Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Kis komlóhatározó II. - Kontinentális komlók

Legutóbb, amikor a nemeskomlókkal foglalkoztam és az írás végén beharangoztam, hogy a történet folytatása a kontinentális komlók lesznek, pár lelkes és vájt fülű blogolvasó rögtön szóvá tette, hogy hohó, sőt hohohóó, hol maradnak a szlovén komlók. Megnyugtatok mindenkit, nem felejtettem el azokat sem, csak szerintem tematikusan sokkal inkább a brit komlófajtákhoz tartoznak, mely az elkövetkezendő komlómese témája. Tehát jelen írásomban a német, a francia, a cseh és lengyel komlók lesznek főszerepben, de röviden megemlékezek egy sörforradalmi jelentőségű orosz komló-alfajról is.

I. Új német komlók - Németország a világ legnagyobb komlótermesztője a maga évi több, mint 34 ezer németkomlóföld.jpgtonnájával. A második helyen "kullogó" USA "csak" 23 ezer tonnával tartja a stabil ezüstérmes helyét. A nemeskomlótermesztés mellett természetesen folyamatosan kutatják és tovább nemesítik, keresztezik a komlófajtákat, ami a 20. század közepe óta a más mezőgazdasági termények mellett a komlónál is nagyon fontossá vált. Németországban, Hallertau komlóvidékének központjában, a bajorországi Hüllben működik a világ egyik legnagyobb komlókutató intézete. Itt nemesítették ki azokat a fajtákat, amelyek a modern mezőgazdasági termesztés igényei szerint hasonlóak a már ismertetett nemeskomlókhoz, csak ellenállóbbak, hatékonyabban termeszthetőek. De a folyamatos kutatás és az amerikai és a világ egyéb területének piaci igényei miatt itt kísérleteztek ki olyan új komlófajtákat, melyek komoly konkurenciát jelentenek az amerikai új hullámos sörfőzés sztár-komlóinak (Cascade, Citra, Simcoe stb.) Az egyik jellegzetes alap keserűkomló a Magnum vagy Hallertauer Magnum (10-12,5% alfasav), melyet a hülli intézetben nemesítettek az amerikai Galena és egy német komló keresztezéséből. Ez az egyik leginkább elterjedt keserűkomló, nagyon széles körű a felhasználása, viszont nem annyira elegáns aromái miatt sok kézműves főzde más komlófajtákat használ. További keserűkomlók, még nagyobb alfasav tartalommal a Halletrtauer Taurus (12-18%) és ennek egy lisztharmatnak ellenálló változata a Hallertauer Herkules, melyet 2005-ben nemesítettek ki szintén Hüllben. A Magnumból nemesített - elsősorban - keserűkomló, de már vannak citrusos, földes lágyabb jegyei is a Merkur (3,5-7%). Az új aromakomlók általában ellenállóbbak a különböző gombás fertőzésekkel szemben, és több illó olajat tartalmaznak így némileg karakteresebbek azoknál. Tipikus példái ennek a vonulatnak a fűszeres, enyhén borsos karakterű Opal, a virágos, illatos Saphir és Smaragd, illetve a magasabb alfasav tartalmúak közül a fűszeresen virágos Perle és a Hallertau könnyebben termeszthető, szintén füves illatú, karakterű változata a Tradition komlófajták, melyek mindegyikét szintén Hüllben nemesítették.

hüll melon.jpg

Az új hullámos német komlók a sörforradalom és a házi-kisüzemi sörfőzők által felkapott amerikai komlók versenytársai. A 2012-ben nemesített Mandarina Bavaria-t sok reklámban, sajtóanyagban a Cascade-hoz hasonlítják. Nem véletlen, hiszen a Cascade-ból nemesítették, csakúgy mint a Hallertau Blanc és a Hüll Melon fajtákat. Ezek mindegyikére jellemző a citrusok intenzív illata és a viszonylag magas alfasav- és illóolajtartalom. Ezek a komlók már alkalmasak IPA-k, ale-ek főzésére és az amerikai társak kiváltására. Szintén híres új nemesítés a Polaris, mely 18-21% közötti igen tekintélyes alfasavtartalma mellett is gyümölcsös és mentás, amolyan jegesen friss "Orbit Winterfresh-es", vagy ha tetszik "Negró-s" illatokat-ízeket kanyarít a sörbe.

II. Francia komlók - A francia területeken főleg világos lágerekhez, belga ale-ekhez jól felhasználható komlókat demolenhelandverdoemenismistoIMG_8172.JPGtermesztenek. Ezekben némileg keverednek a nemeskomlók virágos, lágyan fűszeres karaktere és az amerikai komlók gyümölcsös citrusos világa is kiérződik, ugyanakkor a nemeskomlóknál magasabb alfasavtartalommal bírnak. Az alaptípus a Strisselspalt, melyből tovább nemesítették a magasabb mircén-tartalmú, ezért gyümölcsösebb-virágosabb Triskel-t és az inkább gyógynövényesebb karakterű Aramist.

III. Cseh komlók - A hagyományos cseh sörökben túlnyomó részben a žateci (Saaz) komlóval találkozunk, de nemesítettek a Saaz és a Northern Brewer (lásd amerikai komlók) felhasználásával egy magasabb alfasav-tartalmú, gyümölcsösebb variánst a Sladek-et és a Saaz egy másik variánsát, a szintén magasabb alfasavval bíró Premiant-ot. Ez ugyanolyan elegáns, de a keserűértéke miatt nehéz, édesebb sörökhöz is kiváló, nem véletlen, hogy a De Molen sok Russian Imperial Stoutjába a Saaz mellett ezt a komlót főzik bele.

IV. Lengyel komlók - A lengyel sörvilág sokban hasonlít történelmileg és kulturálisan is a cseh szomszédokéhoz, mégis van egy jókora adag német és északi hatás is, ami színesíti ezt a képet. Ettől függetlenül minden lengyel komló "ősanyja" a Lublin (Lubelski), mely nagyon hasonlít tulajdonságaiban a Saaz komlóhoz. A másik legelterjedtebb fajta a Marynka, amely alap felhasználását tekintve keserűkomló, de ánizsos, fenyőgyantás, enyhén gyümölcsös-fűszeres jegyei miatt amolyan jollyjoker-komló is lehet. Felhasználható az alap lágereken kívül búzasörbe, IPA-ba, de akár stoutba is. Elsősorban belga és angol-amarikai ale-kbe, IPA-kba javasolt a Sybilla, melynek gyantás, virágos jegyei mellett, epres, cseresznyés világa nagyon karakteres és különösen izgalmas eredményeket hozhat. Az Oktawia-t rendkívül friss zöldalmás, citrusos, puncsos karaktere miatt Summer Ale-kbe és IPA-kba javasolják, de még nagyon kevéssé elterjedt ez az alfaj. A Lunga magas, akár 14%-os alfasav tartalma és nem harsány keserűje meg mézes, ananászos jegyei hardcore IPA-khoz, vagy más markánsan kesernyés ale-ekhez való.

hop-variety-sybilla-500.jpg

V. Egy fontos orosz komló - Az orosz sörpiacon főleg a cseh-lengyel stílusú illetve az északi svéd-dán hatású világos lágereket kedvelik, melyek édeskésebbek, mint egy cseh vagy egy német hagyományos láger. Nincs itt semmi óriási különlegesség, mégis számon tartanak egy komlót, mely a sörforradalom szempontjából igencsak fontos volt. Ez a Serebrianka, egy 2-2,5% alfasav-tartalmú, enyhén dohányfüstös és olajos, elegáns illatú aromakomló. A Fuggles-Serebrianka keresztezéséből született meg 1956-ban a Cascade, az amerikai sörforradalom egyik ikonikus komlója, akkor még USDA 56013-as munkanéven, és - bár kapható pár komlókereskedőnél - a Serebriankát elsősorban ezért tartja számon a sörfőző-irodalom.

Hamarosan folytatom a brit szigetek és a Szlovénia jellegzetes komlóival a sztorit...

(A képek a saját sörös kép mellett innen, na és innen, no meg innen is érkeztek, hogy feldobják a tartalmat.)

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr566471441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kieső 2014.07.07. 18:33:44

Nagyon jó sorozat, újraolvastam a gruttól kezdve. Köszönet érte!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.07.08. 15:34:31

@kieső: köszi, a dicséret mindig jól esik :)

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása