Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) ale (54) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (2) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (15) apa (4) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) árpabor (2) aventinus (3) bajor (30) bak (31) balkezes (5) baltika (1) balti porter (1) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (3) bécs (6) bécsi ászok (3) beerfort (2) békésszentandrás (40) belga (40) berlin (1) bevog (1) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (10) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (6) brewdog (1) brewyourmind (1) brno (2) buda (3) budapest (9) budapestbeerweek (1) buli (1) burgenland (1) búza (35) búzasör (16) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (3) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (8) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (53) csíki (5) csobánka (8) csupor (1) dán (5) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (27) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (2) fehérnyúl (2) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (6) flamand vörös (1) fót (13) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (7) gose (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) győrzámoly (1) hacker-pschorr (1) hal (1) harapunk (4) házisör (30) hbh (1) hedon (2) heineken (11) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (1) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (2) hopfanatic-kisstamás (23) hoptop (6) hordó (8) horizont (19) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (3) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (56) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (1) karácsony (11) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (231) kőbánya (7) kocsma (2) koktél (1) kollab (1) kölsch (3) komló (22) korzika (1) kősör (1) kozel (9) kraft (33) kraken (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (13) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) luxemburg (1) madscientist (11) mad scientist (2) magy (1) magyar (260) málta (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (7) mecénás (1) meggyes (1) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (26) münchen (3) nelson sauvin (1) német (35) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (3) oktoberfest (3) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (14) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (1) pelicon (2) permon (1) pils (11) pilseni (6) pivo (2) Plzeň (1) porter (17) pozsony (2) prága (7) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (3) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (4) régi idők sörei (1) reketye (1) rétság (1) rigó (1) rízmajer (24) rodenbach grand cru (1) román (2) rotburger (3) róthzoli (10) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (10) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) skót (2) soltvadkert (1) soproni (11) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (58) sörforradalom (14) sörfőzés (3) sörgyár (2) sörkoktél (10) sörkönyv (2) sörkorcsolya (36) sörkultúra (16) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (5) sörpiac (10) sörrally (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (27) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (1) sörverseny (26) sour (1) spontán erjesztés (2) staropramen (5) stgeorgen (1) stout (30) strong (2) suarez (1) svéd (2) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (13) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) To Øl (2) trappista (3) treehouse (1) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (1) uradalmi (1) usa (2) USA (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (3) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zipsbrew (11) zirc (2) Címkefelhő

A whiskey-s éjszakai műszak és Cserrikók Stout - Horizont: Night Shift 2018

2018.12.14. 17:12 :: IPAfai Pap

A Sörbúvár 2017-ben a Horizont Sörfőzdét választotta az "Év Sörfőzdéjének", amiben igencsak nagy szerepe volt a főzde Pilot Series sörei mellett a Night Shift fantázianevű Imperial Stoutnak. A nagy sikerre való tekintettel idén is főztek egy Night Shift-et a Maglódi úton, és az alap változat mellett már egy tuningolt is palackba került, hiszen a főzde frissen vásárolt Jack Daniel's Tennesse Whiskey-s hordóiban is érleltek egy adagot. Hát perszehogy megkóstoltuk.

horizontnightshift2018img_7605.jpg

A Horizontnál a 2018-as év hozott változásokat. Ábrahám Máté a Horizont főzőmestere a nyáron átigazolt a First-höz, és helyét Varjú Előd vette át. A Pilot Series és a különleges sörök azonban maradtak. A Rice Rice Baby-s kollab után kaptam is 1-1 palackkal az új Night Shift-ből, mert Tomi tudta, hogy tavaly mennyire bejött. Ráadásul a whiskey-sre külön kíváncsi voltam, mert már a Kentucky Ale-nél megtapasztalhattam, hogy mennyit tehet hozzá egy sörhöz a jó whiskeyshordó. Nem is ragozom nagyon, belevágok.

horizontnightshift2018img_7607.jpg

Horizont Brewing Night Shift Imperial Stout Vintage 2018 - 10% - Illat: Csoki, kávé, szilvakompót, tejszínes szilvakrém az indítás. Sokkal gyümölcsösebb, nem olyan kávésan, csokisan stoutos, mint egy Imperial Stout, hanem gyümöülcsös és robusztus, akár egy Cabernet Franc. Kitöltve sherrys jegyek, kis whiskys tőzeges füstösség, és visszatér a friss ringlószilva, majd aszalt szilva, és egy marék vadon termő bogyó (csipkebogyó, ribizli, áfonya, galagonya, kökény, som), pörköltség sem érződik, csak magos kesernye, akár egy dán cseresznylikőből, amibe egy kis héj és darált mag is kerül. (Kijafa - danish cherry) és akkor be is ugrott, egy sörbe bújt Cserrikoka. Megjelenés. Kólaszín, vöröses mélybarna, gyorsan múló, foszlányokban maradó habbal. Íz: Marad a cseresznylikőr, némi csokoládéval, szilvával, aszalt szilva ágyon, enyhe likőrösséggel. Korty: Krémes enyhén alkoholmeleg, taninnos jellegű nyelv és szájpadlásösszehúzó, remek apró, selymesen élénk bubik.  

A Tenesse Whiskey Barrel Aged az előzőkhöz fás, hordós jegyeket, némi füstösséget tesz hozzá.A sörben ázó dongák illata mellett jellegzetes bourbon whiskeys vanília, tejkaramell, kis kátrányosság. Gyönyörűenmegmutatja a hordó karakterét. Minden jól érzékelhető, csak átszűrve ezen a vaníliás enyhén égett füstösségen melegedve érkeznek az első whiskey-s jegyek. Az illatban a hordó vaníliás dominanciája miatt a csokipuding, csokikrém, mascarpones kávéscsoki uralkodik, kitöltve whiskey-s krémlikőr, málnás pillecukor aromák jellemzik. Nehéz, telt illatok. szirupos likőrös, vaníliás cukrosság mindenen, kis körtés-almás brandy, almáspite, enyhén karamellizált, likőrön flambírozott körte-alma illatot tesz hozzá a hordó. Íz: Az illatok alapján édesebbre számítunk, de száraz, és szépen jönnek a hordós és a whiskeys jegyek. Korty ugyanaz, kicsit égettebb íz. Kibontja az alap változat  ízeit és felöltözteti ünneplőbe. De távolságtartó, hűvösen elegáns lesz.

horizontnightshift2018img_7610.JPG

Értem én a whiskey-s hordót, de vessetek rám követ, nekem a szimpla változat sokkal jobban bejött, a whiskey-s már didaktikus egy kicsit. Nem rossz, sőt, de valahogy nem szárnyal úgy vele a fantázia, mert pontosan tudom, mit várhatok elo tőle, azt viszont tökéletesen hozza, de a sima izgalmasabb. Nekem.

A 2018-as Night Shift desszertért kiált. A simához szillvás mascarpone-krémes csokis-kávés piskóta illene a  whiskeyshez egy kis Jack Daniel's-en flambírozott körtés csokis lepény A Horizont ismét letett egy remek sört az asztalra, és ma meg holnap ráadásul egyszerre kóstolható a 2017-es és a 2018-as két változat is. Menjetek, élvezzétek az éjszakai műszak örömeit! - - - - >  és itt is - - - >

Szólj hozzá!

Címkék: magyar hordó horizont stout kisüzemi

Hordóérlelt Sportszelet - Monyo: Hungarian Terroir - Blaufränkisch R.I.S.

2018.12.11. 11:33 :: IPAfai Pap

A hordós érlelés idén legalább olyan népszerű volt a hazai kis főzdéknél, mint tavaly a NE IPA. A különböző boroshordók mellett hamarosan jön whiskey-s hordós sör kóstolása is. De elsőként egy régi adósság, a Monyo Hungarian Terroir-sorozat másik darabja, a Soproni Kékfrankos hordóban érlelt Russian Imperial Stout.

A Spontan Syrah-ról, ami a Monyo, sőt az idei magyar KKK-sörtermés egyik legnagyszerűbb söre volt még napsütéses időben áradoztam, a 10,5%-os Imperial Stout-ot már igazi téli estében pukkantottam föl. A soproni Pfneiszl Pincészettől beszerzett hordóban egy 10,5%-os kőolajszerű Imperial Stout érett, komoly szakmai anyaggyűjtés előzte meg, és persze volt apropója is, hogy pont egy ilyen sör készült, hiszen a Monyo idén már másodszorra vett részt a Sörbúvár által is hőn szeretett De Molen házi fesztiválján, a Borefts-en, ahol ez volt az idei tematikus főzet. Azért szerencsére nem vedelte föl a teljes mennyiséget a holland közönség, így itthonra is jutott egy adag. A hétvégén - egy 3 hetes alkoholmentes pauza után - úgy gondoltam, hogy méltó visszatérés lesz evvel a sörrel kezdeni.

monyohungarianterroirstoutimg_7570.jpg

Monyo Hungarian Terroir Balufränkisch RIS - 10,5 % - Illat: Az első illat ami a dugó kihúzása után megcsapott a rumos csoki volt, innen a cím is, hiszen a békebeli Sport szelet ugrott be azonnal. Aztán azért több réteg is megmutatta magát, ahogy melegedett a sör. Érkezett még csokoládészirup, csokis cappuccino, madeira-boros szilva, marcipános csokoládé, majd kitöltve, kicsit jobban levegőzve gyümölcsmarcipános szaloncukor, majd egy szép Kékfrankos málnás-szedres,áfonyalekváros jegyei is beköszöntek, kis kávés aromával megfejelve. Megjelenés: Folyékony kőolaj-szín és úgy is csordogál, minimális barna hab, Íz: Az illatok alapján édes teltségre számítanánk, de jön a meglepetés, vörösborosabb, csak száraz csokilikőr és egy kis szilvapálinka érkezik, fanyar szederrel és pörkölt kávés zárással. Van egy jellegzetes hordós, kicsit vaníliás, enyhén égetett utóíze is. Korty: A buborékok aprók és játékosan szúrósak, de a krémes ragacsos teltség azért megvan, bár nem olyan áthatóan, mint egy 10,5%-os, 22 Ballingos Stouttól elvárná az ember. Viszont a könnyed boros utóíz nem tanninos, nem is erőteljesen pörkölt kesernyés, inkább üde, friss. Összbenyomás: Egy remek, izgalmas karakterekkel rendelkező, nagyon egyedi ízvilágú Russian Imperial Stout, ha nem is egészen más, mint amit megszoktunk, de a csokis, kávés robusztus angolszász Imperial Stoutokhoz képest elegánsabb és könnyedebb, nem olyan fejleszakítósan likőrös, hanem a boros karakter is szépen kidomborodik.

monyohungarianterroirstoutimg_7571.jpg

Ha a Spontan Syrah-val kell összehasonlítanom, akkor nekem a Syrah volt az óriás kedvencem, de a Blaufränkisch RIS is csodás sör, csak itt már működik az ízlésekéspofonok-faktor. El is kezdtem agyalni, mi volna hozzá passzoló étel. Elkezdtem az éppen elkészült shortbread-del, amit kis csokival vontam be, aztán Bergkäse következett, de egyik sem volt igazán tökéletes. Aztán jött az ötlet a Tomme de Montagne - egy karakteresen penészes kérgű félkemény sajt (kapható nálunk is sok helyen) - megbolondítva egy kis málnalekvárral olvasztott csokival, és a dolog működött. A sajt a hordós, kicsit boros jegyekkel, a málna és a csoki a stout alapízeivel harmonizált szépen. Szerettem...

2 komment

Címkék: magyar hordó stout kisüzemi demolen Monyó

Karácsonyi söridő ON - Szent András Sörfőzde: Esthajnal '18

2018.11.21. 12:00 :: IPAfai Pap

Ezt az évet is kezdjük magunk mögött hagyni, és ilyenkor év végén már hagyomány, hogy a Szent András Sörfőzde előrukkol az aktuális karácsonyi sörrel, az Esthajnal legújabb verziójával.

szentandrasesthajnal18img_7436.jpg

Az korábbi extrémebb ízek (Esthajnal '14 - fenyős; Esthajnal '15 - füstölt búzabak, Esthajnal '16 - mentás-csokis stout) után a főzde visszakanyarodni látszik a populárisabb ízlést kiszolgáló ünnep felé, hisz már tavaly is jóval közönségbarátabb Esthajnal '17 (Earl Grey Porter) készült, és már abban a posztban megjósoltam egy szilvás-mákos duplabakot. Jelentem a mák nem, de a szilva bejött, és nemrég kézhez is kaptam a díszdobozos Esthajnal '18-at, ami nem más mint egy füstölt szilvás Imperial Stout.

szentandrasesthajnal18img_7439.JPG

Békés megye sörei és a szilva nem extrém párosítás, sőt a Szent Andrásnak - bár a Meggyes a legnépszerűbb - is az egyik legjobb söre szerintem a Szilvás. De ha a Szilvás egy könnyed, fanyar szilvakompót, az Esthajnal '18 egy  üstben hat órán át főtt, jótékonyan odakozmált szilvalekvár ízeivel kecsegtet a szép lila csomagolásban. Mindez egy brutál 10,5%-os (a főzde eddigi második legizmosabb söre) Imperial Stout éjfekete köpenyébe burkolva.

szentandrasesthajnal18img_7460.jpg

Szent András Sörfőzde: Esthajnal '18 - füstölt szilvás imperial stout - 10% Illat: full aszalt szilva, kondéros szilvalekvár, kávé és étcsoki, kakaó, kis füstösség. Megjelenés: Olajosan nehezen csordogáló lilásfekete, kőolaj, krémes, viszonylag tartós őzbarna habbal. Íz: csokoládés, kávés, enyhén likőrös íz, melegedve érkezik a likőrös szilvaíz, és érezhető, hogy egy anyagerős, nem spórolós komoly stout-tal állunk szemben. Sajnos még fiatal, és nem simultak össze az ízek, az utóíz még összevész a füsttel, és a pörkölt keserűvel. A gazdag malátázás miatti édes oldal és a keserű (pörkölt kávé, füst, enyhén földes komló) széteső, különálló, nem simult még össze. Robusztus test, krémes hab, apró buborékokkal.

szentandrasesthajnal18img_7459.jpg

Ha valaki evett már baconba göngyölt májat aszalt szilvával és ízlett neki, akkor ne habozzon, nyugodtan süssös egy szelet májat, és kortyoljon hozzá kis Esthajnal '18-at. Épp kaptam kollégámtól egy zsenge nyuszit, aminek a mája pont kapóra jött és remek kísérő volt még magában is a sörhöz, de egy kevés sós-karamellel bolondított sörös-szilvalekváros-mustáros szósszal és egy kis édesburgonyapürével még szebben hozzá lehetne passzintani az idei Esthajnalhoz.

Az Esthajnal '18 remek imperial stout...lesz. Egyelőre egy bárdolatlan ifjú, de szép jövő előtt áll. Így viszont nagyszerű karácsonyi ajándék, amit nem is kell még 2-3 hónapig felbontani. Jó lesz az tél végére, addigra szépen lekerekedik és összesimul mindnyájunk legnagyobb örömére.

2 komment

Címkék: magyar stout békésszentandrás kisüzemi

Brewdog Budapest - Punks inda Hóz

2018.11.16. 18:00 :: IPAfai Pap

Amikor 8-10 éve még a szárnyait bontogatta a magyar sörfelvilágosodás, akkor áhitattal néztük a két fiatal skót punk polgár- és sörmultipukkasztó videóit és még nagyobb áhitattal ittuk a Punk IPA-t, ami a Brewdog-nál ma is az egyes számú sör, legalábbis az eladási számok szerint. Ééééés tegnap a szűkebb szakmának, ma a közönségnek is megnyílt a Brewdog Budapest az Anker közben a bulinegyed sarkában.

Hardcore IPA from BrewDog on Vimeo.

brewdogbpimg_7447.JPG

Huszonkét csap, ebből öt vendégcsap szolgáltatja a boldogságot és az életérzést, van itt sokféle IPA, alacsony alkoholtartalmú 4,7%-os és überbrutál 17%-is stout, lager, porter és sour ale is. Mellé chorizo, burger és bistro-kaják, és reggeli és brunch ételek találhatóak az étlapon. Kellemes, tágas, jól kitalált söröző, remek kínálattal. Úgy tűnik, a magyar sörélet elért egy bizonyos szintet, tudunk már értékelni egy Brewdog bárat.

Bár az árakat nézve inkább a bulinegyedben krúzoló külföldieknek ideális a hely, hisz a 5-6 EUR (1600-1800 Ft) / 3-4 decis ár nem vonz be majd sok magyar egyetemistát. Erről Szepe, - aki a Krak'n Town mellett a budapesti illetve a berlini Labornál már megmutatta, hogy kell kult sörözőt nyitni - csak annyit mondott, hogy a sör, a berendezés, a hely bérleti díja is ugyanannyiba kerül, mint Berlinben, az ottani Brewdogban, miért volna itt olcsóbb a sör? Tegyük hozzá a bulinegyedben, egy hasonló szintű magyar craft sörökkel operáló helyen is közel ilyen árakkal találkozunk. Így a management is arra számít, hogy főleg turisták és csak kisebb részben magyar vendégek látogatják majd a sörözőt.

brewdogbpimg_7445.JPG

De mégis mit adtak nekünk a rómaiak Brewdogos srácok? A Brewdog sörök jók, de már valahogy nem olyan átutő az élmény, amit adnak, hiszen van sok jó más külföldi és magyar sör, ami jó, sőt néha jobb, mint a Brewdog-sörök. Miért ilyen népszerűe3k mégis? Egyrészt hihetetlen jó a marketing és rájöttek, hogy az egyszerű sörbarátoknak nem kell übercsodás, hanem nagyon jó átlagot hozó sör, néhány small batch-es extra a vájtfülűeknek és nagyon kitalált és eltalált feeling, amihez bárok, az új amerikai szálloda és egy nagyszerűen felépített üzleti modell is tartozik. És akkor tudják tartani azt az elképesztő fejlődést, hogy lassan eléri a Brewdog sörgyártás az évi 1 millió hektót, ami azért már egy igencsak szép adat. Aki biztos és jó minőségű állandót keres, az a Brewdognál megtalálja.

brewdogbp.jpg

Tegnap a soft opening alkalmából jó volt látni a hazai sörarcokat, és jó volt egy könnyed Jet Black Heart Stout-ot inni, ami nem akarta leszkítani a fejemet a maga kis 4,7% alkoholjával, hanem kellemes napközis kakaós ízvilágával hozta a mindennapok jó sörélményét.

brewdogbpimg_7446.JPG

Gratulálunk, és sok sikert, és Mikkeller ugyan csak Bukarestben van, de most már nekünk is van saját Brewdog-bárunk, ami azért azt jelenti, ez a lassan csordogáló magyar sörélet újra elért valamit!

6 komment

Címkék: skót k ipa stout sörkultúra brewdog

Milyen évjáratú a söröd? - Szent András: Black Rose Vintage 2015

2018.11.13. 11:10 :: IPAfai Pap

A borban egy-egy jó évjárat a minőség fontos fokmérője. Sok sommelier álmodozó szemmel emleget bizonyos villányi vagy tokaji évjáratokat, de mi a helyzet a sörrel? Van értelme eltenni és tartályban-palackban érlelni? A rövid velős válasz: hogyaviharbane! A hosszabb azért ennél kicsit bonyolultabb.

szentandrasblackrosevintageimg_7374.JPG

Az intenzívebben komlós sörök, a hidegkomlózott APA-k, IPA-k minél frissebbek, annál kívánatosabbak, így ne nagyon tároljunk még egy dupla IPA-t sem hosszabb ideig, mert bár meg nem romlik, de a hosszabb fektetés idején veszít a kirobbanó formájából, laposodik a komlók aromája.

De egy spontán erjedésű brettes sör, egy fajsúlyosabb belga ale, Russian Imperial Stout, Barley Wine vagy egy jóféle baksör kifejezetten meghálálja a sok hónapos, vagy akár a több éves tárolást, és egészen más arcát mutatja, mint ugyanaz frissiben palackozva. Természetesen itt is van életzgörbéje egy-egy sörnek, némi idő után túljuthat az élvezhetősége zenitjén, de hogy ez a zenit hány hónap-év alatt jön el, azt igazán senki nem tudja előre.

A boroknál az évjárat főként az adott év időjárási viszonyainak a függvénye, a söröknél - bár létezik klasszikusan évjáratos sör is - inkább az adott főzetben (batch) felhasznált alapanyagok beltartalma adhat némi változatosságot, azonban egy-egy jól bevált receptnél ez nem eredményezhet olyan változatosságot, inkább a portóihoz, whiskyhez, konyakhoz hasonlóan, a tartályban-palackban érlelés hosszúsága adja meg egy évjárat erényeit. Sok sör akár 20-30 éves szavatosságú címkével kerül forgalomba, és nemcsak hogy nem romlik meg, hanem nemesedik, formálódik.

Persze egy élet sem volna elég a mindentudáshoz, azonban az elmúlt 10-12 évben, amióta komolyabban foglalkozom sörökkel, néhány alapvető szabályszerűséget sikerült megtapasztalnom. Természetesen az alábbiak csak az igazán nagy formátumú sörökre igazak:

  • a tárolás alatt az alkoholos, likőrös érzet egyre jobban belesimul az ízekbe, az édes keserű ízvonal fokozatosan komplex harmóniává áll össze, nem egyesével érkeznek az aromák, ízek, hanem nagyívű harmónia, összhangzat jelenik meg a sörben
  • a komló folyamatosan veszít a keserűségéből
  • a gyümölcsös-fűszeres aromák-ízek, a friss észterek, fenolok az idő folyamán átadják a helyüket az aszalt gyümölcsös, diós, mogyorós, gabonás héjas ízeknek, olajos érzetnek
  • a szénsavak lágyulhatnak, apróbbak, kevésbé szúrósak lehetnek, evvel párhuzamosan a szájban megforgatott sör krémesség-érzete is változhat - "ragacsosabb" lesz (a cappuccino habjához hasonló krémességre gondoljunk)

És hogy miért vetettem föl? Mert idén több ilyen évjáratos sörrel is találkozhat(t)unk a magyar kisüzemi főzdéknél. Hamarosan jön a Horizont Night Shift hosszan érlelt verziója, és nemrég került a sörboltokba a 25 éves békésszentandrási sörfőzde remek duplabakjának, a Black Rose-nak egy friss és egy 3 éves Vintage változata.

Milyen jó dolgunk van, a főzde helyettünk, vélhetően ideálisabb körülmények között tárolta a sört, hogy mi a tutiba beleülve "játszhassunk" és összekóstolhassuk, mik a különbségek a két változatnál. Ráadásul a gyűjtők is örülhetnek, mert egy igen tetszetős új logózott pohár (a kóstolást a főzde tulipán-poharával csináltam, hogy párhuzamosan tudjam vizsgálni a sörökjet) is a pakk része. A Black Rose-t csaknem két éve mértem össze a világelitbe tartozó három német sötét duplabakkal, és megállapítottam, hogy egy jó átlag, az akkori pontozás szerint 38 /50 pontos volt a BJCP szerint. Most itt az alkalom, hogy megnézzem, mit tud a mai Black Rose, és mit változtat rajta egy hosszú érlelés?

szentandrasblackrosevintageimg_7375.JPG

Szent András Sörfőzde Black Rose sötét duplabak - normál verzió és 2015-ös Vintage -  Illat: A 2018 - Friss cseresznye, meggy, fiatal gyümölcsök, ribizli, tejeskávé grillázs 9/12. A 2015 - konyakos, konyakmeggyes, illatokkal, dióözönnel köszön be, majd aszalt szilva és csoki később unikum-szilva, csokilikőr és mogyoró, végül Ruby portói, sherry, és kis kávésság jelentkezik 11/12  Megjelenés: A 2018 - szebb, tartós bézs hab - 3/3, a 2015 kisebb fakóbb, gyorsan múló hab, de tartósabb perem. Mindkettő vöröses árnyalatú mélybarna. 2/3 Íz-Kortyérzet: A 2018as égetett cukor, grillázs kis kilógó festőmaláta, mixtura pectoralis, krémes, telt íz, kis kaparósan keserű utóíz, lágy apró szénsav, egy picit stoutos a buborékja, baknak túl lágy, apró, kicsit kaparós csípősség. 15/20 illetve 4/5 - A 2015-ösben diólikőr, száraz, elegáns, gyógyfüves gyógylikőrös édesség, komplex, telt ízek, dióolaj, lasabban, teljesebben érkeznek az íznyomok, letisztult, brandysebb olajosabban lágy, de túlságosan magvas, diós-mogyorós, kicsit elvész az utóízben a gyümölcsösség - egy kis gyümölcsösség jót tenne az egyensúlyának, emiatt picit túl van a csúcson 17/20 illetve 5/5. Összbenyomás: A 2018-as egy tisztes darab, de nincsenek nagy mélységei 7/10 a 2015-ös Vintage már mutat mélységeket, az illata nagyon izgalmas, az ízek egy kicsit már kezdenek fáradni, talán fele ennyi idő lett volna optimális, és akkor robbantott volna igazán nagyot - 8/10

Összemérve a két évvel ezelőtti duplabak kóstolóval a mai eredményt - pedig istenuccse nem néztem meg az akkori kóstolót, csak most a posztírás közben - a Black Rose normál verziója stabilan hozza a 38/50-es jó szintet. A 2015-ös Vintage már egy lényegesen jobb sör, és az említett pici fáradtság jeleivel is a nagyon jó 42/50-es pontszámot hozza, amivel csak alig marad el a 45-50 pont közötti elitkategóriától. A Szernt András Sörfőzde újabb bizonyítékot adott a sörbarátoknak, hogy a sörfőzésben nem ismernek tréfát, és az idei Sör-süti gasztro-kaland, vagy az Esthajnal-sorozat után új színt hoztak a magyar sör-életbe.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar vintage bak békésszentandrás kisüzemi

Kraft-sör tűzijáték - Mad Scientist-Horizont collab: Rice Rice Baby

2018.11.09. 11:01 :: IPAfai Pap

A Mad Scientisttől eddig sem volt idegen az extrém sörök bemutatása. Extravagancia, különleges alapanyagok, meglepő ízek. A Horizont inkább a szépen megmunkált, laikusoknak is könnyebben megfogható söreivel lopta be magát a sörösök szívébe. De ennek vége.

horizontmadricebabyimg_7363.JPG

Az "őrült tudósok" sörmestere, Závodszky Gergő sok kollaboráció után gondolt egyet és bekopogtatott a szomszédba, a Horizonthoz, és Újlaki Balázzsal összeraktak egy amolyan igazi Kraft-sört. Persze a Horizont sem ma kezdte, hisz a Pilot Series söreivel és a Night Shift-tel (aminek - latest nyúz - egy  évjáratos és egy whiskey-hordós változata is hamarosan érkezik) már ők is megmutatták, hogy tudnak ők nagyot is gondolni. Hát gondoltak. Még januárban főztek közösen egy Barley wine-t amit szaké élesztővel erjesztettek. Már itt látszott, hogy a sör nem lesz olcsó, mert két hónapig csak erjedt (a szaké élesztő már csak ilyen, dolgozik 1-2 hetet, pihen, aztán újra nekiveselkedik) és hat hónapig a Soltész Pincétől kapott tokaji boros hordóban, - melyben előtte egy 2013-ban aranyérmet nyert 6 puttonyos aszú lapult - tovább kerekedett. Ennyi energia és idő ráfordítása után nem csoda, hogy az ára is magas, de csúcsborok vagy pláne whiskyk mellett még mindig elfogadható, ha barátinak nem is mondható. Tehát a főzdék, a főzőmesterek a maguk részéről mindent beleadtak, hogy 900 liter extravagancia születhessen. Ez nem is a korsószámra csak finom cseh söröket, vagy literszám APA-t kortyoló sörösöknek készült, itt tényleg a sörvadász geek-ek a célcsoport.

horizont_x_mad_scientist_rice_rice_baby_4.jpg

A szaké egy rizstől opálos, ködös, enyhén fanyar, nálunk hibásan rizspálinkának aposztrofált frissítő ital, amire a rizs-sör, rizsbor találóbb kifejezés. Az eljárás nagyon hasonlít a sörkészítéshez. A rizs, a kukorica mellett - főleg Távol-Keleten, ahol bőven akad - a legtöbbször pótanyagként jelenik meg a sörfőzésben, ami olcsósítja az előállítást. Hát itt nem olcsósított, hanem karaktert adott, ami a szaké-élesztőnek tuti terepet biztosított, hogy dolgozhasson. Ezt a remek és gazdag alapot formálta tovább a hordó, és kapta meg végül a barley wine a végső, nagyon sokrétű kerekségét.

horizontmadricebabyimg_7367.JPG

Mad Scientist.-Horizont: Rice Rice Baby 9 % - Illat: Üvegből még a full intensive édes tokaji a meghatározó, mézes, muskotályos, sárgabarackos, körtés jegyekkel hozzá rizsszirup és kis keleties fűszerfelhő csapódik. Megjelenés: Múló habfoszlány, olajosan rezesen, narancsos csillogású, lágy buborékokkal. Íz-korty: Pohárba töltve az aszús borosság már csak a formálódó összharmóniából vehető ki, érkeznek a vermutos, fűszeres likőrös, hordós grappa, és enyhe diósság és a szaké utánozhatatlan fanyar-édes aromái. Mellé megvizsgálva egy minőségi, nem túl erős 12%-os szakét, gyönyörűen megragadható a rizs és a szakés jelleg. Megkóstolva a barley wine jellegzetes mazsolás, desszertboros szőlőssége, datolya az indulás, mellé érkezik a szilva, a füge, némi szőlőhéjas keserű, A komló itt csak statiszta, valahol a háttérben egyensúlyoz. A krémes nagy testbe, szépen simul a lágy szénsav és az alkohol, ami jelen van, de nincs intenzív likőrös melegség, csak ízek, ami a korty végén egy kis hűsítő marokkói mentás szájízzel zár, utóhatásként némi datolyalikőr is kivehető. A szakét mellékóstolva hihetetlen mód jön a szaké fanyar gabonássága, csak a Rice rice baby sokkal izgalmasabb a tokaji aromák, a hordó és a kellemes szénsav miatt.

horizontmadricebabyimg_7362.JPG

A Rice Rice Baby olyan mint egy remekül megmunkált ékszer, mindig korty után más csillogással jelentkezik, de ahogy egy ékszer is, ez is nagyon megosztó. Tökéletesen csiszolt darab, de - és ez már az abszolúte szubjektív faktor - nem ez lesz a kedvenc emlék. Ám az biztos bőven ad okot izgalomra, és gondolkodásra. Kóstoljátok, amíg lehet...

Szólj hozzá!

Címkék: magyar hordó kraft horizont kisüzemi barleywine madscientist

Yeast Side Story - egy megfiatalodott sörfőzde

2018.11.06. 12:31 :: IPAfai Pap

A - ma már - Kraft-főzdéknek nevezett új szellemű főzdék 2015-ös zászlóbontása óta felnövekvőben van egy újabb sörfőző-generáció, amelyik a 90-es évek nagy sörboomjával ellentétben már nem hiánytermékként főzi a sört, hanem új izgalmas receptekkel igyekszik megvetni a lábát a magyar sörpiacon. Fiatalos lendület, modern dizájn és kreatívitás jellemzi mindegyiküket és üde színfoltot jelentenek mind külsőleg, mind beltartalom szempontjából a matyómintás, windowsclipartos műaromás ál-kézműves sörök mellett.

A 90-es évek elején rengeteg kis sörfőzde létesült Magyarországon. Köztük volt a 25 éve, 1993-ban indult Lados Sörfőzde, mely Jászapátiban készített hagyományos stílusú lágersöröket, és saját sörözőjében és a környéken értékesítette azt. Az alapító, nemrég elhunyt édesapa helyébe fia, Lados Péter lépett, aki fiatal vegyészmérnökként már másképp képzelte el a sörfőzde jövőjét...

yeastside03.jpg

Kis útkeresés után megszületett egy teljesen új, lendületes arculat és a hozzá tartozó modern név is- átkeresztelkedtek Yeast Side Brewery-re. A söröket részben Péter, részben kollégái főzik, és az alap lágerek helyett a sörforradalmi irányban indulva születnek egyre-másra a receptek és a sörök.

yeastsideimg_6388.JPG

Péterrel még a Budavári Sörfesztiválon beszélgettem hosszasabban, ahol elmesélte, hogy már a vegyészi diplomamunkáját is komlókísérletekből írta, és sörfőzdéjük mellett egy - hazai főzdékhez képest - viszonylag tekintélyes komlófölddel is rendelkeznek. Sőt a Heineken-féle új magyar komlótermesztő projekt is nagyrészt Péter nevéhez fűződik. Talán emiatt is választoták be az Első Soproni Sörverseny zsűrijébe. A Yeast Side jelenleg a régi főzdeberendezéseket igyekszik az anyagi kapacitáshoz mérten fölfejleszteni, és amire nincs keret, arra próbálja a vegyészmérnöki tudását fölhasználva "sufni-tuning" megoldásokat keresni, így drága laborvizsgáló berendezések helyett saját innovációjú kütyükkel vizsgálják a söreiket, de egyelőre még kézi palackozásúak az új sörök. Nem lebeg lila köd a szeme előtt, érzi, hogy a magyar sörpiac erősen telített. Komlóolaj-kivonatokkal is kísérletezik, amit nem csak a sörgyártásban, hanem a gyógyszer- vagy a kozmetikai iparban is értékesíthet.

A fiatalos, egységes dizájn és a különböző Side-elnevezések alatt megjelenő palackok, szépen mutatják, hogy rengeteg ötlet és recept valósult meg az elmúlt egy évben és a felhozatalban megtaláljuk a ma divatos NE IPA-tól kiindulva az APA-n keresztül a - legújabb - Barley Wine-t is.

A Budavárin indításként egy nagyon kellemes, behízelgően gyümölcsös, meggyel és szederrel főzött gyümölcsös sört, a Berryside-ot kóstoltam, majd a - még kicsit kiforratlan, mérsékelten komlóhenger - Superside, a NE IPA következett, A kapott palack Barley Wine már az otthoni "laborban" került a sörbúváros górcső alá.

yeastside503.JPG

Yeast Side Suiside Barley Wine - 11% Megjelenés: Bézs közepes hab, dió-mahagóni szín - Illat: Datolya, dió, aszalt füge, barackmag, grillázs - Íz: enyhén likőrös mogyoró, krokant, datolya, mazsolaszőlő, egyszerű blended whiskeysen, sherrysen diós  - Kortyérzet:  enyhe csersavas fanyarság, kellemes lágy szénsav, száj és lágy szájpadlás összehúzó alkohol, kicsit még durva alkoholos utóíz, testes, de nem simult még kellően össze Összbenyomás: Szép kerek, jó arányokkal rendelkező, de még nagyon fiatal Barleywine, egy fél év múlva már izgalmasabb, érettebb lesz.

yeastside504.JPG

A Yeast Side természetesen azóta sem pihent, boltokban a Freshside és a téli szezonra is bejelentkezett már egy új sörrel, a Poppyside nevű meggyes-mákossal, amihez címkeversenyt is hirdetett a főzde. (a képen az egyik pályamunka) A tavaly bemutatott Ugar Brewery mellett a Yeast Side talán az egyik legizgalmasabb mai magyar feltörekvő főzde, érdemes rá odafigyelni.

yeastsidepoppycimketerv.jpg

 Fotók: Sörbúvár és Yeast Side

Szólj hozzá!

Címkék: magyar ipa kisüzemi barleywine yeastside

Valamit a New England IPA-kről - First Viktoria's NEw Secret NE IPA

2018.10.31. 21:21 :: IPAfai Pap

Találós kérdés: Úgy néz ki, mint a békebeli Jaffa-szörp, trópusi gyümölcsös illatbomba, kellemesen, de nem túlzottan kesernyés frissítő. Mi az? Igen, ez a New England IPA.

neipafirstimg_7110.JPG

A sörforradalom az USA-ból érkezik, ezt már tudjuk jól. Az IPA, ennek a sörforradalomnak a kultikus sörfajtája is onnan kezdte meg a világhódítást. Az első American Style India Pale Ale-ek a 70-es években indultak világhódítani, az újonnan piacra dobott Cascade komló jóvoltából.Aztán ahogy a kedvelt italoknál már megszokott, a sörmesterek igyekeznek újítani, új ízeket keresni, a saját frazeológiájuk szerinti főzetet alkotni. Így jött létre az erősen komlóhangsúlyos West Coast IPA, az inkább a különlegesebb malátákkal domináló East Coast IPA, keverték az IPA-t különböző belga sörös fűszerekkel White IPA, készült áztatott sötét malátás változat, Black IPA, és Vermontban (egy ideig ez a stílus a Vermont IPA nevet is hordozta), a The Alchemist-nél  megszületett egy új stílus a később New England IPA-ként a törénelembe vonuló őrület. A lényege, hogy extrém mennyiségű komlóval készül, de ez a komlóillat és -íz főként hidegkomlózás, azaz az erjedés közben hideg áztatás folytán kerül a sörbe, és olyan élesztőtörzzsel erjesztik, amely szinte nem hagy semmilyen mellékízt (észtereket, fenolokat, egyéb vegyületeket), hanem nyílegyenes, sallangmentes módon mutatja be a komló aromáját és zamatát a sörben. Amíg nem kóstoltam a másik ikonikus NE IPA-kat készítő főzde, a Tree House háromféle IPA-ját, igazán nem is értettem, miért olyan nagy flash ez a stílus. Komlóbombát jó arányérzékkel adagolni sok sörfőző tud, de a tiszta ízvonalat az erjedésben és a komlózásban megőrízni már jóval kevesebben, mert 1-2 Celsius fok erjesztés közben, vagy egy kicsivel tovább az erjesztőben hagyott sör már annyit változtathat a végeredményen, hogy jó, sőt remek sör lesz, de nem lesz benne az a végletekig kifinomult tiszta ízvonal, ami csak a legelegánsabb, többszáz eurós pezsgőkre és száraz fehérborokra jellemző. Ilyet alkotni nagyon nagy mesterség. Hozzátartozik ehhez, hogy az igazán jó NE IPA-k is csak frissen mutatják azt a csodás tiszta ízt. És az új örület, a csontszárazra leerjesztett Brut IPA is itt van már a láthatáron,

A magyar KKK-sörök között már jópár NE IPA-t kóstolhattunk. A teljesség igénye nélkül talán a legemlékezetesebbk a Mad Scientist (sörmester: Závodszky Gergő), Brew Your Mind (sörmester: Himmel Oliver),  és a Horizont mutatott föl maradandó darabokat. A Horizonttól "igazolt át" nemrég a First-höz Ábrahám Máté, akinek a nevéhez fűződik a First újabb kisszériás söre, a Viktoria's NEw Secret. Vélhetően azért nem Victoria, mert Beckhamné hamar beperelné a csapatot, másrészt a jó sör illetve a női fehérnemű szagolgatása teljesen más műfaj, mindkettőnek megvan a maga varázsa...

neipafirstimg_7114.jpg

First Viktoria’s NEw Secret NE IPA - 5,6% Alk. - Balling:14 - IBU 40 Illat: Igazi komlóbomba (Warrior, Simcoe, Amarillo) - Narancs, mangó, citrusok, citromolaj, narancsolaj, kevés birs, pici levendula (ez az illat érdekes mód több NE IPA-ban felbukkan), csipkebogyó, rebarbara, egres, mezei virágok, körömvirág,  Megjelenés: Igazio opálos, 'hazy' Jaff-aszörp, fehér habkoronával. Íz-korty:  száraz, ásványos, grapefruitmagos keserű, frissítő narancsos beütésű, nincs benne csípősség, mezei virágok, zöldfűszerek áradata - levendula, rozmaring, szurokfű, csombor,  tonikos hatás, telt, és az IPA-nál viszonylag alacsony 5,6% ellenére kerek, van teste, de ami érezhető, hogy nagyon tiszta az erjedés. Csak a sokadik kortyra marad a komló és jelzi, hogy megasok és kétkézzelszórt mennyiség van benne. Csapról még üdébb, de dobozból is remek, talán ott egy picit maradandóbb a keserű és egy kis enyhe csípősség az utolsó kortynál már érezhető. Ha BJCP-szerint értékelnénk: Illat: 12 Megj. 3 Íz 18 Korty: 4 Össz: 9 össz: 46 / 50 pont, ami a legjobb sörök elitkategóriájába röpíti a Viktoriat.

Amint írtam, ezeknek a söröknek a frissesség a kulcsa, a fent említett Tree House éppen ezért nem is szállít, csak a főzde boltjában lehet limitált mennyiségben megvenni a söreit, amit előzőleg frissen fejtettek dobozba. Ez a Viktoria-val is így van, úgyhogy most igyátok, illetve vegyétek, amíg tényleg ropogósan friss. A főzdének meg gratulálunk, nagyot gurítottak.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar ipa kisüzemi newengland firstbrewery

Terroirizmus Kőbányán - Monyo Hungarian Terroir Series I.

2018.10.18. 16:17 :: IPAfai Pap

Idén már nem csak a sörre bor, hanem a borra sör is általánossá válik a magyar söréletben. A KKK-sörfőzők elkezdtek kísérletezni a hordós érleléssel, és a borral (musttal) való érleléssel. A Monyo se ma kezdte, de most szintet lépett, kihozta a Hungarian Terroir-sorozatának első két darabját.

monyoterroirspontansyrahimg_6974_masolata.jpg

A más italok hordóiban történő érlelést a whisky-imádóknak nem kell bemutatni, sok hosszan érlelt whisky különböző hordókban (sherry, portói, vörösbor, rum, de akár tokaji aszú) érlelve nyeri el a végső karakterét. Ezt a stílt a sörösök is átvették, és így születnek egy - amúgy önmagában is remek - alapsörből izgalmas változatok. A számomra egyik legkedvesebb De Molen-nek rengeteg ilyen főzete van, de a Kentucky Ale alap- és Bourbon-hordós változatánál is megtapasztalhattuk már, milyen változások történnek egy hordós érlelés során a sörrel. 2 éve Armando Otchoa, alias Kővári Csakajósör Gergő a moldáv Litra Brewinggal közösen álmodta meg a brettes hordóérlelt sorozatot, a Kollabrettet, a Mad Scientist Funk Soul Brother-je vagy a közelmúltból ia miskolci Zip's jó példája, az Angel's Ser-rel, amit musttal dúsítottak, és Jameson-os hordókban kerekítettek, formáltak. Az új, összetettebb ízkarakterek keresése más magyar sörfőzők fantáziáját is megmozgatta. Musttal érlelve készült - a teljesség igénye nélkül - a Sisters of Kapucinus, a Rothbeer Borbeer, vagy a Dimbo Lab Riesling Saison, amiből amúgy most jön ki az új főzet. Persze a belgáknál sem ismeretlen a spontán erjesztésű sör, amibe szőlőt raknak. A Cantillon minden évben elkészíti a Saint Lamvinus-t, amibe a klasszik francia fajták, a Merlot és a Cabernet Franc kerülnek.

