Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Trappisták

 

A trappista szerzetesek a szigorú szabályokat követő Ciszterci rendhez tartoznak, és életvitelük fontos jellemzőjük az önfenntartás, javaik nagy részét saját maguk teremtik elő a kolostorok falai mögött. Mégis a 102 működő apátságból már csak 7 üzemeltet sörfőzdét, ebből 6 Belgiumban, és egy Hollandiában működik. Ezek a termékek nagyon szigorú minőségi elvárások mellett készülnek, és egy speciális hatszögletű logó különbözteti meg a többi sörtől őket. Korábban többségük alig került ki a kolostor falai közül, legfeljebb a közeli kávézóba jutott, de ma már (a Westvleteren kivételével) világszerte forgalmazzák mindegyiket. Nyilván általában drágábbak, mint a többi hasonló műfajú Belga erős ale, de érdemes szép lassan végigkóstolgatni, tényleg zömében egészen fantasztikusak. Külön olyan sörtípus, hogy trappista nincsen, számos sörtípust főznek a szerzetesek: főképp belga ale, belga erős ale, quadruppel található köztük, és a hollandiai Koningshaven készít ízesített búzasört is.

Lássuk magukat a söröket.

Az Orval tekebábú szerű üvege könnyen felismerhető, de kiöntve is nagyon jellegzetes a sör. Narancsos színét három speciális belga maláta adja, plusz a hozzáadott kissé karamelizált kandiscukor. Egyértelműen a legkomlósabb trappista, és a Brettanomyces élesztőtörzs által produkált lópokróc illat is egyedi sajátossága. Mmm, nagyon finom. Belga viszonylatban nem túl erős (6,2 %), de létezik egy kizárólag a kolostor falain belül fogyasztott változata is (Petite Orval), ez bizony mindössze 3,5 %-os, nyilván többet ihatnak belőle a kegyes testvérek.

 

A Chimay sörből 3 féle kapható hazánkban: A fehér, vörös és kék cimkés (a kupakok is ilyen színűek, a negyedik (szintén legkevésbé erős) változatott ebből is a szerzetesek isszák kizárólag. Mi a vörös és kék Chimayt próbáltuk, természetesen az isteni kéket én ittam, de a vöröset sem köpte ki Pável. Nekem leginkább a rumos zamat ugrott be a kóstoláskor, Michael Jackson azt írja, ez a legborszerűbb változat. Minél tovább érik, annál jobb, a palackozás dátuma rajta van a cimkén, borokhoz hasonlóan.

 

 

 

A könnyebben elérhető trappista sörök királya elvileg a Trappistes Rochefort, annak is a 10-es számot viselő tagja. Nekem csalódás volt, máig töröm a fejem, azért-e, mert elkeserített a rengeteg, nagyon sűrűn összeállt élesztő, vagy azért, mert a fantasztikus Thomas Hardy előzenekaraként szerepelt ez a butélia. De hogy rossz nem volt, az tuti.

 

Az eddigiek Belgiumban készültek, méghozzá Vallóniában.

Az egytelen holland, trappista sört készítő kolostori főzde a Brouwerij de Koningshoeven, méghozzá a legnagyobb termelésű az összes trappista főzde közül. Széles a termékskála is, dubbel, trippel, quadruppel, búza, de úgy rémlik, még bakot is főznek, miért is ne tennék, a bak nagyon kedves a hollandoknak. Trippelt a budai rakparti Henry-ben csapoltak (remélem még most is), és fantasztikus volt így frissen, a saját poharából. Számomra, ha nem is a legjobb trappista sö, de biztosan a legjobb trippel volt.

 

 

A Witte Trappist - ot azoknak javaslom, akik még a szokásos korianderes, citrusos belga búzasöröknél is raffináltabb ízt akarnak kostolni, masszívan narancsos jellegű ez a sör.

 

 A Quadruppel egy lórugás a maga 10 %-ával, de nagyon jól van az alkohol maszkírozva.

 

Akkor most következzenek Belgium flamand részének trappista sörei (az isteni Westvleteren kivételével, arról majd akkor, ha lesz szerencsém magamévá tenni.)

Az Achel (akkelnek ejtendő, de kimondhatatlan holland zárhanggal) trappista kolostor 1998-ig nem rendelkezett saját sörrel, a főzőüstöt a németek 1917-ben bontották el. A Westmalle szerzetesei segítettek a termelés újraindításában, nyilván még keresi ez a sör a helyét a trappista sörök világában, egyébként a 4500 hL-es évi termelés a legkevesebb a trappisták közül, még a csak helyben árusított Westvleteren is túltesz ezen.

 

És most jöjjön a nagy szerelmem (Az orval, és a chimay blue mellett) a Westmalle. Fogalmam nincs miért izlett sokkal jobban a dubbel, mint az erősebb világos verzió, talán az ízeket kevésbé trombitálja szét a sok alkohol. És a hab, ez a hab!! Ilyen nincs!

 

 

 

 És ezen az utolsó fotón a Westmalle trippel habja látható. (én tényleg habfetisiszta lehetek) :-)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr942089336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.06.21. 23:01:21

Részemről abszolúte 1etértek. Nekem a kék Chimay az abszolúte kedvencem. A Westmalle tripel biszont a dubbelnél nálam előrébb áll. A Chimay-i kolostorban gyönyörű, ahogy a kehelyben felszolgálták a sört. Egy szalag volt a kelyhen, fölötte hab, alatta a nedű. És ha ugyanebbe a kehelybe otthon az üvegest beletölti az ember, - csodák csodája - a hab a szalag fölé fog kerülni, nem is kell ügyeskedni...

Ogreface 2010.06.21. 23:58:46

Westvleteren 12, Orval, Achel 8 Bruin nálam az első három.

Gérard Duchemin 2010.06.22. 08:30:03

@pif: Jaj de ínycsiklandozó, kedvet kaptam a szőke változathoz is. :-)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.06.22. 10:05:43

a Westmalle Tripel minden tripelek ősanyja, nem hiába ilyen a habja, a karaktere, a mindene. Mindenki ezt a sört igyekszik utolérni... Tagadhatatlanul ebben a kategóriában ő az első. S hát a szőke Chimay is ebben a kategóriában jelenik meg, csalódást nem okoz. Amúgy szerintem a Westvleteren-nek kisebb a termelése, mint az Achel-nek, s az Achel-nél van még egy Blond(nem tripel), s egy vehemens Bruin Extra, ami igen rendes kihívója az erős belga barna söröknek...

Gérard Duchemin 2010.06.22. 10:58:29

@főzdevadász: "Amúgy szerintem a Westvleteren-nek kisebb a termelése, mint az Achel-nek"

Lehet hogy úgy van, én a Wikipédia táblázatából puskáztam:

Bières de Chimay Belgium 1863 123,000 hL
Brasserie d'Orval Belgium 1931 45,000 hL
Brasserie de Rochefort Belgium 1899 18,000 hL
Brouwerij der Trappisten van Westmalle Belgium 1836 120,000 hL
Brouwerij Westvleteren Belgium 1838 4,750 hL
Brouwerij der Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis Belgium 1998 4,500 hL
Brouwerij de Koningshoeven Netherlands 1884 145,000 hL

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.06.23. 12:02:04

érdekes ez a kis tábla, meglepő ez az adat;-)
meg tudnád adni a hivatkozását, átolvasgatnám.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.06.23. 12:04:39

meg is van!
2004-es adatok, kíváncsi lennék a frissebekre, hiszen akkor még csak 6 éve működött a főzde, lehet, azóta nekiiramodtak

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.06.23. 12:23:11

és ráadásul a tényleges sörfőzés csak 2001ben indult el...mondjuk olyan kicsi a főzőházuk és a fermentációs kapacitásuk is, hogy tényleg elképzelhető, hogy ilyen minimális mennyiséget csinálnak. Palackozni sem a kolostor falai között palackoznak, el kell vinniük a sört egy másik üzembe. Mondjuk ez a belgáknál bevett szokás, hogy mobiltankokkal jönnek mennek palackozni azok a főzdék, amiknek nincs kapacitásuk saját töltő gépsorra. Ezek a belgák képesek összefogni a jó ügy érdekében;-)

Gérard Duchemin 2010.06.23. 20:40:23

"Ezek a belgák képesek összefogni a jó ügy érdekében"

igen, ezek a belgák, nem balgák. És legalább kellő tisztelettel foglalkoznak a nemzeti italukkal. Mi meg odavagyunk, hogy milyen nagy nálunk a borkultúra, aztán abból is ontjuk a savanyú szart. Sörről már nem is beszélve...

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása