Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) ale (56) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (2) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (4) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (32) balkezes (6) baltika (1) balti porter (1) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (3) bécs (6) bécsi ászok (3) beerfort (2) békésszentandrás (47) belga (40) berlin (1) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (11) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (6) brewdog (2) brewyourmind (1) brno (2) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (38) búzasör (16) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (3) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (9) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (55) csíki (6) csobánka (8) csupor (1) dán (5) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (30) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (5) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (8) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (7) gose (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) győrzámoly (1) hacker-pschorr (1) hal (1) harapunk (4) házisör (30) hbh (1) hedon (2) heineken (13) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (1) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (2) hopfanatic-kisstamás (23) hoptop (7) hordó (9) horizont (22) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (4) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (61) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (11) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (244) kőbánya (7) kocsma (2) koktél (1) kollab (1) kölsch (3) komló (22) korzika (1) kősör (1) kozel (10) kraft (39) kraken (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (18) lambic (6) lammsbräu (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) luxemburg (1) madscientist (14) mad scientist (2) magy (1) magyar (274) málta (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (7) mecénás (1) meggyes (2) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (31) münchen (3) nelson sauvin (1) német (35) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (3) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (14) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (3) pelicon (2) permon (1) pils (11) pilseni (6) pivo (2) Plzeň (1) porter (18) pozsony (2) prága (7) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (3) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) régi idők sörei (1) reketye (5) rétság (1) rigó (1) rízmajer (25) rodenbach grand cru (1) román (2) rotburger (3) róthzoli (10) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) skót (2) soltvadkert (1) soproni (13) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (14) sörfőzés (3) sörgasztro (1) sörgyár (2) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (2) sörkorcsolya (36) sörkultúra (16) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (7) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (27) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (1) sörverseny (28) sour (4) spontán erjesztés (2) staropramen (5) stgeorgen (1) stout (34) strong (2) suarez (1) svéd (2) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (13) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (1) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (3) usa (2) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (3) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (1) zipsbrew (12) zirc (2) Címkefelhő

Budapest Beer Week - Wild Ales, sweet desserts

2019.05.25. 11:19 :: IPAfai Pap

Találós kérdés: Angyalarcú, vékony, szöszke huszonéve fiú és az anyukája áll a pultban és zöld üvegből töltögetnek. Mi az? Nem, nem bodzaszörp, hanem Wild Ale.

9f032ac5-d480-4160-bd2d-2a6bb3aa21e0.JPG

A Monyo sör-üzenete - 'Beard doesn't make you a brewer' - itt abszolúte visszaigazolódik. Nálam a fesztivál legkirályabb söre cím az övé lett.

30e563d4-07fa-4f51-8448-9e81071e6070.JPG

A Dürer-kertben a tegnapi Tasting Session után ma is folytatódik a Budapest Beer Week, de tegnap lefárasztottuk magunkat rendesen. A bejáratnál rögtön összefutottam a 'Vári Nővérekkel' (Kővári Csakajósör Armando Otchoa Gergő és Marosvári Ogre László) és az első Főzdefeszten megismert és azóta is nagyszerű Grabanccal indítottam a kóstolást. Utána azért lecsúszott egy Saison is, szintén Armandotól, amit a temesvári Beretával koprodukcióban készült és NE stílusban tolták jázmin hozzáadásával. Gergő szerint újonnan még a komlóssága volt előtérben, de mostanra a saison-élesztő átvette az irányítást, megváltozott, de kellemesen csúszott.

Rögtön utána - a Balkezes ajánlására - egy Flamand Sour-t is kóstoltunk, a Brouwereij Alvinne, belga főzde hordóérlelt, rebarbarával megbolondított sörét abszolút a dobogóra tettem képzeletben, mert esszenciuálisan frissen érkezett belőle a rebarbara jellegzetes fanyar illata, és az ízében elegánsan adagolta a cukrosságot és a fanyar, brettes ízeket. Majd mellette Cserniczky Botond és a Balkezes közösen varázsolt kakaós, vanilla-fudge-os, gyümölcsös, narancshéjas sour-ját a Pheromon Juus-t kóstoltuk. Egészen érdekes volt a karamelles ízű fudge a sour savanykásságával, iszonyatosan jó alapízeket hozott, klasszik gasztrosör, amihez szerintem, remekül lehet ételt kitalálni-passzintani (Piszkor Norbi csinált is vele egy desszertet), és a Botondtól megszokott Soft Serve is dobott az élményen. arról is beszélgettünk, hogy még egy kis teával bolondítva, egy újabb dimenzióját is megmutathatja a sör.

Az új, fedett részre fölérve a tavalyi Kraft-feszten megismert bolgár gerilla, a White Stork (a weblapjuk is zseni) Passion Fruit Sour IPA-jával indult az élet, majd a moszkvai Zagovar Patch Sour - Gose-val folytattuk, amibe a passiógyümölcs mellett, guava, mangó és lime is került. Majd tovább emeltük a savszintet a Rómából érkezett Ritual Lab Mango-Strawberry Sour-Berliner Weisse-val, majd a brit sátorban a Brewdog "savanyítóházából" az Overworks-ből érkezett, kicsit didaktikusabb őszibarackos Cosmic Crush Peach-et kóstoltuk. Jött a Lolita, a Bevog dobozból már kóstolt rebarbarás-málnás Berliner Weisse-ja és a yorkshire-i Magic Rock hordóérlelt szedres-áfonyás sourjával - ami egy kicsit acetonos felhangú volt - savanyodtunk be teljességgel.

Gyors "lazítás" következett a Monyo standjánál, a Hungarian Terroir-sorozat tokaji furmintos darabjával, majd ismét az emeleten a Reketye NE IPA-jat a Heavy Daddy-t próbáltuk ki, ami - jó reketyés szokás szerint - kicsit markánsabban keserű, mint általában a NE IPA-k. Jött a Bourbon-hordós RHDKZ (amit nem engedtek Rohadéks néven a forgalomba az erkölcscsősz hatóságok) Armandoval közösen főzött csodás mogyorós ízekkel és whiskey-s aromákkal kiteljesedő RIS, aminek kifejezetten jót tett a pár hónap pihentetés.

Majd a fesztivál, számomra 2+1 csúcsdarabja következett. Piszkor Norbi eddig is bebizonyította, hogy zseniálisan és nagyon tudatosan bánik a sörhöz való és/vagy sörrel készült édességgekkel. A Horizont Pilot 15#-ből egy ribizlis (fekete és piros) sourból készített egy csodás tart-ot, amiben a sörös krém remekül hozta a fanyar sour ízeit és önmagában is egy élmény desszert volt, még egy közepes erősségű stout vagy porter mellé is bátran ajánlanám. A másik kettő, a felütésben is emlegetett holland srác, Tommie Sjef és az ő Wild Ale-jei voltak, amik egész egyszerűen az amúgy is nagyon magas színvonalú sörök közül is kiemelkedtek eleganciájukkal és elképesztő, hogy már 1,5 és 2 éve - ennyit értek a sörök - 23 évesen valaki ilyen minőségű söröket készítsen. Sok borász tanulhatna tőle. A CA egy Wild Ale, amit 1 éven át új-zélandi Cascade komlóval hidegkomlózott majd amikor kivette a hordóból, 30% Saisonnal blendelte. A savanyú és a Saison ízek remekül keverednek, a Cascade illata meg egyszerűen olyan esszenciálisan jön a sörből, mintha belemarkolnánk egy zsák frissen szedett komlóba és az az utánozhatatlan illat még egy napon át az ember tenyerén marad. A Druif (hollandul szőlőszem) pedig ha lehet, még csodásabb. Magyarországról szedett Kékfrankos szőlővel készült hordóérlelt Wild Ale. Bombaként robban a kékfrankos savas, tanninos szőlőillata és csak szuperlativuszokban lehet erről a sörről nyilatkozni. Élénk savak, pezsgés, remek balansz, teljesen kész - beleszerettem.

img_9237.JPG

Ezután sajnos minden elhalványult, pedig volt még remek sör a régi ismerős szlovén Pelicontól, egy kis savlekötő Summer Ale, meg egy kávés stout, füstös stout a De Moersleutel-től és a White Stag a Fehér Nyúl White Stoutja.

A BPBW idén rátett egy lapáttal a tavalyi magas szintre. Ahogy a sokat próbált, magyar untapped-ratebeer kóstolási "listavezető" Dobi Zolival megbeszéltük, elképesztő színvonalon jöttek szembe a sörök és ezen kívül gördülékeny, remek szervezés és pezsgő hangulat volt, a limitált belépőknek és az új fedett résznek köszönhetően meg egyáltalán nem volt zsúfoltság, csak nyüzsgő társaság igazi cool sörarcokkal a pult mindkét oldalán. Jövőre is legyeeeen BPBW, gratulálok a három főszervezőnek (Sefcsik Marci -Fenékig blog, Rebák Tibi ex-Brew Dog, ex-Signature Brew, Ex-Poppels Bryggeri és Parinczár Péter - TuffBuzz) és a sok dolgos segédnek, férfimunka volt és profizmus! Etalon fesztivál jött létre!

Szólj hozzá!

Címkék: sour kraft ipa stout balkezes sörfesztivál bevog Monyó fehérnyúl reketye budapestbeerweek armandootchoa tomm tomiesjef

Budapest Beer Week - Welcome to Budapest

2019.05.08. 14:00 :: IPAfai Pap

Idén május 20-26. között újra, immár a második Budapest Beer Week-nek örülhetünk a sörrajongó magyarokkal és az idelátogató sörturistákkal.

Kedden nem csak a Monyo Grand megnyitóján jártunk, hanem a sűrű és tartalmas délután egy másik eseménnyel kezdődött, a BPBW-sajtótájékoztatóval. A három főszervező Sefcsik Marci (Fenékig blog), Rebák Tibi (sörfőző ex-Brew Dog, ex-Signature Brew, Ex-Poppels Bryggeri) és Parinczár Péter (TuffBuzz) mellett idén is köszönthettük a fesztivál fővédnökét, Iain Lindsay-t, aki brit nagykövetként, az egyik legjobb fej nagykövet címre is nyugodt szívvel pályázhatna, és nem csak azért, mert a fesztivál-védnökséget elvállalta és idén is beengedte a követségi rezidenciára a sajtót, hanem mert idén március 15-én - "rebellis" skótként - belopta magát a magyar szívekbe és minden állami műsort kenterbe vert evvel a rövid szavalattal,

De vissza a sörökhöz. Amiben nem változott a fesztivál - az egész hetes eseménysorozaton lesznek csapfoglalások, és pénteken és szombaton, 24-én és 25-én a Dürer Kertben lesz két nagyszabású kóstoló session, utána - hagyományosan - remek koncertek.

bpbw2019collab57839903_351621122136446_8870562618339753984_n.jpg

Ami új: Tavaly óta nőtt a főzdék száma, 49 külföldi és 11 magyar főzde szerepel a programban, lesz szakmai nap és végre megjött Budapest város esze, és a fesztivál idén már használhatja Budapest nevét is, úgyhogy vélhetően a tavalyi jó rendezésnek és sajtóvisszhangnak hála, idén már felvállalta a sört is a főváros.

A sörös program mellett a fesztivál kapcsolódik a 'Craft is Great' elnevezésű brit eseménysorozatba, mely a brit sör (és más kézműves termékek) dicsőségét hivatott hirdetni, és idén a 11 magyar főzde-gerilla a First-ben már lefőzte a fesztiválhéten debütáló fesztiválsört, egy idők szavának megfelelő Sour NE IPA-t kis magyaros csavarral, őszibarackpürés érleléssel. Egy könnyed hazy savanykás, gyümölcsös cuccnak ígérkezik.

Programról és a sörfőzdékről bővebben a fesztiváloldalon tájékozódhat mindenki, de nézve a sörfőzdéket, érdemes lesz kimenni kóstolni. Viszont kapjatok észbe, mert már csak 150 kóstolójegy van, hiszen a résztvevők száma limitált. Aki nem jut be, annak azért nem kell irgumbnurgerbe folytani bánatát, mert május 26-án a fesztivál zárónapján - szintén újdonságként - a maradék söröket csapra teszik a szervezők és tokenes rendszerrel kóstolható lesz a rendhagyó  sörmorzsapartyn jó pár tétel. És még egy szakmai napot is beharangozott a stáb, úgyhogy nem csak innivaló lesz, hanem a tudásszomjunk is bővülhet.

A sajtótájékoztatón azért - minő véletlen! - sikerült néhány szép sörbe is belebotlanunk. Ilyen volt a Mad Scientist csapon lévő kávés Milk Stout-ja, amit egy Laphroig-os hordóban is érleltek, és szerintem még szebb és komplexebb volt, mint az KSE Grand Champion mezqual-os hordós 'barátja'. De ott volt a Horizont új Chicago Style Hazy NE IPA-ja, Pilot 16# is, ami elég király anyag lett - a kóstolókat igyekszem hamarosan lejegyezni.

Akkor hát egy hétig sör és kultúra május 20-26. Budapest Beer Week! (BPBW) Sörre fel májusban is!

Szólj hozzá!

Címkék: magyar kraft ipa sörfesztivál kisüzemi budapestbeerweek

Monyo Grand - "lö grand"

2019.05.08. 11:02 :: IPAfai Pap

Az egyre erősödő hazai KKK-sörpiaci versenyben már nem csupán a minőség a kérdés, hanem az is, egy főzde hol tudja a csapolt sörét a legjobb feltételekkel hosszú távon, viszonylag biztos mennyiségben értékesíteni. Ezt a felismerést már a Rizmajer, a Mad Scientist (Labor), a Szent András (Ogre bácsi), a Horizont (Horizont Léhűtő Taproom), Hedon Taproom és a First (First BBQ) is megtette. A szintén nagyon kedvelt Monyo sem maradhatott ki a sorból és a Kálvin téri Monyo Café után a BeerPoint-os srácokkal karöltve létrejött a Monyo Grand.

monyogrand5657b8f9-91d1-4de5-b1b9-d9f851fa2e4f.JPG

A Bulinegyed kapujában, a Király utca-Erzsébet körút sarkán megnyílt egység jó pozícióból várja az értő közönséget. A 16 - palackfejeknek dizájnolt, egyedi - csapon állandó jelleggel 12 Monyo sör lesz kapható, a fennmaradó 4 pedig Németh Anti sörfőzőmester elmondása szerint változó koncepcióval, külföldi és más vendégfőzdék söreit mutatja be részben a kínálat gazdagítása miatt, részben edukációs céllal. A helyen klasszik street-food-alapú konyha is üzemel, saját hangszerelésű zaftos hamburgerrel, pulled pork szendviccsel, szárított paradicsomos tejfölös dresszinges "hot dog"-gal és más sörhöz passzoló kétkezes ételekkel.

Az induló csaplistáról perszehogy a Monyo új Radical sörét, a Have You ever been in Monyo Grand-ot kóstoltuk. elsőként. Ez egy bergamotte-tal bolondított könnyed Session IPA, igazi kis tavaszi-nyári könnyű darab, benne biztos kézzel adagolva a narancsolajos és a komlós gyümölcsös fűszeresség. Semmi nagy meglepetés, igazi jól csúszó egész estés sör. A főzdeszortimentből Monyo Kölsch-t a Funky Fritz-et is "leellenőriztük", egy kicsit változott a recept, sokkal visszafogottabb benne a maláta és több a gyümölcsösség. És - megörülve az esős hétvége után a napsugárnak - a kellemesen barackos-maracujás joghurtillattal bíró, igazi frissítő Sour Rise-t is megkóstoltuk. Nem csalódtunk, ugyanolyan remek, mint korábban. És ha már savanyú, akkor kaptunk a lehetőségen, és az osztrák Alefried és a Bevog savanyított söreit is kipróbáltuk. Finom volt az Alefried Sour Saison és a Bevog gyümölcsös Sour-ja is, de nekem is és többeknek is az Alefried Golden Sour, egy kicsit belgás élesztősséggel bolondított savanyított ale volt a befutó a háromból.

Köszi a meghívást, örültünk az együtt ünneplésnek és sok sikert kívánunk az új Monyonak, a Grand-nak a körúton! Egészségetekre Csupik!

1 komment

Címkék: magyar söröző sour kraft kisüzemi saison bevog Monyó alefried

Kávéra sört - Hop Top Brewery-sörök a Cafe Frei-ben

2019.04.19. 10:58 :: IPAfai Pap

Az elmúlt héten sajtómeghívót kaptam, ahol a főszereplők Szami, a Hop Top alapítója és Frei Tamás, médiaszemélyiség és a Cafe Frei-kávézók egyik kitalálója és tulajdonosa voltak.

hoptopfreiimg_8784.JPG

A sör, még a minőségi KKK-sörök is a komoly éttermekben, kávézókban kissé lenézett darab, amolyan kötelező kellék, szükséges rossz, amit tartanak, mert igény van rá, de maga a hely sokszor nem használja ki a benne rejlő lehetőségeket. Sok fine-dining étteremben kapható már kommersz sörök helyett valamilyen KKK-sör, de ezeket a legtöbbször koncepció nélkül szerzik be, nincs válogatás, kellő választék, mint a borokból, a sommelier-k sem értenek annyira a sörökhöz és az ételeink mellé nincs a bor helyett igazi alternatíva, mert szűk a kínálat, pedig a söröknél a szezonalitást és az egyediséget is messzemenően kihasználhatná egy séf vagy egy étteremvezető.

A fentiek miatt a sör egy nagyon fontos szegmenstől kerül távol, pedig amikor valaki ráérez ennek ez ízére, akkor ugyanúgy megadja a kellő gasztronómiai szikrákat, élményt akár az étellel, akár önmagában fogyasztva. Ezért is örvendetes, amikor egy befutott és igényes gasztro-vállalkozásba minőségi sörök kerülnek be, és a tulajdonos átérzi ennek fontosságát. Ezek a példák a hazai jó minőségű KKK-söröknek új lendületet adhatnak, hogy felzárkózzanak a bor mellé és nem a helyére, mert mindkettő csodás, de külön világ.

A Maglódi úti Főzdeparkban, a Hop Top-nál, a főzde indusztriál környezetében találkoztunk. Frei Tamást eddig mindig egy világjáró, megközelíthetetlen médiaszemélyiségnek csomagolta számomra a tévé, és - kis meglepetésként - egy közvetlen nagyon kellemes társalgót kaptunk helyette, aki nosztalgikusan mesélt arról, hogy az első kávézójukban hogy takarították a WC-t, hogyan indult el az egész vállalkozás, hogy most már ötven egység legyen szerte a világon. Szamiékat is részben a közös szinergia miatt választották, kicsit saját önmagukat, a kezdést látják bennük, és nagyon szimpatikus nekik a hozzáállásuk. Elmondta, hogy azért is választották a sört, mert világtrend, hogy az igényesebb fogyasztók az energiaitalok helyett ismét a kávét választják, és mellé mindenféle különleges alkoholos italt vagy egyenesen kávés koktélt fogyasztanak, így a minőségi sör szépen beleillik ebbe az irányba. Ötféle Hop Top sör lesz kapható az összes Cafe Frei egységben, a külhoniakban is.

hoptopfreiimg_6761.jpg

Persze nem csak a két cég dolgozik együtt a jövőben, hanem a kávé és a sör is egymásra találtak. Az alkalomra Szami és a Cafe Frei pörkölőmestere készített is egy egyedi főzetet, melynek alapja egy világos Ale, melybe egy speciális perui kávé kerül. Frei Tamás elmondta, hogy a speciális kávéfajta szemein pörkölés közben, 170 fokon a pórusok megnyílnak és ekkor bármilyen természetes esszencia, olaj, vanília, kókusz, fűszerek stb. rácsepegtethető, melyet a kávészem magába szív, és tovább melegítve magába is zárja, ezért a lényegévé válik az így bevitt új íz. Hosszas kísérletezgetés után egy kókusszal kezelt kávét használtak. Az ebből készített hidegen csepegtetett (Cold Brew) kávét használta Szami az ale-hez, ami az eddigi talán legharmonikusabb magyar Cold Brew kávés sör lett. A Hübris (lager) és a Horizont (IPA - Pilot #4) is készített már remek cold brew coffee sört, de talán a Hop Top és a Cafe Frei új söre az eddigi leginkább kifinomult darab, cseppet sem hasrényan, hanem lágyan, óvatosan érkezik a kókuszos kávé, és elképesztően gazdag gyümölcsösséget hordoz, mindezt nagyon visszafogottan, így hihetetlen jó alapanyag is lehet különböző koktélokhoz, mert szinte bármilyen irányba (gyümölcs, csoki, whisky) kiindulási alap lehet. Ha minden igaz, hamarosan ez az izgalmas sör is kapható lesz...

Gratulálunk a sikerhez Szamiéknak és reméljük, ez a térnyerése a Kraft-söröknek folytatódik...

Szólj hozzá!

KSE - sörverseny, Gödöllő - vélemény, tanulságok

2019.04.16. 11:11 :: IPAfai Pap

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete tavalyi döntése értelmében az eddigi kétéves ciklustól eltérve a évente rendezi meg sörversenyét, és a hagyományos miskolci helyszínt odahagyva a sörverseny elkezdi "járni az országot". Idén Gödöllőre esett a választás.

img_8827.JPG

A kisüzemiek versenyéről már két alkalommal is beszámoltam (2016 és 2018) és az eltelt évek örvendetes fejlődésről tanúskodnak. A 6-8 évvel ezelőtti gyakorlattal ellentétben nagyon sok minden változott és tökéletesedett a verseny. A korábbi kétes értékű aranydiploma-eső helyett már tavaly is egy sokkal korrektebb bírálati rendszer (a BJCP) szerint történt a bíráskodás, de az idei verseny szervezői több dolgon változtattak, ami ismét tökéletesített a rendszeren.

img_8797.JPG

  • Gyenge Zsolt elnök kezdeményezésére (a SAHM-pohárgyártó szponzorációjával) korszerű és jó minőségű kóstolópohárból történt a zsűrizés
  • Késmárki Kata (Kapucinus Sörfőzde) a verseny egyik főszervezője javaslatára az ELTE Informatikai Tanszék oktatója Pataki Norbert (maga is sörfőző) és kollégái, hallgatói segítségével a bíráskodás már nem papíralapú rendszeren, hanem zárt hálózatban on-line történt, tulajdonképpen a BJCP-pontozólapja került át digitális formába, de annak minden előnyével. Az adott sörnél az adott BJCP-kategória leírása is megjelent, segítségül, és a sörök leírásánál előre megfogalmazott illat- és ízjegyekkel is segítették a kevésbé rutinós sörbírákat
  • Minden kóstolópanel-asztalnál ült legalább egy tapasztaltabb bíró, aki az egyéni és titkos pontozás után összesítette a bírák pontjait, válaszolt az esetlegesen felmerülő kérdésekre. Az általa rendszerezett pontszámot kapta meg a bírák pontszáma alapján súlyozva a versenybíróság, akik kiértékelték az adatokat és véglegesítették a sorrendet
  • Minden bíró legalább egyszer részt vett a Szent István Egyetemen, Vecseri Beáta és Bajkai Tibor (Házi Sörfőzők Egyesülete) segítségével tartott ízhiba-tréningen
  • A fogyasztói ízlés jobb megismerése érdekében minden kóstolópanelben ült egy-egy "laikus" bíra is, akiknek a pontszámát külön is értékelték a söröknél, és a verseny végén közönségdíjakat is osztottak

    img_8802.JPG

A kétnapos verseny első napján az on-line rendszer kis döccenővel indult, ez volt az első éles teszt 83 terminálról indítva egyszerre, de a második napra leküzdötte a rendszer a gyermekbetegségeket és bebizonyította, hogy a KSE-sörverseny jól döntött, hogy a papíralapú bíráskodásról áttért a modern technikára.

Maga a verseny díjazása - igazodva a BJCP-pontszámokhoz (max. 50 pont; illat:12, Megjelenés:3, Íz: 20, Kortyérzet: 5, Összbenyomás: 10) - az alábbiak szerint alakult idén is. Az összesen csaknem 250 nevezett sör közül minden 31-37 pontot elért sör bronz-minősítést (89 darab - Ez a kellemes, esetleg apró hibával, vagy nem teljesen a nevezett kategóriába tartozó sörök minősítése, amit az ember már jó érzéssel megiszik), minden 38-44 pont között végzett sör ezüst minősítést (49 darab - ez a kifejezetten élvezhető, remek sörök csoportja) és a 45 pont vagy annál jobban végzett darabok (világszínvonalú sör) arany minősítést kaptak. Négy ilyen sör volt, és a legjobbak közé a legmagasabb pontszámot elért ezüstöt is beemelték.  A kiválasztott ötből a szétlövésben a három dobogós kapta meg a legjobbaknak járó gyémánt diplomát. A teljes eredménylista itt található: - - >

img_8809.JPG

Idén is beválasztottak a BOS (Best of Show) zsűribe és nyolcadmagammal dönthettünk a győztesekről. Néhány megjegyzés evvel kapcsolatban. Többen a végső zsűriben sajnálták, hogy 3 stout, 1 balti porter és egy American IPA versengett a dobogóért. Szerettük volna, ha a robusztus divatfajták, anyagerős és nagyon karakteres illatú sörök mellett egy szépen megalkotott egyszerűbb stílusú sör (mint például tavaly a Fehér Nyúl APA) is bekerült volna a végső körbe. A zsűri az ötödik, negyedik és harmadik helynél szinte egyöntetűen értékelt, a második és az első helyezett sör között viszont komoly "harc" volt, mert két táborra oszlottunk. Az egyik a különleges anyaghasználatot és az izgalmas technikai folyamatot (Mad Scientist) a másik a hagyományos, visszafogott eleganciát és nem annyira csillogó, viszont tökéletes harmóniát (Monyo) értékelte többre. Végül 3-2 arányú elsőséggel a Mad Scientist (Pamela Black - fahordós stout) nyert, így a főzde megőrizte tavalyi első helyét. A második a Monyo (Boris the Blade 2018), ami már tavaly is a dobogón állt, úgyhogy a Kraft-Egyesület két főzdéje végzett ismét az élen. A harmadik helyre egy ukrán craft főzde, a Tsypa (Ципа) állhatott föl. Gratulálunk a Fehér Nyúlnak, akik a tavalyi siker után idén is a legjobbak között szerepeltek. És kellemes meglepetésre idén egy házifőző-gerilla, Karácsony Csaba egy tonkababos stouttal bekerült az elitbe, ami nagyszerű és csábító üzenet a homebrewereknek, hogy érdemes próbálkozni.

img_8808.JPG

A rengeteg ezüst diplomás közül külön kiemelném a Szent András Sörfőzdét akik 8, a Fehér Nyúl Sörfőzdét, akik az arany mellé további 5, és a Horizont illetve a Fóti Sörfőzdét, akik 3-3 ezüsttel jutalmazott sörükkel bizonyították, hogy a szortimentjük biztos alapokon nyugszik, de gratulálunk minden díjazottnak. A bronzok nagyobb száma mutatja, hogy már rengeteg hazai KKK-sör van, amelyek nemhogy csalódást, de élményt adhatnak a fogyasztójuknak, a mainstream sörök helyett. Elgondolkodtató viszont, hogy a nevezett versenysörök több, mint harmada nem ütötte meg a szintet, és kisebb vagy nagyobb hibákkal küszködik, vagy egyenesen a 0-20 pontos élvezhetetlen kategóriába esik.

tsypa.jpg

A KSE sörversenye egy igazán szép megmérettetés és a legtöbbünknek nagyon hasznos tapasztalat volt, de az eredmények és a verseny közbeni benyomások is azt mutatják, hogy "ki kell nevelni" egy sörbíra-nemzedéket, akik biztosan és korrekt pontszámokkal, a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően kóstolnak sört, felismerik a nyilvánvaló ízhibákat és 10-20 sör esetén is képesek emlékezni az ízekre, és pontszámaik a megfelelő erősorrendet is tükrözik. Ezért is fontos volna több vezetett vakkóstolás vagy kisebb verseny, hogy gyakorolhassunk. A szervezőknek, bár biztos, hogy több munka és idő, meggondolandó volna még a panelek 3-6 győztesét egy második körben, tapasztaltabb bírákkal újra megkóstoltatni és pontoztatni, hiszen egy rutintalan bíró nem biztos, hogy megérez mindent, felfedez egy sörben a kis finomságokat, így esetleg éppen 1-2 ponttal csúsznak le az ilyen remek sörök, hogy a dobogóért is ringbe szállhassanak, hiszen egy 42 és egy 45 pontos sör között már nüansznyi különbségek dönthetnek. Jó példa erre az eredetileg 43 pontot kapott Tsypa söre, ami végül a tapasztaltabb zsűri szerint jobbnak bizonyult a két 45 pontot kapott stoutnál. A helyszíni stábnak - általában felszolgáló-tanulók - fontos lenne egy tréninget tartani, hogy a versenysöröket megfelelően kiöblített pohárba, helyesen töltsék ki, mert hullámzó megjelenéssel érkeztek egyes sörök az asztalhoz, és ez szintén dönthet egy-egy sör helyezésén a végelszámolásban.

A KSE tavalyi versenyén több elit-kategóriában végzett sör volt, mind idén. Ennek oka azért nem biztos, hogy csak a bírákban rejlik. A sörfőzőknek-főzdéknek is össze kell szedni magukat, mert a fogyasztók egyre több külföldi főzde remek söreivel találkoznak, és a mércéjük minden évben szigorúbb lesz, már nem isznak meg akármit, ami "kézműves", hanem kialakult ízlésük és igényeik vannak, és ezt a főzdéknek abszolúte figyelembe kell venni, ha a telítődő magyar sörpiacon tartósan meg akarják vetni a lábukat.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar fót kraft horizont békésszentandrás kapucinus kisüzemi sörverseny madscientist fehérnyúl

Új Óvatos Duhaj - Soproni Meggy Ale

2019.03.29. 11:10 :: IPAfai Pap

A Heineken biztos kézzel indította el a szezont, arra a sörfesztiválos megfigyelésre alapozva, hogy a világos lágerek után a meggyes sör fogy a legjobban. A soproni innovációs műhely elég nagy titokban tartotta az új Duhajt, kicsit derült égből érkezett a sajtópakk.

A Soproni Óvatos Duhaj Meggy Ale a család negyedik tagja a már korábban is meglévő fekete dobozos Démon, a fehér IPA és a kék APA mellett. Ha a Soproni APA csomagolásának kékje felemás érzeteket keltett, akkor ez a meggypiros doboz eléggé telitalálat.A meggyes sörről elsőként a Szent András jut az eszünkbe, de szinte minden kisüzeminek van meggyes söre, hiszen nem csak a Heinekennél tudják a bevezetőben felvázolt alapigazságot. "Emlékezetes" darab volt még Komlókutató kollégánk Kisalföldi Meggyes-kóstolása, amiért majdnem perbe fogta őt a Smaklig Maltid Kft, mert szofisztikáltan ugyan, de lesz@rozta, de ha Békésszentandrás szomszédságában Szarvasra rándulunk, az ottani főzde "gyümölcsös" söreit sem javaslom, csak ha ellenálhatatlan nosztalgiát nem érez valaki a 80-as években trafikban kapható abszolút műmeggy-ízű töltött cukorka iránt. És bizony tele van a piac mesterséges aromás, borzalmas meggyes sörökkel, elfintorodik a sörkedvelő még a gondolatukra is, de hát "kézművesként" - majdnem - mindent el lehet adni a búccsuban (sic.), szerencsére már nem sokáig.

De mit is szeretünk mi magyarok egy meggyes sörben azon kívül hogy édes? Egy jó meggyes sörben a savanyúság és az édesség szép egyensúlyban van (persze egy lambic-ben más dimenzióban éljük meg a savanyút) és a komlókeserűség és a meggymagos-héjas keserű is szépen harmonizálnak, nem erősítik túlságosan egymást, és nem fordulnak át marcipános, mandulás, "barackmagos" keserűbe. Egy jó meggyes sör felfrissít és kellemes édes-fanyar utóíz marad utána a szájban, buborékjai inkább apróbbak, nem olyan szúrósak, mint egy szódás szörpé. A kommerszebb piacot eddig a Borsodi égisze alatti BelleVue Kriek és a heinekenes Mort Subite uralta, mindkettő lambic, azaz spontán erjesztésű belga sör, persze nem gyümölccsel, hanem módjával adagolt sürítménnyel, nem csúcs, de viszonylag jól összerakott úgy nevezett "csajos sörök".

A 0,33-as mintadobozon (a kereskedelemben valószínű a 0,5l-es lesz majd kapható) a szokásos kis történelmi ismertető mellé megkapjuk a Soproni Meggy hozzávalóit is, ami már a nagyipari "bőkezűségről" árulkodik: víz, árpamaláta, fruktóz, meggylé koncentrátumból (7,25%), almalé (1%), citromsav, természetes színezék. De azért ne borzadjunk nagyon el, mert a kisüzemi First Belgian Cherry-jében is van nátrium-benzoát és kálium-szorbát. A 11-13 fokos fogyasztási hőmérsékletet meg nem tudom, honnan szedték a gyárban, de mindenesetre erősen elgondolkodtató, hogy kánikulában a strandon várjunk, amíg a sörünk fölmelegszik a kívánt hőmérsékletre. Ez inkább egy marketinges "mókusvakítás"-nak tűnik, mert előrevetítve a kóstolást ilyen hőmérsékleten már összeragadt a szám az édességtől. A hideg jótékonyan ápol és eltakar...

sopronimeggyimg_8633.JPG

És hogy a Soproni Óvatos Duhaj Meggy ne érezze magát egyedül, az almáriumban körülnéztem, akad-e még valamilyen meggyes, és a Budapest Sör - Winkler Mindenhezisértő Róbert által felmagasztalt darabját - a Meggyest, amit már korábban kóstoltam és egy craftot, a First Belgian Cherryjét is.

sopronimeggyimg_8637.JPG

Igazán komoly ítészkedés, BJCP-pontszámok ebben a posztban nem lesznek, csak néhány sommás megállapítás. Kinézetre a First habtartóssága gyengébb a másik kettő dús, halvány rózsaszín, mosogatószeresebb habjánál. Színre mindhárom hozza a várt pirosságot. Alkoholban a Soproni 4,0%, a Budapest 4,1%, a First 4,5%-os, tehát a könnyűnek mondható sörök szintjén maradnak. Illatra a First a legfűszeresebb, lévén egy belga witbier alapra (koriander, narancshéj) építkezik, a Budapest a már emlegetett meggy-ízű cukorka műaromáit hozza, a Soproni a napközis meggyes ivólé kicsit édes-fanyar illattal köszön be. Ízben a Budapest, ami a másik kettővel ellentétben egy láger, azaz alsó erjesztésű, mint a Szent András meggyes - idézve a korábbi kóstolást - "ha a meggymagos-héjas meggysűrítménnyel fölöntött sima lágersört szereti valaki, akkor övé a terep. Buta meggyes sörnek nem elég édes és műaromás, rendes meggyesnek, meg nem érett eleget a meggyel, hanem csak fölzuttyantották a 24% meggylével. Felejthető." Az ízek szétesőek. A Firstben felsejlik a narancs és a koriander, de sajnos össze is kap a koriander keserűsége a meggyes ízekkel, amire rálapátol egy adag fenolt a tartósítószer, és egy kicsit olyan utóízt kapunk, mint egy nagymama spájzában felejtett, tartósítóval jótékonyan meghintett celofánnal borított, 20 éves meggybefőttnél. Van benne anyag, de nem jók a balanszok. A Soproni Óvatos Duhaj talán a legjobb fanyar-édes arányt hozza a háromból - vélhetően sok kóstolás előzte meg a végső receptet - nem is annyira vásári az egész íze, de eszünkbe ne jusson megvárni a 11-13 fokot, hacsak nem akarjuk összeragasztani a szánkat egy vaníliás édességbe hajló almás-meggyes ragaccsal. Persze ott a citromsavas, üdítős mellékíz, mint egy Radlerben, de elmegy.

Összegezve a keservesen megszerzett tudást, azt kell mondjam, hogy maradok a Szent András Sörfőzde Meggyes sörénél, ami még mindig a legjobb magyar meggyes sör - szerintem - , de meg kell állapítsam, hogy a Soproni Óvatos Duhaj Meggy nemhogy nem reménytelen, hanem ügyes oldalvágással betalált a tutiba, a széles magyar fogyasztói közízlést ismerve kellően népszerű lesz. A Heineken a hiperek mellett el tudja majd adni olyan környezetben, ahol a lényegesen szofisztikáltabb és persze duplaannyiba kerülő Mort Subite már nem fér bele a büfévendégek büdzséjébe. Vagyis az Óvatos Duhaj Meggy - szerény meglátásom szerint - legalább akkora siker lesz, mint a Soproni IPA, úgyhogy a Dreher és a Borsodi most gondolkozhat, hogy vágjon vissza, és evvel a Heineken a kisüzemi szcéna egyik érzékeny pontjára is tapint, mert az átlagfogyasztó az árat fogja nézni, és nem fog bonyolultan gondolkodni, hogy miért is kéne kétszer annyiért megvenni az asszony meggyes sörét, amikor itt ez a jó kis soproni, amit ugyanúgy szeret...

1 komment

Címkék: budapest magyar meggyes heineken soproni kisüzemi firstbrewery

Pécsi Szűretlen Búza - Mit tud a legnagyobb kisüzem?

2019.03.20. 11:11 :: IPAfai Pap

Az Ottakringer még 2017 nyár elején adta el a Pécsi Sörgyárat a Matolcsy-rokonságból érkező befektetőknek, majd a legkisebb sörgyárból kis törvényalakítással hamar megalakult a legnagyobb kisüzemi sörfőzde. A Szalon sörök mellett nemsokára megjelent a piacon az új termékpaletta is.

A Pécsi Prémium Láger szépen mutat, amíg meg nem kóstoljuk, utána azonban a kukoricamentes magyar márkás lágerek (Soproni 1895-Heineken, Borsodi Mester-Borsodi és újabban a Dreher Gold-Dreher) szintjét hozza. Se jobb, se rosszabb, árban és értékben egyaránt. Ügyes üzleti húzás volt ugyanannek a sörnek a gluténmentes változata, de nagy visszhangot azért ez sem keltett, azon kívül, hogy a gluténérzékenyek már választhatnak a Lidl időszakosan boltokban lévő és az Estrella Damm gluténmentese, meg a pécsi között. Persze kis boltokban akad jobb is, no meg a Mad Scientist és a Mikkeller is csinált már, amik azért kellemesebb darabok, bár tagadhatatlan, nem ez az árkategória. A Pécsi Prémium Pils egy érthetetlen darab, mintha a Staropramen Unfiltered narancsos witbier-re hajazó sikereit próbálták volna lemásolni erre mutat ez a narancsos opálosság, de nem mertek ennyire elszakadni a hagyományos pilzenitől, így egy se füle se farka sör lett. A pécsiek is megszülték a saját APA-jukat, de azért az sem hagyott maradandót. Viszont a Pécsi Premium Barna mellett a Premium Búza is bekerült a pécsiek portfóliójába, ami olyan szempontból dicséretes, hogy a hazai sörgyáraknak nincsen saját (a már elfeledett Borsodi Búza-utánzat nem ér), csak import márkák. És ráadásul az a hír járja a socialmedia-s sörös berkekben, hogy a többi ugyan nem igazán jó, de a pécsi búza és a barna igen. Erre kerestem a választ kétrészes kóstolásomban, vajon tényleg jók-e ezek a sörök. Kezdjük a búzával!

pecsibuzacsataimg_8529.jpg

Mit szeretünk egy búzasörben, mit várunk tőle? Egy tökéletes bajor stílusú búzasör értéke a citrusos üde frissességben, jól pezsgő buborékban, a kellemes élesztősségben és a banános gyümölcsösség (észteresség - izoamil-acetát) és a szegfűszeges-szegfűborsos fűszeresség (fenolosság - 4-vinil guaiacol) megfelelő harmóniájában rejlik. Lehet malátásabb, édeskésebb ízű, vagy szárazabb, elegánsabb, de mindig megvan benne a kellemes egyensúly. Ezt a jól eltalált árpamaláta-búzamaláta aránynak, a speciális búzaélesztőnek és az ideális hőfokon megfelelő ideig történő erjesztésnek köszönheti. Igazán jó búzasört csak speciális búzasör-élesztővel készíthetünk, de a jóval olcsóbb sima ale-élesztő is alkalmas erre, csak ez már kompromisszumos végeredményt hoz.

pecsibuzacsataimg_8530.jpg

Hogy a Pécsi Prémium Búza ne csak a levegőben lógjon összekóstoltam vele egy nagyjából azonos árú (250-300 Ft között) búzasört, a Valentins Hefeweissbier-t , ami már egy vállalható darab. Referenciaként pedig lepontoztam az itthon 600-750 Ft-ért kapható bajor búzát a Franziskaner Hefe-Weizent is, ami a Ratebeer top50 bajor búzasör-listáján a 17. helyen tanyázik, tehát egy korrekt búzasörnek mondhatjuk. Mindegyik pontozásnál a BJCP-sztenderdek szerint pontoztam - Összesen 50 pont adható, Illat: 12 - Megjelenés:3 - Íz: 20 - Kortyérzet: 5 Összbenyomás - 10

Pécsi Prémium Búza - 5,1% - 12B ; Valentins Hefeweissbier - 5,3% - 11,8 B - A prémium sorozatban a pécsiek dicséretesen csak 12+ Ballingos söröket főznek. A Valentinsbräu csak picivel tér el ezektől az értékektől.

Illat: A Pécsi narancs, ananász, enyhe távoli banánosság és élesztő és a fűszeresség is gyengécske. Valentins-ben több fenolosság, és utána az enyhén szappanos élesztős háttérből jön a banán szárazabb, az egész kicsit elegánsabb. P: 7/12 - V: 8/12

Megjelenés: A Pécsi egy leheletnyit narancsosabb a Valentins opálosabb, viszont a habtartósság terén a német kommersz búza mindenképpen jobb, egy perc elteltével még meggyőzőbb a habja. P: 2 - V: 3

Íz: A Pécsi Búza egy banános-narancsos mosószappan, minimális fűszeresség, mindent a szappanos élesztő ural és túlment benne a fenol, egyszerűen kellemetlen. A Valentinsben a fűszeres ízek vannak előtérben, utána az élesztő szárazon jelentkezik, de a gyümölcsös üde citrusosság ebben nincs meg, tapadós egy picit, de nem kellemetlen, csak nem fergeteges. P: 10 - V: 14

Korty: Egy kicsit mindkét búza buborékjai haloványabbak, nem olyan frissek, mint elvárnánk. A Pécsi mosószeres utóíze és gejl, kicsit körömlakkosba hajló fenolossága kellemetlen. A német búza tapadóüs egy picit és a fenolos keserűség rátelepszik a szájpadlásra. P: 3 - V: 4

Öszbenyomás: A Pécsi egy kellemetlen, nem friss darab, rossz egyensúllyal, édeskésen gejl mellékszállal, még hidegen sem ízlett. A Valentins egy kicsit túltolja az élesztős ízeket és a fenolosságot, nem elég elegáns, de nagy vonalakban megfelel egy bajor búzasör kívánalmainak. Azért van hová fejlődni. P: 3 - V: 7

Mindösszesen: Pécsi: 26/ 50 - (21-29 Hiányoznak a típus védjegyei, és/vagy kisebb hibái vannak) Valentins: 35/50 (30-37 - Általában megfelel a típusának, apróbb hibái vannak)

pecsibuzacsataimg_8534.jpg

A beígért Franziskaner Hefe Weissbier pontozása is röviden. Illat: Kellemes élesztős illat, jól adagolt banánosság, a háttérben fűszeres szegfűszeg aromák. 10/12 - Megjelenés: Opálos aranysárga, a habtartósság is ok. 3/3 - Íz: Enyhe citrusos gyümölcsösség, ananász, narancs, hangsúlyosabb banánosság, kellemes élesztősség és kicsit hangsúlyosabb fenolok, száraz fűszeres utóíz, kicsit túltolt fűszeríz 16/20 - Korty: Friss buborékok, kellemes testesség, 4/5 Összbenyomás: Jól hangolt, frissítő, enyhén fűszeres, fenolos búza 8/10 - Mindösszesen: 41/50 - (38-44 - Jó példája a típusának, apróbb módosításokat igényel)

Vagyis az első facebookos pécsi sörös toposz megdőlt, a Pécsi Búza szerintem nem éri meg az árát, Ha beérjük az alappal, akkor a Lidl, Penny, Aldi olcsó német import búzáival jobban járunk, ha kisüzemit szeretnénk, van már abból is választék, és ha igazán jót keresünk, akkor ehhez az Erdinger és a Paulaner is csak a belépődarab, a Franziskaner már egy ígéretes, de drágább választás, és a csúcs a Schneider Weisse és a Weihenstephaner Hefe Weissbier.

 

10 komment

Címkék: magyar búza kisüzemi pécsisör

Hathárom - Szent András Sörfőzde - Porter mindenkinek

2019.03.14. 11:01 :: IPAfai Pap

A Hathárom agyba égetett fogalom a magyar köztudatban. Olyan, mint Trianon, csak ez megörvendezteti a szíveket és persze beindítja a 'bezzegazénidőmben' nosztalgiát. Amikor még volt magyar foci és nem csak a stadionok épültek, hanem a csapatok is.

szentandrashatharomimg_8511.JPG

Félretéve az aktuálpolitikát az én nosztalgiamotorom is felpörgött, amikor megkaptam a futártól a békésszentandrási sörcsomagot. Eszembe jutott a Magyarország-Salvador 10:1 az El Mundialon 1982-ben, a Vidi menetelése az UEFA-ban 1985-ben, az első meccs, egy Fradi-Csepel a Népstadionban, amire nagyapám vitt el, és a jegy - amit még kiskoromban kaptam tőle - a magyar-angol meccsről. Persze ez nem az ominózus 6:3 volt, hanem a Népstadionban 1954 május 23-i, ahol a magyarok 7:1-re páholták el a "visszavágóra" érkező angol válogatottat. Diadalok, kuruc kalandok. Aztán mindig egy nagy pofon, a mi foci-Mohácsunk Bern.

szentandrashatharomimg_8483.jpg

De ezek a győzelmek, örömszikrák kellenek, mindenkinek szüksége van egy hétköznapi 'hatháromra', egy biztos pontra, amihez érdemes vissza-visszatérni. A Brown Porter - a könnyed, nem túl bonyolult, kicsit vizes angol barna sör - pont ilyen. Nagyon júl csúszik, nem annyira karakteres, hogy egy pohár után túlcsorduljunk, és olyan igazi férfias darab, ráadásul jól megy mindenféle emberes kajához a steaktől a véres hurkáig. Ám egy dolog a jól eltalált nosztalgia, és egy dolog ebből egy minőségi terméket kiötleni. Mert van a boltokban Fradi sör, Puskás sör, de ezektől csak a szánk savanyodik, és csak a dobozgyűjtőknek és a bulinegyedben magukat szétcsapó angol fiataloknak ad valamit az ilyen silányság.

A Szent András Sörfőzde nem (csak) a nosztalgiavonalra koncentrált, hanem beletette az anyagot is a sörbe. A müncheni, a karamell- és csokoládémaláta mellé Maris Otter is került, ami a kekszes ízeket és egy kis málnásságot is csempészhet a sörbe, és komlónak meg a klasszikus angol alapkomlót, az East Kent Goldingot választották, ami visszafogottan gyümölcsös és remekül áll az angol sörök stílusához. A 4,9 % alkoholtartalom és a 13-as Balling is nem egy übersörről, hanem egy jól kortyolható darabról árulkodnak.

Szent András Sörfőzde: Hathárom - Porter - 4,9 % Illat: Iskola-kakaó illat, minimális pörköltség, és egy adag nugátos tejcsoki, majd kicsit melegedve aluljárós automatából vett forró csoki, kevés főtt cékla és földes illatok jellemzik.Megjelenés: Sötétbarna, közepes világos bézs hab.Íz: Kicsit fanyar földes komló, vizes kakaós csoki, szárazbabos ízek  vizes kávés utóíz, melegebben haloványan lekváros (ribizli, málna) ízek is felsejlenek. Nagyon jól iható, könnyed, mégis ízes porter, ha egy kicsit lágyabb, 'fáradtabb" érzetű volna a buborékja, akkor bármelyik londoni pubban megállná a helyét. Így kicsit európaibb, de így is remek.

szentandrashatharomimg_8513.JPG

A Szent András Sörfőzde és Pekár Misi sörmester az utóbbi időben nagyon ráérzett erre az angol stílusra. Az Esthajnal '18 - amiből még egy palack érik a pincémben - és a Rettegett Iván is bebizonyította, hogy jó érzékkel találták meg az angolos ízeket, és a kellemes ale-es szénsavasságot. Azonban más feladat egy brutál 8+%-os sörből ízeket kicsalni és megint más kihívás egy 4,9%-os könnyedebb stílusban is zamatos sört készíteni. Nekik az utóbbi is sikerült.

+ Sörgasztro a Hathárom-hoz: A címke steaket ajánl, de ehhez a porterhez remekül illik a hurka, májas ételek, gomba és egyéb földes ízű zöldségek, pl. cékla, vagy babos ételek, akár egy nem túl fűszeres chilis bab is. Persze remek közepesen zsíros kék sajtokkal vagy egy érlelt Cheddarral is. Én egy kis szürkemarha-májast tettem savanykás hajdinás kenyérre (Lipóti), mellé kék sajt, kis mustár és az előző nap készült céklakrém dukált. A cékla elvesz a fanyarságból és erősíti a krémességet és az iskola-kakaós ízeket. A máj sós földes, a kéksajt zsíros krémes a teltséget adja és szépen kiegészíti a porter földes ízeit illetve ad egy kis kontrasztot a vizességnek.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar porter békésszentandrás kisüzemi

Sörjövedék - német-magyar adógondolatok

2019.03.12. 12:11 :: IPAfai Pap

Sokan fölkapták a fejüket, amikor 2017 nyarán híre kelt, hogy 2018. január 1-től a kisüzemi sörfőzdék jövedéki adókedvezményét a korábbi 20,000 hektoliter / éves termelésről az érvényben lévő tízszeresére (ha a korábbi 8000 hektó / évet számoljuk, akkor huszonötszörösére) , 200,000 hektoliter / évre emelték.Miért?

439.JPG

Elintézhetnénk persze ezt annyival, hogy a döntés után rövid úton kiderült, a jegybankelnök unokatestvéréhez köthető cég vette meg a Pécsi Sörgyárat az Ottakringertől, és alapította meg Pécsi Sörfőzde néven az új vállalkozást, ami addigi 300-400,000 hektoliteres / éves termelésről lecsökkentette és optimalizálta a sörgyártást pont a kétszázezres "álomhatár" alá belőve azt. Így lett egy csapásra a legkisebb sörgyárból a legnagyobb kisüzemi sörfőzde.

Ami engem most jobban érdekelt, hogy a fentieken felül miért pont kétszázezer lett ez a szám, és más nálunk boldogabb európai sörországokban hogyan működik ez. Ezért körülnéztem, és az egyik sörnagyhatalom, Németország sörjövedéki adótörvényeit vetettem össze a hazai rendelkezésekkell.

Házi-hobbifőzők:

Az ő számukra mindkét országban jövedéki adómentes a tevékenység, feltétel, hogy ne kerüljön a sör kereskedelmi forgalomba. Más kérdés, hogy a magyar homebrewerek akár 1000 litert is főzhetnek évente, míg a németek csak évi 200 litert. Megállapíthatjuk, hogy nem csak pálinkából, sörből is lehet valaki önellátó, ha rászánja az időt.

Kisüzemi sörfőzdék:

Itt már sok különbség van. Németországban (Csehországhoz hasonlóan) a szárazanyagtartalom (Plato-Balling fok) a jövedéki adó alapja, míg nálunk a sör alkoholfoka határozza meg a jövedéki adó mértékét. A németeknél a kedvezményplafon szintén 200,000 hektoliter / év, úgyhogy a magyar változtatás lehetne akár egy európai jogharmonizáció része is. De a németeknél nem egykulcsos a jövedéki adó, hanem minél nagyobb egy sörfőzde, annál kisebb adókedvezményt kap a jövedéki adóból az alábbiak szerint:

  • 5-10,000 hektoliter / év - a jövedéki adó 56 %-a
  • 10-20,000 hektoliter / év - a jövedéki adó 67,2 %-a
  • 20-40,000 hektoliter / év - a jövedéki adó 78,4 %-a
  • 40-200,000 hektoliter / év - a jövedéki adó 84 %-a

Ez alapján, ha a magyar kisüzemieket a német törvények szerint sorolnánk be, a jelenlegi 80 - 90 kisüzemi sörfőzde közül szinte mindegyik, még a legtöbbet termelő békésszentandrási is a legjobban támogatott 5-10ezer hekto közötti kategóriába esne, és csak az egyetlenegy Pécsi Sörfőzde sorolna be a kedvezményezettek felső kategóriájába. Az adó összege amúgy hektoliterenként és Balling fokonként 0,787 EUR azaz kb. 250 Ft (320 Ft-os Euroval számolva)

A magyar törvények szerint a jövedéki adó 1620 Ft / alkoholfok hektoliterenként, melyből a kisüzemi főzdék az említett 200,000 hektoliter / éves termelési határig 50% adókedvezményt kapnak.

És akkor játszunk egy kicsit a számokkal.

Egy kb. 12 Balling fokos 5%-os átlagos világos lágert alapul véve Németországban egy sörgyár 250 x 12 = 3000 Ft-ot fizet hektónként, azaz literenként 30 Ft-ot, Magyarországon ugyanez a sörgyáraknak 1620 Ft x 5 = 8100 Ft / 100 liter, vagyis 81 forintjába kerül literenként.Ha kisüzemi főzdéket nézünk, akkor egy német kisüzem legjobb esetben kb. 17 Ft, de legrosszabb esetben is csak kb. 25 Ft jövedéki adót fizet literenként egy ilyen átlag világos sör után az államnak. A magyar kisüzemiek 40,5 Ft-ot csengetnek az adókasszába ugyanezért. Persze a magyar sörgyárakat nagyon nem fogjuk megsajnálni, de azt láthatjuk, hogy német sörgyárosok több mint 60 %-os jövedéki árelőnnyel indulnak a három magyar sörgyár-multival szemben, (Ugyanez a jóval drágább Svájcban 7000 Ft / 100 liter - 70 Ft / liter lenne, de még ez is 14 %-kal kedvezőbb a magyar jövedéki adónál.)

Tovább folytatva a sörmatekórát a Monyo Flying Rabbit IPA a maga 6,5 %-os alkoholjával és 16,3 -as Ballingjával az alábbiak szerint nézne ki - jövedéki adó szinten - egy kis bajor faluban főzve illetve a Főzdeparkban.

  • Német: 16,3 Balling x 250 Ft x 0,56 (adókedvezmény) = 2280 Ft / 100 liter - kb. 23 Ft / liter (a legnagyobb kisüzemek számára is 34 Ft) 
  • Magyar: 6,5% x 1620 Ft x 0,5 (adókedvezmény) = 5265 Ft / 100 liter - kb. 53 Ft / liter

Ebből kiderül, hogy a német kisüzemek 35-55% árelőnyt élveznek a magyar serfőzőkhöz képest a jövedéki adózásban, ami nem kis különbség, forintosítva egy 5000 hektoliteres főzdénél akár 15 millió forint / év is lehet. (kb. 45,000 EUR). Ebből már simán kijön egy új berendezés, szállítóautó vagy más fejlesztés. Amellett, hogy a német sör-adórendszer - véleményem szerint - jobban támogatja a kis- és középvállalkozókat, még nominális értékben is jóval kedvezőbb, ha belegondolunk, hogy a munkaerőn kívül minden költség ugyanaz vagy kevesebb, mint a magyar sörfőzdéknek. A fizetőképes keresletről és a 27%-os ÁFA-ról (német 20%) nem is beszélve. Van még mit behozni...

Szólj hozzá!

Címkék: sörjövedék

Dreher Red Ale - új irány Kőbányán

2019.03.08. 14:57 :: IPAfai Pap

Az Asahi, a Dreher tulajdonosa 2019-ben igen öles léptekkel kezdi beérni a konkurenciát. Szinte hetente jön új sörös hírek Kőbányáról és csodák ugyan továbbra sincsenek, de változások annál inkább.

redaleimg_8481.JPG

Ha visszatekintünk 5 évet, a három nagy sörgyártónak - a licenc vagy import márkákat leszámítva - nem nagyon akadt a hazai boltokban valamire való söre. A kézműves sörforradalom, majd 2016 után a Kraft-sörfőzdék gerjesztette további piaci nyomás hatására a nagy gyáraknak is lépnie kellett. Amíg a Dreher az óvatoskodóbb Hidegkomlóssal indított, a Heineken volt a nagy úttörő, ők be mertek vállalni egy valódi felső erjesztésű sört, ami tényleg robbantotta a hazai sörpiacot, ez volt a Soproni IPA. A Borsodi a Nitroval csak nagyon visszafogottan próbálkozott, és jelenleg egy szinttel le is van maradva, hiszen a kukoricamentességet a Heineken a Soproni 1895-tel már régen meglépte, és a Borsodi Mester csak ezután érkezett, és még mindig csak szinten tartotta a márkát, ami a Tüzes-Jeges márkákkal kibővítve a palettátújat nem nagyon tett hozzá. A Dreher az új, szintén kukoricamentes Dreher Gold-dal ezt a - csaknem egy éves - lemaradást hozta be, majd gyorsan beelőzött, és a további Dreher-termékeiből is száműzte a fogyasztók és a bloggerek által fekete posztónak gondolt kukoricát. Persze ez a tény - mint tudjuk - önmagában még nem egy olyan extra, amitől egy csapásra jó lesz egy sör, de mindenesetre fontos lépés és persze hatásos marketing-üzenet a fogyasztóknak.

redaleimg_8230.JPG

A Dreher azonban itt nem ragadt le, hanem - a szokás szerint a nyár végi Dreher-feszten a közönség körében is tesztelt - Dreher Red Ale-t is piacra dobta, ami új szintre emelte a márkát. Az Dreher Pale Ale-hez hasonlóan ebbe is a hagyományosabb cseh Kazbek és az újvilági sztárkomlók, a Citra és a Chinook került. Ám míg a Dreher Pale Ale olyan érzet, mintha egy cseh lágernek megmutatnak egy kis amerikai komlót, a Red Ale egy karakteresebb, sokkal jobban csúszó darab. A Dreher Bak mellett egy újabb Dreher sört kaptak azok a fogyasztók, akik nagyüzemi szintű, de az alap világos lágernél kicsit izgalmasabb, modernebb ízvilágú sörre vágynak, nyitottak az újra, de elrettenti őket egy-egy 6-800 Ft-os sör, vagy a vidéki ABC-n túl nem jutnak a napi betevő sörhöz.

Dreher Red Ale - 4,8% - Vöröses, gránitos szín, közepesen tömött hab. Hasonlóan visszafogott komlós illat, mint a Pale Ale - a dobozból, kitöltés előtt össze is lehetne keverni, a pohárban azonban a sötétebb maláták és a Citra egy kellemesebb aromát is adnak és ez - főleg amíg hideg - az ízben is érződik. Nem süt róla rögtön, hogy egy nagyüzemi 250 Ft-os sör, persze melegedve, a sokadik korty után ellaposodik és kicsit üres és száraz lesz a festőmalátás íz a komlós keserűvel.

A Dreher a Red Ale-lel a Soproni IPA-nak és a Lidl-ben és más hiperekben a Sörműves Kft által főzött olcsóbb "kézműves" IPA-APA-knak illetve a Tesco Finest sör-sorozatának az egyértelmű piaci versenytársa, és a kísérletező kedvű átlagfogyasztónak egy könnyedén elérhető belépő darab a KKK-sörök világához vezető úton.

redale.JPG

Lenk Zsolt séffel közösen még szeptemberben találtunk ki az egyik Dreher-sörvacsorára egy ételt, ami remekül passzol a Dreher Red Ale-hez. Egy kacsamell, savanyú káposztával, töltött szőlőlevéllel és aranymazsolával meg roppanós karamellizált malátával csodásan passzolt a Red Ale fanyar, kicsit diós ízeihez. De javaslom mindenkinek, hogy egy hagyományos töltött káposztával vagy egy jóféle káposztás cvekkedlivel is kóstolja meg, nem fog mellélőni.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar ale dreher

Sör és sajt - Békésszentandrás újra megmutatja

2019.03.06. 15:26 :: IPAfai Pap

Ugyan még mindig tartja magát a hit, hogy a bor és a sajt az igazán elegáns páros, de több más bemutató mellett most a Szent András Sörfőzde hozott el nekünk hét sör-sajt párost, hogy meggyőződhessünk arról, amit Belgiumban már betéve tud az összes sajtkészítő és sörmester. A sör egyszerűen jobb párt alkot a sajttal, mint a bor.

Sok borosban most felhorgadhat a tiltakozás, és tapasztalati úton a blogon keresztül nem tudom őket meggyőzni, viszont néhány érvet azért felsorakoztatok, miért is tartom jobbnak a sör-sajt párokat. Ehhez segítségül hívom a sörgasztronómia egyik alaptételét, az ún. 3C-szabályt. Ez az angol Compair (párhuzamos ízek)-Contrast (ellentétes ízek)-Cleansing (letisztító hatás) hármasból áll. Ez alapján megállapítható:

  • Boroknál a savasság miatt a sajttal általában az íz-ellentét párok működnek igazán jól
  • Sörök és sajtok között sokkal több az íz-kapcsolódási pont, párhuzamos és ellentétes ízek
  • Az íz-párok sokrétűsége jobban mutatkozik – a maláta, a komló, az élesztő, mind egyedi íz, amelyhez lehet kapcsolódási pontot keresni
  • Egy kóstolósornál a letisztító hatás fontos, ami a sör szénsavasságában, magasabb víz és kisebb alkoholtartalmában is megnyilvánul

A Szent András sörfőzde a Nárcisz Kézműves Sajtmanufaktúrával közösen ötlötte ki azokat a sör-sajt párosokat, amit hetente mutatnak be az Ogre bácsi sörözőben. A párosok az alábbiak:

voroskecske_napkincs.jpg

Remek választás, a vörösboros sajt enyhe fanyarsága és a kecskesajt fűszeressége remekül harmonizál a búza citrusosságával és a fűszeres (szegfűszeg, szegfűbors) enyhén élesztős ízekkel. Nekem a második legjobban ez ízlett.

post_tehengom_mutti.jpg

A gomolya remekül előhozza a Mutti újvilági komlós katakterét és nem uralja az ízeket, nem nyomja agyon a sört. Egy picit zsírosabb sajt talán jobban illene hozzá, de a meglepetés ereje és a komlósság nagyon működik.

post_cam_1993.jpg

Kicsit féltem ettől a párostól, de szerencsére nagyot tévedtem, mert a Nárcisz-féle Camembert csodásan összepasszolt az 1993-al, és remekül megjelentek a müncheni maláta muskotályosan édeskés jegyei és az utóízben a virágos komlósság és a sajt gyümölcsös jegyei is összecsengtek, csakúgy, mint a komlós keserű és a lágyan kesernyés nemespenészes ízek. Szerintem a legjobb pár!!! Ne hagyd ki!!!

post_diosgom_oarany.jpg

Talán a legevidensebb páros, a diós sajt és a bécsi maláta diós, kicsit pirítósos pörköltséggel megáldott ízjegyei szépen hozták a kötelezőt, de nagy reveláció nem volt, egy korrekt összecsengés viszont annál inkább.

post_erleltjuh_betyar.jpg

Nagyon kíváncsi voltam erre a párosra, mert a Betyár Királyt nem egy ilyen sósan karakteres sajthoz képzeltem el, sokkal inkább egy gyümölcsös krémsajt mellé, ami kékpenésszel ért, vagy egy fehér Stilton is jó lehetne hozzá. A Betyár Király túl édes volt nekem ehhez a sajthoz, nem volt számomra megfogható a harmónia, az este legkevésbé emlékezetes párja volt.

post_fustjuhgom_blackrose.jpg

A Black Rose egy sötét duplabak, ami nagyon kedveli a keményebb érlelt sajtokat (Bergkäse, Gruyere, idősebb Cheddar, Gouda). Ez az érlelt juhsajt is elég karakteres és zsíros volt, hogy megágyazzon a Black Rose testének, és a füstös juhgomolya előcsalt belőle egy "bambergi" ízvilágot, egész hasonlóvá vált az élmény a Schlenkerla Urbock-jához, ami már haladó kóstolóknak és disznóölésen edzett sörivóknak adhat izgalmakat. Egy különdíj mindenképpen jár.

post_parenyica_bandiba.jpg

A Füstölt parenyica és a Bandibá egy kicsit fáradtnak tűnt a végére. A füst a Bandibá erősebb, égettebb komlós ízét hozta elő, nem érvényesültek a komlóillatok, és nem tudott kibontakozni az édeskésebb maláta sem, így ez a pár sem került nálam a dobogóra. De ez egy vélemény, és a puding meg a sör+sajt próbája is az evés (ivás), így mindenképp érdemes mindegyik párt összekóstolni. Ezen a héten már a második párosra vethetjük rá magunkat,

Ahogy a sör-süti párosoknál, így a sör-sajt pároknál is lesz egy zárórendezvény, amikor újra meg lehet kóstolni az összes párosítást, így aki most esetleg lemarad egy-egy élményról, nem passzolja el véglegesen.

A Szent András Sörfőzde ismét megmutatta, hogy nem csak jó söröket készítenek, hanem a sörkultúrát is nagyon fontosnak tartják, és az Ogre bácsi Söregyeteme mellett sok más eseménnyel is igyekeznek a hazai sörfogyasztást egy magasabb szintre emelni, amiért újra meg újra emelem sörbúváros kalapom,  hiszen a sörgasztronómia a szívügyem.

Aki meg nem jutott eddig el a Hunyadi térre Ogréhoz, az kísérletezzen otthon a Szent András és más főzdék söreivel és különböző sajtokkal, hiszen épp ez a remek ezekben a kezdeményezésekben, hogy irányt mutatnak, ötletet adnak az otthoni sörözés izgalmainak fokozására. Ha meg valakit bővebben érdekel a téma, a jövő héten, szombaton, március 16-án látogasson el a Házi Sörfőzők éves versenyére, a Legenda Sörfőzdébe, ahol sok újdonság és a jó társaság mellett, az egyik szakmai előadás pont a sörről és a sajtokról fog szólni...

Szólj hozzá!

Címkék: magyar búza stout békésszentandrás láger kisüzemi sörsajt

Sör és sajt - Békésszentandrás újra megmutatja

2019.03.06. 11:12 :: IPAfai Pap

Ugyan még mindig tartja magát a hit, hogy a bor és a sajt az igazán elegáns páros, de több más bemutató mellett most a Szent András Sörfőzde hozott el nekünk hét sör-sajt párost, hogy meggyőződhessünk arról, amit Belgiumban már betéve tud az összes sajtkészítő és sörmester. A sör egyszerűen jobb párt alkot a sajttal, mint a bor.

Sok borosban most felhorgadhat a tiltakozás, és tapasztalati úton a blogon keresztül nem tudom őket meggyőzni, viszont néhány érvet azért felsorakoztatok, miért is tartom jobbnak a sör-sajt párokat. Ehhez segítségül hívom a sörgasztronómia egyik alaptételét, az ún. 3C-szabályt. Ez az angol Compair (párhuzamos ízek)-Contrast (ellentétes ízek)-Cleansing (letisztító hatás) hármasból áll. Ez alapján megállapítható:

  • Boroknál a savasság miatt a sajttal általában az íz-ellentét párok működnek igazán jól
  • Sörök és sajtok között sokkal több az íz-kapcsolódási pont, párhuzamos és ellentétes ízek
  • Az íz-párok sokrétűsége jobban mutatkozik – a maláta, a komló, az élesztő, mind egyedi íz, amelyhez lehet kapcsolódási pontot keresni
  • Egy kóstolósornál a letisztító hatás fontos, ami a sör szénsavasságában, magasabb víz és kisebb alkoholtartalmában is megnyilvánul

A Szent András sörfőzde a Nárcisz Kézműves Sajtmanufaktúrával közösen ötlötte ki azokat a sör-sajt párosokat, amit hetente mutatnak be az Ogre bácsi sörözőben. A párosok az alábbiak:

voroskecske_napkincs.jpg

Remek választás, a vörösboros sajt enyhe fanyarsága és a kecskesajt fűszeressége remekül harmonizál a búza citrusosságával és a fűszeres (szegfűszeg, szegfűbors) enyhén élesztős ízekkel. Nekem a második legjobban ez ízlett.

post_tehengom_mutti.jpg

A gomolya remekül előhozza a Mutti újvilági komlós katakterét és nem uralja az ízeket, nem nyomja agyon a sört. Egy picit zsírosabb sajt talán jobban illene hozzá, de a meglepetés ereje és a komlósság nagyon működik.

post_cam_1993.jpg

Kicsit féltem ettől a párostól, de szerencsére nagyot tévedtem, mert a Nárcisz-féle Camembert csodásan összepasszolt az 1993-al, és remekül megjelentek a müncheni maláta muskotályosan édeskés jegyei és az utóízben a virágos komlósság és a sajt gyümölcsös jegyei is összecsengtek, csakúgy, mint a komlós keserű és a lágyan kesernyés nemespenészes ízek. Szerintem a legjobb pár!!! Ne hagyd ki!!!

post_diosgom_oarany.jpg

Talán a legevidensebb páros, a diós sajt és a bécsi maláta diós, kicsit pirítósos pörköltséggel megáldott ízjegyei szépen hozták a kötelezőt, de nagy reveláció nem volt, egy korrekt összecsengés viszont annál inkább.

post_erleltjuh_betyar.jpg

Nagyon kíváncsi voltam erre a párosra, mert a Betyár Királyt nem egy ilyen sósan karakteres sajthoz képzeltem el, sokkal inkább egy gyümölcsös krémsajt mellé, ami kékpenésszel ért, vagy egy fehér Stilton is jó lehetne hozzá. A Betyár Király túl édes volt nekem ehhez a sajthoz, nem volt számomra megfogható a harmónia, az este legkevésbé emlékezetes párja volt.

post_fustjuhgom_blackrose.jpg

A Black Rose egy sötét duplabak, ami nagyon kedveli a keményebb érlelt sajtokat (Bergkäse, Gruyere, idősebb Cheddar, Gouda). Ez az érlelt juhsajt is elég karakteres és zsíros volt, hogy megágyazzon a Black Rose testének, és a füstös juhgomolya előcsalt belőle egy "bambergi" ízvilágot, egész hasonlóvá vált az élmény a Schlenkerla Urbock-jához, ami már haladó kóstolóknak és disznóölésen edzett sörivóknak adhat izgalmakat. Egy különdíj mindenképpen jár.

post_parenyica_bandiba.jpg

A Füstölt parenyica és a Bandibá egy kicsit fáradtnak tűnt a végére. A füst a Bandibá erősebb, égettebb komlós ízét hozta elő, nem érvényesültek a komlóillatok, és nem tudott kibontakozni az édeskésebb maláta sem, így ez a pár sem került nálam a dobogóra. De ez egy vélemény, és a puding meg a sör+sajt próbája is az evés (ivás), így mindenképp érdemes mindegyik párt összekóstolni. Ezen a héten már a második párosra vethetjük rá magunkat,

Ahogy a sör-süti párosoknál, így a sör-sajt pároknál is lesz egy zárórendezvény, amikor újra meg lehet kóstolni az összes párosítást, így aki most esetleg lemarad egy-egy élményról, nem passzolja el véglegesen.

A Szent András Sörfőzde ismét megmutatta, hogy nem csak jó söröket készítenek, hanem a sörkultúrát is nagyon fontosnak tartják, és az Ogre bácsi Söregyeteme mellett sok más eseménnyel is igyekeznek a hazai sörfogyasztást egy magasabb szintre emelni, amiért újra meg újra emelem sörbúváros kalapom,  hiszen a sörgasztronómia a szívügyem.

Aki meg nem jutott eddig el a Hunyadi térre Ogréhoz, az kísérletezzen otthon a Szent András és más főzdék söreivel és különböző sajtokkal, hiszen épp ez a remek ezekben a kezdeményezésekben, hogy irányt mutatnak, ötletet adnak az otthoni sörözés izgalmainak fokozására. Ha meg valakit bővebben érdekel a téma, a jövő héten, szombaton, március 16-án látogasson el a Házi Sörfőzők éves versenyére, a Legenda Sörfőzdébe, ahol sok újdonság és a jó társaság mellett, az egyik szakmai előadás pont a sörről és a sajtokról fog szólni...

Szólj hozzá!

Címkék: magyar búza bak stout békésszentandrás láger kisüzemi sörgasztro

Rettegett Iván - a békési cár - Russian Imperial Stout

2019.02.12. 12:48 :: IPAfai Pap

A Szent András Sörfőzde eddig inkább a populárisabb lágersörös, gyümölcsös sörös vonalon volt erős, de a tavalyi Esthajnal '18 után most már egy szilva nélküli Russian Imperial Stout-tal villantottak a téli sörök piacán.

szentandrasdrettegettivanimg_8155.JPG

Már a csomagolás igencsak impresszív, ugyanis rögtön hangulati előtérbe kerül az orosz nosztalgia-vonal, de itt a Kreml és a GUM-áruház helyett a legklasszikusabb Vörös téri épületet, a IV. (Rettegett) Iván által építtetett Boldog Vazul (Vaszilij Blazsennij) székesegyházat mintázza a csomagolás.A palack címkéjén pedig feltűntették a 2018-as évet, úgyhogy van egy olyan sanda gyanúm, hogy a Black Rose-hoz hasonlóan ebből is lesz évjáratos csomag a közeljövőben.

A Russian Imperial Stout orosz kultúrában gyökerező sörtípus, ugyanis Ivánunknál egy kicsivel ugyan később Nagy Katalin cárnő idején rengeteg erős fekete sört szállítottak az angol kereskedők a szentpétervári udvarnak, innen is kapta a nevét. Rosszabb májú angol sörtörténészek ugyan megjegyzik, hogy a szállítás helye miatt akár Sierra Leone Stout is lehetne, mert közel azonos mennyiséget szállítottak ebből a sörtípusból a nyugat-afrikai gyarmatokra, de hát az mégiscsak előkelőbben hangzik, hogy a cári udvar beszállítója, mint a gyarmati katonaságé. További kis történeti kitérő, hogy ezeknek az erős stoutoknak és portereknek hatására a Baltikumban és a lengyel területeken is népszerűvé váltak az erős fekete sörök, melyeket a helyi főzdék alsó erjesztéssel (láger) készítették, ebből ered a Balti Porter-sörfajta elnevezése.

szentandrasdrettegettivanimg_8154.jpg

Visszakanyarodva Rettegett Ivánhoz a szentandrásiak igencsak odatették magukat a jelenlegi sörrel, van benne anyag rendesen. 22 Balling fok, 9% alkohol és a sok malátát ellensúlyozó 60 IBU-s komlókeserű. Amolyan igazi lehengerlő birodalmi cucc, szerencsére a legjobb értelemben.

Szent András Sörfőzde: Rettegett Iván - Russian Imperial Stout - Illat:Csokoládés földes, kicsit fanyar, pörkölt kávés, nagyon haloványan szilvás karakter. Megjelenés: Bézs hab, szép kőolaj szín Íz-Korty: Nagyon szép anyagerős, robuszt kávés pörköltség, keserűlikőrös, unikumos teltség, aszalt szilvás, kondéros szilvalekváros felhangokkal. Lágy apró buborékok, és klasszikusan krémes gyönyörű test. Nagyszerű lett!

Mivel a Szent András sörfőzde a napokban indítja útjára sör+sajt kóstolóját, a Rettegett Ivánhoz én egy karakteres zsírosabb kecskesajtot, vagy egy Bleu d'Auvergne-t egy klasszikus francia kékpenészes sajtot javaslok, aki meg az angol vonalon maradna, egy érett Stiltonnal sem hibázik. Koktélkedvelőknek adja magát az Unicum Szilva párhuzam. Persze egy áfonyás vaddisznócombbal is igencsak jól mutathat.

