Szinte minden sörfőzde és sörgyár előrukkolt már Meggyes sörrel, hiszen ez a legnépszerűbb gyümölcsös (ízesítésű) sör Magyarországon. A Borsodi ezt a lemaradást hozta be a Borsodi Meggy Ale-lel. Ami viszont meglepő, hogy a megúszósan kötelező meggyes sör mellé a gyári kupaktanács egy Gyömbér Ale-lel is előrukkolt, aminek két oka lehet. Vagy nagyon bevállalósak a bőcsi menedzserek, vagy valamilyen fogyasztói kutatás ezt dobta eléjük, és ők nem voltak restek megvalósítani.
Ginger Ale vagy Ginger Beer?
A boltokban kapható ginger ale egy szénsavas üdítő - idősebbek még emlékezhetnek a Barry Newman-féle Petrocelli (magyar hangja Tordy Géza) itta folyamatosan, - amit boldogabb italkultúrájú országokban nem csak aromás agyoncukrozott formában, hanem rendes gyömbérrel és cukormentesen is lehet kapni, és kiváló koktélalapanyag. A ginger beer viszont egy gyömbérrel ízesített sör, amit a hagyományos módon főznek és erjesztenek. A gyömbér karakteres ízét sokan önmagában nem szeretik, így ezeket a söröket általában mézzel, narancslével, vagy karakteresen összekutyult aromákkal készítik. A hazai piacon a Dreher próbálkozott a D24 alkoholmentes gyömbéres változatával, de arra nem voltak vevők a népek, úgyhogy két év után el is tűnt a polcokról. A kisüzemiek közül a Rizmajer (Mézes Narancsos Gyömbér) és a Főti (Sörapu Narancsos Mézes Gyömbérsöre) található meg viszonylag széles körben a piacon. A kézműves sörfőzést is kemény feladatok elé állítja a gyömbér, nemcsak az ízprofil miatt. Rizmajer Józsi annak idején elmondta, hogy próbálkoztak friss, reszelt gyömbérrel, de a rostok annyira eltömítettek mindent, hogy átálltak a szárítottra...
A gyömbér fűszeres, csípős utóíze a komlókkal együtt egy enyhén csípős keserűt ad, aminek az arányait jól be kell lőni, különben a túlzott ízek miatt egy széteső, kontrasztos édes-keserű ízt kapunk, ami kellemetlen. Ha meg nem elég édes, akkor az istenadta népnek nem ízlik. Úgyhogy sok a gond, de egy ügyes gyári csapat mindent megold. Csak a vegykonyha megfelelő polcain kell kotorászni, aztán sokat kell kóstoltatni a laikus próbafogyasztókkal. Persze kell bele narancslé (5%) és citromlé (1%), naná, hogy sűrítményből, no meg cukor, hogy jó édes legyen, és ne csípjen az a 0,3 % gyömbér, amihez azért némi aroma is dukál, hogy érezzük, mi van benne. Aztán az egészet bele kell zuttyantani a tavaly kitalált modern dizájnú dobozba, meg kell várni a tavaszt, és kész is a termék.
Borsodi Gyömbér Ale - 4% - Rezes arany színű, kellemes, dús és elég tartós fehér habot fejlesztő sört kapunk a poharunkba. Cukros, enyhén fűszeres illat, sörös érzet nem nagyon jön. Az ízprofilnál viszont - a cukros, üdítősség ellenére - jó hangsúlyokkal dolgozott a vegyészcsapat, semmi nem lóg ki, és ha rommá hűtjük, akkor a szánk sem ragad össze tőle, akár magában, akár koktélalapanyagként isszuk, megtolva valami mediterrán vermuttal vagy valami citromos vodkás cuccmajerrel. A vártnál sokkal jobb lett.
Sörként értékelhetetlen, inkább egy jól beállított alkoholos üdítő a Borsodi Gyömbér Ale, de a sok ginger ale mellett, aki kedveli a gyömbér ízét és halálra unja már a rossz és közepes nagyüzemi meggyes söröket, annak ideális tavaszi-nyári alternatíva lesz. Remélem, hogy a vásárlók is így gondolják majd, mert jó egy kis változatosság. Persze egy session IPA vagy egy jó kis sour jóval feljebbi ligában játszik, de dicsérjük meg a Borsodit, mertek nagyok lenni, és az IPA mellett újra letettek valami értékelhetőt a sörntéspultra.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2021.03.16. 16:16:17
Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2021.05.15. 10:53:18
Egyszer én is nekifutottam a gyömbérsörnek. drinkunion.hu/cikk/gyombersor_alkohollal_es_anelkul