Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

A Kecske napja - Kozel-feszt Velké Popovicében

Kozel - németül Bock, magyarul kecske(bak). A Pilsner Urquell mellett talán az egyik legismertebb cseh sör Magyarországon. Az alap sárga dobozos, "10-es" Kozel mellett a barna,  Kozel Cerny is rengeteg helyen kapható nálunk is, úgyhogy ez nem akkora újdonság. Ám ha a szintén Asahi konszern égisze alatt álló  Dreher gyárból meghívnak, hogy kis prágai kerülővel, néhány újságíró társaságában látogassam meg a velké popovicei gyárat és vendégeskedjem az évente egyszer megrendezett Kozel napon, akkor még nekem is felcsillan a szemem.

228_1.JPG

Prágában a sztenderd turista útvonalat azért bejártuk, mert a csapatból két ember sem járt még arrafelé korábban. Átsétáltunk az Óváros téren, a Károly hídon, útközben söröztünk a Moldva partján, kikerültük a becherovkás csapdákat az U Flekuban, betértünk a Medvebocshoz címzett minifőzdés sörözőbe,

hogy odaérjünk vacsorameghívásunkra az egyik Kozel márkasörözőbe ahol a tankos Kozelre fentük a fogunkat.

A 11-es világossal indítottunk, ami Csehországban a legtöbb helyen kapható Kozel. Ez - a kezdő komáromi-párkányi sörturistáknak - a zöld dobozos, ami jóval több élményt nyújt a sárga dobozos alap világosnál, és egy sörbarát sem lenne szomorú, ha ilyet (is) főznének a Dreher gyárban Kőbányán. A szűretlen volt a következő, amihez remekül passzolt a grill hermelin. A csapat többi tagja világossal és konfitált kacsacombbal folytatta, én a tradicionálisabb cseh vonalon maradva marhagulyást kértem, karlovy vary zsemlegombóccal és ehhez már a barna Kozel majd egy 13-as Master dukált, úgyhogy kellemesen eltelve leöblítettem még egy vágottal, majd lesétáltuk a vacsorát a fényben úszó Prágában, aztán addig idegenvezettem, míg a záróra miatt pont lekéstünk egy búcsúsörről az Arany Tigrisben...

185_1.JPG

Másnap indulás előtt még beugrottam a helyi Billa-ba, egy kis sörért és vásárfiáért a családnak, ahol is a szokásos Pilsner-Bernard-Svijany-Breznak paletta mellett egy eddig új címkéjű Kozelre bukkantam, amiből gyorsan be is vásároltam két palackkal. Ez annyira új termék, hogy március közepén, amikor Prágában jártam, még nyoma sem volt a boltokban. Kíváncsi is voltam, hogy mi lehet ez, de indulni kellett, hogy odaérjünk a gyárlátogatásra, úgyhogy kerekedtünk.

 A Den Kozla - a Kozel nap igazi családi összejövetel. Már 9-től nyitva a sörgyár udvara a nagyérdemű előtt, mérik a sátrakban a sört, és rotyognak az üstök, serceg a zsírban a kolbász. A feszt nem nyúlik az éjszakába, hanem este hétkor "végét vetik a zenének, s hazamennek a legények." Azért a köztes időben van mit csinálni a kecskével díszített kéménnyel büszkélkedő gyár udvarán és benn a sörgyárban is. A főzőházba sajnos nem jutottunk be, de végigjártuk a 3300 hektoliteres erjesztőtankok pincéjét, ahol a 8 nagy tartályban egyenként 250e liternyi sörben dolgoznak az élesztők, majd onnan átkerül a sör az ászokpincébe, és 2 fok körüli hőmérsékleten simulnak-kerekednek az ízek. Igazi indusztriális-élmény volt a kattogó-csattogó fejtőcsarnok, ahol KEG-be és palackokba kerül a Kozel. És persze kóstolhattunk pasztőrözetlen Kozel 11-est és Cerny-t is, ami igencsak jól esett a kinti 30+ fok után a hűvös pincében.

A gyárlátogatás után a meleg elől a sörsátorba menekültünk, ahol a főtt csülök és a sörgulyás mellett fény derült arra, hogy mi fán is terem az új termék, a Kozel Mistruv. Ezt már a Kozel sörfőző mesterétől, Vojta Homolkától (VH) tudtuk meg egy rövid beszélgetés folyamán.

227_1.JPG

- Sörbúvár (S): Hogy kerültél a Kozel gyárba? dsc_8738.JPG

- VH: Én itt születtem Velké Popovicében és már gyermekkoromban is a sörgyárban játszottunk, ismertem a gyár minden kis zegét-zugát már sokkal korábban mielőtt gondoltam volna rá, hogy egyszer itt fogok dolgozni. Aztán az élet úgy hozta, hogy sörfőző lettem, megtanultam a szakma alapjaitól mindent, és most itt vagyok, és végső soron én felelek az összes főzetünkért.

- S: Reggel, az egyik boltban láttam egy új Kozelt, amit még eddig nem, beszélnél erről a sörről?

- VH: A Kozel Mistruv (Mester - a szerk.)? Igen ez egy teljesen új sör, alig 1 hónapja van a boltokban. Tulajdonképpen a 12-es Kozel helyett találtuk ki, és fejlesztettük ezt a sört. A 12-es Kozel nem váltotta be a piaci reményeket, ezért egy teljesen új receptúra alapján főztük meg ezt a sört. Tulajdonképpen egy klasszikus 12-es cseh pilzeni, csak más karaktere van, mint a kicsit édeskés réginek.

dsc_8742.JPG- S: Az alapanyagokon is változtattatok?

- VH: A receptúrát persze nem árulhatom el, de klasszikusan pilzeni maláta, egy új, saját élesztőnk és cseh komló van benne.

- S: Saaz?

- VH: Nem, mi minden sörünkhöz Premiantot (a Saaz-komlóból nemesített, magasabb alfasav-tartalmú kontinentális komló - a szerk. lásd még itt - ->) használunk. Evvel az édes malátás ízek mellett sokkal karakteresebb keserűség érhető el.

- S: És mi a véleményed az új hullámos sörökről, amik itt, Csehországban is egyre népszerűbbek?

- VH: Nagyon jó, hogy nem csak lágersörök kaphatóak, hanem a különböző ízlésű emberek, sok mindent megkóstolhatnak, megtalálhatják a maguknak legmegfelelőbb ízvilágot. Örülök, hogy a kicsit egyforma cseh sörpaletta felfrissült és új színeket hoztak a kis főzdék. Persze szerintem még mindig a hagyományos sörökben vagyunk a legjobbak, de a gasztronómiában nagyon fontos ez a sokszínűség. Én is mindent megkóstolok, kísérletezem, de azért igazán büszke a saját sörömre vagyok, amit együtt főztünk a kollégáimmal...

És Vojtek ment a helyi haverokkal sörözni, mi meg maradtunk, és lelkesen fogyasztottuk az új Kozel Mistruvot, meg a Cerny-t is, ami a főételek után az áfomyás amerikai palacsinta mellé

dsc_8748.JPG

is jól csúszott. Aztán eltelve egy picit kisétáltunk a gyár mellé, ahol egy kedves kis tavacska partján relaxáltunk, hogy visszatérve pár búcsú-korsó után integessünk a közönségben mókázó kecskéknek.

A magyar különítmény helyt állt, és a Kozel nap több mint 28 ezer idei látogatójával együtt mi is derekasan kivettük a részünket a több mint 20 ezer liter Kozel (400+ hordó) jótékony elpusztításában. A Mistruvot persze az otthoni "laborban" üvegből is megvizsgáljuk, de ez már egy másik történet...

257.JPG

PS: Hazafelé azért Brünn mellett még betértünk a Tescoba kis utánpótlásért... 

Képek: Tóth-Horváth Réka / Dreher; Horváth Balázs + saját

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr4714039618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brrrrrrrrrrrrr 2018.06.21. 17:47:08

Ha már ott voltál nem szóltál,hogy vegyék el a gyártást a drehertől mert megalázzák meggyalázzák a KOZEL márkanevet?

-kk- 2018.06.25. 10:22:26

@Brrrrrrrrrrrrr: ez egy érdekes kérdés, mert a Dreher a maga részéről magabiztosan állítja, hogy a laborvizsgálatok meg a vaktesztek alapján gyakran pont a kőbányai Kozel lesz a legjobb a cseh-szlovák-magyar változatok háziversenyéből. Ettől én még személy szerint abszolút elfogadom, ha valaki azt mondja, hogy az itthoni licenc-Kozel rosszabb, mint a cseh tízes, de azért akkora különbség szerintem nincs köztük, hogy azt meggyalázásnak lehessen nevezni, mert hát azért a Kozel Csehországban sem a legexkluzívabb matyóhímzés.

szanisz 2018.06.26. 10:28:03

A Mastert elfogadnám a hazai multikban!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2018.06.27. 23:58:33

@-kk-: vhogy így - meg ott a 11-es az "alapsör" a boltban

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása