Tegnap már felszabadítottam magam arra, hogy bátrabban párosítsam a blogon megjelenő söröket a mellé elfogyasztott ételekkel is. Ma erre egy további jó alkalmat adott, hogy farkaséhesen tértem haza, és most nem holmi könnyed salátára vágytam, hanem vaskos hagymás, kolbászos tojásrántára, melynek kitunkolható tükörtojás szeme is van. És ez bizony nem könnyed pilzenit, vagy üde búzasört kíván maga mellé, hanem bizony vaskos duplabakot. Ogreface cimborámtól (aki nagyon dícsérte a rate-beer-en) amúgyis kedvet kaptam a világ legrégebbi kolostorfőzdéjének Asam Bock nevezetű költeményéhez, hát le is vadásztam a sörspecialistánál múlt héten. El is készült a négytojásos mű, vagy 20 deka kolbásszal, aggódtam is, hogy miképp gyűröm le. Na de a baksör segített.
Én eddig a sörspecialista által kínálgatott duplbakok közül ezeket próbáltam ki: Andechser Doppelbock Dunkel, Paulaner Salvator, Pyraser Josephi Bier Starckbier, Scheyern Kloster Doppelbock, Memminger Klausator. Ez a kolostori sör tényleg fantasztikus, csak a Salvatort nem kőrözte le, de míg amaz meglehetősen édeskés, mármár szinte desszertsörnek tűnik, addig ez nagyonis az ilyen nehéz, zsíros eledelek tökéletes kísérője.
Egyetlen dolog disszonáns egy kissé, az üvegen levő barokkos piperkőc alak. Az ő kezébe inkább pezsgős pohár illik, mint a vaskos, már-már parasztos Asam-Bock korsója. Persze tisztában vagyok azzal, hogy a cimke a Kolostor újjáépítőinek, az Asam testvéreknek állít emléket, de vajon melyik Asam pózolhat az üvegen?
A kolostor sörfőzdéje majdnem a legrégibb a világon, a híres Weihenstephan is csak 10 évvel előzi meg. Így aztán a cimkén (a németek imádják a rekordsöreiket: legrégebbi, legerősebb, legkülönlegesebb stb.) csak az áll, hogy a legöregebb kolostorfőzde. Amúgy a kolostor bencés, és a címerben található kereszt Szent Györgyre, a Weltenburgi kolostor védőszentjére utal.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.04.13. 17:56:03
(tudom, abban nem látszik, hogy fest a sör)
Gérard Duchemin 2010.04.14. 06:55:22
Gérard Duchemin 2010.04.14. 10:13:42
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.04.14. 11:07:09
a Weltenburger Pils is jó, no de a St. Georgen Pils..hmm. Nagyot alkottak csakúgy mint a Kellerbierben.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.04.15. 22:36:26
Amúgy a barokk-fejű figura az ifjabbik Asam, a kép meg a kolostor mennyezetfreskójáról egy részlet. (Úgy látszik, nem csak Maulbertsch szerette magát is ráfesteni az oltárképekre...)
Én is nagyon kedvelem a barnát rántottához!
Hogy ne legyen annyira nehéz, én mangalicazsírral szoktam megcsinálni. Úgy nem csak gurulva áll föl az ember az asztaltól utána.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.04.19. 14:56:16
A fenti finomságot tegnap este kóstoltam meg és csak csatlakozni tudok a rajongókhoz.
Már illatában nehéz és szinte bódítóan édes, majdhogynem ragacsos hatású. Mintha mézes-mustárral sütöttünk volna valamilyen szép szelet felsált. Merthogy a malátának valami enyhe füstös illata is ott terjeng a pohárban.
Gyönyörű sötét szín, finom hab, és visszafogottan dús szénsav. Az íze akár az illata. A várt nádcukros édesség keveredik a egy száraz füstösséggel. (A barna mate-tea aromája nyújt valami hasonlót összhatásában.) Ízében a 6,9% alkohol ellenére csak a teltség érződik, nincs karakteres alkoholos érzet, fanyarság. A lecsengése hosszú, némileg érződik a komló a háttérben, és az üres pohárban még jó ideig ott érződik az édes illat. Remek választás. A tojásrántotta mellett én el tudom képzelni barnamártásos vadételekhez, tárkonyos gazdag levesek mellé, de akár egy desszertekhez pl. Creéme Brulée vagy egy nehéz aszalt gyümölcsös piskóta (dundee cake, püspökkenyér) mellé is.
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.04.19. 15:18:28
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.04.19. 21:35:10
Ma az Andechser Doppelbock volt a soros. És nem véletlen, hogy Gerard már máshol is az édeskésebb ízeket részesítette előnyben. Neki a Weltenburger jobban ízlett. Nem véletlen a barokkos címke, az ízében is van valami cirádás, édeskés. Számomra az Andechser volt a nyerőbb. Akár a címkeképen látható hegyi kolostor, már az illatában is van vmi tavaszi frissesség. És valahogy az íze is nyersebb (nem durvább), őszintébb. A komlós lecsengés - hiába én úgy látszik keserűpárti vagyok - ebben sokkal megkapóbb. Ha szigorúan számokkal kéne leírnom a 10-es listán az Andechser 8, a Weltenb. 7
Ezt inkább igazi bajoros ételekhez, barnamártásos Kloss-hoz, Weisswursthoz, de könnyebb tésztás desszertekhez pl áfonyás palacsintához, szilváslepényhez tudnám elképzelni.
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.04.20. 08:55:39
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.04.20. 08:57:01
Gérard Duchemin 2010.04.20. 09:14:15
Gérard Duchemin 2010.04.20. 09:21:49
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.04.20. 09:28:07
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.04.20. 17:01:16
Ha egy kicsit könnyedebben vágysz fenti kedvencedre, próbáld ki, hogy csinálsz egy dupla rétegű tiramisut, és az alsó mascarpone rétegbe kókuszreszeléket a fölsőbe mákot keversz. A piskótában ott a kávé és sztem simán elfér mellé egy lambic framboise v. geuze.
Ogreface 2010.04.20. 17:20:23
De ha ez nem jön be én kipróbálnám például egy jobb fajta meggyes lambikkal,hiszen a mákos-meggyes rétes is egy klasszikus desszert,ez a két íz már régóta jó barátja egymásnak. :)
Ogreface 2010.04.20. 17:22:17
Na míg írogatás közben főztem magamnak egy kávét, megelőztek... :)
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.04.20. 21:28:38
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.04.21. 08:46:26
Ogreface 2010.04.21. 23:29:47
Ogreface 2010.04.21. 23:34:20
szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.04.22. 10:43:15
:hátradől
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.04.22. 12:40:46
Gérard Duchemin 2010.04.22. 16:26:27
Ogreface 2010.04.22. 22:04:50
:)
Gérard Duchemin 2010.04.22. 22:30:12
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.04.22. 22:45:54
:o]
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.04.23. 09:00:31
Ogreface 2010.04.23. 11:21:37
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.04.23. 19:46:36
:o]
@Pável: Mikor születik már meg a bécsi kirándulásról szóló írás?
Gérard Duchemin 2010.04.25. 09:39:38
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.10. 13:24:32
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.10. 13:27:23
Gérard Duchemin 2010.06.10. 13:32:14
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.10. 14:05:41
Az Asam azért volt ilyen nagy meglepetés, mert azért jellegében nincs messze egy Leffe Brune-től, de Bock-ot inkább korsóban isznak a németek. Még cserépkorsóban is ki fogom próbálni!
Ogreface 2010.06.10. 22:42:31
belga és erős belga ale - Duvel tulipán
barna és világos búza - Kapuziner búzás pohár
belga búza - Hoegaarden búzás korsó /vastag falú/
trappisták - ezekhez mindhez megvan a saját kelyhe
porter,stout,angol ale - Murphy's pintes korsó
pilseni,lager - Paulaner pilseni flute
gyümölcsös lambic,goeze - Mort Subit pohár
De szoktam otthon sörözgetni hagyományos füles korsókból is és néha előveszem a bajor literes steinemet is.
Érdekes kísérlet volt hogy egyszer egy kirakodó vásáron vettem egy tölgyfa korsót,ami mindig adott valami különleges ízt a belőle kóstolt sörnek.Egyszer aztán elfeledkeztem róla egy fél évig,aztán amikor beletöltöttem egy üveg hideg sört,egy nagy durranással kettérepedt...
Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.06.11. 08:24:26
Ogreface 2010.06.12. 10:53:18
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.12. 11:50:28
Az ilyen fajtát én a Frankföldön kapott cserépkorsómból szeretem inni, de hát abban valóban nem lehet szemrevételezni...