Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Első látogató a First Craft Beer-nél

Túl magas labda volt, hogy ne hagyjam ki, de látogatóként én járhattam be először ma a First Váci úti főzdéjét, ami ma a sajtó, szombaton, július 15-én meg a sörös nagyközönség előtt is megnyitja a kapuit.

img_0980.JPG

A főzdestory ott kezdődik, hogy a Kurucz-testvérek, Dani és Geri már sok éve szervezik a Budavári majd idéntől Belvárosi Sörfesztivált, így otthonosan mozognak a sör világában, és úgy két éve elhatározták, hogy megépítik a saját főzdéjüket. Tavaly a várban már ideiglenes néven (Váci út 83.) teszt-főzetek is kóstolhatóak voltak a szűkebb szakma számára, és javában folyamatban volt a főzde építése. Ahogy egy étteremhez, gyárhoz vagy egyéb vállalkozáshoz, úgy a sörfőzdéhez is jó sok minden kell az álmok mellett. Pénz, professzionális technikai háttér, jó szakemberek.és türelem, hogy ne akarjuk elsietni a színre lépést. Az eltelt 2 évben megnyerték Csupor Marcit főzőmesternek, megvásárolták az első hazai Zip's Technology által épített főzőberendezést (a Kárpát-medencében a miskolci bemutató minifőzdén kívül csak a Csíki Sörfőzde rendelkezik ilyen profi főzőberendezéssel), megtervezték a vállalkozást az alapoktól a termékekig így jutott el 2017 júliusára a First, hogy megkezdje a tényleges termelést.

Gerivel szemrevételeztük a főzdét, ahol minden nagyon átgondolt, és előre megtervezett, kezdve a steril levegőztetéstől, a vízkezelésig, a folyamatok irányításáig bezárólag. Bejárva jó pár hazai kisüzemi főzdét, nyugodtan mondhatom, hogy a - Kraft-főzdéket is beleértve - az egyik, ha nem 'A' legkomolyabban felszerelt magyar főzdében jártam ma. A sörök - a nemzetközi Craft-os irányoknak megfelelően - szeparator-on keresztül kerülnek mikroszűrésre, még pont olyan mértékben, hogy íz-élményükből nem veszítenek. (nemrég a Monyo is elkezdte ezt a technológiát használni), viszont letisztultabbak és jóval hosszabb ideig megőrzik erényeiket, ami a hipermarketekbe illetve éttermekbe, italkereskedésekbe való bekerülés egyik alapfeltétele, ha a pasztőrözést - ami viszont egyértelműen elvesz az ízekből - el akarja kerülni egy főzde. A Reketye Brewery és a Zentus Peach Please söre mellett a First kezdte el a nagyon menő dobozos sörök forgalmazását, ami ismét új szemléletet hoz a hazai KKK (kézműves-kisüzemi-kraft)-sörök kereskedelmi megjelenésében. Az Swaen malátagyártóval közvetlen szerződést kötöttek, így biztosított a mindig friss alapanyag, és a White Labs folyékony élesztőit használják, így az alapanyagok is drágák és minőségiek, minden háttér adott egy tényleg jó sörhöz, és a folyamatosan stabil minőséghez.

A főzde mellé látványpub épült, melyben példás hűtőkamrában sorakoznak a KEG-ek, a már Rizmajernél megcsodált, központi sörcsapmosó rendszerrel kerül a sör a pulthoz, hogy a professzionális főzdei háttér mellett a legutolsó mozzanatok is tökéletesen stimmeljenek, így a poharunkba a legjobb minőségű sör kerüljön. Jelenleg 8 féle sör van a kínálatban, melyet a nagyközönség és a divat igényei szerint igyekeztek kialakítani, azonban ezekbe a főzetekbe is megpróbálták belerakni azt a pluszt, ami személyessé is teszi a söröket.

Kezdjük a Pilsner-rel, amit Jan Šuráň-nyal, a cseh minifőzdék egyesületének elnökével közösen főztek. A tulajdonosok Csupor Marcival közösen - akár egy középkori céhlegény - nyakukba vették Európát, hogy a Brew Dogtól a De Molenig, a Beavertowntól a kis cseh főzdékig bejárják, és a tapasztalatok mind megjelennek a főzdeében és a sörökben. A tavalyi béta-Pilsnernél is azt írtam Marcinak, hogy az első igazán jó, 5% alatti alkoholtartalmú pilzeni, ami magyar kis főzdében készült. Ebben a Pilsnerben is csak kis cseh üzemeknek fenntartott komlók, Jan Šuráň saját élesztőtörzse adja meg azt a karaktert, ami ha nem is veri, de minőségileg azonos szintre hozza egy jó cseh pilzenivel. Ráadásul dekokciós eljárásal készült, ami miatt hasonlóan selymes is lesz, mint egy cseh Pilsner. Ha még a szénsavja is kicsit lágyabb lenne, ez lett volna a kedvenc.

A Sour Cherry-től többet vártam, nekem nem volt elég karakteres a savanyúság benne, és a meggynek is a kesernyés karaktere érvényesült csak, meg egy kicsit több szénsav elkelt volna bele.

img_0978.JPG

Az India Pale Ale viszont csodás illattal és íz-arányokkal rendelkezik, nagy kedvenc lesz mindenhol. Geri elmondása alapján a visszafogottan keserű, inkább enyhén gyantás és intenzíven citrusos északi IPA-iskolát igyekeztek bemutatni vele. Visszafogott keserűsége mellett már az első szaglás és kóstolás mellett is érződik, hogy nem fukarkodtak a komlóval, nagyon intenzív az illat és az íz, és én a To Øl IPA-ihoz hasonlítottam elsőként, bár az utóbbi időben megjelenő magyar IPA-k (Brew Your Mind, Hara Punk, Fehér Nyúl stb.) is egyre szebben megkomponált anyagerős darabok.

Készült egy trópusi gyümölcságyon (mangó, papaya) érlelt Tropical IPA is, ami nagyon kellemesen hozza a parfümösséget és a gyümölcsös édességet. Én nem szeretem az ennyire illatos söröket, de az IPA-vonallal ismerkedőknek igazi belépődarab, akár a sima IPA, de úgy visszafogott ez is, hogy nem az anyaghasználat, hanem a keserűség, és a szúrósabb gyantássság van visszavéve.

Nyári sláger lesz a Witbier, amely sítlus a Hoegarden miatt sokak számára ismert és kedvelt. A First-é is remek lett, és amivel jobb, mint a Hoegarden, az a finom élesztős frissesége és a kellemes narancsos-korianderes fűszeressége, meg a pezsgősebb apróbb buborékjai. Szintén a Belvárosi feszten mutatta be a Borsodi a Hoegarden Rose-t, a málnás witbiert, ami főleg a női fogyasztók népszerű. Régi igazság, hogy egy fesztiválon és a boltokban is a legjobban a világos láger és a meggyes sör fogy. A First bevallottan keresleti szempontból gyümölccsel is elkészítette a Witbier-jét, így elkészült egy meggyes, a Belgian Cherry és egy áfonyás a Blueberry Ale is, amik igazi édes, magyaros ízlésvilágú, üdítők, de alapjuk a remek Witbier.

Nem véletlenül hagytam a végére az American Pale Ale-t, amiről Csupor Marci kóstolás előtt azt mondta, hogy legközelebb egy kicsit változtatnak rajta, mert szerinte túl száraz lett. Ebben is remekül illatozik a belepakolt komló, de sokkal visszafogottabb, még az amúgy nem keserűbomba IPA-nal. Azonban annyira jól iható, és olyan elegánsan száraz, hogy szerintem jelenleg ez a First legkíválóbb söre, és ezúton is üzenem Marcinak, nehogy hozzányúljon, úgy jó ahogy van. Üde, könnyű, enyhén ásványos a szárazsága, kellemes illata van és nagyon jól iható. Egész estés sör, szerintem az IPA mellett ez fog a legjobban fogyni.

Zárásként egy apró összegzés. A First Craft Beer Co. a Főzdepark főzdéi mellett egyértelműen a hazai élvonalba robbanhat be, ha tartja ezt a színvonalat, és a tulajdonosok fesztiválos és vendéglátós kapcsolataival egyértelmű esélye van rá, hogy élcsapatként megindítsa azt a folyamatot, hogy a jó minőségű KKK-sör a boltokban, a magas színvonalú vendéglátásban és a fine diningban is karakteresen helyet találjon magának. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr9912659607

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Borra sör meggyötör 2017.07.19. 15:50:57

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Megcsap a meleg, hiányzik a folyadék. Hogy van benne alkohol? Azért vissza ne vidd! A Heti sajtó ezekből szemezget. Hétszentség'17/28 2017. 07. 10. Egy friss kutatás szerint azok az emberek, a...

Trackback: First Craft Beer látványfőzde 2017.07.18. 14:56:06

Helyszín: 1044 Budapest, Váci út 83. Új, prémium minőségű márkával bővül a hazai sörpiac. A First Craft Beer termékeit Európa egyik legkorszerűbb látványfőzdéjében készítik, ahol a minőségi sörfőzés folyamataiba bepillantás nyerhető. A sörüzem Tapro...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Badó Tamás 2018.04.27. 13:29:01

A meggyes sörüket nemrég kóstoltuk, zseniálisra sikeredett a maga nemében!

dogosmeggy.hu/blog/first-the-craft-beer-co-belgian-cherry-meggysor-teszt/

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2018.05.02. 09:51:01

@Badó Tamás: Azért egy Liefmanst is kóstolj meg, vagy egy Cantillont... A First pont egy valóban jó minőségű meggysör, de sajnos sok magyar "kézműves" főzde természetazonos aromát vagy még rosszabb mesterséges aromát rak a meggysörébe, ami borzalmas végeredményt ad...

Badó Tamás 2018.05.03. 09:55:39

Cantillont már régóta keresünk, egyelőre még nem volt szerencsénk hozzá, de fent van a listán!! :)

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása