"A Tiltott Csíki Sört lassan és hosszabban érlelve született meg ez a kifinomult érzékek számára ínycsiklandó, minőségi sörkülönlegesség, a Tiltott Csíki Sör Gold. A legalább 45 napig tartó érlelés új sörünk ízét karakteressé, bársonyossá, színét pedig arannyá változtatta. Aki megkóstolja, az tudni fogja: A LASSAN ÉS HOSSZABBAN ÉRLELÉS ARANYAT ÉR! " - olvashatjuk a Csíki honlapján.
Hogy ez az arany mennyire szépen csillog erre kerestem választ.
Alkoholtartalom és szárazanyagtartalom (Balling-fok) Az átlag nagyüzemi lágereket csupán árban és nem minőségben felülmúló Tiltott Csíki Sör és a Gold is 6% alkoholtartalmú. A gyártó következetesen és sajnos továbbra is hibásan világos bock, azaz baksörnek aposztrofálja ezt a sörét, vélhetően az alkoholtartalomra utalva, hiszen az egy 5% körüli átlaglágernél izmosabb. Ám a baksört nem(csak) az alkoholtartalom, hanem a szárazanyagtartalom (Balling-fok) teszi, és a 12,5 Ballingos Csíki illetve Csíki Gold a német baksörök minimum 16 Ballingos alsó határát nem éri el, de még a csehek 14-es Speziál-kategóriájától is messze elmarad. Egy láger anyagerőssége párosul a 6% alkohollal. Ez alapján egy dortmunder export, egy erősebbre főzött, a 19. században kialakult stílusú, világos szűrt lágerhez áll a legközelebb.
Pasztőrözés, lassú és hosszú érlelés: A Csíki nem pasztőrözi a söreit, hiszen remekül felszerelt laborral rendelkezik a főzde, így ki tudják szűrni az esetleges fertőzéseket és a pasztőrözés nem befolyásolja a sör ízeit. Egy jó láger azaz szép magyarosan ászoksör minél tovább erjed, annál jobban összesimulnak, összeérnek az ízei, a komló és a maláta megadja azt a harmóniát amire egy jó világos sörnél vágyunk. De kérdés hogyan lehet egyszerre lassan és hosszan érlelni? Ez marad a csíkszentsimoni marketingesek titka.
Mire számít a sörbarát? A sima Tiltott Csíki Sör egy teljesen átlagos világos sör. 250-300 Ft-ért bárhol kaphatunk nála jobb cseh vagy 400-450 Ft-ért német sört is. A Csíki Gold weboldalán szereplő 549 Ft-os árért már vmi nagyot szebbet jobbat várunk. Egy gondosan elkészített, ízeiben lekerekedett, malátahangsúlyos tartalmas lágert. És mit kapunk? Hamarosan kiderül.
Tiltott Csíki Gold 6% - A felbontás után édeskés, enyhén ázott malátás szagok érkeznek, amik szinte teljesen nélkülözik a komlóillatot. Emögül sejlik fel haloványan egy likőrös alkoholmelegség. Aranyszíne és viszonylag tartós habja megüti a kívánt mércét, jól mutat, főleg a saját korsójában. Ízében és kortyérzetben egy átlagos, majdhogynem semmitmondó láger, amiből hiányzik a frissesség, és a komlós keserűség helyett egy tapadós édeskés, enyhén alkoholos megfáradt sört kapunk. Nagy csalódás, pontosabban szerettem volna, ha jobb, de sajnos nem tudta az elvárt szintet nyújtani.
Ha rosszmájú akarnék lenni, azt mondanám, hogy a Csíkinél a Covid miatt tartályban maradt egy jó nagy tétel eladatlan Tiltott Csíki Sör, amit valahogy el akartak sütni a piacon, és a marketing segítségével kreáltak hozzá egy aranyosan csillogó címkét és némi sztorit, hogy milyen sokáig érlelték. A szükségből erényt kovácsoltak a csíki hegyek alatt.
Ha nem nézem a reklámszöveget, és nem gyártok összeesküvés-elméleteket, akkor azt mondom, hogy csak szimplán nem sikerült ez az új termék. Ez sajnos drágán, egy nagyon silány sör. Mintha egy döglött hanzlit, feltolnának a pultnál egy kis friss sörrel. Csalódás, főleg annak ismeretében, hogy a Csíki az egyik legmodernebb kisüzemi sörfőzde a Kárpát-medencében.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2021.08.12. 12:18:20
Mennyire befolyásolja az érlelés "sebességét" a hőmérséklet? Laikusként azt gondolnám, minél hidegebben zajlik a folyamat, annál lassabb. Tehát a "lassú" érlelés lehetne elvileg egy hidegebb hőmérsékleten végrehajtott érlelés. Amivel csak az a baj, hogy azok az ismeretterjesztő szövegek, amelyek a lager sörökről szólnak, azok azt mondják, hogy az utóérlelés már eleve fagyponthoz közeli hőmérsékleten zajlik, azaz annál hidegebb már nem lehetne, azaz "lassabb" sem. Tehát elvileg már így is a lehető "leglassabb" az utóérlelés. És persze elvileg ehhez van beállítva az utóérlelés időtartama is, amely így nyilvánvalóan elég hosszú.
Persze az idő pénz, szóval gondolom a sörgyárak mindent megtesznek, hogy az utóérlelés minél rövidebb ideig tartson. Amire laikusként azt gondolom, (de lehet, hogy tévedek), az egyik természetes módszer, hogy megemeljük a hőmérsékletet. (Hogy ez jó-e a lagernek, az más kérdés.) Szóval lehet, hogy a "lassabb ás hosszabb érlelés" csak annyit jelent, hogy már régen nem úgy csináljuk a sört, ahogy azt a klasszikus módszer diktálná, de most egy kicsit kivételt tettünk és visszatértünk a régi jó módszerhez. Te meg örülj és fizesd meg az árát!