A Rettegett Ivánnal talán csak egy fenntartásunk lehet, nem találni rajta fogást, még sincs egyéni karaktere, egy tökéletesre csiszolt, de kicsit rideg darab. Ha eltesszük fél évre, egy évre, akkor már kicsit jobban összesimulva jobban megfogható lesz a világa. Viszont ez hol érdekel minket, ha egy ilyen durván jó sört kapunk a kezünkbe. Békésszentandrás birodalmi szintre emelhedett evvel a sörrel.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar stout békésszentandrás kisüzemi

Kozel Premium Lager - régi gúnya, új belső

2019.02.06. 18:01 :: IPAfai Pap

Nemrég több élelmiszerüzletben a megszokott "sárga" Kozel-eken piros felirat hirdeti: "Új recept, gazdagabb ízvilág." Pedig egy licenc sörön általában nem szoktak változtatni. Mi történt a régi, 10-es Kozellel? Erre kerestünk választ.

kozelimg_8149.JPG

Az alap - sárga - Kozelről (Kozel Svétly) már több helyen leírtuk, hogy hiába a kukoricamentesség, valamiért elmarad a minősége a kőbányai főzetnek a cseh eredetitől, bár sokan azt sem tartják túl sokra. A cseh és szlovák boltokban persze kaphatóak voltak más verziók, a 11-es zöld, a 12-es piros Kozel is, amik már egy ligával feljebb játszanak. Az Asahi konszern már Csehországban is hozzányúlt a márkához, hiszen a 12-es pirost kivezették a piacról, és a helyébe a Kozel Mistruv (Mester) lépett, ami a napjaink sörízlésének komlósabb, keserűbb vonalát igyekszik bemutatni, persze nem újvilági, hanem klasszik cseh komlóval, a Saaz egy magasabb alfasavtartalmú klónjával, a Premianttal. De a változás most nem állt meg a határnál, hanem mi is kaptunk egy kis upgrade-et, az új Kozelt, ami azért nem olyan világos sárga, mint elődje, de nagyon hasonlítanak egymásra.

Ha megnézzük a piaci környezetet, akkor a Dreher-Asahinak valóban lépni kellett, hiszen mind a Heineken márkája a Krusovice, mind a Borsodi-Molson Coors Staropramenje magasabb minőséget képvisel valójában és a vásárlói gondolkodásban is, mint a Kozel Svetly, a konszerntárs Pilsner Urquell pedig a felső kategória a nagy láncokban. A piaci trend, a legolcsóbb és az olcsó sörök fogyasztása helyett pedig a minőségibb termékek felé mutat.

Maga az új sör, ha az alkoholtartalmát megnézzük, 4,6%-os, ami pont a 11-es, "zöld" Medium Kozelnek felel meg. Vélhetően nem másik receptet készített a Dreher (mint a soproni gyár a magyar Gösser esetében), hanem egyszerűen új ruhába öltöztették a magyar és a közép-kelet-európai piacra a 11-es Kozelt, megkapta a Svétly sárga gúnyáját és a Csehországban kivezetett 12-es Kozel nevét. Így lett a Medium-ból a Kozel Premium Lager - "új recepttel, és gazdagabb ízvilággal". Nem lehet véletlen, hogy a Pilsner Urquell márkaerősítése után az Asahi a Kozel hóna alá nyúlt, hiszen a 2010-es évekre egyértelműen a Kozel lett a legnagyobb mennyiségben Csehországon kívül eladott cseh sörmárka, a nagyon jelentős orosz piacon egy felmérés szerint a Baltika után holtversenyben, a Zsiguljevszkoje mellett a második legnépszerűbb sör, így jogos, hogy komoly lehetőségeket látnak benne, és ebbe kis tuning is belefér. Ugyanez a népszerűség az oka, hogy a velkopopovicei gyár már nem tudja ezt a szükségletet ellátni, és az Asahi a konszernen belül több sörgyárba kiszervezte a gyártást.

Az igazi tuning véleményem szerint azonban nem maga a sör, ami amúgy egy kellemes jól iható 11-es láger, hanem az infrastuktúra, amit a konszern mögé rak. Csurgó János, a Dreher csapolómestere és Polgár István,  Pilsner Urquell nagykövet a hivatalos sajtóbemutató előtti Dreher-sörvacsorán - ahol kis létszámú közönség előtt bemutatkozott az "új" Kozel - megvilágították kicsit a hátteret is. Az új Kozel érkezését követi több, mint 1000 cseh rendszerű sörcsap - nem a hagyományos vertikális, hanem amelyekről vízszintes irányban történik a csapolás. A csapfej-végek könnyen leszerelhetőek, tisztíthatóak, habosító szűrővel vannak ellátva, és hab alá lehet velük csapolni - amellyel a megfelelő továbbképzés után csapolva, bármelyik márkakocsmában krémes, friss, a hab alá csapolt sört élvezhet, aki kóstol, Ha valaki össze szeretné - legalább látványszinten - hasonlítani álljon itt pár Kozel-kép a tavalyi csehországi látogatásaimról szemezgetve a prágai Kandúr-ból, a prágai Óváros egyik Kozlovkájából, a velkopopovicei gyár Kozel-napjáról és a Dreher-sörvacsorájáról.

Az Asahi-Dreher az új Kozellel egyszerűen követi a piaci kihívásokat, nem gurított óriásit, de tartja a lépést a konkurenciával. Ám, ha - és itt azért ez a HA erősen nagybetűs - a sörözőkben gyakorlati szinten is át tudja ültetni az új csapolást, és ezt hosszú távon azonos minőségben az adott söröző személyzete is nyújtja, akkor azzal nagyon sokat tehet a márkán és a saját imázsán kívül a hazai csapolt sör fogyasztásáért és ez mindenképp üdvözlendő. Azért, ha sikerül, egy 11-es Kozelt és egy hazai Kozel Premium Lagert mégt össze fogok kóstolni hamarosan.

9 komment

Címkék: cseh kozel dreher asahi láger

Sörre bor - új Radical Series sörök a Monyo-tól

2019.02.06. 11:16 :: IPAfai Pap

A magyar borokról már rengeteg nemzetközi borguru elmondta, hogy nem a CabSav-CabFranc Cuvée-kkel kell betörni a nemzetközi életbe, hanem a helyi őshonos fajtákból készült borokkal, a Kadarkával, Furminttal, Kéknyelűvel stb. Valahogy így érzem ezt a söröknél is. Egy akárhányadik tripla IPA, vagy egy whisky-s hordóban érlelt Russian Imperial Stout önmagában nem üti meg a nemzetközileg is túltelített ingerküszöböt, de egy helyi sajátossággal megcsavart modern stílusú sör már igen. Persze nem egy kolbászos sör a megoldás, hanem  a helyi borok harmóniáit kihasználó musttal, szőlőtörköllyel, magyar boroshordóban érlelt sörök lehetnek a hírnév alapja.

monyoradicalsaisonbatokajiimg_8125.JPG

A Zip's Angel's Ser, a Rothbeer-Haraszty Vallejo Borbeerje, vagy az éves kóstolásunkon előkelő helyen végző Mad Scientist-Vylyan Cherka eklatáns példák lehetnek, de a Monyo Hungarian Terroir sorozata az első igazán átfogó próbálkozás evvel kapcsolatban. Ide tartozik persze a hordóérlelt Anubis, és Németh Antiék már a másik small batch-sorozatot, a Radical Series-t is kissé boros irányba terelték az utóbbi főzetekkel. A két új darab közül az egyik a Magic Always Comes With A Price, egy Brut IPA, új-zélandi komlóval és 200 liter Olaszrizlinggel, a másik pedig a Brewing After Sex is Very Relaxing, egy Saison Tokaji Szamorodnis hordóban érlelve, mely a Balassa- és a Gizella-Pince közreműködésével készült.

monyoradicalbrutipaimg_8115.JPG

Kezdjük a Brut IPA-val, ami a NE IPA után az IPA-k új slágeriránya, egy csontszárazra leerjesztett IPA, amiben a komlós jegyek megvannak, de az extra brut pezsgőkhöz hasonlatosan minimális maradék cukor található bennük, innen a név is. Azért Champagne még nincs veszélyben a Brut IPA-któl, de így szőlőlével és a megfelelő komlókkal bolondítva egy remek ital, de olyan kellemes savasság, mint egy Champagne-ban, vagy Cava-ban sohasem lesz bennük, csak ha spontán érlelésű vagy savanyított is a tétel.

monyoradicalbrutipaimg_8117.JPG

A Monyo - Magic Always Comes With A Price egy 6,3%-os Brut IPA Wai-iti komlóval és Olaszrizlinggel érlelve. Maga a Brut IPA, mint stílus, nekem egy kicsit üres, pont azokat a szépségeket nem látom benne, mint amit egy NE IPA, vagy pl. egy West Coast IPA nyújt. Ha egy pezsgővel mérjük össze, biztosan alulmarad. Így borral, illetve musttal erjesztve viszont kap egy üde friss ízvilágot, ami egy könnyed Frizzante-hoz teszi hasonlatossá, és elképesztően jó könnyed frissítő lesz belőle. Buborék, gyorsan illanó szőlős, enyhén fanyar jegyek, kis élesztő, kevés ízes kesernye. Bármikor szívesen innám, de nyugodtan előhúzható pezsgős alkalomra, vagy egy Aperol Spritz betétjének is elkelne, viszont a helyén kell kezelni. Játékos, gyorsan fogy, és jól behűtve, nagyszerű.

monyoradicalsaisonbatokajiimg_8127.jpg

Más a helyzet azonban, ha egy Saison-t bolondítunk meg egy kis szőlővel, ráadásul kap egy kis "terroir"-jelleget a hordók miatt, ami nagyon jellegzetesen bemutathat egy adott borvidéket, és mégsem lesz tőle sztereotíp a sör. Egy kis brett meg amúgy sem árt a Saison-élesztő mellé, sőt.

Monyo - Brewing After Sex is Very Relaxing - egy 6,3%-os hordóérlelt Saison. Illatában csodásan hozza a Saison-élesztős jegyeit, friss szőlő-illattal, némi körtével, őszibarackkal és félérett trópusi gyümölcsökkel. Száraz, enyhén fanyar ízeihez, brettes felhangok, kis erdei bogyós gyömölcs és száraz, ásványos lezárás jellemzi, melyet a tokajis jegyek remekül egészítenek ki. Egy picit tovább érlelve, több brettes karakterrel még izgalmasabb lehet majd a sör, lehet, hogy érdemes lesz eltenni belőle pár hónapra egy-két palackkal.

monyoradicalsaisonbatokajiimg_8128.jpg

A Monyo-Saison persze megihletett, és hozzá kevés camembert, kis áfonyát és még egy adag Bergkäse-t választottam, A Camembert a cukros élesztősséget emelte ki, az áfonya a fekete ribizlis bogyós vonalat domborította elő, az érlelt, enyhén sós hegyi sajt meg szépen megcsillogtatta a szőlős, finom savakat. Nagyszerű választás, igazi napsugáridéző a februári hidegben.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar hordó kraft ipa kisüzemi saison Monyó