Tavaly azt írtam az egyik posztban, hogy "érdemes lenne a továbbiakban is nemzetközi közönségnek is bemutatni a whisky-s, konyakos, sherry-s hordók helyett egy magyar sör magyaros erényeit." A Monyo-s srácok, vagy olvasták a Sörbúvárt, vagy egy véleményen vagyunk, mindenesetre a felhívás célba ért... Persze a Monyo sem ma kezdte a fahordós érlelést (pl. Anubis) és a terroir ugyan a borászatban kicsit összetettebb jelentésű, de az új sorozattal a magyar borvidékek jellemző vagy modern, divatos fajtáinak hordóiban érlelve igyekeznek megmutatni, mit kezd egy boroshordó egy adott sörrel, és - bár a paprikás sör is bemutatkozott már külföldön, Reketye-De Molen Paprikator - így mutathatnak be egy igazi magyaros ihletésű italt a nagyvilágnak. Ahogy egy angolnak vagy franciának a Cabernet Sauvignon helyett izgalmasabb egy Tokaji Furmint vagy egy Somlói Juhfark, úgy egy holland vagy egy amerikai is feltehetően jobban izgalomba jön, ha nem egy ezeregyedik dupla NE IPA-t, hanem egy magyar boroshordóban érlelt sört mutatnak meg neki hungarikumként.

monyoterroirspontansyrahimg_6987_masolata.JPG

Monyo Hungarian Terroir I. - Spontan Syrah - a villányi Heumann Pincészetből származó Syrah-törköllyel, boroshordóban érlelt spontán erjesztésű sör. Illat: Elegáns, kifinomult, egy csipetnyit brettes bouquet, majd szép gyümölcsösség - csipkebogyó egres, nyári alma. Megjelenés: Narancsos, óarany szín, visszafogott fehér hab. Íz: Egy gueuze és egy rosé pezsgő hangulata, amit kiemelnek a lágy elegáns buborékok, kis cukrossággal, enyhe ásványos majd boros, hordós felhangokkal. Óvatosan induló, majd tökéletesen adagolt fanyarság és sav, kis tanninos, siller-boros zamat. Ha több lenne már túl boros volna, ha kevesebb, nem lenne elég karakteres. Így remekül egyensúlyoz a határon, de marad a sörös jelleg. Csodás sör, amit érdemes eltenni, mert még sokat fog formálódni, de már most nagy élmény!

A Spontan Syrah óvatosan adagolt savait és fűszerességét remekül kidomborítja egy kis kevésbé intenzív ízű kecsesajt. Én egy krémes Camembert és egy kis Gouda-t választottam, hozzá egy kevés póréhagyma vagy újhagyma zöldje ad egy kis ropogósságot. A kecskesajt kiemeli a brettes, boros karaktert és a krémes enyhén sós ízvuilág előtérbe hozza a finom savakat.

A Kraft főzdék ráéreztek arra, hogy a borosok nyitottak minden izgalmas és magas színvonalon készült italra, és a korszellemnek megfelelően az eltartott kisujj és kristálypohár mellé becsempésznek egy lazább, kicsit fricskázós stílusú, meghökkentőbb ízvonalat, ami a néha merev stílusú boroknál könnyedebb, gyorsabb, csábítóbb lehet, akár az erő sötét oldala...

5 komment

Címkék: hordó kraft kisüzemi Monyó spontán erjesztés

Budapest Beer - De csodás?!? - Meggyes, IPA, Láger

2018.10.05. 17:23 :: IPAfai Pap

2016-ban megjelent a sörpiacon egy Budapest-logós lágersör, amiből annak idején kaptam is kóstolót, de az sajnos nagyon gyenge volt. A brand tulajdonosa idén újra megpróbálkozott, mindjárt háromféle Budapest-sörrel.

budapestsorimg_6844.JPG

Mivel a Facebookon egy hozzászólásban hangot is adtam annak, hogy nem nagyon bízom az új sorozatban, a marketingesek küldtek egy új próbacsomagot, amit le is teszteltem. Aki velem tartana a kalandra, az a Lidl-ben tegnap indult ákció keretében tehet próbát 500 Ft / doboz áron. Arra is kerestem a választ, megéri-e az árát az új Budapest Beer?

budapestsorcfa28140-8a41-440d-ae53-e5cb075058f8.JPG

A kitaláló nem bízta a véletlenre az új szortimentet. Aki járt már sörfesztiválon, pontosan tudja, hogy mi fogy a legjobban. A láger, az IPA és a lányok körében a meggyes. Ezt kívánja a nép és a Budapest Beer szállítja is. A korábbi Ottakringer-tulajdonú Pécsi Sörgyárban készülő - igencsak gyenge - láger helyett most Balatonszentgyörgyön a Sörműveknél készülnek ezek a csodák is, mint annyi más bérgyártott KKK-sör.

budapestsorc2b4c96e-91ce-4ba8-ac73-4ce653a60af1.JPG

Kezdjük a Meggyessel, amiről a Lidl újdönsült nagybötűs és nagyszakállú SÖRSZAGÉRTŐJE asszonta a videjóblogban, hogy az asszonynak vesszük, és megmarad nekünk, mert nem édes, hanem jó keserű. Hát igen, ha a meggymagos-héjas meggysűrítménnyel fölöntött sima lágersört szereti valaki, akkor övé a terep. Buta meggyes sörnek nem elég édes és műaromás, rendes meggyesnek, meg nem érett eleget a meggyel, hanem csak fölzuttyantották a 24% meggylével. Felejthető.

budapestsorimg_6845.JPG

A Lágerről W. Totálkár Róbert azt vélte, hogy az egy Primator 11-es. Hát nem. 4,6% alkohol, full, kicsit túlontúl malátás illat (12-es Balling, azaz van is benne anyag), vizes korty, és orvosságosba hajló keserűkomlós zárás. Az illatból a komló, az ízből a maláta hibádzik. És hát a Primator sírva fakadna, ha ilyen sört bújtatnának a címkés üvegébe. Azért védelmében elmondható, hogy nem hibás, csak egysíkú, és öccáér' már világraszóló német és cseh söröket lehet venni...

budapestsorimg_6843.JPG

Maradt az IPA. 15 Balling, 6% alkohol, amolyan jó középarányos, száraz West Coast IPA. Hidegkomlózást valószínű nem kapott, de a forralóüstben vélhetően megmutattak neki egy kellemesebb adag aromakomlót is és ez a visszafogott, amolyan fél-angolos komlózás némi gyümölcsöt, kis citrusosságot hoz illatban és az ízében is kerekedik a citrus és a füves gyantásság. Meg a malátáján is érződik, hogy nem csak világos maláta hullt bele, hanem kicsit rafináltabb a recept. Ha nem is eget rengető az élmény, de megkapjuk az IPA-s alapokat, így legalább csalódni nem fogunk, ha ezt választjuk.

budapestsorimg_6842.JPG

Összefoglalva. Meggyes - ha szeretjük a töltött meggy-aromás trafikos savanyúcukker mű-keserűmeggy ízét, csak akkor pakoljuk tele a kosarunkat. Bár az ER-PÉ és a Szarvasi Meggyes meggyaromás darabjai olcsóbbak, ez legalább valószínű a sima láger alapjaira készült, így lett 4,1% alkohol a 4,6-ból. Egyébként maradjunk a békésszentandrási etalon Meggy-sörnél, vagy urambocsá' egy drágább Mort Subite-nél. Láger - Vizes korty, de szódával, azaz keserű szóda helyett elmegy, bár ennyiért egy Wernesgrünert vagy egy igazi Primatort is kapunk. Az IPA-t belépődarabnak elfogadhatjuk. Ha laikus társaságban vagizni szeretnénk, milyen menő a sörízlésünk, a Dreher Hidegkomlós vagy a Soproni IPA helyett vihetünk ilyet is, de sörgeekeknél ne nagyon próbálkozzunk vele. És persze külhoni turistáknak csodás souvenir lesz mindhárom, ha bevásárolnak, vagy ha meglepjük őket vele.

3 komment

Címkék: magyar meggyes ipa láger kisüzemi

APA-s szülés - Soproni Óvatos Duhaj APA

2018.10.04. 16:46 :: IPAfai Pap

A Dreher APA és a Pécsi "kisüzemi" APA után Sopronban is begyújtották az innovációs rakétákat és egy kicsit bulváros titokzatoskodó számzáras fadobozban kipostázták a bloggervilágnak az új Sopronit.

apaimg_6819.JPG

A Soproni IPA übersikersorozata után nem is olyan meglepő, hogy a honi Heineken az APA mellett döntött. Könnyen iható, az IPA-nál kevésbé keserűbb, de azért kellemesen illatos modern stílus. Ugyan a doboz hátán szereplő etimológia - az APA-nak "18 fajtáját különböztetjük meg a világon" kitétel - erősen a levegőben lóg, de ezt már megszokhattuk a ismeretterjesztés marketinges verzióiban. És amióta az ország legújabb sörszakértője  W. Totalcar Róbert egyik videos szösszenetében a Guinness-t porternek minősítette már a szemem sem rebben...

Soproni APA ugyan már létezett korábban is, 2015-ben a Budavári Sörfesztre hoztak föl négyféle Soproni alapra készült sört, melyből a egy kicsit belga ALE-hatású APA megjelent néhány helyen csapon is. Ez valószínűleg APA-világrekord volt a maga 7,1%-os alkoholjával, de a kategóriákat a nagyüzemek sokszor rugalmasan kezelik a hívószavak miatt. Ez a mostani is 5,5% alkoholtartalmú, ami a 4,8%-as Soproni IPA-hoz képest, szintén kicsit feloldhatatlan ellentét, de ezen nem akad fenn egy jól próbált blogger, hát még a mezei fogyasztó, aki sokszor csak örül, hogy kicsit több alkoholt kapott a pénzéért, akkor ez biztos tuti. Nem lennék meglepve, ha a közvéleménykutatások eredménye alapján lőtték volna be a palettára szánt új Óvatos Duhaj családtag ABV-jét.

Mivel a soproniak IPA-ja, úgyis mint 'A' magyar nagyüzemi ale-archetípus elég magasra rakta a lécet, és minőségben eddig verte a fönt vázolt konkurenseket, nagy volt az elvárásom az új APA-val kapcsolatban, még a közepesen gyengécske óceánkék doboz színvilága sem tántorított el, hogy reménykedjek, valami jóféle - még ha nagyüzemi mércével mérve is - lapuljon a dobozban. Hát lássuk:

Soproni Óvatos Duhaj APA 5,5% ABV - Rendhagyóan a megjelenéssel kezdem, ami az új divatnak megfelelően kellőképpen hazy, azaz opálos, és kellemes Jaffa-szörpös színben pompázik és még  a habja is viszonylag kellemes. Eddig egészen kiváló. De az illatában már valami óriási katyvasz érkezik, melyben a fanyar, kicsit vecsési káposztás citromosságba keveredő malátás édes-fanyarság a domináns, Pedig mi visszafogott malátát és üde trópusi komlót vártunk. Csalódás, ami melegedve és nyílva kicsit tisztul, de a semleges enyhe szőlősség mellett újat nem mutat. Ízében is ott munkál a  fanyarság és savas érzetű keserű, amihez a kortyérzetben némi csípős komlós utóíz keveredik. Melegedve egy kicsit letisztul, de a száraz tapadós keserű utóíz és a kicsit vizesebb korty mellett semmi komoly élményt nem nyújt. Diszharmónia, nem olyan óvatosan letisztított nagyüzemi, de élvezhető recept, mint az IPA. BJCP szerint pontozva: Illat: 6/12 - Megjelenés: 3/3 - Íz: 11/20 - Kortyérzet: 2/5 - Összbenyomás: 5/10 - Mindösszesen: 27/50 azaz: "hiányoznak a típus védjegyei és/vagy kisebb hibái vannak."

Szóval a Soproni Óvatos Duhaj APA kicsit olyan - az általam is kedvelt IPA-jukhoz képest - mint amikor a hetedikes osztálybulin a leharcolt gettoblaszteren föltekerik a menő számot, és recseg és torzít az egész. Nem fog világot váltani, és még csak olyan jól sem esik, mint az IPA, ami még mindig etalon a magyar nagyüzemi színtéren, bár volna annak is hová fejlődni. Hiába a Krois Breweryben kis mennyiségben valószínűleg kikisérletezett jó középarányos, ez - nekem - nem működik. Amolyan kicsit sárga (kék), kicsit savanyú, de a mienk lett. És lehet karácsonyra hatos (3x2 - fehér-fekete-kék) Óvatos Duhaj díszpakkot forgalmazni a hiperekben. Ez most - főleg az IPA magasra tett léce miatt - nagyon nem...

Szólj hozzá!

Címkék: magyar apa heineken soproni

Reczer Collabrew - Hatot egy csapásra

2018.09.20. 11:11 :: IPAfai Pap

Blogunkon már korábban is beszámoltunk Reczer Gábor gerilla-főző söreiről, és a Collabrew-sorozatáról, amit ismert sörös arcokkal tervezett és hozott össze. A 12 darabra tervezett sörközös gerillázás a félidejéhez érkezett, és Gábor elérkezettnek látta az időt, hogy szeptember 21-én pénteken meghívja a sörbarátokat, hogy az eddigi hat Collabrew-sört egyszerre megkóstolhassák Budán a Bölcsöben. Figyelem: Utolsó hordók kerülnek csapra, úgyhogy ez tényleg vissza nem térő alkalom...

A darabok sörrendben a következőek voltak:

  1. Dark Wheater, 6% - Black Wheat/Wheat stout - Kollaboráns: Ábrahám Máté (ex-Horizont, jelenleg First)reczerserdarkwheaterimg_4724b.jpg
  2. Rye Hard, 8% - Imperial Criminal Roggenbier – Kollaboráns: Kővári Armando Otchoa Csakajósör Gergő
  3. Kollabors, 6,2% - Insanely Pink Pepperd Saisson – Kollaboráns: Rage (Untapped) és Utassy Rolli (ex-Legenda, Ex-Beerfort, jelenleg gerilla)
  4. Sabotage, 4,2% - Feketeszedres Berliner Weisse – Kollaboráns: Dimbo Lab
  5. Hop Quijote, 5,8% - IPA – Kollaboráns: Marosvári Ogre László reczerserimg_6471.JPG
  6. Mangover, 6,4% - Mangós Strong Pale Ale – Kollaboráns: Fehér Nyúl Brewery reczernyulmangover.jpg

+1 és ott lesz ráadásnak a ReczerSer állandó söre a remek, T30 névre hallgató kávés Milk Stout is.

Az én személyes kedvenceim a Kollabors-os, gyönyörű a rózsabors és a Saison egyensúlya, egyik sem tolakodó. A másik nagy kedvencem a Hop Quijote volt, pont azért mert egy jól iható, kellemesen keserű, amolyan férfiasan egyszerű és tökéletes IPA, amit egész este lehet vedelni, akár egy jó cseh pilst. De mindegyik sör azt adja, amit a címkén ígér, és nagyon izgalmas darab mindegyik, és amennyire ismerem az alkótokat, tényleg az összes darab nagyon jellemző a kollaboránsok személyiségére és ezt remekül tükrözi a sör.

És még egy plusz: A Rye Hard-hoz ugyan én is kreáltam egy koktélt, de azért a Bölcsőben a nálam sokkal profibb Németh Grabovszky Gábor áll a keverőpult mögé, hogy még izgalmasabb legyen a péntek este.

Rye Hard Bombreczerryehardkoktel.JPG

 

2 cl Monin csokoládé-szirup

 

3cl Bushmills whiskey

 

5 cl Kókusztej

 

jégkocka

 

felöntve 1,5 dl Rye Hard-dal

 

Nehagydki!

Szólj hozzá!

Címkék: magyar kraft kisüzemi reczerser

Komlószüret - Wet Hopped Ale

2018.09.19. 11:00 :: IPAfai Pap

Őszi napfény, karókra fölkúszó kunkori kacsok, vidám fiatalok teli ládákkal, szüret. Csak ez nem a pannon földön megszokott szőlő, hanem immár a harmadik komlószüret a váli Uradalmi Sörmanufaktúrában. Mert a komló is szeptemberben érik be, és az elmúlt években több magyar KKK-főzde is elkezdett saját komlót nevelni, és friss komlós sört, ún. Wet Hopped Ale-t készíteni, amiben a komlót a szüret után 1,5-2 órával már be is zuttyantják a forralóüstbe.

01_1.jpg

...Félreeső völgy ölében,
Sűrű árnyak enyhhelyében;

Oh milyen jó volna ottan,
Abban a kis házikóban,
Élni, éldegélni, szépen,
Békességben, csöndességben!…  (Vajda János: A váli erdőben - részlet)

img_6642.jpg

Az Uradalmi bázisa valóban egy ilyen meseszép majorságban található, és vannak sörös gyökerei is a birtoknak, hisz a 20. század elején itt volt a Dreher-gyár modern gazdasága, egy marhafarmmal ahová a sörgyári malátatörkölyt hordták ki az állatoknak. Jelenleg kb. 70 tő komló található a birtokon, főleg Cascade, Chinook, de akad Northern Brewer és a Monyo és az Uradalmi által újra felfedezett, és a Délvidékről ide telepített "ősi" magyar komló, a Bácskai is megtalálható a sorokon.

A komlót a nagy ültetvényeken már géppel szüretelik és dolgozzák föl, de ilyen kicsiben az nincs, így elkél a létra a három méteres magasság fölé kúszó komlóhoz, és a leszedett növény szárairól - a söröspohár-emelgetésben megfáradt - dolgos kezek gyűjtik ládákba a komlótobozkákat, melynek a belsejében ott lapul a kis sárga por, a lupulin, amiből az illó olajok és az alfasav az illatosító-ízesítő és fertőtlenítő vegyületek oldódnak ki a sörfőzés során, hogy a sört megédesítsék, azaz keserítsék.

Az Uradalmi mellett a jászapáti Yeast Side és a Legenda is szüretelt komlót, és a friss komlóból a Monyo (Uradalmitól) és a Hop Top (Yeast Side-tól) is készít Kraft friss komlós sört.

A komlószüret főleg, ha nincs túl sok komlótő és a társadalmi munkások mind sörös illetve street food-os berkekből és más barátokból jönnek össze, van közös téma bőven, és hát az sem baj, ha az Uradalmi és a Monyo király sörei is a csapra kerülnek közben, bár ilyenkor kicsit megcsappan a termelékenység. Szóval király buli az egész, jó levegő, csodás környezet és egy kis személyes büszkeség, hogy az ember keze munkája is benne van, még ha áttételesen is egy - itt aztán tényleg - kézműves sörben.

img_6641.JPG

Köszi Dávidnak, a házigazdának a vendéglátást és az élményt, és nagyon várjuk, úgy 1-1,5 hónap múlva a végeredményt!

Addig meg találtok friss komlós sörről olvasnivalót a Sörbúváron, itt - - - > , vagy ez a másik írás a Pyraser Hopfenpflücker-ről szól, ami az egyik kedvencem, úgyhogy ha szembejön, azt mindenképp vegyétek vedeljétek, és hozzatok nekem is...

Szólj hozzá!

Címkék: komló uradalmi Monyó yeastside

Gyorsjelentés a 4. Kraft fesztről

2018.09.15. 12:27 :: IPAfai Pap

Tegnap elstartolt a fesztivál, és a kezdeti nehézségek - kicsit lassú volt a fesztivál-fizetőeszköz, a tokenekek értékesítése, aztán besegítettek a szervezők és gyorsult a sor - ellenére nagyon kellemes hangulat volt a feszten.

Az infrastuktúráról: A WC-k kulturált, vízöblítéses darabok, a konténer végén kézmosóval, szappannal. A csap pohármosónak is használható, de van telepített pohármosó is, itt ügyeljetek arra, hogy jó sokáig folyassátok a vizet, mert az elején átveszi a gumicső kicsit klóros szagát-ízét, és elrontja a sört. A kitelepített kajás standoknál kicsit sokat kellett várni, ha tényleg csak az a kettő lesz, akkor idejében rendeljétek meg a burgert vagy pulled pork szendvicset.

img_6568.JPG

És akkor a sörökről:

- Armando Kővári Csakajósör Gergő Otchoa hozta a tőle megszokott Grabancot, Hangover Rasta-t és a cukorbetegek "nagy barátját" a Zizit, Ziegler-ostyát és egyéb agyament édességeket magában rejtő Insulin Pump-ot. Az érdekes az benne, hogy ez a Strong Brown Ale egészen szép harmóniát csinált a bazári édességek garmadájából és az már csak hab a tortán, hogy a soft serve jégkása belőle és a Zsófi által prezentált csodás toppingok is emelték a Gergőéktól megszokott agymenés élményfaktorát.

img_6563.JPG

- a Horizontnál megkóstoltuk az új Pilot Series darabot, a 12#-t, eze egy könnyed sour, nem akar több lenni, úgy esik, ahogy melegben egy jó savankás fröccs. Viszont az új NE IPA a Hazy Queen a jaffás színével és lehengerlő komlójával igencsak jól esik, bár egyesek egy kicsit keserűbbnek tartják, de ez engem cseppet sem zavart. Szép tiszta, intenzív komlós élmény.

- a Hop Topnál a fügés Berliner Weisse és a - személyes kedvenc - Mangose mellett egy igazi szüreti sört, egy Saisont is találunk, melyet rizlingszilváni-musttal erjesztettek. Hasonló élmény a Rothbeer Borbeerjéhez, csak savanykásabb és könnyedebb.

- a Mad Scientist háza táján is csupa izgalom van. Újra megfőzték az uborka salátát, ami egy Berliner Weisse és tökéletesen hozza az ubisalis ízeket sörben elbeszélve, ráadásul kellemes frissítő, és mellesleg szerintem zseniális. És kóstoltunk egy szintén ritkaságnak számító Lichtenhainert (erről a sörfajtáról bővebben itt - - ->), a Dealbreakert, ami nekem nem volt lég karakteresn füstös, inkább észteres felhangok voltak a füstös búza alapon. És a Raspberry Madnesst egy szintén remek málnás Berliner Weisse-t is kóstoltunk, csakhogy teljesen besavanyodjon a szánk íze és jobban essen a burger.

- a Monyó szokásos szortimentjéből a Funky Fritz-et kóstoltuk, ami végre kiforrott megtalálta a maláta és gyümölcsösség közötti kellemes egyensúlyt, majd átváltottunk az "atomfegyverre", az Aegir Bryggerivel közös kollab Bourbon-hordós érlelésű, 12-os feketeribizlis wheat wine-ra. Lehengerlő, fanyar és enyhén whiskeysen alkoholos.

- a Budapest Beer Week standján egybegyűlt külhoni craft főzdék közül mindegyik 2-2 csappal vesz részt a feszten, ezeken folyamatosan pörögnek a hordók. Először a román Bereta kezdett, náluk két sört kóstoltunk a White Diamond Whale-t egy behízelgően őszibarackos (lapos barackkal készült), parfümös Farmhouse Ale-t, amin egyáltalán nem érződött a 7,3% alkohol, kellemesen komlós és a saisonokra jellemző intenzív cukros ízvilág jól harmonizált a barackkal. A Hazy IPA-juk is egy igen tisztes darab volt, a keserűbb, markánsabb, nem a behízelgő fajtából. A szlovák Unortodox a Blood Rivert egy Roibush-teás, bodzabogyós, rózsaszirmos lágert hozott, ami különösen a roibush miatt nagyon ízlett, és bemutatta, hogy a láger is lehet izgalmas kísérlet tárgya. A nagy kedvenc Kabinet a Rufaro-t nem rakta még csapra, de Branimir megmutatott nekünk két másik izgalmas sört, a Carnival-t - megint - egy sour ale-t ananásszal és rózsaborssal és a To the Moon and Back DIPA-t, amibe nem sajnálták a komlót. A bolgár White Stork a Boys Don't Cry-o-t egy Cryo komlóval főzött pilzenit és egy Habaneroval bolondított American Wild ale-t mutatott, amibe egy ősi bolgár gabonafajta is került, és a chili egy haveri chiliültetvényről érkezett. Egészen kellemes savanykás ízvilág után a sokadik korty után érkezik az enyhén narancsos csípősség. Nagyon kellemes. A White Stout-jukat nagyon sajnáltuk, azt valószínű ma teszik csapra. Ne hagyjátok ki!

img_6578.JPG

- a Balkezes csapatánál zártuk a napot, egy könnyed Peeping Tom után Balti Porteresre vettük a figurát és az új kávés változatban is nagyon szerettük a Bagoly-t.

Gratula a szervezőknek és még két nap remek sörfeszt-hangulatot mindenkinek!

Szólj hozzá!

Címkék: kraft horizont balkezes kabinet kisüzemi csakajósör róthzoli Monyó madscientist hoptop

Kraft Feszt - Sör-előörs

2018.09.14. 11:18 :: IPAfai Pap

Mától 3 napon keresztül újra megtelik sörrel, street food truck-kal és lelkes sörgeekekkel a Főzdepark, ahol 2 éve útnak indultak a hazai sörszcéna talán legismertebb, de mindenképp leghájpoltabb sörfőzdéi, akik már számtalanszor bebizonyították, hogy tudnak lépést tartani a nemzetközi sörtrenddel, és hajlandóak komoly befektetésekre, hogy hosszú távon se maradjanak le Európától és a világtól.

facebook-event-kr4ft.png

2 éve az alábbiakat írtam: "Az Első Kraft Sörfesztivál nem csak arról szólt, hogy remek főzdék jobbnál jobb söreit kóstolhattuk, hanem egy régi-új üzenet is megfogalmazódott. Ez az üzenet pedig az eredeti kézműves-filozófia üzenete, csak "sörnyelvújítás" után, hogy nem tömegtermékeket, nem a sör illúzióját akarjuk előállítani, hanem jó alapanyagból, értékes sört akarunk értő közönségnek átadni, és megvan hozzá az egyre tökéletesedő technikai hátterünk, a szaktudásunk, de a szellemünk és a szívünk is." Ez azt hiszem azóta fokozottan érvényes, csak egy kicsit tökéletesedtek a főzdék és a sörök, mindnyájunk örömére.

A Kraft-főzdék és -gerillák (armando_otchoa, Balkezes, Hara'Punk, Hoptop, Horizont, Mad Scientist, Monyo Brewing Co., Rothbeer, Uradalmi Sörmanufaktúra) fesztiválja idén még profibb háttérrel indul, hiszen a Budapest Beer Week szervezőgárdája volt a főszervező, így nem csak a magyar Kraft-sörök jelennek meg Kőbányán, hanem a környező országok legjobb kis főzdéi is. Itt lesz a román Bereta, a szerb Kabinet, akik már Mikkellerrel is főztek, és itt a blogon mi is beszámoltunk róla, hogy milyen konzisztensen jó söreik vannak, és nem lehet rajtuk fogást találni, sőt. És ha véletlen hozzák a Rufaro-t a kenderes sörüket, akkor az kötelező elem, ahogy az IPA-juk is. Jön Szerbiából a Dogma is, Horvátországból a Nova Runda, Szléovéniából nagy kedvencem a Pelicon, és a White Stork Bulgáriából, akik már főztek a De Molennel is ott lesz. Szlovákiából az Unortodox érkezik és Ausztriából a Bierol. Ez 17, és ennél jóval több sör, úgyhogy lesz miből válogatni...

Meg lesznek új fesztivál-sörök, főzdelátogatás, óránként transferbusz a Blaháról, és nem lesznek vattacukorárusok, kürtős kalács és más bazári majomságok. Csak a lényeg! Gyertek!

Infok folyamatosan: ITT - - - >

 

Szólj hozzá!

Címkék: magyar szerb szlovénia horvát szlovák román osztrák kraft sörfesztivál kisüzemi