Míg az egyszerű sörfogyasztó többség gyanútlanul kortyolgatta a strandon Session IPA-ját, sour-ját, lágerét stb., addig a Dreher Antal úton (lánykori nevén Jászberényi) álló sörgyár falai mögött valami egészen újba fogott bele az Asahi tulajdonában álló Dreher. Augusztusban megcsinálták az első magyar nagyüzemi "craft" sörmárkát, az ANTL-t.
A Dreher természetesen már korábban is készített limitált főzeteket a nyár végi gyári sörfesztiváljaira, a Dreherfesztre, (itt - - ->, meg itt - - ->, meg itt - - ->, meg még itt is - - ->), hogy kisebb körben tesztelje a fogyasztókat, de ez most valami új, valami más. Persze nem előzmény nélküli. Tavaly már nagyot robbant a sörszakmában, amikor a Mad Scientisttel közösen megcsinálták a Kőbánya X-projektet, melynek keretén belül egy elegánsabb láger és egy limitáltabb kávés stout került a boltokba. Az idei fejlesztés a "Sörműhely" és az onnan kikerült új márka, az ANTL azonban teljesen saját.
A sajtóközleményben Békefi Gábor, Dreher-vezér így fogalmaz:
A Dreher Sörgyárak története az alapítás első napjától kezdve a folyamatos újításról szól. Elsőként a kőbányai pincerendszer és az akkor még egyedülálló artézi kutak használata a Dreher Antal által feltalált lager bier készítéséhez, aztán a gőz- és hűtési technológiák korai alkalmazása, majd például az előremutató üvegpalackozás és az alumíniumhordók bevezetése is ezt jelentette. Ezt a hagyományt építettük tovább az elmúlt években termékinnovációinkkal és újszerű együttműködéseinkkel, amihez most új lendületet adunk a Sörműhellyel és az ANTL márkával.
Jellegzetes multis óvatosság, hogy az új sörök egyelőre csak csapon kaphatóak Budapesten és néhány Pest környéki Dreher-partner sörözőben. Üveges-dobozos verzió esetleg később várható. Történt már a konkurenciánál hasonló lépés, hisz pár éve megpróbálkozott a Borsodi is a Nitro-val, de ahhoz nem körítettek új brandet. Mi lehet egy ilyen lépés üzenete? Limitált szériák, speciális felszereltség, extrák sok más iparág nagy cégeinél is előfordulnak. Megpróbálnak a fogyasztói tortából új szeletet szerezni, illetve a meglévő fogyasztóiknak egy igényesebb és drágább terméket is kínálnak. Üzleti útkeresés és minőségi üzenet, amivel a kommerszebb márkáik presztizsét is növelni tudják. Valamint a fontos HORECA-szektorban megnövekedett sörös igényeket is ki tudják már elégíteni a kommersz(ebb) lágerek (Kőbányai, Dreher), a cseh (Kozel, Pilsner Urquell), a meggyes (Floris, Dreher Meggy) mellett egy átlagfogyasztónak "kézműves"-nek látszó márkával.
Jól kommunikálható és szép gesztus is, hogy az egyik ANTL egy tribute-sör, egy Vienna Lager, amit 1841-ben alkotott meg Anton Dreher (a bécsi lágerről bővebben itt olvashattok - - ->), és a sörtípus egyike 19. századi "sörforradalom" négy ikonikus sörfajtájának. (az 1842-es Pilsner Urquell, a Dortmunder Export és a Spaten sörgyár Münchener Hell típusú sörének).
A másik egy modernebb, korszerűbb darab egy English Style Summer Ale, ami a modernebb, trópusi komlós vonalat és ízvilágot követi. Mindkét sör Mihály Máté, a Sörműhelyt vezető "innovációs sörfőző" nevéhez fűződik.
Mivel palackos formában nem kapható, én az Akácfa utcai Füge udvarba zarándokoltam el a kóstoló miatt, de kapható a körúti Stiflerben és - legutóbbi híreim szerint - budaiak találkozhatnak vele a népszerű Bambiban is.
Egy kis emlékeztető milyennek is kéne lenni egy jó bécsi lágernek. A BJCP besorolás szerint borostyánszínű, jellegzetes malátás karakterű, pirítós-kesernyés, nagyon finoman komlós közepesen testes, jól iható láger. Jellemző alapanyagai a nemeskomlók (német vagy cseh), bécsi maláta, láger élesztő, pilzeni maláta és adható mellé - a teltség és a szín elérése érdekében - müncheni maláta, valamint karamell- és más sötét maláták, de sohasem olyan mértékben, hogy az édeskés maláta-karakter domináljon. Lássuk, hogy sikerült!
ANTL - Vienna Lager - A megjelenés tankönyvi. Borostyán szín, kellemes hab. Illatra is hozza az enyhe malátaédes, csipkebogyó aromákat. Ízben már egy kicsit haloványabban teljesít. Nincs meg az ideális egyensúly a malátaédes és a komlókeserű között, van egy kis csípős (Hop burnt) komlós utóíz és a malátahasználat is átlagosabb nagyipari (visszafogott) hatást kelt. Egy kis száraz, tapadósság is van az utóízében. Hasonlít a korábbi Hidegkomlós Félbarna Dreherre, bár annál összeszedettebb és érezhetően több anyag is van benne. BJCP pontszámom 35/50 - egy fajtájának megfelelő sör, apróbb hibákkal. Ha tovább lágerolják, szerintem jobban összeértek volna az ízek, és jobb lett volna az összhatás.
Egy English Style Summer Ale-től elvárunk egy könnyed, frissítő testet, 4-4,5% alkoholt, világos (Pale) malátát, és kekszes ízvilágú Crystal-malátát, friss, lágy keserűt és gyümölcsös illatú komlóaromákat.
ANTL - English Style Summer Ale - Megjelenésben itt sincsen hiba, kellemes hab, aranyszín. Érezhető az intenzív - valószínű komlóolajjal megtámogatott - gyümölcsös (grapefruit, citromfű, szamóca, ribizli) illatvilág, melyre rásegít a csipkés és kekszes malátaillat. Az íz és a korty már nem ennyire kompromisszummentes. Kicsit, mint a Borsodi IPA-ban, a tűzijáték eldurran és egy átlagos, kicsit tapadós ale-t kapunk, amiben azért ott van a keksz, a lágy grapefruitos keserű és kis piros bogyós, málnás, ribizlis felhangok is. Egyértelműen ez a progresszívabb, izgalmasabb a két ANTL közül.
Hozzá kell tennem, hogy a Summer Ale-t nem csak a Fügében ittam, hanem t volt szerencsém a a Dreher gyári sörözőjében is megkóstolni, méghozzá nem is akárhogy. A Dreher minőségi csapolás program keretében egy sajtóvacsorán, ahol Pák Gábor, Polgár "Indi" és Wendler Kristóf csapolómesterek, sörnagykövetek csapolták a Kozel Dark és a Pilsner Urquell mellett az ANTL Summer Ale-t, és jó kezekben ez a sör is sokkal többet mutat. Krémesebb hab, és kellemesebb buborékok. Ez a BJCP-pontban is meglátszik. A Fügés csapolás 36/50-t ért nálam, a Dreher gyári 2-3 ponttal többet. Nem mindegy, hogy bán valaki a gyári sörrel, nagyon el lehet rontani és szerencsére fokozni is lehet a sörélményt.
A hab a tortán azaz a sörön az volt, hogy az ANTL Summer Ale mellé Lenk Zsolt séffel közösen készítettünk (azaz én csak elmondtam, mit szeretnék érezni, ő alkotta meg) egy hideg karalábélevest párolt Granny Smith almával, turbolyaolajjal és málnachipsszel, ami elképesztően kiemelte az ANTL Summer Ale ízvilágát.
Az ANTL, ha nem is csúcsminőséget, de a megszokott nagyüzemi kínálatnál mindenképpen szebbet-jobbat hozott. Ha valóban megveti a lábát a márka, és persze hozza az elvárt számokat, akkor remélhetünk újabb, és még kicsit izgalmasabb söröket is Kőbányáról a Dreher-paletta mellé. Reménykedhetünk, mert a minta adott. Az Asahinak Angliában is van craft-márkája, a még SAB-Miller által megvásárolt Meantime, amit "megörökölt" a japán cég. Kérdés, hogy az angol és magyar sörkultúra között is akkora-e a különbség, mint jelenleg a fociban...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.