Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Sörévértékelő 2021

Megint egymást érik az évértékelők a blogokon, így a Sörbúvár sem maradhat le. Természetesen kiosztjuk az év sörös LEGjeinek szóló virtuális díjakat is, amit, gondolom, mindenki tűkön ülve vár már.

A Covid rendesen betett a sörözőknek. Tavaly november 10. után 165 nap kényszerszünet volt, mire újranyithattak az egységek, és több szokásos sörfesztivál elmaradt. Tulajdonképpen az első igazi sörös rendezvények a cseh sörfesztivál és az ősz eleji Belvárosi Sörfesztivál volt, ahol végre megint közösen szürcsölhettük a vegyes kis- és nagyüzemi kínálatot. De a megrövidült szezon legnagyobb dobása kétség kívül a Dürer kertben a Kraft Sörfesztivál volt. Itt részben a Kraft Egyesület főzdéinek sörei szerepeltek, részben meghívásos magyar és külföldi csúcsfőzdék villogtatták meg az extrákat, ami kis vigaszt nyújtott az elmaradt Budapest Beer Week helyett.

A bezárt sörözők helyét szépen átvették a webshopok. A főzdék saját online store-jai mellett a Csakajósör, a Beerselection és a Beerbox stb. mellé új szereplőként érkezett a sokat tapasztalt sörös blogger Verba Gergőék új sörös online üzlete a Beerhaven, és decemberben beindult a Craftbeer Club, ahol közösséget is igyekeznek kovácsolni, nem csak havi sörcsomagra fizet be a jelentkező. Az edukációt a Beerselection is fontosnak tartotta a videoival, és persze a One Beer Pub állandó szakértője, a Winkler Totalcar Beergeek Róbert is hozta a szokásos formáját, és a Reketye Brewery is igyekezett a sörgasztronómiai ismereteinket elmélyíteni...

Az idei youtuber sörleg a Sörbúváron azonban a megmondóembereknek és nekünk bloggereknek is görbe tükröt mutató Sörda volt, amit az elején nem tudtunk, komolyan vegyünk-e, aztán hamar kiderült, hogy vicc az egész...

A multiknál az idei év a pandémia okán nem hozott sok élő bemutatót, és túl sok újdonság sem jelent meg a piacon. A Sörtörvény idei életbe lépése egyelőre nem nagyon látszik a piacon, inkább a reklámszerződések szintjén változott a világ, de ebből a fogyasztók nem sokat látnak.

A Borsodi a sörmix-fronton húzott bele. A tavaly új arculatot öltött "különlegességek" (a Meggy Ale, a Hoppy és az IPA) mellé megérkezett a Borsodi Tropical Ale és a bevállalósabb Gyömbér Ale, bortsodigyomber.jpgami az alkoholos üdítők között egyértelműen a jobbak közé sorolható. tavasszal kihozták még a Staropramen nyári verzióját a Prahat. Idén ősztől meg a Guinness hazai forgalmazása is a Borsodihoz került. A Heineken kommunikációjában idén a fenntartható fejlődés volt elsősorban fontos. A magyar Heineken új vezérigazgatót is kapott, Nikos Zois személyében, és részben a vezetőség is cserélődött. A kastélyosdombói komlóültetvényen idén is volt szüret, de új termék egyedül a tavaly zsűrizett, és nagy reményekkel várt, de közepes csalódást okozó új Óvatos Duhaj Hopláger volt, amit meg is kóstoltam a konkurencia hasonló söreivel.

hoplager1613456163007.jpg

A felhozatalból (Dreher Hidegkomlós, Borsodi Hoppy, Soproni Hopláger) még így is a legjobb. A Dreher is a gyümölcsös ízesítéssel erősített a nyárra, a Meggy mellé az Áfonya érkezett. A legnagyobb dobás azonban idén Kőbányán az ANTL volt. A 2020-as Kőbánya X - a Mad Scientisttel közös - projekt után idén egy mini "kézműves" főzdét. Az ANTL-márka termékkel, egy tribute Vienna Lagerrel és egy English Style Summer Ale-lel nyitott, amit csak csapon forgalmaztak a partner-sörözőkben.

Ugyan nem sör, de a sörhöz kapcsolódik a hard seltzerek hazai megjelenése. Ezek az ízesített szódás cukorcefrék az USA-ban az elmúlt években taroltak a piacon, még a Covid-válság idején is  növekedést mutattak az eladások. A Dreher gyár a Viper márkával, majd kis késéssel a Borsodi a Wai Moment-márkával rukkolt elő.

