Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) ale (54) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (2) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (15) apa (2) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) árpabor (2) aventinus (3) bajor (30) bak (30) balkezes (4) baltika (1) balti porter (1) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (5) barna (3) bécs (6) bécsi ászok (3) beerfort (2) békésszentandrás (38) belga (40) berlin (1) bevog (1) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (8) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (6) brewyourmind (1) brno (2) buda (3) budapest (9) budapestbeerweek (1) buli (1) burgenland (1) búza (35) búzasör (16) camba (1) cantillon (1) carlsberg (1) cerna hora (3) chilis (1) cider (3) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (7) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (52) csíki (5) csobánka (8) csupor (1) dán (5) debrecen (1) demolen (9) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (24) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (2) fehérnyúl (2) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (4) flamand vörös (1) fót (13) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (7) gose (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) győrzámoly (1) hacker-pschorr (1) hal (1) harapunk (4) házisör (29) hbh (1) hedon (2) heineken (8) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (1) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (2) hopfanatic-kisstamás (23) hoptop (5) hordó (4) horizont (16) horvát (2) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (3) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (52) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) kabinet (1) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (1) karácsony (11) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (218) kőbánya (7) kocsma (2) koktél (1) kollab (1) kölsch (3) komló (21) korzika (1) kősör (1) kozel (8) kraft (28) kraken (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (12) lambic (6) lammsbräu (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) luxemburg (1) madscientist (9) mad scientist (2) magy (1) magyar (247) málta (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (7) mecénás (1) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (22) münchen (3) nelson sauvin (1) német (35) newengland (1) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (3) oktoberfest (3) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (13) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pelicon (2) permon (1) pils (11) pilseni (6) pivo (2) Plzeň (1) porter (16) pozsony (2) prága (7) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (3) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (3) régi idők sörei (1) reketye (1) rétság (1) rigó (1) rízmajer (23) rodenbach grand cru (1) román (1) rotburger (3) róthzoli (9) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (10) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) skót (1) soltvadkert (1) soproni (10) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (55) sörforradalom (14) sörfőzés (2) sörgyár (1) sörkoktél (10) sörkönyv (2) sörkorcsolya (35) sörkultúra (14) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (5) sörpiac (10) sörrally (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (27) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (1) sörverseny (25) sour (1) spontán erjesztés (1) staropramen (5) stgeorgen (1) stout (26) strong (2) suarez (1) svéd (2) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (1) szlovák (5) szlovákia (2) szlovénia (6) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (13) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) To Øl (2) trappista (3) treehouse (1) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (1) USA (3) usa (2) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vasököl (1) vélemény (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (3) worldbeerawards (1) zatec (1) zipsbrew (11) zirc (2) Címkefelhő

Dreher Pale Ale - Dimenzióhatárok

2018.06.30. 13:10 :: IPAfai Pap

Nem is olyan régen, egy évvel a nagyot robbanó Soproni Óvatos Duhaj IPA után debütált első felső erjesztésű sörével a kőbányai sörgyár. A Dreher Pale Ale ráadásul három komlóval (Citra, Chinook, Kazbek) és a Hidegkomlós Dreherekkel ellentétben kukoricamentesen került az új(?) és tetszetős dizájnú dobozokba és palackokba. Nem kérdés, hogy egy normál KKK-sörös APA minőségben felette áll, de saját ligájában, hazai és a nemzetközi nagyüzemi viszonylatban mennyire előremutató a Dreher innovációja? Szubjektív házi kóstolósor következik.

img_5032.JPG

A kísérletnek két fordulója volt, az elsőben természetesen a Soproni IPA volt az ellenfél, a másodikban meg a szomszédos Ausztria két neves sörgyárának a Zipfernek és a salzburgi Stiegl-nek az osztrák hiperekben szinte mindenhol kapható American Pale Ale-jével vetettem össze, mit tudnak a kuruc sörfőzők ezek ellenében. Csapjunk is bele!

Első menet: Dreher Pale Ale vs. Soproni Óvatos Duhaj IPA

img_5033.JPG

A Soproni IPA teljesen átformálta a hazai sörkultúrát, előtte jó ha minden tizedik sörivó honpolgár tudta mi fán terem az IPA, most meg szinte megfordult az arány. A Dreher Pale Ale nem ilyen úttörő-mód érkezett, és a soproniak által kitaposott ösvény miatt pont a meglepetés ereje volt jóval kisebb bemutatásakor. Néhány tőmondat a sörről, A 4,8%-os felső erjesztésű Pale Ale, új hullámos amerikai komlókkal Chinook (aroma+keserű), Citra (aroma) és egy cseh, kicsit a zateci (lásd Pilsner Urquell) komlóra hajazó Kazbek hagyományos cseh ízvilágot ad a sörnek. A Soproni szintén 4,8%-os abban Citra komlóval csalogatták elő az craftos illatot-ízeket.

A Soproni IPA-ról korábban már megemlékeztem, de álljon itt emlékeztetőül, az akkori kóstolójegyzet:

Soproni Óvatos Duhaj IPA - Már kibontáskor is érződik az amerikai komló (Citra) citrusos, grapefruitos keserűbe és nyers zöldséges gyantásságba hajló illata. A jó előszelek után azért valahogy odalibben egy kis zavaros, megfáradt komlósság is, mint amikor a pellet sokat ázott. Tudom, hogy nincs benne kukorica, de rögtön az első Dreher Hidegkomlós illatvilága jutott az eszembe, amikor beleszagoltam. Látványra a hab tisztességes, a sör azonban nemcsak opálos, hanem elég zavaros, nem letisztult. Ízében a citrusos felütés után zöldséges gyantásság, majd zárásként egy zöldalmás, vecsési káposztás arcát is mutatja. Kortyérzetben érződik a leginkább, hogy a malátaképlete a sörnek nem nagyon rafinált. A kezdeti citrusos tűzijáték után hirtelen eltűnik minden, és marad az olcsósörös utóérzet, amit - vélhetően a belefőzött komló viszonylag magas kariofillén-tartalma miatt - egy kellemetlenbe hajló borsosan csípős utóíz vezet le.

Sokszor előfordul, hogy a sörreceptekhez óvatosan hozzányúlnak a nagyüzemek, és kisebb módosításokat végeznek a főzeten, általában költségkímélő okokból. A frissen újrakóstolt Soproni IPA-nál azt éreztem, hogy a korty végi keserű egy picit lágyabb lett, és ezáltal kicsit kiegyensúlyozottabbá vált a sör, így a rossz nyelvekkel ellentétben pont pozitív irányú változás történt.

img_5034.JPG

A Dreher Pale Ale a Soproni IPA után talán már nem robbantott akkorát a hazai piacon, de az mindenképpen nagy előrelépés, hogy a kőbányai sörgyárban is készül már felső erjesztésű sör.

Dreher Pale Ale - Illatában a citrusos (citrom, mandarin) és a lágersörörs, kicsit ázott malátás aromák keverednek, és még egy kevés diacetil is visszaköszön, tartva a csehes vonalat. Megjelenésében inkább egy lágerre hajaz, aranyszín és elég hamar illan a habja. A Craft Master pohárban legalábbis, a Tekubanjobban tartja magát. Ízében viszont elsőre olyan, mintha valami jó tündér kilopta volna a kukoricát a Dreher Classic cefrézőüstjéből, eltűnnek a savanykás felhangok. A lágeres indítás után azért jelentkezik a Chinook és a Citra haloványabb, enyhén füves, kicsit citrusos ízvilága, mely nagyon visszafogott keserűvel zár. Kortyérzetben egy kis tapadós vajasság (diacetil) érezhető, de a buborékok kellemesen lágyak (köszönhetően a felső erejesztésű élesztőnek) és elegánsabbak. Csapról kóstolva, a komlók dominánsabbak, mind a zöldséges-füves-citrusos amerikai, mind a spenótosabb cseh komló intenzívebben érezhető volt. Jól iható, inkább láger-érzetű sör, kis újvilági komlóillattal és -ízzel.

A Soproni IPA, ahogy a bevezetőben is írtam, egy korszakos magyar sör a közgondolkodásra és -ízlésre való hatását tekintve. Azért mielőtt nagyon hátradőlne mindenki, ha Kraft-főzde nyílik Sopronban, a Vándor Sándor utcában is feltűnhet egy-két troll óriásplakát IPA-recepttel...

A Dreher Pale Ale a hétköznapi lágeres értelemben vett sörként sikeresebb lehet, a hagyományos ízlésvilágú fogyasztóknak mindenképpen jobban be fog jönni, mint a Soproni IPA. Gondolom, nem véletlen a belőtt irány, inkább a 'járt utat járatlanért'-filozófia tükröződik benne, ami pont annyira újít, hogy felkapja a fejét a kézműves forradalmon nevelkedett átlaghipszter. Kihagyták belőle a kukoricát meg egy kis plusz izgalmas komlóízt is csepegtettek bele, de azért 'elég óvatos duhajként' jellemezhető.

Mindent összevetve láthatóan elindult a nagy gyárak lassú, mammutléptű felzárkózása a söripari trendek felé, de még el kell teljen pár év, hogy a felső kategóriában a profit-orientáltság mellett a craft-sörök felé tartó minőség is megérkezzen Magyarországra, Persze ezt a 250 Ft-os nagyfogyasztói tűréshatár alatti költségszinten továbbra is lehetetlen kivitelezni, így a multik vélhetően továbbra is import külhoni prémium-márkáikkal enyhítik ezt a nyomást.

Hamarosan folytatom a Dreher Pale Ale-lel és osztrák kihívóival, lássuk, hol tart a hagyományos sörös Ausztria a nagyüzemi craft-beer-fronton...

12 komment

Címkék: magyar apa heineken soproni dreher ipa

"Behind the wheel" - Soproni Sörrally - a magyar gyümölcs útja

2018.06.29. 13:19 :: IPAfai Pap

A Heinekennél a marketing és a PR mindig is erős volt. Különösen ha belegondolunk abba, hogy 2017-ben még általános kormányzati és közutálat övezte a gyárat a Csíki Sörmanufaktúrával zajló pereskedés miatt. A Csíki azóta sem tudott nagyot újítani a kommunikációján, bezzeg a Heineken visszakerült a pixisbe. Nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy megállapodást kötöttek az állammal a magyar komlótermesztés feltámasztására, így a gaz veres csillagos imperialista kerékkötőből hipp-hopp stratégiai szövetséges lett. Majd jött a házi sörfőző versenyes felhívásuk.

img_5544.JPG

Hogy mindez hogy jön a Soproni Sörrally-hoz? A nagy bejelentések sokszor hangzatos játékkal kezdődnek. Az úttörőcsapatoknál régen akadályversenyt szerveztek április 4. alkalmából, a Heineken meg újságíróknak készült egy kis felnőttesebb játékkal. Autós ügyességi verseny, több állomás érintésével, minél kevesebb kilométer megtételével, játékos feladatok közepette kellett eljutni Budapestről a soproni sörgyárhoz. A történet 2016-ra, az első Soproni Sörrally-hoz nyúlik vissza, ami akkor is egy bejelentéshez kapcsolódott, miszerint a Heineken csak magyar árpából készíti a Soproni-sört a jövőben. 2017-ben egy másik sörgyártási alapanyag, a víz került terítékre, ez a második Sörrally volt a "víz útja", az idei harmadik, meg a magyar gyümölcs útja volt, melynek keretében a Heineken az új kormány mezőgazdasági miniszterével, Nagy Istvánnal karöltve bejelentette, hogy ezen túl 100%-ban hazai termesztésű, gyümölcsöt használnak fel a Soproni Meggy és a Soproni Bodza Radler gyártásánál.

Azt kell mondjam zseniális! Az egyre népszerűsödő alkoholmentes Radler-piacon a soproni gyár hozott először Magyarországra valóban 0,0%-os Radlert, a többiben olyan alkoholmentes sör van, ami - elenyésző mértékben ugyan, de  - tartalmaz minimális alkoholt. A szintén "családban maradó márka", a Gösser Naturzitrone (mangós ill.  citromos ízben) után ezt a Soproni is rutinból hozza, Hogy egy ilyen alkoholmentes sör-üdítő mixben mennyi gyümölcs van, azt a feljebbi két linkre kattintva mindenki láthatja a saját szemével, de a hír beeszi magát a tudatalattinkba, és jobb érzéssel isszuk a sör-helyettesítő Radlert a strandon, ha tudjuk, zamatos magyar gyümölcsöt is facsartak bele. A kör bezárult, az üzenet működik, az alkotó megpihenhet.

Az meg csak hab a tortán, hogy - miként az agrárminiszterünk fogalmazott Érden, az egyik állomáson - tényleg nem csak marketing-üzenete van az egésznek, hanem példát mutat(hat) más multiknak és vállalkozásoknak, és ez esetben valóban profitálhatnak a hazai termelők, beszállítók is egy nemzetközi vállalat stratégiai döntései után megnyíló lehetőségekből.

P.S.: Azért - 100% magyar gyümölcs ide vagy oda - a szuperül szervezett program ellenére egész nap Radlert inni elég embert próbáló volt, így Sopronban, a megérkezés után mindenki átnyergelt a rendes sörre, ami szépen megalapozta a Volt-fesztes Depeche Mode-koncertet. A Mort Subite ugyan még nem magyar meggyből készül, de ennek is eljön az ideje...

És persze büszkén ki is húzhattuk magunkat, mert a Sörbúvár két fős különítménye két autós újságíró (Lajos és Péter) társaságában, újoncként mindjárt második lett a tizenegy csapatos mezőnyből...

 

Szólj hozzá!

Címkék: magyar fesztivál holland heineken soproni radler sörrally

Hogyan jelentessünk meg sajtóközleményt a Sörbúvár blogon?

2018.06.26. 23:47 :: -kk-

logo.png

(Előzetes: a Soproni előhozakodott egy egészen izgalmas kezdeményezéssel, amit négy bekezdéssel később be is mutatok. A köztes szöveg általános elmélkedés a sörgyárak és a sörblogok viszonyáról, a lényeghez nem tesz hozzá semmit, így nyugodtan átugorható.)

Szólj hozzá!

Címkék: soproni sörverseny

A Borsodi belülről

2018.06.24. 17:42 :: -kk-

img_7955.jpg

Június elején megkeresett a Borsodi PR-cége, hogy volna-e kedvem meglátogatni a bőcsi gyárat egy sajtóesemény keretein belül. Bár a saját blogomra pillantva hamar kiderülhet, hogy, khm, jelentős felfogásbeli különbségek húzódnak a Borsodi által kínált, illetve az általam keresett sörgasztronómiai értékek között, ez cseppet sem változtat a tényen, hogy sörgyárakat látogatni jó móka. Persze nem bármelyiket és nem akárhányat, hiszen alapvetően elég egyforma üzemekről van szó, de ha már Magyarországon speciel összesen van négy darab működő nagyüzemi sörgyár, azokat végiglátogatni azért mindenképp érdekes. Legalábbis szerintem.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A Kecske napja - Kozel-feszt Velké Popovicében

2018.06.20. 11:20 :: IPAfai Pap

Kozel - németül Bock, magyarul kecske(bak). A Pilsner Urquell mellett talán az egyik legismertebb cseh sör Magyarországon. Az alap sárga dobozos, "10-es" Kozel mellett a barna,  Kozel Cerny is rengeteg helyen kapható nálunk is, úgyhogy ez nem akkora újdonság. Ám ha a szintén Asahi konszern égisze alatt álló  Dreher gyárból meghívnak, hogy kis prágai kerülővel, néhány újságíró társaságában látogassam meg a velké popovicei gyárat és vendégeskedjem az évente egyszer megrendezett Kozel napon, akkor még nekem is felcsillan a szemem.

228_1.JPG

Prágában a sztenderd turista útvonalat azért bejártuk, mert a csapatból két ember sem járt még arrafelé korábban. Átsétáltunk az Óváros téren, a Károly hídon, útközben söröztünk a Moldva partján, kikerültük a becherovkás csapdákat az U Flekuban, betértünk a Medvebocshoz címzett minifőzdés sörözőbe,

hogy odaérjünk vacsorameghívásunkra az egyik Kozel márkasörözőbe ahol a tankos Kozelre fentük a fogunkat.

A 11-es világossal indítottunk, ami Csehországban a legtöbb helyen kapható Kozel. Ez - a kezdő komáromi-párkányi sörturistáknak - a zöld dobozos, ami jóval több élményt nyújt a sárga dobozos alap világosnál, és egy sörbarát sem lenne szomorú, ha ilyet (is) főznének a Dreher gyárban Kőbányán. A szűretlen volt a következő, amihez remekül passzolt a grill hermelin. A csapat többi tagja világossal és konfitált kacsacombbal folytatta, én a tradicionálisabb cseh vonalon maradva marhagulyást kértem, karlovy vary zsemlegombóccal és ehhez már a barna Kozel majd egy 13-as Master dukált, úgyhogy kellemesen eltelve leöblítettem még egy vágottal, majd lesétáltuk a vacsorát a fényben úszó Prágában, aztán addig idegenvezettem, míg a záróra miatt pont lekéstünk egy búcsúsörről az Arany Tigrisben...

185_1.JPG

Másnap indulás előtt még beugrottam a helyi Billa-ba, egy kis sörért és vásárfiáért a családnak, ahol is a szokásos Pilsner-Bernard-Svijany-Breznak paletta mellett egy eddig új címkéjű Kozelre bukkantam, amiből gyorsan be is vásároltam két palackkal. Ez annyira új termék, hogy március közepén, amikor Prágában jártam, még nyoma sem volt a boltokban. Kíváncsi is voltam, hogy mi lehet ez, de indulni kellett, hogy odaérjünk a gyárlátogatásra, úgyhogy kerekedtünk.

 A Den Kozla - a Kozel nap igazi családi összejövetel. Már 9-től nyitva a sörgyár udvara a nagyérdemű előtt, mérik a sátrakban a sört, és rotyognak az üstök, serceg a zsírban a kolbász. A feszt nem nyúlik az éjszakába, hanem este hétkor "végét vetik a zenének, s hazamennek a legények." Azért a köztes időben van mit csinálni a kecskével díszített kéménnyel büszkélkedő gyár udvarán és benn a sörgyárban is. A főzőházba sajnos nem jutottunk be, de végigjártuk a 3300 hektoliteres erjesztőtankok pincéjét, ahol a 8 nagy tartályban egyenként 250e liternyi sörben dolgoznak az élesztők, majd onnan átkerül a sör az ászokpincébe, és 2 fok körüli hőmérsékleten simulnak-kerekednek az ízek. Igazi indusztriális-élmény volt a kattogó-csattogó fejtőcsarnok, ahol KEG-be és palackokba kerül a Kozel. És persze kóstolhattunk pasztőrözetlen Kozel 11-est és Cerny-t is, ami igencsak jól esett a kinti 30+ fok után a hűvös pincében.

A gyárlátogatás után a meleg elől a sörsátorba menekültünk, ahol a főtt csülök és a sörgulyás mellett fény derült arra, hogy mi fán is terem az új termék, a Kozel Mistruv. Ezt már a Kozel sörfőző mesterétől, Vojta Homolkától (VH) tudtuk meg egy rövid beszélgetés folyamán.

227_1.JPG

- Sörbúvár (S): Hogy kerültél a Kozel gyárba? dsc_8738.JPG

- VH: Én itt születtem Velké Popovicében és már gyermekkoromban is a sörgyárban játszottunk, ismertem a gyár minden kis zegét-zugát már sokkal korábban mielőtt gondoltam volna rá, hogy egyszer itt fogok dolgozni. Aztán az élet úgy hozta, hogy sörfőző lettem, megtanultam a szakma alapjaitól mindent, és most itt vagyok, és végső soron én felelek az összes főzetünkért.

- S: Reggel, az egyik boltban láttam egy új Kozelt, amit még eddig nem, beszélnél erről a sörről?

- VH: A Kozel Mistruv (Mester - a szerk.)? Igen ez egy teljesen új sör, alig 1 hónapja van a boltokban. Tulajdonképpen a 12-es Kozel helyett találtuk ki, és fejlesztettük ezt a sört. A 12-es Kozel nem váltotta be a piaci reményeket, ezért egy teljesen új receptúra alapján főztük meg ezt a sört. Tulajdonképpen egy klasszikus 12-es cseh pilzeni, csak más karaktere van, mint a kicsit édeskés réginek.

dsc_8742.JPG- S: Az alapanyagokon is változtattatok?

- VH: A receptúrát persze nem árulhatom el, de klasszikusan pilzeni maláta, egy új, saját élesztőnk és cseh komló van benne.

- S: Saaz?

- VH: Nem, mi minden sörünkhöz Premiantot (a Saaz-komlóból nemesített, magasabb alfasav-tartalmú kontinentális komló - a szerk. lásd még itt - ->) használunk. Evvel az édes malátás ízek mellett sokkal karakteresebb keserűség érhető el.

- S: És mi a véleményed az új hullámos sörökről, amik itt, Csehországban is egyre népszerűbbek?

- VH: Nagyon jó, hogy nem csak lágersörök kaphatóak, hanem a különböző ízlésű emberek, sok mindent megkóstolhatnak, megtalálhatják a maguknak legmegfelelőbb ízvilágot. Örülök, hogy a kicsit egyforma cseh sörpaletta felfrissült és új színeket hoztak a kis főzdék. Persze szerintem még mindig a hagyományos sörökben vagyunk a legjobbak, de a gasztronómiában nagyon fontos ez a sokszínűség. Én is mindent megkóstolok, kísérletezem, de azért igazán büszke a saját sörömre vagyok, amit együtt főztünk a kollégáimmal...

És Vojtek ment a helyi haverokkal sörözni, mi meg maradtunk, és lelkesen fogyasztottuk az új Kozel Mistruvot, meg a Cerny-t is, ami a főételek után az áfomyás amerikai palacsinta mellé

dsc_8748.JPG

is jól csúszott. Aztán eltelve egy picit kisétáltunk a gyár mellé, ahol egy kedves kis tavacska partján relaxáltunk, hogy visszatérve pár búcsú-korsó után integessünk a közönségben mókázó kecskéknek.

A magyar különítmény helyt állt, és a Kozel nap több mint 28 ezer idei látogatójával együtt mi is derekasan kivettük a részünket a több mint 20 ezer liter Kozel (400+ hordó) jótékony elpusztításában. A Mistruvot persze az otthoni "laborban" üvegből is megvizsgáljuk, de ez már egy másik történet...

257.JPG

PS: Hazafelé azért Brünn mellett még betértünk a Tescoba kis utánpótlásért... 

Képek: Tóth-Horváth Réka / Dreher; Horváth Balázs + saját

4 komment

Címkék: prága cseh barna kozel dreher sörgyár láger

Lőrinc végre dinnyés sört pisilhet majd a dinnyébe (Belvárosi sörfeszt', nyitónap - képriport)

2018.06.07. 14:28 :: buvarina

img_3886.jpg

Jó ideje itt klimaxol a tavasz, hőhullám és hidegzuhany kergeti egymást, egy folyamatos, szinte összefüggő sörfesztivál a nyárelő. Soron következő megállója a Belvárosi sörfeszt, amely jegyek és bérletek helyett csak a poharadat kéri, mármint hogy azt vegyél belépő helyett. Mert ez a banzáj szerencsére nem a műanyagpoharas verzió (istenem, valahol még ez az alap), hanem kötelezően pohárvásárlós (kétféle, ezerötért).

Cserébe kis- és nagyüzemiek bodegái random szétszórva a tévéostrom egykori műveleti területén (mondjuk fegyveresek most is fel-felbukkannak a tömegben, én pl. most láttam először uzival felszerelt járőrt a szokásos kalasnyikov helyett), a kedves érdeklődők számára csak ugyanazt a stratégiát tudom ajánlani, mint ami mondatfűzésünket is vezeti: a csapongást.

Sorvezetővel, konkrét bakancslistával ilyen helyre kimenni megmosolyogtató hívság, úgysem sikerül. Mert akad itt minden a behemót Carlsberg cidereitől a garázsműhely Gravity Brewing camparival bolondított ipájáig. Másik extrém söre a fesztiválnak a görögdinnyés Melonade Fruit APA lehet még a Rizi sátrában, hármas kisüzemi fúzió gyümölcse (Rizmajer, Hopfanatic, Hopkin’s), felderítő csapatunkból még csak egyvalakinek jött szembe, ő ice tea jellegről számolt be - éreztük a finom, burkolt kritikát.

Nem tréfa az igazán komoly sörök kínálata sem, a házigazda First, vagy például az Ugar, Zip's, Beerpoint, Kuzin, Brewdog, Nekedcsakdezső stb. standjainál komolyabb tételek is bepróbálhatók. (Aki nem élte ki magát eléggé a BPBW megafesztiválján, ha úgy tetszik, afterpartizhat, pl. a Zip's sátrában a svédekkel.) Ellenben nem tudjuk másnak, mint vásári tréfának tartani azt a jelenséget, hogy egyes nagyipari lágereket elegánsan felüláraznak ilyenkor, így került a szemünk elé pl. a 7-800 ft-os Borsodi Mester. Aztán vannak nagyüzemiek, melyeket egyszerűen nem lehet túlértékelni, persze ehhez el kell érni azt a szintet, amit úgy nevezünk, etalon:

img_3923.jpga PU mozgóárusa

Szólj hozzá!

Címkék: budapest 2018 sörfesztivál kisüzemi kézm

Beer Week in Budapest - Együtt(ivás)állás

2018.05.25. 10:55 :: IPAfai Pap

A nagy dolgok legtöbbször egy pohár ital mellett kezdődnek. Különösen igaz ez egy sörfesztiválra. Valami hasonló lebeghetett a szeme előtt a Beer Week in Budapest (BPBW) -főszervezőinek, amikor tető alá hozták ezt a craft(Kraft)-sörös rendezvénysorozatot. Az első olyat Budapesten, ami nemcsak a kereteiben, hanem a meghívott sörfőzdék tekintetében is - nyugodtan kijelenthetjük - világszínvonalú. És minden világszínvonalúság mellett mégsem nélkülözi azt az ártatlan, már-már naív forradalmi lelkesedést, ami valaminek a teremtése környékén érződik.

Ilyesféle gondolatok jártak a fejemben tegnap az Élesztőben, amikor a hazai és az európai sörvilág arcaival legurítottam az első pohár fesztiválsört,

bpbwcollab.jpg

amit a Reketye Breweryben 14 hazai KKK-főzde főzött nemrég, és ami persze hogy egy IPA. Egy karakteres, kellemesen trópusi ízvilágú, kellően, de nem túltoltan keserű IPA, amelyhez bármikor vissza lehet térni, mert pont annyira bonyolult, hogy emlékezzünk rá. Olyan hangulat áradt, akár az első pár palotanegyedes Főzdefeszten, csak az azóta eltelt időben a magyar KKK-sörök lettek jóval profibbak, és ez a fesztivál olyan nagyágyúkat vonultat föl, mint az Uiltje, a To To Øl, az Amager Bryghus, a Tempest, a legismertebb Brew Dog, vagy az általam annyira kedvelt De Molen és a többi

bpbwplakat.jpg

A számtalan csapfoglalás és heti esemény csúcspontja természetesen a Dürer Kertben ma és holnap elkövetkező kóstolóprogram lesz, ahol a boldog karszalag-tulajdonosok végigkóstolhatják a sörvilág és a sörhon elitjének ikonikus vagy éppen pont a BPBW-re készült főzeteit. Ha nem találtok oda, álljatok be bármilyen szakállas, sapkás, emblémázott fekete pólós ember mögé, tuti a fesztre készül. Ilyen színtű és jellegű kóstoló eddig még csak boros-pezsgős (Vince) témakörben volt Magyarországon, A 2015-ben, a Vienna CraftBierfest kapcsán megfogalmazott gondolataim váltak végre valóra. Nagyon kellett már egy ilyen feszt!

bpbw5_1.jpg

Újfent full respekt a három főszervezőnek, Sefcsik Marcinak (Fenékig Blog, Party or Die Brewery), Rebák Tibinek, és Pazinczár Péternek (Tuff Buzz), hogy szívüket, lelküket belerakták ebbe a fesztbe, ami referencia lesz, nem csak a további budapesti sörfesztiválok számára. Kívánom, hogy az egész heti meló és feszkó után ma és holnap egy kicsit dőljenek hátra egy igazán jó sör mellett, és nézzenek le elégedetten az általuk megálmodott sörvilágra. Hisz Petőfit idézve: "a lelkesedés olyan, mint a görögtűz, eső nem mossa el..." Azért remélem, délutánra elmegy a monszun! Maradjatok együtt!

Szólj hozzá!

Címkék: magyar svéd angol holland dán kraft sörfesztivál demolen To Øl

A Heineken és a magyar komló - hírháttér

2018.05.23. 10:20 :: IPAfai Pap

Tegnap harangozták be néhány hírportálon keresztül, hogy a Heineken mégsem olyan gonosz többé - nem úgy, mint egy évvel ezelőtt - , hanem most már pl. a Mercedes-hez hasonlóan állami stratégiai partner. A partnerség keretében José Matthijsse, a Heineken Hungária vezérigazgatója kijelentette, hogy "„A hazai termelőktől beszerzett árpa révén mintegy 100 magyar árpatermesztő számára teremtettünk hosszú távú egzisztenciát. Ehhez a beszerzési filozófiához akkor is ragaszkodunk, ha a hazai alapanyag esetleg drágább az importnál, a magyar termelői bázis fenntartása stratégiai érdek számunkra”. Ez a filozófia már a kettővel előző vezérigazgató regnálása alatt is megfigyelhető volt ugyan, de 7 éve Oladele Ajayi még a kukoricáról beszélt, amit magyar beszállítóktól vesznek. Ilyen szempontból is előrébb lépett a Heineken...

komloskertantik.jpg

A közleményben azonban ezek mellett szó esik arról is, hogy a Heineken igyekszik támogatni a hazai komlótermelést. Valóban érdekes téma, hogy míg a szomszédos kis Szlovénia a világon 7-8. helyen tanyázik a komlótermelésben már jó ideje, addig Magyarországon szinte teljesen megszűnt ez az ágazat. Aki kicsit is érdeklődik a komlótéma iránt, az bizton olvasta a Monyo Brewing idevágó blogbejegyzését, amiben a bácskai komlófajtának és a hajdanvolt magyar komlótermesztésnek a nyomába eredtek. Magyarországon amúgy már a 11. században jelentős komlóskertek voltak, egy 1091-re datálható pannonhalmi oklevélben találkozunk a Komlóaszó magyar szóval. A nagy kiterjedésű komlóföldek a 21 századra kb. 5 hektárra apadtak, ezek nagyrészt a Kraft-os Uradalmi Sörfőzdéhez és a Jászapátiban található Yeast Side Breweryhez köthetőek.

És ami a portálos hírekből kimaradt: A Yeast Side (eredetileg Lados Sörfőzde, alapítva 1993-ban) tulajdonosa, Lados Péter volt az, aki komlótermesztési tapasztalatai alapján nagy részben kidolgozta a modellt, ami alapján a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet "hároméves mintaprogramot indított Kastélyosdombón azért, hogy közösségi modellt dolgozzon ki a hosszú távon is fenntartható, üzletileg életképes komlótermesztéshez." Ezt támogatja a Heineken 30 millió forinttal, amit persze némelyek kevesellhetnek, de a tény, a szociális szándék és nemkülönben a kisüzemi sörfőzde és multi sörgyár együttműködése is mindenképp örvendetes.

komloskert2.jpg

Az meg már csak hab lenne a tortán, ha a 3 éves kísérleti program során valóban új lendületet kapna a hazai komlótermelés, és külön siker volna, ha középtávon sikerülne egy új hazai fajtát is nemesíteni a tapasztalatok alapján. Drukkolunk!

(képek: Tankönyvtár ill. Yeast Side Brewery)

5 komment

Címkék: magyar komló heineken kraft

Békésszentandrás 25 éves - Retrohuzat

2018.05.13. 10:47 :: IPAfai Pap

A 90-es években a változás szele a sör-hiánygazdálkodást is megérintette, és sorra alakultak a kis házi sörfőzdék szerte az országban. A legtöbbjük már 95-96-ra el is tűnt a sörszínpadról, de maradt néhány sörfőzde, aki ügyes innovációval, jó termékpalettával fel tudott kapaszkodni a sörforradalmi vonatra. Ezek a sörfőzdék elérték a negyedszázados kort, köztük is az egyik első a békésszentandrási Szent András Sörfőzde! Boldog 25. születésnapot!

szentandras25.jpg

A gyümölcsös söreiről és a karácsonyi Esthajnal sorozatról, no meg az Ogréról (és a Vári Növérekről, meg a Nyúlról) és sok minden másról

ismerős szentandrásiak nem hagyhatták ki a ziccert, és készült egy alkalmi pakk, amiben egy retro Arany Korsó ’93 lapul, az alapításkori recept szerint készítve (a címkéről sokaknak beugorhat a Zlaty Bazant hasonló retro-söre), és a Mutti, ami a jelenlegi felfogást tükrözi. A két címke szépen megmutatja, hogy nem csak a felfogás és a beltartalom, hanem az arculat is nagyot változott az elmúlt 25 év során.

Az eredeti főzdében még egy kiszuperált Wartburg-motor hajtotta a darálót, ma már új erjesztők és egyre modernebb berendezések veszik körül a látogatót. A Rózsa Presszó is megújult belülről. Az alapító tulajdonos, Simkó Józsi "bácsi", nyugodt lehet, mert jó kezekbe adta a főzdét, és a Bukovinszky-testvérek (László és Béla) az egyik legismertebb kisüzemi sörfőzdét varázsolták a jó alapokból.

szentandras25img_5104.jpg

A retro Arany Korsó '93 egy őszinte, amolyan klasszik házisörös darab, semmi faxni, kellemes édes maláta-kesernyés komló harmónia, egy korrekt láger, bármikor jól esik.

szentandras25img_5106.jpg

A Mutti már egy rafináltabb darab, a Hallertauer Blanc német komlótól illatosabb, kicsit üdébb citrusosabb, mint egy átlag, német stíl láger. A malátaképlete sem az alap pilzeni maláta, így egy anyagerős, mégis összbenyomásában könnyed citrusos lecsengésű nagyon kellemes lágersör készült. Szerintem az utóbbi idők egyik legjobb kisüzemi lágersöre lett, amibe van egy kis India Pale Lager-hangulat.

szentandras25img_5108.JPG

A kornak megfelelő pohárhasználat mellett igyekeztem a sörök hangulatának megfelelő sörkorcsolyát is prezentálni a szülinapi sörök mellé. Az Arany Korsó '93-hoz nem hagyhattam ki a klasszik párisziszsömle-zöldpaprika combót, melyhez a séflacibácsirajongó, napköziben cseperedett retroínyencek egy kis Piros Aranyat is nyomhatnak. A Mutti citrusossága egy kicsit keletiesebb irányba húzta a falatot, ami azért az előzőnél szofisztikáltabb találat. Egy pirított rozskenyérre került csicseriborsókrém, amit gyömybéres-citromfüves olivaolajjal kevertem ki és egy leheletnyi chiliszószt pöttyentettem rá, csak jelzés értékkel, ami pont jót tett a citrusos, fűszeres, mégis németes karakterű sörnek.

szentandras25img_5103.jpg

Gratulálunk a Szent András Sörfőzdének! Isten éltesse az egész csapatot, és reméljük, hogy még sok vidám pillanatot és remek sört tölthetünk együtt a következő 25 évben...

3 komment

Címkék: magyar sörkorcsolya békésszentandrás láger kisüzemi

Beer Week in Budapest - Übersörfeszt profiktól

2018.04.25. 11:59 :: IPAfai Pap

Egy idegenbe szakadt sörfőző, egy Kraft-jelölt gerilla és egy sörblogger, ha összeáll, nagy dolgokra képesek, főleg, ha mindhárman zenélnek is, Meg is szerveztek egy olyan sörfesztivált, amire már nagyon régóta vár a magyar sörínyenc közönség, és olyan nemzetközi főzde-nagyágyúkat tudtak elhívni Budapestre, akiknek bárhol megörül mindenki a külföldi sörturistától kezdve a Kertész utcában sokat próbált geek-társaságig.

bpbwimg_4891.JPG

Rebák Tibor (a BrewDogot a Höganas-t és a Signature Breweryt is megjárt, jelenleg Poppels Bryggeri) igazi nemzetközi arca a magyar sörfőzésnek, Parinczár Péter a Kraft-jelölt Tuff Buzz gerilla-főzde alapítója és Sefcsik Marci, a Fenékig Blog és a Party or Die gerilla-főzde alapító tagja szervezik a Beer Week in Budapest - BPBW.hu (alias Budapest Beer Week - ahogy kivettem a kényszernévváltoztatás okát, valamiért Budapest nem büszke a sörre - kár érte - és nem járult hozzá, hogy a fesztivál Budapest nevét használja) elnevezésű 1 hetes májusi sör és járulékos zenés rendezvényt. Látszik, hogy a sörlobbi még messze nem tart ott Magyarországon, ahol a boros. Ha egy kicsit nemzetközibb összehasonlítású távlatba akarjuk helyezni a BPBW-t, akkor elég ha a labanc sógorokra tekintünk, ahol az osztrák sörösök - kicsik-nagyok összefogva - a kezdetek után 1,5 évvel, már 2016-ban megrendezték a Vienna Beer Week-et, és Bécs simán beállt a rendezvény mögé...

De ami a fővárosnak derogált, arra viszonylag könnyen kapható volt a budapesti brit nagykövetség,  élén Iain Lindsay nagykövettel, aki elvállalta a fesztivál fővédnökségét, hiszen 7 főzde Britanniából jön. A sörfesztivál sajtótájékoztatóján, a Brit Nagykövetség Lórántffy utcai rezidenciáján a nagykövet bebizonyította, hogy a "nyársat nyelt brit"-sztereotípia helyett egy laza és egészségesen rebellis skót milyen jó házigazda, és természetesen az is újra bebizonyosodott, hogy a sör mennyire demokratikus ital, és minden formalitást és udvariaskodást mellőzve lehet mellette remekül dumálni, legyen az emberfia, sajtómunkás, egyszeri blogger, sörfőző vagy éppen sokat próbált diplomata.

Mielőtt a résztvevők teljesen belemelegedtek volna a sörözésbe, azért néhány dolgot magáról a fesztről is sikerült megjegyeznünk. Minden elfelejtett tényre használjátok a weboldalt: bpbw.hu , a Facebook oldalt,  vagy az egyéb közösségi oldalakat. Összefoglalva - a Beer Week in Budapest egy egész hetes eseménysorozat lesz május 21-től 27-ig, főváros szerte csapfoglalásokkal (hogy a Brew Dog-on kívül ki jön csapot foglalni még titok), sörvacsorával (Beerganika) és természetesen a fő attrakcióval, a pénteki és a szombati kóstolónappal, ahová a nemzetközi sörös élet színe-java jön olyan főzdék képviseletében, mint a Brew Dog (és annak új savanyú sörös főzdéje a Brew Dog Overworks), a De Molen, a To Øl, a Wild Beer, a Bevog, hogy csak a legismertebbeket említsem a tekintélyes listából. A számháború szerint 16 ország 40 főzde 160 sör vonul föl a két napon, melyre egyesével (Single - 19,790 Ft - 63 EUR), mindkét napra (Double - 32,990 Ft) és kis plusszokkal mindkét napra (Imperial - 46,990) lehet jegyet váltani. A jegyek hat órás időtartamra érvényesek, korlátlan kóstolásra. ratebeer-és untapped-vadászok hegyezhetik a bitjeiket. A jegyeket már a héten a péntek-szombati nagy napok előtti rendezvényeken át lehet venni, és ezekkel 10% további engedeményt kap a csapfoglalások söreiből a jegytulajdonos. Hogy sokba kerül? Hát, nem kevés, de a jó sörnek ez az ára. Összehasonlításképp a Craft Bier Fest Wien-en tavaly - úgy hogy másfél órás sajtóbejáráson is voltam - simán elköltöttem 80 EUR-t sörökre, vagy az idei Vince-fesztiválon, ahol borban hasonló felhozatal van, egy all-in jegy 70,000 Ft-ba került.

A szervezők közül mindhárman zenélnek is, így adta magát, hogy a kóstolónapoknak a végén a fesztiválhelyszínt biztosító Dürer-kertben koncertek sokasága várja a sörtől elnehezült fejeket, és a magyar Kraft-szcéna söreivel meg rá is lehet tölteni a külföldi csodákra.

bpbwimg_4896.JPG

Ezúton és újfent is nagyon drukkolunk a BPBW-s csapatnak, és full respekt, hogy a sok hónapos munkával ezt összehozták Budapestre!!! A jegyek meg fogynak, úgyhogy ne sokat osszatok-szorozzatok, legyetek ott Ti is.

Szólj hozzá!

Címkék: kraft sörfesztivál kisüzemi tuffbuzz budapestbeerweek rebaktibor

RRR-Saison - Rage-Reczer-Rolli - (Rózsa)Bors az orr alá

2018.04.23. 11:12 :: IPAfai Pap

Tavaly ősszel, amikor a Kraft Védjegy Bizottságban beszélgettünk az új Kraft-tagok felvételéről, sok jelöltnél a jó sörök ellenére várakozó álláspontra helyezkedtünk, hogy bizonyítást várunk tőlük, mert nem mutatott még föl annyi féle sört, vagy túl fiatal maga a főzde, és / vagy nem látjuk még, mennyire lesz tartós a magas színvonal. Többen közülük azóta szárnyakat kaptak. A Fehér Nyúl jobbnál jobb sörökkel rukkol elő (1 arany 1 gyémánt a KSE versenyen), a Reketye nemzetközi szinten is dübörög (De Molen kollab-sör; berlini szereplés-Kettlesaurus) és az önnálósodott Reczer Gábor is ontja az izgalmas kollab főzeteket.

reczerkollabors3.jpg

A Reczer Ser Collabrew-sorozata nagyon izgalmas színt hoz az amúgy is mozgalmas budapesti söréletbe. A sorozat első darabját, a Dark Wheater-t egy Fekete Búzát (American Black Wheat Ale) a horizont-os Ábrahám Mátéval főzte.

reczerserdarkwheaterimg_4724b.jpg

A másodikra - az újdonsült Kraft-tag - Armando Otchoa, alias Kővári (Csakajósör) Gergő volt a főzőtárs és egy őrült mód komlózott és megcsavart Imperial Rye Ale, a Rye Hard lett a végeredmény. Ez a sör már kicsit megosztóbb, de mindenképpen izgalmas és nagyon jellegzetes benne Armando barátunk kézjegye. Nekem az alapsör nem lett a kedvencem, de a fantáziámat beindította és készült egy koktél belőle. Aranyszabály, hogy főzéshez, koktélhoz csak jó alapanyagokat válasszon az ember, és ebben nem is volt hiba:

Rye Hard Bombreczerryehardkoktel.JPG

 

2 cl Monin csokoládé-szirup

 

3cl Bushmills whiskey

 

5 cl Kókusztej

 

jégkocka

 

felöntve 1,5 dl Rye Hard-dal

De az élet és a kollaboráció nem áll meg. Reczer Gábor a sorozat harmadik söréhez

Utassy Rollit (Sörspecialista, Legenda, Beerfort, Green Sheep) és az Untappd hazai főguruját, Rage-et csábította el, így két szakáll és egy szemüveg már adott volt. A holnap debütáló sör, a Kollabors, egy Saison, amibe Rage eská darált bele egy igen tisztességes adag rózsaborsot, ami a Saison elegáns, száraz karakterébe egy határozott löket ízes csípősséget csempészett. Hogy a csengő alliterációknál tovább jutottak-e hárman, az még számomra is titok, de csengő söröspoharak mellett hamarosan mindenképpen kiderítem!

Ezek után kérdés, hol a helyed holnap este?! Izabella utca - Polihisztor Pub. Mér'? Há' me' PrömieRRR!

Szólj hozzá!

Címkék: magyar rage kraft sörkoktél kisüzemi saison kollab reczerser utassyrolli

Kisüzemi Sörfőzdék Nemzetközi Versenye - Miskolc - szakmai összegzés

2018.04.19. 21:59 :: IPAfai Pap

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) idén már 25 éves jubileumot tartott és ennek alkalmából a nemrég csodásan felújított Diósgyőri Vár lovagtermében kapott helyet a kétévente megrendezésre kerülő sörverseny. Egy rövid elemzéssel szeretném visszaidézni a versenyhangulatot és tippeket adnék, hogy a hagyományos és az új hullámos sörök közül melyeket érdemes megkóstolni.

img_4745.JPG

Már a 2016-os versenyen is látszott Gyenge Zsolt (Fóti Sörfőzde) elnök és a vezetőség szándéka, hogy az eladdig inkább seregszemle jellegű versenyen sokkal komolyabb és egységesebb verseny- és bírálati szabályokat vezessenek be. Egy kicsit magaménak is éreztem a fejlődést, mert két éve én is tanácsoltam, hogy az addigi egyszerűbb pontozás helyett a BJCP amerikai versenyszabvány szerint bíráljuk el a söröket.

img_4742.JPG

Röviden a BJCP-ről. - A BJCP (Beer Judge Certifivation Program) az Amerikai Házi Sörfőző Egyesület versenyszabványa, amit 2008-ban egységesítettek először, majd legutóbb 2015-ben átdolgozták és a sörforradlmi boom után új kategóriákkal is kiegészítették. A bírálatban a sörök névtelenül szerepelnek és maximum 50 pontot kaphatnak az alábbi megoszlásban. Illat - 12; Megjelenés - 3; Íz - 20; Kortyérzet - 5 ezek az objektív, a versenyszabványban leírt kategóriák, és a sörbíra egyéni ízlésének ad teret az Összbenyomás - 10 pontja. A 30-37 - pont Bronz minősítést ért (Nagyon jó - általában megfelel a típusának, apró hibái vannak); a 38-44 pont Ezüst diplomát ért (Nagyszerű - jó példája a típusának, apróbb módosításokat igényel) és Arany diplomát ért a 45-50 pont. (Szenzációs - a világ legjobb sörei közé tartozik).

Ezek alapján az ismérvek alapján mérték föl a Szent István Egyetemen versenyelőkészítő oktatáson és ízhiba-tréningen is átesett bírák, hogy melyik sör milyen minősítést érdemel. Talán a versenyszervezőknek is meglepetés volt, hogy a korábbi aranydiploma-eső helyett idén az első nap 168 söréből csupán egy arany minősítés került ki, és az összesen 268 sörből is csak 7 sör kapta meg a legjobbaknak járó Arany Diplomát. Egy-egy sörre kóstolópnelenként 5-6 bíra átlagpontszáma adta meg a végeredményt.

img_4741.JPG

A hazánkban még mindig leginkább kedvelt lágersörökben, ahol a legnagyobb a nagyüzemi konkurencia, még van hová fejlődniük a kisüzemeknek, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a magyar sörbarátok hasonló árban (300-600 Ft / 0,5l) már viszonylag könnyen hozzájuthatnak jóféle cseh illetve német vagy osztrák világos és barna sörökhöz. A versenysörök közül csupán néhány láger ért el Ezüst minősítést. Ebben a kategóriában tarolt a Fóti Kézműves Sörfőzde - Fóti Zwickl (38,4), Fóti Keserű Méz (39), Fóti Bitang Joe (39,4),  Fóti Hammurapi (42,2). És szintén sok Ezüstöt gyűjtött a Szent András Sörfőzde - a Szent András Monarchista (39,2), a Szent András Ogre (40,8), a Szent András Fekete (41,8), valamint a gyümölcsös lágerekkel is jó szerepeltek a Szent András könnye - áfonyás duplabak (38), és a Szent András Meggyes (40,5). Kiemelendő a Rizmajer Világos (38,2) és a Kecskeméti Sörmanufaktúra Kecskeméti Pils (40). amik a - számomra kicsit meglepetés, de örvendetes - nemrég még nagyüzemi Pécsi Sörfőzde Prémium Láger (38,8) sörével erősítették a hagyományos egyszerűbb világosok csapatát, ahol rengeteg gyenge és közepes tétellel is találkoztunk a verseny folyamán. A Domján Sörfőzde Elefánt Barna (38,4) és a  magasabb alkoholfokú, Ugar Brewery Burzsuj - Baltic Porter (44,2) is jól szerepelt. Érdekes anomália, de sörként kellemes - az Akpedo Kft Orgoványi Ír jellegű vörös sör, ami a Vienna Lager kategóriában kapott ezüstöt.(40,8). Gratulálok a főzdéknek, mert bebizonyították, hogy a hagyományos sörök felhozatala elég erős már Magyarországon, és a külföldi és hazai nagyüzemi lágersörökkel szemben van alternatíva.

A versenyen természetesen nem tudtam az összes sört megkóstolni, de - az arannyal díjazott sörökön kívül - figyelemre méltó tételek voltak az általam kóstolt és pontozott több mint 40 sör közül a First American Wheat (42), a Big Foot Agent (43), a Horizont Gentle Bastard DIPA (48), a Fehér Nyúl Cocoa Milk Stout (42) és a Zips Raze Berry - málnaágyon érlelt Saison (43) , melyeket nyugodt szívvel javaslok bármilyen ínyenc sörösnek, nem fognak csalódni.

Természetesen (?) az új hullámos sörfőzdék és a divatos erősebben komlózott sörstílusok ill. a robusztus, hosszan érlelt sötét sörök, a főzdék zászlóshajói lettek a verseny igazi sztárjai. Az Arany Diplomát kapott hét sör közül 4 Stout - Mad Scientist Cookie Monster (47,8), Monyo Boris the Blade 2017 (46,1); Horizont Pilot Series #7 Coconut Stout (45,4); Fehér Nyúl RIS (45,3), 2 IPA - Hopfanatic Oatcake Juice (45,7) és a Hop Top Double Check Double IPA (45,3). Ezért is külön kiemelendő a hetedik Arany Diploma, melyet egy könnyed szép American Pale Ale, a Fehér Nyúl APA (45,8) kapott.

Mielőtt rátérnék a fődíjas sörökre néhány gondolat ahhoz, miben lehetne még a versenyen fejlődni. A Házi Sörfőző Egyesület versenyéhez hasonlóan végre itt is be kellene vezetni a megfelelő kóstolópoharat (TEKU), hiszen egy vastagabb falú, inkább hagyományos pohárból kóstolva sok sör szépsége elveszhet, rejtve maradhat. Ügyelni kellene továbbá arra, hogy a versenysörök a teljes idő alatt hűtve maradjanak, és ne a fogyasztási hőmérséklet felső határa közelében kerüljenek a bírák elé, mert így változhat a minőségük. De a pár apróság mellett elismerés tartozik a szervezőknek, mert igyekeztek a lehető legjobb körülményeket teremteni a versenyen. És akkor lássuk a krémek krémjét!

A hét Arany Diplomás sör közül az 5 legmaggasabb átlagpontszámot kapott versenydarab került az utolsó körbe, és szállt ringbe a legjobb három sörnek kijáró Gyémánt Diplomáért. Ezt a korábbi zsűriasztaloktól delegált 1-1 bíra szavazatai alapján, elég kemény vita után kapták meg a sörök. 7 bíra komoly szakmai vita és érvelés után 1-5-ig helyezési pontokat osztott ki és a legkisebb helyezési pontszámot kapott sör lett a verseny végső győztese.

Gyémánt Diplomások:

3. hely - Monyo Boris the Blade (20 helyezési pont - nekem ez a sör volt a favoritom, persze ekkor még nem tudtam, kiről van szó)

foto_5_1.JPG

2. hely - Fehér Nyúl APA (15 helyzési pont) Képtalálat a következőre: „fehér nyúl apa”

1. hely - Grand Champion Mad Scientist Cookie Monster (15 helyezési pont - több első hellyel - 3 a 2 ellenében)

Képtalálat a következőre: „mad scientist cookie monster”

Összefoglalva a tapasztalatokat, a 2016-os verseny változtatásai és az "átmenet" után a KSE sörversenye idén új korszakot kezdett és fölzárkózott a nemzetközi KKK-sörpiac sztenderdjeihez, így megtarthatja a jövőre nézve a rangját, és a sörfőzőknek és a nagyközönségnek is irányt mutathat, hogy melyek a valóban értékes, a nagyüzemi söröknél ugyan drágább, de igényesebb darabok, amelyek élményt adnak. De egyben intés is a sörfőzőknek, hogy a konjunktúra idején megszokott minőséget folyamatosan emelni kell, mert a feltörekvő új, modern technikával felszerelt főzdék egyre inkább elhúznak a korábbi "old school" főzdetípus söreitől. ezt mutatja, hogy a legmagasabban értékelt Arany Diplomás sörök közül 4 Kraft Egyesületi tagfőzde (Hop Top, Horizont, Mad Scientist, Monyo), egy Kraft-tagjelölt (Fehér Nyúl - ők egyedüliként két sörükkel is Arany Diplomát nyertek) és csupán egy, a Hopfanatic - Kiss Tamás az, aki nem a Krafthoz köthető, de az ő főzdéje is 2013-as alapítású, így egyértelműen felfogásában és söreivel is az új hullámos sörfőző generációhoz tartozik.

Újfent szeretettel gratulálok minden díjazottnak, és még egyszer köszönöm a szervezőknek a profi szervezést és a csodálatos helyszínt!

Szólj hozzá!

Címkék: magyar fót kraft horizont békésszentandrás kisüzemi sörverseny rízmajer hopfanatic-kisstamás zipsbrew Monyó madscientist hoptop fehérnyúl

Gasztro-sör gerilla módra - Reczer Ser Collabrew - Dark Wheater fekete búza

2018.04.08. 16:48 :: IPAfai Pap

Reczer Gábor már korábban is megmutatta, hogy biztos kézzel nyúl különböző sörstílusokhoz, és most az őszi Kraft-tagjelölés és a 2018-as önállósodás óta (előtte a Hop Top-ban volt üzemvezető) szárnyakat kapott a sörfőző-fantázia. Kollaborációs főzeteit remek hazai új hullámos sörfőzdék nagyágyúival és népszerű gerillákkal készíti. Már a sörboltokban az Armando Otchoaval főzőtt Rye Hard, de én még az Ábrahám Mátéval (Horizont Brewing) közösen főzött Dark Wheater-t egy - különlegesnek számító - fekete búzát kóstoltam a napokban.

reczerserdarkwheaterimg_4724b.jpg

A fekete búza nem azonos a német területen - és az én sörlistámon is - nagyon népszerű Dunkelweizen stílussal, azaz a sötét (vagy barna) búzasörrel, hanem hivatalos elnevezése az American Dark Wheet Ale a bajor módi amerikai változata, s mint ilyen, elsőként ebben a sörben manifesztálódott a magyar sörszcénában, azaz a Dark Wheater stílusteremtő darab. A fekete búzasör enyhe gyümölcsösséggel, karakteresebb sötét malátákkal és sokkal neutrálisabb élesztőkkel karakterizálja a stílust. Azaz egy csokisabb, visszafogottan gyümölcsös illatú, de nem olyan észteres (banános), fenolos (szegfűszeg) illat és ízorgiát hordozó sörről van szó, mint a híres bajor barna búzák, hanem egy elegánsabb szárazabb, sütisebb, csokisabb arcát mutatja a kenyeresen malátás sötét búzasörnek.

Mivel ez Európában is elég ritka stílus, Gábor és Máté is sokat olvasgatott előtte, hogy milyennek is kéne lenni a sörnek, majd belevágtak az izgalmas kísérletbe, amihez a végén nem mulasztották el elsütni a kihagyhatatlan Star Wars-vonalból adódó szójátékot a sör nevében. Egy cseppet sem sötét, sőt kifejezetten napsugaras szép délelőtt jutottam odáig, hogy kibontsam a Gábortól kapott kóstolópalackot, hogy a fenti leírásnak az ismeretében megvizsgálhassam, mennyire éreztek rá a sörfőzők a fekete búzára.

reczerserdarkwheaterimg_4723.jpg

Reczer Collabrew series - Dark Wheater - fekete búza 6% Illatában meghatározóak a száraz, csokis malátás jegyek, a búzakenyeres élesztő és a kenyérkovász, Melegedve kevés fanyar erdei gyümölcs érkezik. Megjelenésében remek paplanos bézs-szín hab, és vörösesfekete, kólaszín jellemzi. Ízében is a száraz, kakaós csokisjegyek az első benyomások, majd natur gesztenyés, picit erdei gombás ízek mentén, bab, lencse, fanyar, de nem túl észteres háttéraromák mentén, kevés sötét erdei bogyós gyümölccsel tarkítva  (som, borókabogyó) teljesednek ki az ízek. Elegáns száraz korty, apró buborékok kis csokis leheletnyit kávés csersavas fanyarsággal, és enyhe tapadóssággal, szájösszehúzó tanninossággal, ami közepesen telt. Nagyon szépen összerakott, elegáns sör, szerintem remekül hordozza a stílus alapvető jegyeit.

A Dark Wheater igazi gasztrósör. Ez az én terminológiámban azt jelenti, hogy nagyon sok ízjegyet hordoz magában, de nem olyan markánsan, mint pl. egy IPA vagy egy R.I.S., hanem minden illat és ízhatás visszafogott, azonban a hozzá kínált ételekkel zseniálisan együttműködik, nem nyomja el azok finomságait, nem akar felülkerekedni.  Ehhez a sörhöz is széles skálán lehet ételeket-ízeket párosítani. Amit hirtelen elképzeltem hozzá, egy igényesen elkészített sólet a bab és persze a libahús miatt, de szép lehet egy gesztenyés nem édes pulykasült, vagy akár egy gombás kacsahúsos gnocchi, csokoládéval bolondított szarvasgombás hátszín mellé is.

Kérem a következőt!

Szólj hozzá!

Címkék: magyar búza kraft horizont búzasör kisüzemi reczerser

Készits hermelint! - gondolatok egy cseh sör mellett a konyhában

2018.03.23. 23:37 :: IPAfai Pap

Az nem kérdés, hogy egy magára valamit is adó cseh söröző tart hermelint. Az sem, hogy ez egy elképesztően jó sörkorcsolya. De hogy hogyan készítsük el, már adhat némi fejtörést. Főleg, ha nevezni szeretnénk az első Nemzetközi Hopa-Hermelin Bajnokságra a magunk gyártotta hermelinnel.

img_4554.jpg

Mivel Ogre barátunk is bíró lesz a versenyen és ebből a témából jelentetett meg "szakdolgozatot" (másik szakterülete a pacal...), vannak jó kiindulási alapok, én mégis összeszedtem, szerintem mi kell egy jó hermelinhez.

1. Alapanyagok - Feletsük el az olcsó étolajat, a gazdaságos camembert és a citromsavban gazdag, paprikában szegény, butáncsípős Erős Pistát és rokonait, és ha nem is aranyárú, de minőségi(bb) termékeket vegyünk

  • olaj - minőségi repceolaj, sansa vagy nem túl karakteres extra virgin olivaolaj
  • sajt - ha nem hoztunk Csehországból eredeti hermelint, akkor a Lidl-Aldi vonal francia camembert-ei vagy egyéb középáras camembert-ek kiválóak hozzá. Én olyan camembert választottam, aminek kecsketej tartalma is van, mert a Saaz-komló és a Chevré (friss krémes kecskesajt) imádják egymást, mi meg őket, így ebből a tuti kipróbált harmóniából csempészhetünk bele a hermelinbe kicsit
  • hagyma - vöröshagyma mellett válasszunk lilahagymát. Frissebb és remekül mutat tálaláskor is.
  • a fokhagymát ne feledjük
  • fűszerek - bors (fekete, zöld, piros), boróka, koriandermag, mustármag,
  • chiliszósz, vagy darált csípős paprika, édes mustárral, és a komló zöldségességével harmonizáló medvehagymás pestoval és / vagy korianderpasztával keverve
  • nagy, jól záródó tiszta befőttesüveg vagy vákumdoboz

2. Elkészítés - kb. 30-40 perc:

  • a két félkorongra vágott sajtot megkenjük a csípős keverékkel meghintjük felszeletelt fokhagymával és karikázott hagymával majd összeforgatjuk és az üvegbe hagyma és fűszerágyra rakjuk majd ezt ismételjük, amíg el nem fogy a sajt, vagy meg nem telik 4/5-ig az üveg
  • a paprikakrémet, fokhagymát, hagymát, fűszerek egy részét serpenyőben kevés olajjal rövid ideig hevítjük és hőkezeljük, hogy az ízek intenzívebbek legyenek és az üvegben lévő cuccost felöntjük olajjal. Ne sajnáljuk, mert utána leszűrhető és marha finom salátákhoz vagy húspáchoz
  • az üveget zárjuk vagy vákumozzuk és hűvös helyre (ha olivaolajjal csináltuk, semmiképp sem hűtőbe) tesszük 10-14 napra

3. Fogyasztás

  • Bontunk egy finom cseh sört és pirítóssal körítve arcunba toljuk a hermelinnel. Ezt reggel-délben-este ismételhetjük, amíg van

Még van 13 nap a versenyig, és persze versenyen kívül meg bármikor - Lehet próbálkozni, megéri!

Szólj hozzá!

Címkék: cseh pils hermelin láger pilseni

Kucsmatöltelékek Ramazuriban - 'Gasztro-randevú' sörrel, ciderrel

2018.03.21. 22:00 :: IPAfai Pap

Amióta Bart Dani (Folyékony Kenyér, Főzdefeszt) részben Berlinbe tette át a székhelyét, kicsit eltűnt a hazai söréletből, de csak látszólag. Újabb sörgasztro-népszerűsítő eseményt talált ki, amin a hazai kulináris színpad különböző szereplői találkoznak egy jellegzetes helyszínen és bemutatják a portékájukat, meg persze a Hekkelberg-sört, amit Daniék még a 2016-os nyári Főzdefeszten vezettek be a piacra, és a Sheppy's Cidert, amit hamarosan fognak. Beszámoló és laborkóstolás indul.

gasztrorandevuimg_4498.JPG

A Ramazuri Bistronomy Budai Várban a - nagy és a kis generációnak talán még ismerős - hajdanvolt Behrám presszó helyén található, a kultikus, szidolozott "lószerszámmal" büszkélkedő Hadik-lovasszoborral átellenben. A Liebl Martin séf által készített menü kellően prezentálta az étterem elegáns és kifinomult bisztro-stílusú konyháját.

A menü mellé Dani beszélt a Hekkelberg gránátszín téliesebb söréről a Fux-ról, ami egy tisztességes cseh félbarna. Hozzá egy kis ízelítő volt, sós, kávés éa szarvasgombaolajos vajakkal, majd előételnek kacsamáj torchon gombaporba forgatva, kávé-szivaccsal

Mivel a gomba volt az est másik főszereplője, egy régi ismerős, Péter Anna (Malackaraj) blogger, mint a Nagycsarnokban található Triffla gombaszaküzlet PR-manegere beszélt a vadon termő gombák nagyszerűségéről, és a szezonális kínálatról, no meg a gombászásról, ami egy kifejezetten izgalmas természetjárási program. Csak a végeredménnyel - meglepetések helyett - ne feledje el senki felkeresni a gombaszkértőt...

A szezonkezdet a formailag is szép kucsmagombáé, ami - mint Anna a gombákról általánosságban is elmondta - a vele együtt termő medvehagymával remek ízeket hoz az asztalra. A medvehagymás rizottó és a fáva bab mellé szarvasgombás galuskával töltött kucsmagomba került, és hozzá a Reketye-főzde dobozos Session lágere, ami egy remek, könnyed, kicsit amerikaias láger, pilzeni és crystal malátákkal. Ilyennek kéne lenni minden bolti lágernek, amit az ember jó szívvel meginna. Van karaktere, kevés citrusosság, de egy könnyed jól csusszanó sör.

Desszert helyett - azaz volt búcsúdesszert is egy Piszkor Norbi-féle (Csokszkomló) felfogásban készült Kojak-nyalóka forma pálcikás cucc, szarvasgombás fehér csoki, nyamm! - egy Cider mutatkozott be, de nem a nagyipari cukrozott, ízesített partiital-fajta, hanem egy karakteres angol darab, ami hamarosan megvehető lesz magyar földön is. Természetesen kértem belőle haza is egy palackkal, hogy otthon külön is bevizsgálhassam. A Sheppy’s Cider, Anglia legrégebbi, ma is működő családi cidermanufaktúrája a dél-nyugati Somerset megyéből, amit - Normandia mellett - a cider egyik őshazájának tartanak. (Azért a középkori Magyarországban sem volt idegen valami hasonló - lásd csiger) Ezt a Cidert a Brew Dog Bar-okban is meg lehet venni, úgyhogy reméltem, nekem is jó lesz, ha ők is beteszik a söreik mellé opciónak. Az megkóstolt 200th Annisversary Cider egy édeskésebb, nem annyira vad, de mégis kellően karakteres darab, ami bemutatóra ideális, de további hatféle recept szerint készült Cider is megtalálható lesz a Hudi Hudinál a Sheppy's-től.

És akkor jöjjön a kóstolás:

gasztrorandevuimg_4500.JPG

Sheppy’s 200 Special Edition Cider - 5% Illatában édes-fanyar alma, és nagyon karakteres brettes animális aromák - avasodó zsírú füstölt szalonna, kis istállós lópokróc, lambic-világ, saison, csak a maláta helyett almás fanyar irányú az édeskés ellenpont. Kinézetre klasszik almalé, nagyon visszafogott, alig látható pezsgéssel. Ízében és a kortyérzetben szájösszehúzó savanykásság, vadélesztős nyers világ jellemzi, reszelt alma némi koviubilé és fanyar kerti gyümölcsök - rebarbara, egres -  pezsgős eleganciába és enyhén szárító élesztősségbe csomagolva, hozzá méz és citromlé és nyomokban kis vaníliás, fahéjas fűszeresség.

Egy igazán jó bevezető darab, bár a 8-9%-os hosszan érlelt Cidre-k mélyebb élményt nyújtanak, de ízlelgetni-ismerkedni remek választás, van egy kis kapudrog-effekt, a cukros tinidaraboktól a komolyabb Ciderek felé. Ki fogja szeretni? Aki a lambicot és a Saisont bírja, ezt is értékeli majd a nyers brettes, gyümölcsös világ miatt, de az is, aki az illatos, fűszeres száraz borokat kedveli, megtalálja benne a szépséget.

gasztrorandevuimg_4501.jpg

Ha akadna, aki falatozna mellé valamit, válasszon hozzá párolt, szószos (egres- vagy meggyszószos) marhahúst, pácolt mustáros tarját. Jól illik mellé a Chevre, málna vagy más fanyar lekvár - birs, rebarbara, rizsecetes gyömbér, birkakolbász. Otthon már nem volt séf, így én raktam össze egy pici falatot sóskifli, friss camembert, málnalekvár és narancsos balzsamecet felhasználásával. És az ízlelgetés közben ugrott be, hogy a brettes édességgel valami egész fantasztikus robbanó harmóniát ad a római kömény, amivel még megszórtam a sajtot. Ez atomállat vele!

Cidrizzetek bátran a sör mellett / helyett, izgalmas történet!

 

Szólj hozzá!

Címkék: angol cider brett