Idén május 20-26. között újra, immár a második Budapest Beer Week-nek örülhetünk a sörrajongó magyarokkal és az idelátogató sörturistákkal.
Kedden nem csak a Monyo Grand megnyitóján jártunk, hanem a sűrű és tartalmas délután egy másik eseménnyel kezdődött, a BPBW-sajtótájékoztatóval. A három főszervező Sefcsik Marci (Fenékig blog), Rebák Tibi (sörfőző ex-Brew Dog, ex-Signature Brew, Ex-Poppels Bryggeri) és Parinczár Péter (TuffBuzz) mellett idén is köszönthettük a fesztivál fővédnökét, Iain Lindsay-t, aki brit nagykövetként, az egyik legjobb fej nagykövet címre is nyugodt szívvel pályázhatna, és nem csak azért, mert a fesztivál-védnökséget elvállalta és idén is beengedte a követségi rezidenciára a sajtót, hanem mert idén március 15-én - "rebellis" skótként - belopta magát a magyar szívekbe és minden állami műsort kenterbe vert evvel a rövid szavalattal,
De vissza a sörökhöz. Amiben nem változott a fesztivál - az egész hetes eseménysorozaton lesznek csapfoglalások, és pénteken és szombaton, 24-én és 25-én a Dürer Kertben lesz két nagyszabású kóstoló session, utána - hagyományosan - remek koncertek.
Ami új: Tavaly óta nőtt a főzdék száma, 49 külföldi és 11 magyar főzde szerepel a programban, lesz szakmai nap és végre megjött Budapest város esze, és a fesztivál idén már használhatja Budapest nevét is, úgyhogy vélhetően a tavalyi jó rendezésnek és sajtóvisszhangnak hála, idén már felvállalta a sört is a főváros.
A sörös program mellett a fesztivál kapcsolódik a 'Craft is Great' elnevezésű brit eseménysorozatba, mely a brit sör (és más kézműves termékek) dicsőségét hivatott hirdetni, és idén a 11 magyar főzde-gerilla a First-ben már lefőzte a fesztiválhéten debütáló fesztiválsört, egy idők szavának megfelelő Sour NE IPA-t kis magyaros csavarral, őszibarackpürés érleléssel. Egy könnyed hazy savanykás, gyümölcsös cuccnak ígérkezik.
Programról és a sörfőzdékről bővebben a fesztiváloldalon tájékozódhat mindenki, de nézve a sörfőzdéket, érdemes lesz kimenni kóstolni. Viszont kapjatok észbe, mert már csak 150 kóstolójegy van, hiszen a résztvevők száma limitált. Aki nem jut be, annak azért nem kell irgumbnurgerbe folytani bánatát, mert május 26-án a fesztivál zárónapján - szintén újdonságként - a maradék söröket csapra teszik a szervezők és tokenes rendszerrel kóstolható lesz a rendhagyó sörmorzsapartyn jó pár tétel. És még egy szakmai napot is beharangozott a stáb, úgyhogy nem csak innivaló lesz, hanem a tudásszomjunk is bővülhet.
A sajtótájékoztatón azért - minő véletlen! - sikerült néhány szép sörbe is belebotlanunk. Ilyen volt a Mad Scientist csapon lévő kávés Milk Stout-ja, amit egy Laphroig-os hordóban is érleltek, és szerintem még szebb és komplexebb volt, mint az KSE Grand Champion mezqual-os hordós 'barátja'. De ott volt a Horizont új Chicago Style Hazy NE IPA-ja, Pilot 16# is, ami elég király anyag lett - a kóstolókat igyekszem hamarosan lejegyezni.
Akkor hát egy hétig sör és kultúra május 20-26. Budapest Beer Week! (BPBW) Sörre fel májusban is!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.