A KKK-főzdéknél idén a fő csapás egyértelműen a hordós érlelés volt. A Mad Scientist limitált hordós tételeinél a rajongók között olyannyira felfokozott volt a bírhatnék, hogy akadt olyan, aki nem átallotta meghekkelni a webshopot. A First piacra dobta a barrel aged családját, a Horizont az idén is elkápráztatta a sörösöket a Night Shift idei változataival, a Monyo folytatta a Hungarian Terroir-sort, és (Hop Top, Ugar, Fehér Nyúl, Reketye stb. vagy akár gerillák (Balkezes - Birodalmi Bagoly) is előrukkolt hordóérlelt sörökkel.

A savanyított sörök véglegesen tért hódítottak, a sour, a Gose, a Berliner Weisse nemhogy elfogadott, de igazán kedvelt stílusok lettek, akár natúr, akár gyümölcsös ízesítésű változatokban.

Az IPA és persze a NE IPA-k továbbra is tartják magukat az élen, de a lágerek is kezdenek a kisüzemeknél tért hódítani. A speciális komlózások mellett a hagyományos lágerfronton még elmaradnak a neves német vagy cseh főzdéktől, de van már jó magyar kisüzemi láger, a Kecskeméti Sörmanufaktúra Pils 12 és a Fehér Nyúl Hraballion vagy a Szent András Monarchista is biztos választás.

Idén a hordós érlelés mellett Tap Room-alapítási hullám is volt a kicsiknél. A First és a Fehér Nyúl Taproom mellé felzárkózott a Horizont, és ha elkészül, akkor minden eddiginél komolyabb méretet fog képviselni a Monyo új főzdéjének a Tap Roomja. Addig jó időben a Monyo Land-rendezvényközpontban vígasztalódhatunk. a Mad Scientist Mad Kert nem klasszikus Tap Room, de izgalmas rendezvényhelyszín, ahol a sörözés és a koncertek mellett kertmozi, családi programok és a Zabáljcsak! elképesztően finom tépett malachúsos szendvicsei is alapnak számítanak.

És akkor - traráááá - jöjjenek a legek:

A legjobb KKK-főzde idén szerintünk a békésszentandrási Szent András Sörfőzde, akik a láger-vonalon már korábban is bizonyítottak, de a modernizált főzde és az impresszív Tesztandrás-sorozat megmutatta, hogy folyamatos a fejlődésük, és külön öröm, hogy a sörök mellett a sörfogyasztói kultúrát is igyekeznek elmélyíteni. Ráadásul valóban széles körben elérhetőek a söreik.

Természetesen sörből idén is olyan dömping volt, hogy lehetetlen volt mindet megkóstolni, ezért ez a választás részemről teljesen szubjektív. Nem is legjobb, inkább számomra legnagyobb hatású sör(ök) 2021-ben a Reketye Never Before sorozat sörei voltak.

reketyeneverbefore1624440078032.jpgReketye Zoli egy 18%-os Double Imperial Stoutot érlelt több változatban portóis hordóban és a végeredmény valami egészen lenyűgöző lett. A határok bor és sör között már--már elmosódtak ezt kóstolva.

Nem gondoltam volna, hogy a NE IPA-k közül hozhat valami meglepetést. Persze a hazai NE IPA-k, köztük pl. a Brew Your Mind sörei zseniálisak, mégis egy megszokott ízvilágot járnak körbe. Nem teljesen egyedi, hisz a Kozel és a Hill Farmstead kooperációja egy nemeskomlós hazy Ale is hasonló, de a Hajnali Sörfőzők I am Pale a NE IPA-k gyümölcslé outfitjét és komlóbomba gyümölcsösségét párosítja a német nemeskomlók jellegzetes virágos illat- és ízvilágával, ami eltér a remek, de megszokott trópusi gyümölcs-citrus ízvonaltól, így kuriózum, és nálam a 2021-es év gerilla söre.

hajnalisorfozokiampale.jpg

Egy sörözőnél a megfelelő sörkorcsolyák ételek minősége is nagyon fontos. A budai KEG és Jégkert, a Neked csak Dezső helyét átvevő Craft Head vagy a körúti volt Csíki Söröző profilváltása után nyitott Beerstro 14 is jó színvonalat hoznak, de az év sörözője nálam főleg a sör és gasztronómiai párosítások és a Piszkor Norbi irányította konyha, no meg a remek sörök miatt egyértelműen a Madhouse.

Hogy ne csak mindig az angolszász csúcsfőzdék kapjanak rivaldafényt. Az év külföldi söre nálam holtversenyben két cseh sör. Persze nem hagyományos lágerekről van szó. A CEBC-konferencián megismert Jitka a tualjdonosa a Wild Creaturesnek, ahol saját helyi, morva szőlővel, hordóban érlelik azokat a spontán erjesztésű söröket, amely stílusnak éllovasa a brüsszeli Cantillon. Amúgy idén a Mad Scientist mellett a First sörmestere, Ábrahám Máté is debütált hasonló sörökkel MA Artisan Ales néven. Jitka vörösborral készült söre a Rose of Portugal remek, enyhén brettes és vörösboros, elegánsan szénsavas söre csúcsminőség. A másik cseh sör, a most már saját főzdével is rendelkező, közelmúltban alapított prágai új hullámos főzde, a Sibeeria IPA-ban és stoutokban is topon van, de a legjobban az imperial balti portere a Ledoborec (Jégtörő), amiben a csokis, gyógynövényes ízek gyönyörűen domborítanak, és a 9,3% alkohol gyönyörűen elbújik a tökéletes harmóniában.

wildcreatures.jpg

 A Sörbúvár idei küólöndíjasai. A Beerselection edukációs sörös videosorozata, ami laikusoknak szakértő módon járja körbe a sörfajtákat, sörkóstolást, alapanyagokat. Külön izgalmasak voltak a vakkóstolós videók, ahol világszínvonalú sörök és magyar kihívóik között tippeltek a tesztalanyok, melyik melyik. Két "kolléga" tavalyi munkásságát szeretném itt értékelni. Az egyik továbbra is a Porból lettem sörré leszek oldal, ahol Horváth Gábor megállíthatatlan mód szállítja a lebilincselő kultúrsztorikat és a csúcs- és gagyisöröket szakérti az olvasóknak. A másik a Sörök a konyhából Face-oldal, ahol Balogh Balázs posztolja és osztályozza fáradhatatlanul a magyar és külhoni söröket, és nem rest a nagyüzemi és olcsó sörök bugyraiba is lemászni, hogy nekünk már ne kelljen belefutni a rossz sörélmények csapdájába.

sorosportreevertekelo.jpg

És még egy: Külön köszönöm idei új vendégszerzőnknek, Beer Ninja italtörténésznek a blogon megjelent sörtörténeti írásait.

Ezúton is gratulálok a díjazottaknak és sörhabban gazdag boldog, vírusmentes új évet kívánok minden Sörbúvár-olvasónak. Happyhappy!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr5216792622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2022.01.02. 11:05:47

Jó áttekintés szokás szerint.
Szubjektív kiegészítések:
1) Nagyüzemi fronton szomorú hír a Soproni Porter kinyírása.
2) Kisüzemi frontom a kedvencem a Grabanc évfordulós nosztalgiafőzete. (Jelige: jó az öreg a háznál...)
3) Kisüzemi fronton a Legenda nem számít nagyon menőnek, de nekem a Diesel és a Pokerface is a kedvenceim közé tartozik. Sajna az előbbi csak tartozott, mert szép csendben eltűnt a szortimentből.
4) Az azért nem teljesen igaz, hogy a Belvárosi Sörfesztivál lett volna az első sörös rendezvény, nyáron rengeteg sörfesztivál volt, a Westend teraszon pl. az Eb alatt ment a cseh és a német sörfesztivál, mondjuk az utóbbi nem volt nagy eresztés, de a cseh sörfesztivál mindig hoz pár érdekességeket a a lágervilágon túli sörök kedvelőinek is.
BÚÉK!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2022.01.03. 12:06:46

@promontor: Jogos a sörfesztes kiegészítés, köszi. Igen a Soproni Portert én is nagyon sajnálom, volt még pár elfekvő 0,33-as próbadobozom belőle, és egyre jobb lett bőven a lejáraton túl, sajnáltam. A Dreher Reddel együtt... Szerencsére a Hetedik Lépcsőben elég jó a new wave cseh felhozatal.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása