Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Kóstolj balti portert! Bloggerek a teraszon

Kőolaj sűrűségű, magas alkoholtartalmú, gyógyfüvesen keserű, mégse Unikum. Mi az? A balti porter - a szegény keleti szláv polgár Russian Imperial Stoutja. De hogy lehet egy alsó erjesztésű sör (láger) mégis porter? Izgató kérdések, nemde? Ráadásul 7-14% térfogatszázalék, ami nyáron különösen meghatóan hat a szervezetre. Hogy ne vakuljak meg a sok alkoholtól meghívtam "Boldogság Komlóval" Sanyit és "Porból lettem, sörré leszek" Gábort egy monstre balti porter kóstolóra. Iszogattunk, sajtot ettünk, és - Csodabogárként - sugárzást gyűjtöttünk magunkba, meg egy jót beszélgettünk közben.

balti1658077733511_jo.jpg

Prológ: Még a Kraft-feszten kortyolgattam a Balkezes Bagoly névre hallgató porterét, amikor az "egyik Balkéz" Deres Attila felvetette, hogy ha nem kóstoltam még a Birodalmi Bagoly névre hallgató felső kategóriás hordóérlelt Bagolyt, akkor eddigi életem hiábavaló volt. És nyomban fel is ajánlotta, hogy keressem föl, megajándékoz a rumos- és a Bourbon-hordós változattal. A gondolatot tovább fűztem, mivel a Negyvennégy négysoros verseskötet ajánlásáért kapott sörök között meg a Horizont Night Shift-sorozatából lapult egy hordóérlelt Double Baltic Porter, meg a Fehér Nyúl kávés balti porterének a sherryhordós érlelése a Ricardo. Sanyi hozott egy alap Calm Storm-ot és egy Coffee Stormot is. Ehhez még hozzátettük a Szent Andrástól kapott Behemótot és maradt karácsonyról egy Esthajnal '21 is. Meg a First is készített egy Long Ship névre hallgató balti portert és vettünk hozzá egy archetipikus cseh darabot is, a Pardubicky Portert. És már indult is a kóstolás.

Gyorstalpaló: A balti porter a 18-19. században a cseh és a lengyel területen és persze a Baltikumban kialakult sörstílus. A sztori szerint az orosz cári udvarnak szállított erős fekete sörök (stout - azaz erős - porter, amiről a Russina Imperial Stout stílus a nevét kapta) divatját próbálták a helyi sörfőzők aktualizálni a saját technológiai és alapanyag lehetőségeikhez idomítva. Így lett egy kicsit füstösebb, kesernyésebb, likőrösebb ízvilágú a stoutoknál, portereknél, és persze a lágerek elterjedésével ugyanolyan alsó erjesztésű élesztővel készül, akár egy pilzeni, vagy egy baksör. Legközelebbi rokonságban a név ellenére - a sötét duplabakokkal van, de azoknál is karakteresebb ízvilágú. A balti államokban és a cseheknél, de főleg Lengyelországban minden valamirevaló főzde készít saját balti portert. Archetípusa a Zywiecz Porter, vagy a litvánoknál az Utenos Porter. 7-9% alkoholtartalom, és erősen malátás, sötét sör, pörkölt jegyekkel és sötét, bogyós gyümölcsök illatával-ízeivel.

balti1658076602315.jpg

1. Szent András Sörfőzde Esthajnal '21 - meggyes-mákos balti porter 7% - A szentandrásiak tavalyi karácsonyi söre megbolondítva meggyel és mákkal az ünnepek idején kicsit még nyers volt, eluralta a meggy-íz, de szerencsére többet vettem, és az eltelt 7 hónap alatt szépen összeérett. Az illatból már a mák is remekül kivehető, és a meggy magvas keserűsége és savanykás íze is jól belesimult a kávés-csokis alapba. Sokkal jobb lett és egész könnyen iható, de menjünk csak egy kicsit feljebb.

balti1658076246945.jpg

2. Pardubicky Porter - balti porter 8% - A pardubicei gyár jelenleg 'Fantome' fantázianévre hallgató portere egy csokis kakaó megkomlózva. A édeskés a belepakolt plusz cukortól és majdnem lágeresen csap vissza egy komlókeserű, ami a sötét malátákkal karöltve szépen ad kontrasztot az édes ízvonalnak. Ebből akár többet is simán meg lehet inni, persze aztán visszaüt a 8% alkohol.

balti1658076602291.jpg

3. Szent András Sörfőzde Behemót 8,5% - A Szent András sötét lágerekben elég komoly tapasztalatokkal bír, lásd a Fekete vagy a Black Rose, de a Behemót, a belepakolt tisztességes mennyiségű anyag (21B) ellenére is valahogy vizes érzetű, és a pörkölt ízvilág nagyon tolakodóan indít. Melegedve aztán megmutatkozik egy kicsit szebb arca, főleg, ha harapunk mellé egy kis karakteres félkemény sajtot. Cheddar vagy érlelt Gouda pont megfelelő. Akkor a kontrasztos sós ízek előcsalják a szofisztikáltabb oldalát, de ezen a főzeten még van mit csiszolni, hogy ugyanolyan kedvvel igyuk, mint a másik két sötét lágert vagy a Rettegett Ivánt.

balti1658076246898.jpg

4. First Craft Beer Long Ship 10,3% - A Firstnél szépen összerakták ezt a balti portert. Ott a likőrös fűszeresség, az áfonya, a szeder, a csoki és a pörkölt vonal az illatában. Talán a legszebb illata van a sima balti porterek közt, bár az alap Bagoly sajnos most nem volt kapható, így nem tudjuk vele összevetni. Ízben már egy kicsit egysíkúbb, de nem lóg belőle ki az alkohol, és szépen hozza a gyógynövény-kávé-csoki vonalat és a visszacsapó keserűséget.

5-6-7. Fehér Nyúl Calm Storm; Coffee Storm; Ricardo 9,8% - A Nyúl üregéből érkező remek alapdarab a Calm Storm, ami már a sokadik főzetet érte meg, és konstans remek minőséget mutat. Krémes, telt, szép a textúrája, komplex illata és remekül hozza a balti porter összes stílusjegyét. A Bagoly mellett a legjobb hazai balti porter sok éve. A kávés ehhez képest, ha nem is csalódás, de a minőségi kávé mégis kicsit tolakodó és direkt a sörben, elveszi és túl egyneművé teszi az alapsör szépségeit. Semmiképp sem rossz, sőt, de a kávé eluralja az ízeket és az illatot. Olyan, akár egy jó regény filmes adaptációja, ahol már nem a fantáziánkra van bízva a sztori, hanem készen kapjuk az egészet. Nincs izgalom, korrekt egész, de hamar kiismerhető és kissé uncsi is lesz emiatt. Viszont, ha ezt a kávés változatot belepakolják egy sherry-hordóba, ahogy a Ricardoban, akkor a sherry meggyes-diós ízvilága új dimenziókba helyezi a klassz alapsört, és kiegyensúlyozza a kávé egyneműségét. Izgalmas és elgondolkodtató sört kaptunk, mindenkinek nagyon tetszett.

balti1658076098189.jpg

8. Birodalmi Bagoly Agricole Rhum BA 12% - A három nehézbombázó balti portert persze a végére tettük. Itt aztán nem sajnálták a belevalót. Folyékony kőolaj, és a 12% ellenére is kapunk egy kis bézs habot a felturbózott Bagoly mindkét változatánál. Ha nem írták volna rá, milyen hordót kapott, akkor is rögtön erőteljesen kiülnek a rumos jegyek. Vanília, csoki, kis kókusz, enyhe karamelles jegyek. Folyékony Sportszelet de luxe. A sör itt egy remek és nagyon biztos alap, és egy picit a hordóról is szól a sztori, a rumos jegyek lekerekítik és beolvasztják a balti porter összes karakteresebb jegyét, minden lágyabb és finomkodóan visszafogott. Akárha, egy női karaktert szerettek volna adni a sima Birodalmi Bagolynak.

balti1658076098169.jpg

9. Birodalmi Bagoly Kentucky Straight Whiskey BA 12% - A whiskey-s Bagoly pont az ellenkezője a rumosnak. Keményen érződik az égetett hordó, vanília, tölgyfa, whiskey-s alkoholos melegség. Maszkulin párja a rumosnak, arcbaverősen, már-már agresszívan tolja az alapsör mellett a hordó ízeit. Talán még egy kicsit tovább kéne tartogatni, hogy jobban összesimuljon, mert így szilaj és harsány, ígéretes, de még jobb is lehet. Azért nem öntöttük ki, sőt...

10. Horizont Nights Shift 2021 Double Baltic Porter Bourbon BA 14% - A Bagolyhoz képest ez a whiskey-s változat meg visszafogott. Kevésbé direkten adja a hordós jegyeket (talán a hordó is régebbi, vagy többször volt használva), és emiatt a 14%, egy vörösbor alkoholértéke is elbújik, nincs csersavasság, csak csokilikőr, áfonyaszósszal kis vaníliával, és elképesztő sűrű, krémes test. Mindhárom imperiál darab más belső értékekkel bír, egyéni ízlés szabja meg a magas minőségben, hogy kinek melyik ízlik jobban, de kiválóak és nincs az a Russian Imperial Stout, ami mellett ne nyújtana remek alternatívát. Nem is tudtunk nagyon dönteni.

Pontszámok, sorrend most nem lesz, de azt mindenképp megjegyezzük, hogy a balti porter egy nagyon klassz kategória, mondjuk nyáron a 40 fokban nem a legideálisabb, de tartalmas és izgalmas kortyolnivaló. A magyar KKK-főzdék meg teljesen nemzetközi színvonalon művelik a stílust, úgyhogy bátran választható bármelyik, ha a polcon látjuk, ismerkedjünk meg a stílussal bizodalommal, megéri. Egészség!

A palackokat részben vásároltuk, részben kaptuk, részben a Balkezes és a Szent András Sörfőzde felajánlásai voltak! Köszi még egyszer nekik a segítséget!!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr8517878415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beer Ninja 2022.07.18. 18:44:28

Még sosem éreztem rá a kategóriára, bár nem is ittam 3-4 féle balti porternél többet.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása