :) Az ilyesmi mindig jobban kavarja az állóvizet, mint egy jó szlovén pale ale...

- Rendi - 2013.10.29. 23:11:58

Volt már olyan, hogy "honosítottak" egy márkát, és az jól sült el? Vagy legalább nem szarul?

virtualdog 2013.10.30. 09:29:22

Siralmas a helyzet! Nagyon rosszul esik, hosszú-hosszú évekig a Staropramen volt a kedvenc söröm, no meg a Pilsner. Én már az alkoholmentes Staropramen-nél fogtam a fejem!...

Egyetlen dolog vigasztal: az utóbbi időkben még a kiváló cseh söröknél is jobban ízlenek az itthoni remek kézműves sörök. Nekem ma már ezek a karakteres italok jelentik a SÖR-t, és ezeknél - egyelőre - a gagyi licensz-változatok réme sem fenyeget.

Nekem is fáj a szívem, mikor - egyébként egészen jó ízlésűnek tűnő - ismerőseim, családtagjaim és barátaim hűtőjében-étkezőasztalán a víznél is rosszabb ízű német/osztrák import PISA söröket látom... Ez egy kultúrmisszió, barátim!

mr.tejföl 2013.10.30. 10:04:39

Nem lenne semmi baj a bőcsi Staropramennel, ha úgy egyébként jó lenne! De nemcsak mint Staropramen, hanem mint sör sem állja meg a helyét, igaz még nem butították le teljesen a gagyi-sörök színvonalára.
A fájdalom másik oka, hogy cseh sörről van szó, mert a Löwenbrau, a Zlaty Bazant, a HB, a Gösser vagy a Stella Artois a többségnél nem verte ki a biztosítékot.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.10.30. 11:30:28

@Borbíró Andris: Már ezért a visszajelzésért megérte a poszt :)
Egy kiigazítás: A nem-magyar kisker láncokban (Aldi, Penny, Lidl - Itt az Adambräu, Finkbräu, Argus, Steiniger) forgalmazott "álnémet" sörök egyike sem import, mindegyike magyar gyártás. A Borsodi még ki is teszi a weboldalára (www.borsodisorgyar.hu/hu/markaink/helyi-markak/borsodi/index.html), a Dreher, Heineken, Pécsi már elsunnyogja és elegánsan EU-s gyártást tüntet föl a dobozon...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.10.30. 11:34:42

@mr.tejföl: A Kozel volt a másik. A Gösser, bár elég átlátszó a történet legalább nem Gösser Märzen, hanem Gösser Spezial néven kerül forgalomba a magyar recept szerint itthon.
@Pável: a Becks szerintem jó célpont lenne...

rambo13 2013.10.30. 11:53:36

@pif: vitatkoznék: ausztriában is készül tudtommal gösser spezial
www.goesser.at/die-goesser-sorten.html
ráadásul a leírás alapján igen kitüntetett szerepe volt az osztrák történelemben :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.10.30. 12:32:12

@rambo13: igen, iagazad van, de a nagy marketekben a Märzen kapható mindenhol, úgyhogy egy átlag labanc családapának ez 'A' Gösser - ez kicsit olyan reláció, mint a 10-es 12-es Staro.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.10.30. 12:33:29

@rambo13: amúgy az 5,7-es, úgyhogy egész más történet...

rambo13 2013.10.30. 12:43:39

@pif: abszolút, mindenben egyetértek, semmi köze nincs hozzá, csak arra akartam rávilágítani, hogy van ilyen nevű sör a sógoroknál is...

rambo13 2013.10.30. 13:54:37

@Gérard Duchemin: most te nem érted a viccet és magyarázzam el, vagy én nem értem ,h érted és ez is csak egy vicces riposzt rá?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.10.30. 14:27:13

@Gérard Duchemin: @rambo13: Rambo úr Ál-Ludast játszott. először én is kicsit megdöbbentem, és elírásra gyanakodtam, aztán a 3. hiba után már egyértelmű volt. Hermeneutikai elemzések azért még így is túl sok értelmes szót szűrtek ki, úgyhogy nyilvánvaló, nem Ludas úr a szerző... :)

Gérard Duchemin 2013.10.30. 17:15:31

@rambo13: Bocs, én nicknevet sose nézek, minek. Azt hittem a ludast vagy kifenét olvasom. Jó volt az utánzat, hiteles. ;-)

mh1973 2013.10.30. 22:04:36

A nyáron meg szerencsére kaptam eredeti cseh dobozos Starot, az kellemes volt, nincs olyan jó, mint a Budweiser, vagy a Pilsner de mégis kellemes sör, az itthoni gyártásúak pancsok, nekem nem kell.

Másik dolog, nekem úgy rémlik már tavaly is volt bőcsi Staro nem csak idén tavasz óta kapható.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.10.31. 10:28:21

@mh1973: Erről nem tudok, de a FB-n Árpa Jankó az idei Titanic fesztivált jelölte meg beharangozásnak (a Staro - Borsodi volt a főszponzor), ami tavasszal volt...

Bud Taste 2013.10.31. 16:00:30

@pif: "Az üveges Nefiltrovany is sztem vállalhatatlanul gyenge"

Mi volt a baja? Az enyém tökéletes volt, azóta vettem is egy rekesszel, de az sajnos már meg sem közelíti azt, amit Neked vittem.

Amúgy nem lehetne összehozni egy közös fogyasztói tiltakozó nyílt levelet amit Bőcsnek kellene elküldeni a bejegyzésben felmerült kérdésekre választ várva?
Én szívesen aláírnám, annak ellenére, hogy az eredetit sem tartottam sokra soha...

kieső 2013.10.31. 22:54:40

@pif: Az Argus egy lengyel-cseh(?) koprodukció, ha jól emlékszem. Az új sorozatban vannak - az átlagból - kiemelkedő darabok. Szerintem :-)

beerrabid.blogspot.hu/2013/10/argus.html

alehunter 2013.10.31. 23:17:50

@Bud Taste: a bőcsre írt tiltakozó levélhez én is szívesen adnám a nevem..már csak azért is, mert az eredetit nem vetettem meg túlzottan...sőt, ahhoz érzelmi szálak is kötöttek...szóval ettől már nem csak simán nem szeretem a borsodi sörgyárat, mint eddig, hanem egyenest gyűlölöm...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.01. 08:15:17

@Bud Taste: Sztem olyan íze volt, mintha jaffa-szörppel ízesítették volna, egész más íze volt, mint az eddigi szűretlen cseh lágereknek eddigi praxisomban, a nyers kellemes élesztősség és enyhe fanyarság, ami a komlózással párosult teljesen hiányzott belőle - de ez persze magánvélemény
@alehunter: Ha lesz egy kis időm szívesen megfogalmazom és kiteszem, bár sajnos nem hiszem, hogy nagyon meghatná őket; meg hogy írnánk alá. Max egy netes - FB-s verzió lenne kivitelezhető.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.01. 08:26:35

@kieső: Kicsit ódzkodom ezektől a Lidis daraboktól, úgy vagyok vele, hogy 190-200 Ft-ért a Budweiser és a Pilsner jó ivósör, akkor inkább nem kockáztatok 20-30 Ft-ért.
De vannak meglepetések mindenhol, pl. Kiss Tomi (Hopfanatic) posztolt mostanában a FB-n egy Tesco-s lágert és nem ócsmázta agyon...

rambo13 2013.11.01. 10:04:44

@pif: az argus maestic kifejezetten kellemes, ráadásul cseh (a platannál készítik) a többi lengyel vacak (van pur) nem túl nyerő...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.01. 10:20:47

@rambo13: a sorozatból pont azt néztem, hogy a dizájn is kellemes és nem nézett ki annyira gagyinak, na teszek egy próbát...

Serkoptató 2013.11.02. 14:59:44

@pif: A Nefiltrovanyval sajnos az a legnagyobb baj, hogy nem a klasszikus szűretlen Staro, hanem egy kb. harmadrészt búzamalátával készített valami, amiben még koriander is van.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.03. 19:10:19

@Serkoptató: akkor nem vagyok teljesen lüke, ezt a witbier utánérzést éreztem meg, bár nem tudtam, hogy ez van benne...
@Áron Varga: Bíztató :) - akkor nincs meglepi a dobozban...

rowi 2013.11.18. 12:58:40

pont a múlt héten vettem a tescoban egy 4es pakkot (2 világos, 2 barna) pohárral 800ért gondolván, hogy ez jó üzlet. a barnák teljesen jók, mint mindig, de a világosok már finoman szólva nem, a barnákkal párba rakva meg aztán tényleg érződik, hogy ezek nem ugyanonnan jöttek...

egyébként ez az új üvegdesign hozzánk is betör majd, vagy ez csak ilyen szláv vircsaft? (nyáron horvátországban pont ez volt az újdonság)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.18. 16:27:20

@rowi: Jobban jártál volna az Ácsonyban 4 barnával, mostanában volt 189-ért ákció :)

AzAndrás84 2013.12.12. 17:27:20

Végigolvasva az egész tesztet, egy fontos dolgot azért kiemelnék. Nem ugyanazok a sörök lettek összehasonlítva, ami számomra jelentősen levon a teszt hitelességéből, hiszen más a két sör alkoholtartalma, színe, keserűje! És ez most nem a helyi gyártás - külföldi gyártás kérdése, hanem egyszerűen más sörökről van szó!

Bud Taste 2013.12.12. 18:28:35

@AzAndrás84: Teljes egészében egyetértek! Végre valaki ki meri mondani az igazságot!
A két sör nem ugyanaz! Az egyiket 80 Ft-nak megfelelő CZK-ért vettem a ceske budejovicei lidliben, a másik 180 Ft körüli összeg volt a madarasban, ezért már eleve nem lehet uaz, nem beszélve róla, hogy még a nevük és a palack formája sem ugyanaz. Az egyiknek Svetly a másiknak Lezak a márkaneve az hogy a típusuk Staropramen az csúsztatás! A keserűje meg teljesen más, mer' kétszer ugyanabba a keserűbe nem lehet belelépni ez nyilvánvaló!
Az alkoholtartalom a másik megdönthetetlen bizonyíték, mer ki merné ugyanazt az alapfőzetet eltérő mennyiségű vízzel higitani, hogy más márkát kapjon? Na ugye!
Én már régen mondom, hogy az egész belterjes bloggerkedést a Prazdroj pénzeli, mer' kitudódott, hogy ők is Kínából veszik a keserűhöz az alfasavat! Bojkottáljuk az ilyen átlátszó teszteket!

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.12.12. 21:51:02

@Bud Taste: @AzAndrás84: Szerintem részben jogos a megjegyzés, ahogy azt @Serkoptató: az elején kiszúrta, itt egy 10-es versenyzett egy 12-essel, ami azért "méréstechnikailag" tényleg nem kóser... ;-)

(Az más kérdés, hogy amúgy azt se tudhatjuk biztosan, hogy a Prágából származó régi exportált Lager teljesen azonos volt-e a cseheknél kapható Lezakkal, esetleg ez is megérne egy tesztet, már persze kérdés, hogy van-e még Prágában Lager gyártás és mely országba kell elzarándokolni érte...)

Serkoptató 2013.12.13. 09:51:10

@promontor: A Staropramen tömegtermelése Prágában folyik, ott van a legnagyobb kapacitása. A Velvetet és a Granátot viszont Ostravában főzik.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.12.13. 12:02:02

@AzAndrás84: Már ugyan @promontor: is említette, hogy a Serkoptató a legelején megjegyezte, a cseh változat a Svetly volt, a magyar meg a Lezak, és @Bud Taste: - elvicceskedte, de a lényege az volt, lévén az 12-es még jobb, így a magyar változat kvázi óriási hendikeppel indult ezen a teszten, mégse nyert, sőt igencsak lemaradt már az első kanyarban egy egyszerű 10-es cseh világos mögött. Tehát egy papíron jóval gyengébb állt a magyar Staro mögé és még így is simán verte. Amúgy az elején, pont egy kommentben említettem is, hogy a cseheknél ez a bolti üveges Staro, mindenhol ezt látod.

Bud Taste 2013.12.13. 12:12:26

@pif: Mi az, hogy elvicceskedtem!!! Azt hiszed, hogy a Prazdroj nem kínai alfasavat használ zateci komló helyett?!!! Ezt már nem fogod tudni elmaszatolni, szánalmas a próbálkozásod blogger!!!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.12.13. 13:25:40

@Bud Taste: Akkor szégyellem magam, bár a sötét árnyék Rád is vetül, hiszen Te szállítottad a bloggerkedéshez az alapanyagot, úgyhogy vigyázz, velem buksz, ha arra kerül a sor...

rambo13 2013.12.13. 14:12:13

@pif: két esetet tudok elképzelni:

jóhiszeműen arra számított, h egy szakértővel van dolga, erre kiderült, h csak egy korrumpálható firkász, amin most annyira megsértődött, h bojkottott hírdettet

vagy tudta, hogy egy korrumpálható senkiházi írja ezt a blogot, ezért akart korrumpálni, te látszólag bele is mentél, de végül túl kevésnek találtad az ajánlatot(vagy más töbet adott), amin most annyira megsértődött, h bojkottott hírdettet...

Impavidus Mortalium 2013.12.13. 21:19:45

@AzAndrás84: én igyekeztem megtalálni az iróniát a kommentedben, de attól tartok; nem véletlenül nem sikerült :(

@Bud Taste: no, itt mélyen meg kell hajolnom, így kell ironizálni :)

@rambo13: ehhh, lógsz nekem egy pofányi Schlenkerla Urbock-al és egy fél, tojásos sonkás melegszendvicssel- ezt most tényleg, hogy kell írni? ccs vagy cscs? - ami a Schlenkerlától elázott.
Kiköpődött röhögésből eredően ugyanis.

Gérard Duchemin 2013.12.16. 09:49:14

@Impavidus Mortalium: Természetesen szendviccsel, és nem szendvicscsel. Írták azt cscs-vel is, pár évtizeddel ezelőtt :-)

Impavidus Mortalium 2013.12.16. 22:20:35

@Gérard Duchemin: no, én több mint 3 évtizeddel ezelőtt voltam benne a helyesírás tanulásában :)

Gérard Duchemin 2014.09.30. 11:32:34

Na most az van, hogy a hétvégén konkrétan ledöbbentem. A piacunkon egy fazon árul romániai söröket (jó sokfélét, igen klasszakat is), és köztük volt egy bukaresti gyártású staropramen. Kíváncsiságból megvettem (210 Ft). Döbbenetesen jó, teljesen olyan, mint a szocialista időkben mért prágai csapolt sör. Nagy habtartással, fantasztikus illatos komlóaromával, stbb. stb.

img.index.hu/imgfrm/2/1/0/0/THM_0012472100.jpg

Gérard Duchemin 2014.10.01. 09:57:57

@Gérard Duchemin: Furcsa, és egyben hihetetlen, hogy erre nem mozdul rá senki. Mindegy, én szóltam.

rambo13 2014.10.01. 10:14:45

@Gérard Duchemin:
"A piacunkon"
ez merre található?

két okból is kérdem: egyrészt jóapám kedvenc söre ez (soha nem értettem:)), de a mostani bőcsi sz*rt nem venném neki, ezt viszont kipróbáltatnám vele

másrészt: ha RO-ból hoz be söröket, akkor lehet, h egy ottani kauflandból vagy auchanból szerzi be az úr a készletet? csak azért kérdem, mert azokban elég komoly a sörválaszték, hátha lehetne rendelni vmit...

Gérard Duchemin 2014.10.01. 10:40:54

@rambo13: Természetesen Kaufland a híres beszerzőhely. És nekem már hozott onnan Wichwood terméket is, valamint Marston oyster stoutot. A hely pedig a következő: Bikás domb melletti szombati piac, Kelenföldön. (metró megállóhoz közel)

Gérard Duchemin 2014.10.01. 10:43:56

egyrészt jóapám kedvenc söre ez (soha nem értettem:))

Ha igazi staro-ról van szó, az érthető, hisz egész jó sör. Ha viszont a bőcsiről, az valóban érthetetlen, hisz Bőcsről eddig még csak szar jött. (amúgy csináltak ott ál-braníkot is)

rambo13 2014.10.01. 10:50:56

@Gérard Duchemin: "Ha viszont a bőcsiről, az valóban érthetetlen"
nem-nem ő még a cocializmusban kedvelte meg, szüleim minimál költségvetésű esküvőjén is ez volt a sör.

Kaufland: jaja, amikor kint voltunk akkor én is pont hobgoblinokkal és oyster stouttal jöttem haza:)

köszi az infot!

Gérard Duchemin 2014.10.01. 12:14:28

@rambo13: Melyik Kauflandban voltál? A temesváriban?

rambo13 2014.10.01. 12:40:19

@Gérard Duchemin: elég sokban:) Erdély csillagtúrán voltunk Székelyudvarhely közponntal

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.10.02. 11:46:36

@rambo13: @Gérard Duchemin: aki itthon maradt az a FB-on különböztethet meg két Staro-s dobozt a képen szuper hűtőmágnesekért. Megéri!www.facebook.com/StaropramenHungary?fref=ts

Gérard Duchemin 2014.10.06. 13:38:21

@pif: Hú ezt a mondatot nem tudtam megérteni.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.10.06. 16:24:45

@Gérard Duchemin: csak egy ostoba, mókusvakító marketingfogást idéztem - szembeállítva a rendes prágai sörrel. Nekünk ez jutott.

Sör007 2015.02.25. 19:13:19

Na most, itt a környező vidékről, pontosabban Ukrajnából származó Staroprament ki kóstolt már, mert szerintem sokkal jobb, mint a magyar verzió.
6-os csomagolásban lehet általában hozzájutni, a jól ismert zöld feliratos fél literes üveges kivitelben és az ára is elég baráti, a minőség-ár arány nagyon jó.... Elpusztítottam már egy pár zsugort, de igazán kivetnivalót még nem találtam benne, csak kiinnivalót... :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.02.27. 10:59:25

@Sör007: Mi a vonalkód országjelzése? Az sokat elárul róla.

airsheep 2017.03.16. 10:42:49

Szerencsére még találok azért a szjupermarketben eredeti Staroprament, mindig azt szoktam venni mert ár/érték arányban nem rossz.
Viszont egyre inkább szorítja ki a magyar gyártású, sajnos nagyon érződik rajtuk hogy itthon készült.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.03.16. 12:17:45

@airsheep: Euzt kötve hiszem, mert 9-12 hónap szavatosságú az összes nagyüzemi sör, és 2013 áprilisa óta Bőcsön főzik a hazai forgalmazású Staroprament. Ráadásul a dizájn is más a cseh változaton.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.03.16. 12:19:58

@airsheep: ha a Dark-ra gondolsz, akkor még esetleg egy pár helyen, de az is már nagyon határon van. sorbuvar.blog.hu/2016/03/29/staropramen_dark_cseh-magyar_barna_ugyanaz_csak_mas

airsheep 2017.03.16. 12:44:03

@pif:
az lehet hogy keverem valamivel, de a múlt héten is vettem pár üveggel, és úgy emlékszem Staropramen. A Tecsóban tudtam venni cseh importból, 220 ft / üveg. Van mellette magyar is, majdnem ugyanúgy néz ki, ahogy a cikkben is van. Barnát pedig a Spar-ban lehet kapni. Mindig körbejárom az üzleteket és egyedül a a Tecsóban van világos cseh import.
A tévedés jogát fenntartom, utánanézek ma :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.03.16. 14:07:52

@airsheep: A Krusovice, amiből a Heineken hozza be tavaly óta a Cerny-t meg a 10-es Svetly-t. Abból még lehet sokszor kapni dobozos cseh főzetet, de az nem 220-ba kerül, inkább 350-380 Ft körül van.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása