Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

ANTL - A Dreher kisüzemet nyitott

Míg az egyszerű sörfogyasztó többség gyanútlanul kortyolgatta a strandon Session IPA-ját, sour-ját, lágerét stb., addig a Dreher Antal úton (lánykori nevén Jászberényi) álló sörgyár falai mögött valami egészen újba fogott bele az Asahi tulajdonában álló Dreher. Augusztusban megcsinálták az első magyar nagyüzemi "craft" sörmárkát, az ANTL-t.

antl1631011665367.jpg

A Dreher természetesen már korábban is készített limitált főzeteket a nyár végi gyári sörfesztiváljaira, a Dreherfesztre, (itt - - ->, meg itt - - ->, meg itt - - ->, meg még itt is - - ->), hogy kisebb körben tesztelje a fogyasztókat, de ez most valami új, valami más. Persze nem előzmény nélküli. Tavaly már nagyot robbant a sörszakmában, amikor a Mad Scientisttel közösen megcsinálták a Kőbánya X-projektet, melynek keretén belül egy elegánsabb láger és egy limitáltabb kávés stout került a boltokba. Az idei fejlesztés a "Sörműhely" és az onnan kikerült új márka, az ANTL azonban teljesen saját.

A sajtóközleményben Békefi Gábor, Dreher-vezér így fogalmaz:

A Dreher Sörgyárak története az alapítás első napjától kezdve a folyamatos újításról szól. Elsőként a kőbányai pincerendszer és az akkor még egyedülálló artézi kutak használata a Dreher Antal által feltalált lager bier készítéséhez, aztán a gőz- és hűtési technológiák korai alkalmazása, majd például az előremutató üvegpalackozás és az alumíniumhordók bevezetése is ezt jelentette. Ezt a hagyományt építettük tovább az elmúlt években termékinnovációinkkal és újszerű együttműködéseinkkel, amihez most új lendületet adunk a Sörműhellyel és az ANTL márkával.

Jellegzetes multis óvatosság, hogy az új sörök egyelőre csak csapon kaphatóak Budapesten és néhány Pest környéki Dreher-partner sörözőben. Üveges-dobozos verzió esetleg később várható. Történt már a konkurenciánál hasonló lépés, hisz pár éve megpróbálkozott a Borsodi is a Nitro-val, de ahhoz nem körítettek új brandet. Mi lehet egy ilyen lépés üzenete? Limitált szériák, speciális felszereltség, extrák sok más iparág nagy cégeinél is előfordulnak. Megpróbálnak a fogyasztói tortából új szeletet szerezni, illetve a meglévő fogyasztóiknak egy igényesebb és drágább terméket is kínálnak. Üzleti útkeresés és minőségi üzenet, amivel a kommerszebb márkáik presztizsét is növelni tudják. Valamint a fontos HORECA-szektorban megnövekedett sörös igényeket is ki tudják már elégíteni a kommersz(ebb) lágerek (Kőbányai, Dreher), a cseh (Kozel, Pilsner Urquell), a meggyes (Floris, Dreher Meggy) mellett egy átlagfogyasztónak "kézműves"-nek látszó márkával.

antl1631011800905.jpg

Jól kommunikálható és szép gesztus is, hogy az egyik ANTL egy tribute-sör, egy Vienna Lager, amit 1841-ben alkotott meg Anton Dreher (a bécsi lágerről bővebben itt olvashattok - - ->), és a sörtípus egyike 19. századi "sörforradalom" négy ikonikus sörfajtájának. (az 1842-es Pilsner Urquell, a Dortmunder Export és a Spaten sörgyár Münchener Hell típusú sörének).

antl1631011800911.jpg

A másik egy modernebb, korszerűbb darab egy English Style Summer Ale, ami a modernebb, trópusi komlós vonalat és ízvilágot követi. Mindkét sör Mihály Máté, a Sörműhelyt vezető "innovációs sörfőző" nevéhez fűződik.

Mivel palackos formában nem kapható, én az Akácfa utcai Füge udvarba zarándokoltam el a kóstoló miatt, de kapható a körúti Stiflerben és - legutóbbi híreim szerint - budaiak találkozhatnak vele a népszerű Bambiban is.

Egy kis emlékeztető milyennek is kéne lenni egy jó bécsi lágernek. A BJCP besorolás szerint borostyánszínű, jellegzetes malátás karakterű, pirítós-kesernyés, nagyon finoman komlós közepesen testes, jól iható láger. Jellemző alapanyagai a nemeskomlók (német vagy cseh), bécsi maláta, láger élesztő, pilzeni maláta és adható mellé - a teltség és a szín elérése érdekében - müncheni maláta, valamint karamell- és más sötét maláták, de sohasem olyan mértékben, hogy az édeskés maláta-karakter domináljon. Lássuk, hogy sikerült!

ANTL - Vienna Lager - A megjelenés tankönyvi. Borostyán szín, kellemes hab. Illatra is hozza az enyhe malátaédes, csipkebogyó aromákat. Ízben már egy kicsit haloványabban teljesít. Nincs meg az ideális egyensúly a malátaédes és a komlókeserű között, van egy kis csípős (Hop burnt) komlós utóíz és a malátahasználat is átlagosabb nagyipari (visszafogott) hatást kelt. Egy kis száraz, tapadósság is van az utóízében. Hasonlít a korábbi Hidegkomlós Félbarna Dreherre, bár annál összeszedettebb és érezhetően több anyag is van benne. BJCP pontszámom 35/50 - egy fajtájának megfelelő sör, apróbb hibákkal. Ha tovább lágerolják, szerintem jobban összeértek volna az ízek, és jobb lett volna az összhatás.

Egy English Style Summer Ale-től elvárunk egy könnyed, frissítő testet, 4-4,5% alkoholt, világos (Pale) malátát, és kekszes ízvilágú Crystal-malátát, friss, lágy keserűt és gyümölcsös illatú komlóaromákat.

ANTL - English Style Summer Ale - Megjelenésben itt sincsen hiba, kellemes hab, aranyszín. Érezhető az intenzív - valószínű komlóolajjal megtámogatott - gyümölcsös (grapefruit, citromfű, szamóca, ribizli) illatvilág, melyre rásegít a csipkés és kekszes malátaillat. Az íz és a korty már nem ennyire kompromisszummentes. Kicsit, mint a Borsodi IPA-ban, a tűzijáték eldurran és egy átlagos, kicsit tapadós ale-t kapunk, amiben azért ott van a keksz, a lágy grapefruitos keserű és kis piros bogyós, málnás, ribizlis felhangok is. Egyértelműen ez a progresszívabb, izgalmasabb a két ANTL közül.

antl1631011665383.jpg

Hozzá kell tennem, hogy a Summer Ale-t nem csak a Fügében ittam, hanem t volt szerencsém a a Dreher gyári sörözőjében is megkóstolni, méghozzá nem is akárhogy. A Dreher minőségi csapolás program keretében egy sajtóvacsorán, ahol Pák Gábor, Polgár "Indi" és Wendler Kristóf csapolómesterek, sörnagykövetek csapolták a Kozel Dark és a Pilsner Urquell mellett az ANTL Summer Ale-t, és jó kezekben ez a sör is sokkal többet mutat. Krémesebb hab, és kellemesebb buborékok. Ez a BJCP-pontban is meglátszik. A Fügés csapolás 36/50-t ért nálam, a Dreher gyári 2-3 ponttal többet. Nem mindegy, hogy bán valaki a gyári sörrel, nagyon el lehet rontani és szerencsére fokozni is lehet a sörélményt.

antl1631011665375.jpg

A hab a tortán azaz a sörön az volt, hogy az ANTL Summer Ale mellé Lenk Zsolt séffel közösen készítettünk (azaz én csak elmondtam, mit szeretnék érezni, ő alkotta meg) egy hideg karalábélevest párolt Granny Smith almával, turbolyaolajjal és málnachipsszel, ami elképesztően kiemelte az ANTL Summer Ale ízvilágát.

Az ANTL, ha nem is csúcsminőséget, de a megszokott nagyüzemi kínálatnál mindenképpen szebbet-jobbat hozott. Ha valóban megveti a lábát a márka, és persze hozza az elvárt számokat, akkor remélhetünk újabb, és még kicsit izgalmasabb söröket is Kőbányáról a Dreher-paletta mellé. Reménykedhetünk, mert a minta adott. Az Asahinak Angliában is van craft-márkája, a még SAB-Miller által megvásárolt Meantime, amit "megörökölt" a japán cég. Kérdés, hogy az angol és magyar sörkultúra között is akkora-e a különbség, mint jelenleg a fociban...

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr5716681734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2021.12.29. 11:27:02

Valaki tud arról, hogy vannak-e azóta új termékek, vagy ez is hasonló módon befulladt, mint a Mad Scientisttel a közös brand?!

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása