Búvártársaim egy tavalyi merülés alkalmával kóstolták a sokat magasztalt békésszentandrási főzde Fekete Korsó névre hallgató sörét. Az akkori kóstolójegyzet, valamint egy másik tapasztalt sörítész írása nem éppen az egekbe röpítik a sört. Ezért én is kicsit félve álltam neki, bár volt bíztató jel is. A Főzdefeszt tavaly szeptemberi sajtótájékoztatóján kóstoltuk ugyanezt a sört csapolva, és össznépileg meglepően finomnak találtatott.
Most, hogy enumeráltuk a sör "szakirodalmát", mondhatjuk úgy, vegyes érzésekkel bontottam ki a palackot. Szerencsére a kisüzemi sörfőzdékre sajnos még mindig jellemző minőségmutató szinuszgörbe abszolút felső pontján volt ez az üveg (pedig már lejárati időn túl volt). Hála néked EU, hozsanna HACCP rendszer! Azért a kupak lecsavarásához kellett a fémkupakos deit-üdítőkön edzett, kemény magyar férfimarok.
De kerüljünk beljebb! A pintes pohárba sűrű melasz-színű fekete nektár csorog, és szép paplanos tejeskávé-szín habot képez. A vastag dunna percek múltán elillan, de egy 2-3 mm-es habréteg végig masszívan tartja magát. A várt, malátásan pörkölt, nádcukros illat rögtön megcsapja az embert, és társul némi kenyérkovásszal. Eddig rendben. Lépjünk tovább!
Megkóstolva megdöbbentő felfedezést tettem. Bár készítésében, színében és alkoholtartalmában (7% - szépen megbújik az ízek mögött, csak az egyre erősödő, kellemes zsibbadás a végtagokban és a nyúltagy tájékán figyelmeztet, hogy ez valami súlyos dolog) ez egy tipikus sötét baksör, ám van egy olyan tiszta, száraz ízvilága, hogy beleérezzük egy erős stout ízeit. Egy sörkentaurral van dolgunk félig bak-félig stout, és még egy kis pörkölt mogyoró kandikál ki emögül.
Éppen ezért normál esetben ezt a sört lehet baknak is inni. Ha így teszünk, akkor tejfölös, tejszínes mártásos húsokhoz, gombás (pl egy bakonyi csirke galuskával vagy tejszínes laskagomba csuszatésztával) vagy akár hasonló jellegű halételekhez (pl. Dorozsmai harcsa), de akár még egy nem túl édes, gazdagon tejfölözött túrógombóchoz is bátran kortyolhatjuk.
Én azonban elalélva a száraz ízektől, a jó öreg Guinness-re gondoltam, amiről mindenki azt zengi, hogy tengeri herkentyűk remek kísérője. Nosza, tegyünk próbát! Osztriga nem lévén otthon, egy kis tonhal is jó lesz. Kevés tejföl és kétféle - egy tárkonyos német és egy chilis wholegrain Colman's - mustár meg némi ecetben áztatott zöldbors hozzáadásával gyorsan meg is van a halkrém. Az enyhén sós hal mellett a mustárok - egy markánsan fűszeres és egy malátás - valamint a zöld bors enyhén savanykás csípőssége remekül harmonizál a tejföl semleges ízével. A sör mogyorós ízeit felerősítendő sütöttem néhány rozsos zsemlécskét, melyek tetejébe sütés előtt belenyomkodtam némi mozsárban durvára zúzott mogyorót. Hogy egy kis szín is legyen az ételben, kígyóuborkát is szeltem mellé, így el is készült a sörkorim...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
TonyCaviar 2011.01.07. 15:04:05
Vajon hogyan viselkedne csokitortával? És csokitortában?
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.01.07. 15:20:22
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.01.10. 18:04:41
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.01.10. 18:16:52
szanisz 2011.04.11. 10:16:59
Most is ízlett, ám valahogy erőteljesebbnek tűnt, lehet, hogy tényleg erősebbre sikerült b.szentandráson ez a főzet, mint az akkori. A százazság a korty végén tényleg jelen van, nekem a stout-os dolog "nem jött át", túlságosan szénsavas ahhoz, viszont teljesen egy korrekt, telt duplabak, csodás árérték aránnyal. Egy Weltenburger Asam Bock-hoz képest durva, disszonáns, de a "baltic porter" kategóriába teljesen beleillik, engem amúgy konkréten a pardubicky porterre emlékeztett. Ajánlom mindenkinek
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.11. 13:20:36
Az Asam az inkább desszerthez illő sör, a Fekete Korsó az egy valóban eggyel kisebb formátum.
szanisz 2011.04.11. 15:24:46
Tudom, hogy a scwarzbier fogalom szerint könnyedebb, ezért nem is tudtam mire vélni, amikor az említett helyen csapolva kicsit arra emlékeztetett a sör. Félreértés ne essék, ott is nagyon jó volt, és lehet, hogy én éreztem akkor másnak, mint ami...:)
Amúgy egy pardubicky porterrel tényleg ajánlom az összevetést!
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.13. 09:11:39
:o]