Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) ale (54) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (2) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (15) apa (3) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) árpabor (2) aventinus (3) bajor (30) bak (30) balkezes (5) baltika (1) balti porter (1) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (5) barna (3) bécs (6) bécsi ászok (3) beerfort (2) békésszentandrás (38) belga (40) berlin (1) bevog (1) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (10) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (6) brewyourmind (1) brno (2) buda (3) budapest (9) budapestbeerweek (1) buli (1) burgenland (1) búza (35) búzasör (16) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (3) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (8) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (53) csíki (5) csobánka (8) csupor (1) dán (5) debrecen (1) demolen (9) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (27) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (2) fehérnyúl (2) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (5) flamand vörös (1) fót (13) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (7) gose (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) győrzámoly (1) hacker-pschorr (1) hal (1) harapunk (4) házisör (30) hbh (1) hedon (2) heineken (10) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (1) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (2) hopfanatic-kisstamás (23) hoptop (6) hordó (4) horizont (17) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (3) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (52) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (1) karácsony (11) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (222) kőbánya (7) kocsma (2) koktél (1) kollab (1) kölsch (3) komló (22) korzika (1) kősör (1) kozel (9) kraft (31) kraken (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (12) lambic (6) lammsbräu (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) luxemburg (1) madscientist (10) mad scientist (2) magy (1) magyar (251) málta (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (7) mecénás (1) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (24) münchen (3) nelson sauvin (1) német (35) newengland (1) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (3) oktoberfest (3) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (14) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (1) pelicon (2) permon (1) pils (11) pilseni (6) pivo (2) Plzeň (1) porter (17) pozsony (2) prága (7) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (3) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (4) régi idők sörei (1) reketye (1) rétság (1) rigó (1) rízmajer (24) rodenbach grand cru (1) román (2) rotburger (3) róthzoli (10) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (10) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) skót (1) soltvadkert (1) soproni (10) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (58) sörforradalom (14) sörfőzés (3) sörgyár (2) sörkoktél (10) sörkönyv (2) sörkorcsolya (36) sörkultúra (15) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (5) sörpiac (10) sörrally (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (27) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (1) sörverseny (26) sour (1) spontán erjesztés (1) staropramen (5) stgeorgen (1) stout (26) strong (2) suarez (1) svéd (2) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (13) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) To Øl (2) trappista (3) treehouse (1) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (1) uradalmi (1) usa (2) USA (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vasököl (1) vélemény (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (3) worldbeerawards (1) yeastside (1) zatec (1) zipsbrew (11) zirc (2) Címkefelhő

Reczer Collabrew - Hatot egy csapásra

2018.09.20. 11:11 :: IPAfai Pap

Blogunkon már korábban is beszámoltunk Reczer Gábor gerilla-főző söreiről, és a Collabrew-sorozatáról, amit ismert sörös arcokkal tervezett és hozott össze. A 12 darabra tervezett sörközös gerillázás a félidejéhez érkezett, és Gábor elérkezettnek látta az időt, hogy szeptember 21-én pénteken meghívja a sörbarátokat, hogy az eddigi hat Collabrew-sört egyszerre megkóstolhassák Budán a Bölcsöben. Figyelem: Utolsó hordók kerülnek csapra, úgyhogy ez tényleg vissza nem térő alkalom...

A darabok sörrendben a következőek voltak:

  1. Dark Wheater, 6% - Black Wheat/Wheat stout - Kollaboráns: Ábrahám Máté (ex-Horizont, jelenleg First)reczerserdarkwheaterimg_4724b.jpg
  2. Rye Hard, 8% - Imperial Criminal Roggenbier – Kollaboráns: Kővári Armando Otchoa Csakajósör Gergő
  3. Kollabors, 6,2% - Insanely Pink Pepperd Saisson – Kollaboráns: Rage (Untapped) és Utassy Rolli (ex-Legenda, Ex-Beerfort, jelenleg gerilla)
  4. Sabotage, 4,2% - Feketeszedres Berliner Weisse – Kollaboráns: Dimbo Lab
  5. Hop Quijote, 5,8% - IPA – Kollaboráns: Marosvári Ogre László reczerserimg_6471.JPG
  6. Mangover, 6,4% - Mangós Strong Pale Ale – Kollaboráns: Fehér Nyúl Brewery reczernyulmangover.jpg

+1 és ott lesz ráadásnak a ReczerSer állandó söre a remek, T30 névre hallgató kávés Milk Stout is.

Az én személyes kedvenceim a Kollabors-os, gyönyörű a rózsabors és a Saison egyensúlya, egyik sem tolakodó. A másik nagy kedvencem a Hop Quijote volt, pont azért mert egy jól iható, kellemesen keserű, amolyan férfiasan egyszerű és tökéletes IPA, amit egész este lehet vedelni, akár egy jó cseh pilst. De mindegyik sör azt adja, amit a címkén ígér, és nagyon izgalmas darab mindegyik, és amennyire ismerem az alkótokat, tényleg az összes darab nagyon jellemző a kollaboránsok személyiségére és ezt remekül tükrözi a sör.

És még egy plusz: A Rye Hard-hoz ugyan én is kreáltam egy koktélt, de azért a Bölcsőben a nálam sokkal profibb Németh Grabovszky Gábor áll a keverőpult mögé, hogy még izgalmasabb legyen a péntek este.

Rye Hard Bombreczerryehardkoktel.JPG

 

2 cl Monin csokoládé-szirup

 

3cl Bushmills whiskey

 

5 cl Kókusztej

 

jégkocka

 

felöntve 1,5 dl Rye Hard-dal

 

Nehagydki!

Szólj hozzá!

Címkék: magyar kraft kisüzemi reczerser

Komlószüret - Wet Hopped Ale

2018.09.19. 11:00 :: IPAfai Pap

Őszi napfény, karókra fölkúszó kunkori kacsok, vidám fiatalok teli ládákkal, szüret. Csak ez nem a pannon földön megszokott szőlő, hanem immár a harmadik komlószüret a váli Uradalmi Sörmanufaktúrában. Mert a komló is szeptemberben érik be, és az elmúlt években több magyar KKK-főzde is elkezdett saját komlót nevelni, és friss komlós sört, ún. Wet Hopped Ale-t készíteni, amiben a komlót a szüret után 1,5-2 órával már be is zuttyantják a forralóüstbe.

01_1.jpg

...Félreeső völgy ölében,
Sűrű árnyak enyhhelyében;

Oh milyen jó volna ottan,
Abban a kis házikóban,
Élni, éldegélni, szépen,
Békességben, csöndességben!…  (Vajda János: A váli erdőben - részlet)

img_6642.jpg

Az Uradalmi bázisa valóban egy ilyen meseszép majorságban található, és vannak sörös gyökerei is a birtoknak, hisz a 20. század elején itt volt a Dreher-gyár modern gazdasága, egy marhafarmmal ahová a sörgyári malátatörkölyt hordták ki az állatoknak. Jelenleg kb. 70 tő komló található a birtokon, főleg Cascade, Chinook, de akad Northern Brewer és a Monyo és az Uradalmi által újra felfedezett, és a Délvidékről ide telepített "ősi" magyar komló, a Bácskai is megtalálható a sorokon.

A komlót a nagy ültetvényeken már géppel szüretelik és dolgozzák föl, de ilyen kicsiben az nincs, így elkél a létra a három méteres magasság fölé kúszó komlóhoz, és a leszedett növény szárairól - a söröspohár-emelgetésben megfáradt - dolgos kezek gyűjtik ládákba a komlótobozkákat, melynek a belsejében ott lapul a kis sárga por, a lupulin, amiből az illó olajok és az alfasav az illatosító-ízesítő és fertőtlenítő vegyületek oldódnak ki a sörfőzés során, hogy a sört megédesítsék, azaz keserítsék.

Az Uradalmi mellett a jászapáti Yeast Side és a Legenda is szüretelt komlót, és a friss komlóból a Monyo (Uradalmitól) és a Hop Top (Yeast Side-tól) is készít Kraft friss komlós sört.

A komlószüret főleg, ha nincs túl sok komlótő és a társadalmi munkások mind sörös illetve street food-os berkekből és más barátokból jönnek össze, van közös téma bőven, és hát az sem baj, ha az Uradalmi és a Monyo király sörei is a csapra kerülnek közben, bár ilyenkor kicsit megcsappan a termelékenység. Szóval király buli az egész, jó levegő, csodás környezet és egy kis személyes büszkeség, hogy az ember keze munkája is benne van, még ha áttételesen is egy - itt aztán tényleg - kézműves sörben.

img_6641.JPG

Köszi Dávidnak, a házigazdának a vendéglátást és az élményt, és nagyon várjuk, úgy 1-1,5 hónap múlva a végeredményt!

Addig meg találtok friss komlós sörről olvasnivalót a Sörbúváron, itt - - - > , vagy ez a másik írás a Pyraser Hopfenpflücker-ről szól, ami az egyik kedvencem, úgyhogy ha szembejön, azt mindenképp vegyétek vedeljétek, és hozzatok nekem is...

Szólj hozzá!

Címkék: komló uradalmi Monyó yeastside

Gyorsjelentés a 4. Kraft fesztről

2018.09.15. 12:27 :: IPAfai Pap

Tegnap elstartolt a fesztivál, és a kezdeti nehézségek - kicsit lassú volt a fesztivál-fizetőeszköz, a tokenekek értékesítése, aztán besegítettek a szervezők és gyorsult a sor - ellenére nagyon kellemes hangulat volt a feszten.

Az infrastuktúráról: A WC-k kulturált, vízöblítéses darabok, a konténer végén kézmosóval, szappannal. A csap pohármosónak is használható, de van telepített pohármosó is, itt ügyeljetek arra, hogy jó sokáig folyassátok a vizet, mert az elején átveszi a gumicső kicsit klóros szagát-ízét, és elrontja a sört. A kitelepített kajás standoknál kicsit sokat kellett várni, ha tényleg csak az a kettő lesz, akkor idejében rendeljétek meg a burgert vagy pulled pork szendvicset.

img_6568.JPG

És akkor a sörökről:

- Armando Kővári Csakajósör Gergő Otchoa hozta a tőle megszokott Grabancot, Hangover Rasta-t és a cukorbetegek "nagy barátját" a Zizit, Ziegler-ostyát és egyéb agyament édességeket magában rejtő Insulin Pump-ot. Az érdekes az benne, hogy ez a Strong Brown Ale egészen szép harmóniát csinált a bazári édességek garmadájából és az már csak hab a tortán, hogy a soft serve jégkása belőle és a Zsófi által prezentált csodás toppingok is emelték a Gergőéktól megszokott agymenés élményfaktorát.

img_6563.JPG

- a Horizontnál megkóstoltuk az új Pilot Series darabot, a 12#-t, eze egy könnyed sour, nem akar több lenni, úgy esik, ahogy melegben egy jó savankás fröccs. Viszont az új NE IPA a Hazy Queen a jaffás színével és lehengerlő komlójával igencsak jól esik, bár egyesek egy kicsit keserűbbnek tartják, de ez engem cseppet sem zavart. Szép tiszta, intenzív komlós élmény.

- a Hop Topnál a fügés Berliner Weisse és a - személyes kedvenc - Mangose mellett egy igazi szüreti sört, egy Saisont is találunk, melyet rizlingszilváni-musttal erjesztettek. Hasonló élmény a Rothbeer Borbeerjéhez, csak savanykásabb és könnyedebb.

- a Mad Scientist háza táján is csupa izgalom van. Újra megfőzték az uborka salátát, ami egy Berliner Weisse és tökéletesen hozza az ubisalis ízeket sörben elbeszélve, ráadásul kellemes frissítő, és mellesleg szerintem zseniális. És kóstoltunk egy szintén ritkaságnak számító Lichtenhainert (erről a sörfajtáról bővebben itt - - ->), a Dealbreakert, ami nekem nem volt lég karakteresn füstös, inkább észteres felhangok voltak a füstös búza alapon. És a Raspberry Madnesst egy szintén remek málnás Berliner Weisse-t is kóstoltunk, csakhogy teljesen besavanyodjon a szánk íze és jobban essen a burger.

- a Monyó szokásos szortimentjéből a Funky Fritz-et kóstoltuk, ami végre kiforrott megtalálta a maláta és gyümölcsösség közötti kellemes egyensúlyt, majd átváltottunk az "atomfegyverre", az Aegir Bryggerivel közös kollab Bourbon-hordós érlelésű, 12-os feketeribizlis wheat wine-ra. Lehengerlő, fanyar és enyhén whiskeysen alkoholos.

- a Budapest Beer Week standján egybegyűlt külhoni craft főzdék közül mindegyik 2-2 csappal vesz részt a feszten, ezeken folyamatosan pörögnek a hordók. Először a román Bereta kezdett, náluk két sört kóstoltunk a White Diamond Whale-t egy behízelgően őszibarackos (lapos barackkal készült), parfümös Farmhouse Ale-t, amin egyáltalán nem érződött a 7,3% alkohol, kellemesen komlós és a saisonokra jellemző intenzív cukros ízvilág jól harmonizált a barackkal. A Hazy IPA-juk is egy igen tisztes darab volt, a keserűbb, markánsabb, nem a behízelgő fajtából. A szlovák Unortodox a Blood Rivert egy Roibush-teás, bodzabogyós, rózsaszirmos lágert hozott, ami különösen a roibush miatt nagyon ízlett, és bemutatta, hogy a láger is lehet izgalmas kísérlet tárgya. A nagy kedvenc Kabinet a Rufaro-t nem rakta még csapra, de Branimir megmutatott nekünk két másik izgalmas sört, a Carnival-t - megint - egy sour ale-t ananásszal és rózsaborssal és a To the Moon and Back DIPA-t, amibe nem sajnálták a komlót. A bolgár White Stork a Boys Don't Cry-o-t egy Cryo komlóval főzött pilzenit és egy Habaneroval bolondított American Wild ale-t mutatott, amibe egy ősi bolgár gabonafajta is került, és a chili egy haveri chiliültetvényről érkezett. Egészen kellemes savanykás ízvilág után a sokadik korty után érkezik az enyhén narancsos csípősség. Nagyon kellemes. A White Stout-jukat nagyon sajnáltuk, azt valószínű ma teszik csapra. Ne hagyjátok ki!

img_6578.JPG

- a Balkezes csapatánál zártuk a napot, egy könnyed Peeping Tom után Balti Porteresre vettük a figurát és az új kávés változatban is nagyon szerettük a Bagoly-t.

Gratula a szervezőknek és még két nap remek sörfeszt-hangulatot mindenkinek!

Szólj hozzá!

Címkék: kraft horizont balkezes kabinet kisüzemi csakajósör róthzoli Monyó madscientist hoptop

Kraft Feszt - Sör-előörs

2018.09.14. 11:18 :: IPAfai Pap

Mától 3 napon keresztül újra megtelik sörrel, street food truck-kal és lelkes sörgeekekkel a Főzdepark, ahol 2 éve útnak indultak a hazai sörszcéna talán legismertebb, de mindenképp leghájpoltabb sörfőzdéi, akik már számtalanszor bebizonyították, hogy tudnak lépést tartani a nemzetközi sörtrenddel, és hajlandóak komoly befektetésekre, hogy hosszú távon se maradjanak le Európától és a világtól.

facebook-event-kr4ft.png

2 éve az alábbiakat írtam: "Az Első Kraft Sörfesztivál nem csak arról szólt, hogy remek főzdék jobbnál jobb söreit kóstolhattuk, hanem egy régi-új üzenet is megfogalmazódott. Ez az üzenet pedig az eredeti kézműves-filozófia üzenete, csak "sörnyelvújítás" után, hogy nem tömegtermékeket, nem a sör illúzióját akarjuk előállítani, hanem jó alapanyagból, értékes sört akarunk értő közönségnek átadni, és megvan hozzá az egyre tökéletesedő technikai hátterünk, a szaktudásunk, de a szellemünk és a szívünk is." Ez azt hiszem azóta fokozottan érvényes, csak egy kicsit tökéletesedtek a főzdék és a sörök, mindnyájunk örömére.

A Kraft-főzdék és -gerillák (armando_otchoa, Balkezes, Hara'Punk, Hoptop, Horizont, Mad Scientist, Monyo Brewing Co., Rothbeer, Uradalmi Sörmanufaktúra) fesztiválja idén még profibb háttérrel indul, hiszen a Budapest Beer Week szervezőgárdája volt a főszervező, így nem csak a magyar Kraft-sörök jelennek meg Kőbányán, hanem a környező országok legjobb kis főzdéi is. Itt lesz a román Bereta, a szerb Kabinet, akik már Mikkellerrel is főztek, és itt a blogon mi is beszámoltunk róla, hogy milyen konzisztensen jó söreik vannak, és nem lehet rajtuk fogást találni, sőt. És ha véletlen hozzák a Rufaro-t a kenderes sörüket, akkor az kötelező elem, ahogy az IPA-juk is. Jön Szerbiából a Dogma is, Horvátországból a Nova Runda, Szléovéniából nagy kedvencem a Pelicon, és a White Stork Bulgáriából, akik már főztek a De Molennel is ott lesz. Szlovákiából az Unortodox érkezik és Ausztriából a Bierol. Ez 17, és ennél jóval több sör, úgyhogy lesz miből válogatni...

Meg lesznek új fesztivál-sörök, főzdelátogatás, óránként transferbusz a Blaháról, és nem lesznek vattacukorárusok, kürtős kalács és más bazári majomságok. Csak a lényeg! Gyertek!

Infok folyamatosan: ITT - - - >

 

Szólj hozzá!

Címkék: magyar szerb szlovénia horvát szlovák román osztrák kraft sörfesztivál kisüzemi

Második APAnk - Pécsi APA

2018.09.13. 12:26 :: IPAfai Pap

Mert APA - legalábbis - nagy(obb)üzemi már nem csak egy van kis hazánkban, hanem a Dreher APA mellé felzárkózott az Ottakringertől tavaly magyar tulajdonba avanzsált Pécsi Sörgyár, azaz most már Pécsi Sörfőzde Zrt. APA-ja. Tegnap érkezett a postával a friss termékből, és perszehogy megkóstoltam az este.

pecsiapaimg_6529.jpg

A Pécsi Sörfőzde hazai menetelése ott kezdődött, hogy a megvásárlása előtt érthetetlen módon felemelték a kisüzemi sörfőzdék 50%-os jövedéki adókedvezményét évi húszezer (ez 2017 januárig évi nyolcezer volt)  hektoliter / főzdéről, évi kétszázezer, ismétlem K-E-T-T-Ő-S-Z-Á-Zezer hektoliter (20 millió liter, 40 millió korsó) / főzde mennyiségre. Ezidáig az összes kisüzemi főzde ennek a mennyiségnek a negyedét, körülbelül ötvenezer hektolitert állított elő évente, ezért sem értette senki a kormányzati lépést, aztán a következő héten megvilágosodtunk, amikor bejelentették, hogy a pécsi sörgyár az Ottakringertől új tulajdonoshoz kerül, aki nem más, mint szeretett jegybankelnökünk unokatestvére. Ilyen gazdasági előnnyel már érdemes belépni egy piacra, ahol a nagy gyárak ellen nem sok esélye lehet egy kisüzemnek a tömegtermelésben és az árversenyben. De félre a politikát, mert a sörivót sokszor a termék jobban érdekli, mint a háttere - bár a Tiltott-Igazi Csíki Sör kapcsán azért erről sokaknak más volt a véleménye...

A Pécsi Sörfőzde kommunikációjában és söreik megjelenésében azt sugallja, hogy ők egy kisüzem, és ha egy német vagy USA-beli sörfőzdét nézünk, akkor ez tulajdonképpen igaz is, mert nem a méret a lényeg, hanem a beltartalom. A szörnyű német nevű olcsósörök (sogenannte Irgumburgerek) piaca helyett az elsőként megjelenő új termékek még lágerek voltak, de már a 11+ Balling fokos (szárazanyagtartalom)  "prémium sör" kategóriába tartozóak. A Pécsi Prémium Láger egy egész csehes illatú, de ízében már kicsit botladozóbb darab volt, a nagyüzemi Core-lágereknél azonban eggyel jobb, bár időközben a Soproni 1895 és a Borsodi Mester beérte ebben a szegmensben. A Szűretlen Pils is ígéretes megjelenésű, de a ködös élesztősség és a markáns cseh komló helyett valami értelmezhetetlen narancsosságot kapunk, ami nyomokban inkább a Staropramen Unfiltered belga búzás ízeire emlékeztet és nem egy pilzenire. A teljes képhez hozzátartozik a Prémium Barna és a Szűretlen Búza is, amiről a sörös berkek egészen jókat mondanak, de sajnos ezekhez még nem volt szerencsém...

Az új termékekről a honlapon szinte semmi info nincsen, dizájn viszont igencsak tetszetős, letisztult, és informatív (Balling fok) és népnevelő (sörfőzés folyamatábrája a dobozon), úgyhogy tényleg jó kézbe venni, és azt sugallja, nem egy tömegtermékről van szó, ami az új üzletfilozófia alapja, beférkőzni a vékonyabbnál kicsit jobb pénzű, de tapasztalatlan ám kíváncsi sörivók látókörébe. Az új Pécsi APA a Dreher APA, a "nagyon óvatos duhaj" mellé furakszik oda a hiperek polcain, úgyhogy lassan megér majd egy összekóstolást az új sör, de addig nézzük, önállóan hogy muzsikál.

pecsiapaimg_6530.JPG

A Pécsi APA 5% - Illat:hidegen virágos (Simcoe?), enyhén fűszeres komlóaromákkal indít, ehhez keveredik kis zöldség, - édeskömény - ám melegedve a kezdeti élmény múlik, és átvált enyhén fáradt, kicsit teás malátaszirupos lágerességbe, és vhol a háttérből kibomlik egy egyenkeserű komló, melegedve kis sárgadinnyés borsosság, nyomokban némi konzervananász. A megjelenés enyhén opálos, amolyan napközistea árnyalat, és kellemes hab, úgyhogy ez a része rendben. Ízében enyhén teás maláta, és melegedéssel egyre harsányabb, erősödő keserű. Amikor - elérve a 8-10 fokot ízesen - nyilnia kéne lesz egyre laposabb, olcsó tonikos, kis fanyar felhanggal, némi fémességgel. Hidegen még van benne a narancsos citrusosság, és egy kevés gyantás komló. Az ale-es kortyokat lerontja a szúrósabb szénsav és a kellemetlenül előtörölszkedő, utóízében enyhén csípős kaparós keserűség. Összbenyomás: Hidegen még úgy ahogy eltakarja a kompromisszumos hibáit, de melegedve érdes lesz. Jó középkategória, élménybern valahol a Soproni IPA alá értékelhető.  Tanulhatnának a Zywiecz APA-tól komlózást...

Mindez BJCP-pontokban kifejezve: Illat: 8/12 Megjelenés: 3/3 Íz: 13/20 K: 3/5 Összbenyomás: 6/10. - Összesen:33/50  pont - "általában megfelel a típusának, apróbb hibái vannak"

A Dreher APA-hoz képest egy kicsit bátrabb, de még mindig visszafogottabb komlózású, közepes APA, nagyüzemi szinten elfogadható. Aki igazi APA-ra vágyik, az nézzen körül azért a Fehér Nyúl háza táján...

Gasztro: Ha buliban nem jutsz hozzá csak ehhez a sörhöz, és megéhezel, szemed se rebbenjen, rendelj egy kapuváriuzsonnasonkás, bonduellekukoricás, konzervananászos feltétű Hawaii Pizzát és hozzá kapj ki a hűtőből frissen egy Pécsi APA-t -  ideális partiélménnyel ajándékoz meg...

1 komment

Címkék: magyar apa kisüzemi pécsisör

Dreherfeszt 2018 (és Red Ale!)

2018.09.02. 00:32 :: -kk-

eleje.jpg

Idén ötödjére rendezett a Dreher fesztivált a kőbányai sörgyár területén, és mivel eddig egy híján mindegyikről beszámoltam a Sörbúváron, eléggé adta magát, hogy most is menjek ki rá. Leginkább ugyanazért, mint a korábbiakra: megnézni, hogy a minden ilyen alkalommal megjelenő alkalmi sörök közül van-e olyan, ami érdemes a figyelemre (értsd: túlmutat valamelyik ismert alapsör ízesített megjelenítésén). A látogatásom végül kis híján elmaradt, ugyanis elfelejtettem sajtójegyet kérni, és nem volt teljesen evidens, hogy a megismerési vágy ér-e 2500 forint plusz fogyasztást, de azért csak győzött persze a közszolgálati ethosz.

7 komment

Címkék: dreher sörgyár sörfesztivál

Mesterek tornája - Borsodi Mester és Kozel Mistruv

2018.09.01. 11:38 :: IPAfai Pap

Van az úgy, hogy a világ két különböző pontján különböző embereknek jut pont ugyanaz az eszébe. Jedlik Ányos és Siemens is feltalálta a dinamót, de valahogy Siemens lett a sikeresebb. A cseh Kozel és a magyar Borsodi - a véletlenek különös összejátszásaként - igen kis különbséggel dobta a lokális piacra a Mester-Mistruv sörét, Közülük vajon melyik a jobb választás? Erre kerestem választ kis házi-tesztemben.

A Borsodi Sörgyár renoméja - hogyismondjam - nem túl fényes a honi sörgeekek körében. A butított licenc "húzómárkák", a magyar Löwenbrau (a linkelt blogbejegyzés óta már csak 4,0%-os alkohollal) és a Spaten mellett a core láger a Borsodi sem közönségkedvenc. Míg Sopronban és Kőbányán a kreatívok és a marketingesek az utóbbi 2-3 évben robbantottak az új innovációkkal (Soproni IPA és Dreher Pale Ale ill. Hideg- és egyéb komlós), és a Krusovice-vel illetve a Pilsner Urquell-lel őrzik a cseh vonalon is a pozíciókat, addig a Borsodi a hazai gyártású Staropramennel felemás mód szerepel. Egyedül a belga sörök szegmensében, a Leffe, a Belle Vue illetve a Hoegarden sörcsaláddal tartja a viszonylagos jó pozíciókat a bőcsi gyár, azonban a Carlsberg a Grimbergenekkel és a Heineken a Mort Subite és Affligem sörökkel már ezen a fronton is újként jelentkezett a magyar piacon.

kozelborsodiimg_5521.JPG

A Borsodinál a marketing tavaly nyáron csak a Tűzes-Jeges innovációt tudta előpattintani, de őszre már egy igéretesebb újdonsággal is próbálkoztak. A Borsodi Nitro-ban már elmarad a kukorica az összetevők közül, és a körítés mellett a beltartalom is jóval baraátságosabb az alap Borsodihoz képest. A tavasz meg meghozta azt az "újítást", hogy végre egy kukoricamentes prémium világos Borsodit is kézbe foghatunk. Ez sem véletlen lépés, hiszen a Heineken ezen a fronton is szorongat a Soproni 1895-tel és az új kis-nagyüzem a Pécsi Sörgyár is megvillogtatta a Pécsi Prémium Pilst és Lágert. Természetesen a piaci bevezetést tekintve a marketing ennél a sörnél is élen jár, de higgyünk, és fogadjuk el, hogy a bőcsi gyár 45 éves évfordulóján tényleg nem fogta vissza a könyvelés szigorú tekintete Németh András serfőző szárnyalását, hogy megszülethessen a Borsodi Mester.

kozelborsodiimg_5518.JPG

Bár a cseh sörpiacot nem ismerem olyan behatóan, mint néhány tanult kolléga, de a 12-es Kozel-lel már találkoztam korábban is. Magyarországon a Dreher csak a 10-es világosat gyártja és a Kozel Cerny-t forgalmazza, azonban "Csehszlovákiában" jóval bővebb a választék Kozelből. De vélhetően ott is egyre nagyobb a piaci nyomás (kínaiak - Lobkowicz-csoport, kis főzdék, multi-konkurencia) és jó sörökből is akad, és a gyengébben fogyó 12-es Kozelt lecserélték - ahogy ezt a Kozel-napon a Vojta Homolka főzőmestertől megtudtuk - kapott egy kicsit frissebb, a többi márkatárstól eltérő arculatot és egy üdébb, markánsabb komlózást, az idáig inkább malátásabb édeskésebb 12-es. Ez lett a Kozel Mistruv (Mester). És most már ténylegesen jöjjön a küzdőtér: melyik a jobb?

kozelborsodiimg_5519.JPG

A Kozel Mistruv 4,8%, a Borsodi Mester a magyar "prémium" ízlésvilághoz közelebb álló 5% alkoholtartalmú. A Borsodi malátásabb édeskésebb illatú és kis csehes, zöldséges komlót is felmutat, a Kozel inkább a komlós világ felé hajlik, azonban a Borsodiban ezeken felül találkozunk egy leheletnyi, oda nem illő fanyarsággal, bár érezhetően kisebb koncentrációban, mint a kistestvér sima Borsodiban. Megjelenésükben a a Kozel borostyánosabb, mélyebb színű, a habtartósság közepesen gyenge, a Borsodinál a szín hagyományos "sörszín", a habtartósság közepes. Az ízber a Kozelnél megvan a maláta-komló kontraszt, mézes kenyeresség, telt kenyeres íz, komlós tormás, zöldséges frissesség, a Borsodiban a gazdagabb anyaghasználat ellenére vizes a korty, a maláta csak nagyon haloványan jelentkezik, amit elkísér egy fanyar zárás és egy gyorsan múló orvosságba hajló keserű. Utóízében is fanyar, nem elegáns, sörnek látszó tárgy. A Kozel gazdagabb, kenyérhéjas, malátás édeskés ízvilága mellett, krémesebb a korty is és karakteres, zöldséges-kelkáposztás, kelbimbós az utóíz, így határozottan emlékezetesebb.

kozelborsodiimg_5520.JPG

Ha a sokat emlegetett sörversenysztenderd, a BJCP számaira fordítjuk le a fentieket, akkor:

Illat: Borsodi: 8/12 - Kozel: 9/12  Megjelenés: B:2/3 K:2/3 Íz: B:12/20 - K:15/20 Kortyérzet: 3/5 - 4/5 Összbenyomás: B:5/10 - K:8/10

Összesen: Borsodi Mester: 30 pont  - "általában megfelel a típusának, apróbb hibái vannak", viszont a teljesség kedvéért csak 1 pont választja el az enyhén hibás sörök csoportjától.

Kozel: 38 pont "jó példája tíopusának, apróbb módosításokat igényel" - itt is hozzáteszem, hogy a 38 pont a kategória alsó határa, úgyhogy kijelenthetjük, hogy nem hibás, de az eget rengető élménytől is messze esik, egy normál, korrekt 12-es cseh világos.

Ha optimistán nézzük a dolgokat, akkor végre van kompromisszumokkal iható magyar nagyüzemi söre a bőcsi gyárnak is, ha viszont kicsit tágítjuk a látókörünket, akkor egyértelműen van mit behozni a cseh sörök előnyéből, de ez eddig csak többé(?)-kevésbé sikerült.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar cseh borsodi kozel dreher sörfőzés

Heineken házi Porter - Új Óvatos Duhaj a láthatáron

2018.08.31. 09:16 :: IPAfai Pap

Tegnap a Heineken által megirdetett Házi Sörfőző Verseny döntőjén jártam, ahol megszületett a döntés, és a beérkezett pályamunkákból Stubna Ágoston, rutinos házi sörfőző portere került ki az 5 fős szakmai és a nagyközönségből jelentkezett közönségzsűri választása alapján. Ezúton is szeretettel gratulálunk!

soproni_sorverseny1.jpg

A Krak'n Townban tartott döntő-sajtótájékoztatón José Matthijsse, a Heineken vezérigazgatója, Bajkai Tibor a Házi Sörfőző Egyesület alelnöke, Lados Péter a Yeast Side Brewery egyik tulajdonosa (akivel a Heineken a komló-projektjét csinálta a közelmúltban), Wossala Rozina, gasztroguru és Lehmajer Viktor, a soproni gyár sörfőzőmestere (a Soproni IPA "atyja") zsűrizésével, Winkler Róbert autó-, futás- és sörszakértő moderálásával jelentette be a nyertest, akinek portere a közeljövőben a Soproni Óvatos Duhaj termékcsalád tagja lesz, mivel nagy tételben is le fogja főzni a gyár.

Jól elkéstem, így az esemény végén tudtam csak néhány szót váltani a zsűri tagjaival és a győztessel, ez alapján pár info elsőkézből.

A győztes: Stubna Ágoston elég régóta főz sört, eddig főleg lágerekkel (a legnehezebb ezt házilag főzni) bizonyított a versenyeken, de - ahogy elmondta - portert még eddig nem főzött, úgyhogy ez volt az első receptje, és a végeredmény szerint eltalálta a szakmai és a közönségzsűri igényeit is.

A házi sörfőző: Bajkai Tibor elmondta, hogy a beérkezett tételek közül volt néhány ízhibás darab, de a nagy részük izgalmas sörré kerekedett, csak a versenykiírás óta eltelt idő miatt némileg szűkös volt a pályázók lehetősége, egy porternek picit több időt kellett volna adni. A hét, döntőbe jutott versenydarabból aztán végül kettőt emeltek ki, és hosszasabb vita után - amúgy a független, önkéntes jelentkező közönségzsűrivel egybehangzóan - Ágoston sörét hozták ki győztesként.

Az IPA-apa: Lehmajer Viktort főleg arról kérdeztem, mi lesz a sör további sorsa.Természetesen nem lehet egy házi receptet egy az egyben átültetni gyári körülményekre, ahol egy főzet négyszázezer liter, egy tétel pedig ennek a négyszerese. A győztes sört először mikrobiológiai vizsgálatra viszik (10 palack sör készült, de a közönség sajnos nem kóstolhatta), majd a recept alapján a Krois Brewery 500 literes kisüzemében több próbafőzetet fognak készíteni és ezek után optimalizálják a soproni gyárra. Arra a kérdésre, hogy a Soproni Démon mellé hogy fog elférni a portfólióba még egy - magyar vidékeken csak korlátozottan népszerű - barna sör, azt a választ kaptam, hogy közönségfelmérések alapján a népek kíváncsiak volnának a porter-stílusra és azért esett erre a választás.

A vezér: José Matthijsse szerint jövő évben debütálhat a soproni porter, de még nincs pontos időpont kiírva. Ezt már csak én teszem hozzá, hogy vélhetően nem a nyári hőségre fognak időzíteni egy porter-bemutatót, úgyhogy ez alapján - szerintem - legkorábban jövő ősszel várható az új "házi" söre a Heineken magyar gyárának.

Végül néhány gondolat magáról a kezdeményezésről: Amellett, hogy Magyarországon egyértelműen úttörő és mint ilyen, üdvözlendő a Soproni Sörverseny, a Heineken már Hollandiában és Lengyelországban bevált recept alapján hirdette meg ezt a versenyt, úgyhogy semmit nem bíztak a véletlenre. Más kérdés, hogy egyelőre nem volt túl nagy sajtóvisszhangja, hiszen kézzelfogható termék még a kanyarban sem látható. De majd jövőre...

Magáról a porterről az a véleményem, hogy nagy rizikót vállalnak vele. Amikor a Heineken ügynöksége még februárban megkeresett a verseny ötletével és kapott pár tanácsot a verseny lebonyolításával és a zsűritagokkal kapcsolatban ennek hangot is adtam, de így utólag - Viktor válasza alapján - fogadjuk el, hogy nekik nagyobb a rálátásuk.

sorponi_sorverseny2.jpg

Szerintem a porter, mint Óvatos Duhaj inkább konkurense lesz a Démonnak, már csak azért is, mert az úgy nevezett Brown Porter, a könnyű, ivós, nem túl elgondolkodtató, nem annyira édes változatáról beszélünk. Viszont, a más irányból nézzük, a Heineken hazai portfóliójában a világos lágerek (Soproni, Soproni 1895, Gösser, Heineken, Birra Moretti, Krusovice), a barna láger (Démon. Krusovice Dark), a bajor búza (Edelweiss), és  a belga gyümölcsös (Mort Subit) illetve apártsági ale (Affligem) mellé húznak be egy kísérleti barna, ale-típusú sört, így nagyjából kerek lesz a hazai pakk.

Ha a hiperek konkurenciás kínálatát nézzük portert csak az import Fuller's (kb. 600 Ft) és a Tesco Craft (kb 350 Ft) kínál, kicsit tágítva a kört barna ale-típusú sörök közt a Grimbergen Double Ambrée-t (Carlsberg) és a Leffe Brune-t (Borsodi) (kb 400-500 Ft) találjuk. Ha a Soproni jól árazza be a termékét, és a nagyközönség ínyencebb része valóban nyitott egy Porterre, akkor az ősztől tavaszig sikeres is lehet az új Duhaj-Porter...

1 komment

Címkék: porter heineken házisör sörverseny

Új gasztro-őrület - Beer Ramen

2018.08.29. 11:11 :: IPAfai Pap

A japán konyha gazdag levese, a rámen nem újdonság, a távol-keleti éttermek kedvelt fogása. De a kanadai vendéglősök idén nyáron valami egészen meglepő új változatát találták ki. Ez a Beer-Ramen avagy a sör-rámen.

beer-ramen-canada-yuu-tapas-1.jpg

Sokaknak étvágygerjesztő, sokaknak meghökkentő lehet, ha a szokásos tálka helyett egy söröskorsóban kapják meg kedvenc éttermükben a rendelt levest. De ki a fene akarná megszokott ízes levesét hideg sörrel felönteni, vagy ha megfordítjuk a dolgot, ki szeretne a sörébe áztatva egy adag fűszeres tésztát?

beer_ramen_2.jpg

A látszat - természetesen - csal. A richmondi Yuu Restaurant nyári menüjének egyik innovációjáról van szó. A kész ráment egy söröskorsóban tálalják és a "sörhab" a tetején pedig bonito-pehelyből készült hideg alaplé és felhabosított tojásfehérje keveréke némi zselatinnal, hogy valóban teljes és tartós legyen az illúzió.

Reméljük, jövőre a töltött káposztát egyelőre nem söröskorsóban, sörhabnak álcázott tejföllel gondolják ki a hazai foodieknak, de minden megtörténhet...

Kép források: itt és itt

Szólj hozzá!

Címkék: sörkorcsolya sörkultúra

Újra Budavári Sörfeszt - Fesztiválsörrel

2018.08.23. 15:52 :: IPAfai Pap

Tavaly sokan azt gondoltuk, hogy a Budavárban csak a már bebetonozott Borfesztivál marad, de idén a nagyon népszerű Belvárosi Sörfesztivál után augusztusban visszafoglalják a sörök a Budai Várat.

budavarisorfeszt_024.jpg

A több mint 250 sör, (teljesen 100%-os lista sajnos még a kiállítókról sincs), amit a nagyok és a kicsik hoznak mától vasárnapig kóstolható az elővételben 1990 Ft-os (helyszínen 2490 Ft) napjegy megvásárlása ellenében. Ebben egy kóstolópohár (3 féle választható) és 4 deci sör is benne van. A nagyobb gyártók (szigorúan ABC-sorrendben - Borsodi; Carlsberg, Dreher - bár ők a jövő heti Dreherfeszten mutatnak majd inkább új dolgokat; Heineken) mellett a hagyományos és gyümölcsös söröket gyártó kisüzemiek (többek között a Gyertyános, Rizmajer, Kapucinus és a 2015-ös fesztiválsörnyertes Csíki stb.) a modernebb vonalat képviselő kisüzemiek (First, Ugar, Hop Top, Yeast Side stb.) és a kedvelt kocsmák és nagyjkerek (Ital Magyarország, Belgaco, Hrabal, Krak'n Town, Neked csak Dezső stb.- teljesebb lista itt, bár sok kérdés nyitva marad) is megmutatják, milyen sokrétű és izgalmas dolog a sör. És persze koncertek, street food és egyéb izgalmas programok is színesítik a fesztivált, amin lehet, hogy drágább néhány sör az átlagos kocsmai forrásoknál, viszont a Vár, egy csodás helyszín, amiért bizton megéri kicsit jobban feltölteni a fesztiválon használatos chpkártyákat, vagy bankkártyát.

first_bdpst_festival_ipa.jpg

Kedden - újdonságként - a First BBQ-ban egy családias sajtótájékoztató keretében még a fesztivál saját sörét is bemutatták, ami a First Brewing Co.-nál készült Újpesten (mielőtt a gyűjtők nagyon beindulnának - palackos nem lesz, ez egyedi darab a képen, a szervezőké). A BDPST Beerfest IPA egy 4,8%-os Session IPA, ami a fesztiválnyitón kerül csapra és csak 1500 liter van belőle, úgyhogy, aki kóstolná annak érdemes sietni, mert biztos jól fog csusszani a nagy melegben. Egy enyhén fűszeres friss, könnyed, cseppet sem atomkeserű IPA, aminek az ízében a citromolaj, lime dominál, és veszettül jól iható darab, bár senkinek nem szakítja majd le a fejét, arra ott lesznek a stoutok és dupla IPA-k, meg a belga tripelek.

Honlap és további info itt - Várfoglalás indul!

Szólj hozzá!

Címkék: borsodi heineken dreher carlsberg sörfesztivál rízmajer firstbrewery

Dreher Pale Ale - Dimenzióhatárok

2018.06.30. 13:10 :: IPAfai Pap

Nem is olyan régen, egy évvel a nagyot robbanó Soproni Óvatos Duhaj IPA után debütált első felső erjesztésű sörével a kőbányai sörgyár. A Dreher Pale Ale ráadásul három komlóval (Citra, Chinook, Kazbek) és a Hidegkomlós Dreherekkel ellentétben kukoricamentesen került az új(?) és tetszetős dizájnú dobozokba és palackokba. Nem kérdés, hogy egy normál KKK-sörös APA minőségben felette áll, de saját ligájában, hazai és a nemzetközi nagyüzemi viszonylatban mennyire előremutató a Dreher innovációja? Szubjektív házi kóstolósor következik.

img_5032.JPG

A kísérletnek két fordulója volt, az elsőben természetesen a Soproni IPA volt az ellenfél, a másodikban meg a szomszédos Ausztria két neves sörgyárának a Zipfernek és a salzburgi Stiegl-nek az osztrák hiperekben szinte mindenhol kapható American Pale Ale-jével vetettem össze, mit tudnak a kuruc sörfőzők ezek ellenében. Csapjunk is bele!

Első menet: Dreher Pale Ale vs. Soproni Óvatos Duhaj IPA

img_5033.JPG

A Soproni IPA teljesen átformálta a hazai sörkultúrát, előtte jó ha minden tizedik sörivó honpolgár tudta mi fán terem az IPA, most meg szinte megfordult az arány. A Dreher Pale Ale nem ilyen úttörő-mód érkezett, és a soproniak által kitaposott ösvény miatt pont a meglepetés ereje volt jóval kisebb bemutatásakor. Néhány tőmondat a sörről, A 4,8%-os felső erjesztésű Pale Ale, új hullámos amerikai komlókkal Chinook (aroma+keserű), Citra (aroma) és egy cseh, kicsit a zateci (lásd Pilsner Urquell) komlóra hajazó Kazbek hagyományos cseh ízvilágot ad a sörnek. A Soproni szintén 4,8%-os abban Citra komlóval csalogatták elő az craftos illatot-ízeket.

A Soproni IPA-ról korábban már megemlékeztem, de álljon itt emlékeztetőül, az akkori kóstolójegyzet:

Soproni Óvatos Duhaj IPA - Már kibontáskor is érződik az amerikai komló (Citra) citrusos, grapefruitos keserűbe és nyers zöldséges gyantásságba hajló illata. A jó előszelek után azért valahogy odalibben egy kis zavaros, megfáradt komlósság is, mint amikor a pellet sokat ázott. Tudom, hogy nincs benne kukorica, de rögtön az első Dreher Hidegkomlós illatvilága jutott az eszembe, amikor beleszagoltam. Látványra a hab tisztességes, a sör azonban nemcsak opálos, hanem elég zavaros, nem letisztult. Ízében a citrusos felütés után zöldséges gyantásság, majd zárásként egy zöldalmás, vecsési káposztás arcát is mutatja. Kortyérzetben érződik a leginkább, hogy a malátaképlete a sörnek nem nagyon rafinált. A kezdeti citrusos tűzijáték után hirtelen eltűnik minden, és marad az olcsósörös utóérzet, amit - vélhetően a belefőzött komló viszonylag magas kariofillén-tartalma miatt - egy kellemetlenbe hajló borsosan csípős utóíz vezet le.

Sokszor előfordul, hogy a sörreceptekhez óvatosan hozzányúlnak a nagyüzemek, és kisebb módosításokat végeznek a főzeten, általában költségkímélő okokból. A frissen újrakóstolt Soproni IPA-nál azt éreztem, hogy a korty végi keserű egy picit lágyabb lett, és ezáltal kicsit kiegyensúlyozottabbá vált a sör, így a rossz nyelvekkel ellentétben pont pozitív irányú változás történt.

img_5034.JPG

A Dreher Pale Ale a Soproni IPA után talán már nem robbantott akkorát a hazai piacon, de az mindenképpen nagy előrelépés, hogy a kőbányai sörgyárban is készül már felső erjesztésű sör.

Dreher Pale Ale - Illatában a citrusos (citrom, mandarin) és a lágersörörs, kicsit ázott malátás aromák keverednek, és még egy kevés diacetil is visszaköszön, tartva a csehes vonalat. Megjelenésében inkább egy lágerre hajaz, aranyszín és elég hamar illan a habja. A Craft Master pohárban legalábbis, a Tekubanjobban tartja magát. Ízében viszont elsőre olyan, mintha valami jó tündér kilopta volna a kukoricát a Dreher Classic cefrézőüstjéből, eltűnnek a savanykás felhangok. A lágeres indítás után azért jelentkezik a Chinook és a Citra haloványabb, enyhén füves, kicsit citrusos ízvilága, mely nagyon visszafogott keserűvel zár. Kortyérzetben egy kis tapadós vajasság (diacetil) érezhető, de a buborékok kellemesen lágyak (köszönhetően a felső erejesztésű élesztőnek) és elegánsabbak. Csapról kóstolva, a komlók dominánsabbak, mind a zöldséges-füves-citrusos amerikai, mind a spenótosabb cseh komló intenzívebben érezhető volt. Jól iható, inkább láger-érzetű sör, kis újvilági komlóillattal és -ízzel.

A Soproni IPA, ahogy a bevezetőben is írtam, egy korszakos magyar sör a közgondolkodásra és -ízlésre való hatását tekintve. Azért mielőtt nagyon hátradőlne mindenki, ha Kraft-főzde nyílik Sopronban, a Vándor Sándor utcában is feltűnhet egy-két troll óriásplakát IPA-recepttel...

A Dreher Pale Ale a hétköznapi lágeres értelemben vett sörként sikeresebb lehet, a hagyományos ízlésvilágú fogyasztóknak mindenképpen jobban be fog jönni, mint a Soproni IPA. Gondolom, nem véletlen a belőtt irány, inkább a 'járt utat járatlanért'-filozófia tükröződik benne, ami pont annyira újít, hogy felkapja a fejét a kézműves forradalmon nevelkedett átlaghipszter. Kihagyták belőle a kukoricát meg egy kis plusz izgalmas komlóízt is csepegtettek bele, de azért 'elég óvatos duhajként' jellemezhető.

Mindent összevetve láthatóan elindult a nagy gyárak lassú, mammutléptű felzárkózása a söripari trendek felé, de még el kell teljen pár év, hogy a felső kategóriában a profit-orientáltság mellett a craft-sörök felé tartó minőség is megérkezzen Magyarországra, Persze ezt a 250 Ft-os nagyfogyasztói tűréshatár alatti költségszinten továbbra is lehetetlen kivitelezni, így a multik vélhetően továbbra is import külhoni prémium-márkáikkal enyhítik ezt a nyomást.

Hamarosan folytatom a Dreher Pale Ale-lel és osztrák kihívóival, lássuk, hol tart a hagyományos sörös Ausztria a nagyüzemi craft-beer-fronton...

12 komment

Címkék: magyar apa heineken soproni dreher ipa

"Behind the wheel" - Soproni Sörrally - a magyar gyümölcs útja

2018.06.29. 13:19 :: IPAfai Pap

A Heinekennél a marketing és a PR mindig is erős volt. Különösen ha belegondolunk abba, hogy 2017-ben még általános kormányzati és közutálat övezte a gyárat a Csíki Sörmanufaktúrával zajló pereskedés miatt. A Csíki azóta sem tudott nagyot újítani a kommunikációján, bezzeg a Heineken visszakerült a pixisbe. Nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy megállapodást kötöttek az állammal a magyar komlótermesztés feltámasztására, így a gaz veres csillagos imperialista kerékkötőből hipp-hopp stratégiai szövetséges lett. Majd jött a házi sörfőző versenyes felhívásuk.

img_5544.JPG

Hogy mindez hogy jön a Soproni Sörrally-hoz? A nagy bejelentések sokszor hangzatos játékkal kezdődnek. Az úttörőcsapatoknál régen akadályversenyt szerveztek április 4. alkalmából, a Heineken meg újságíróknak készült egy kis felnőttesebb játékkal. Autós ügyességi verseny, több állomás érintésével, minél kevesebb kilométer megtételével, játékos feladatok közepette kellett eljutni Budapestről a soproni sörgyárhoz. A történet 2016-ra, az első Soproni Sörrally-hoz nyúlik vissza, ami akkor is egy bejelentéshez kapcsolódott, miszerint a Heineken csak magyar árpából készíti a Soproni-sört a jövőben. 2017-ben egy másik sörgyártási alapanyag, a víz került terítékre, ez a második Sörrally volt a "víz útja", az idei harmadik, meg a magyar gyümölcs útja volt, melynek keretében a Heineken az új kormány mezőgazdasági miniszterével, Nagy Istvánnal karöltve bejelentette, hogy ezen túl 100%-ban hazai termesztésű, gyümölcsöt használnak fel a Soproni Meggy és a Soproni Bodza Radler gyártásánál.

Azt kell mondjam zseniális! Az egyre népszerűsödő alkoholmentes Radler-piacon a soproni gyár hozott először Magyarországra valóban 0,0%-os Radlert, a többiben olyan alkoholmentes sör van, ami - elenyésző mértékben ugyan, de  - tartalmaz minimális alkoholt. A szintén "családban maradó márka", a Gösser Naturzitrone (mangós ill.  citromos ízben) után ezt a Soproni is rutinból hozza, Hogy egy ilyen alkoholmentes sör-üdítő mixben mennyi gyümölcs van, azt a feljebbi két linkre kattintva mindenki láthatja a saját szemével, de a hír beeszi magát a tudatalattinkba, és jobb érzéssel isszuk a sör-helyettesítő Radlert a strandon, ha tudjuk, zamatos magyar gyümölcsöt is facsartak bele. A kör bezárult, az üzenet működik, az alkotó megpihenhet.

Az meg csak hab a tortán, hogy - miként az agrárminiszterünk fogalmazott Érden, az egyik állomáson - tényleg nem csak marketing-üzenete van az egésznek, hanem példát mutat(hat) más multiknak és vállalkozásoknak, és ez esetben valóban profitálhatnak a hazai termelők, beszállítók is egy nemzetközi vállalat stratégiai döntései után megnyíló lehetőségekből.

P.S.: Azért - 100% magyar gyümölcs ide vagy oda - a szuperül szervezett program ellenére egész nap Radlert inni elég embert próbáló volt, így Sopronban, a megérkezés után mindenki átnyergelt a rendes sörre, ami szépen megalapozta a Volt-fesztes Depeche Mode-koncertet. A Mort Subite ugyan még nem magyar meggyből készül, de ennek is eljön az ideje...

És persze büszkén ki is húzhattuk magunkat, mert a Sörbúvár két fős különítménye két autós újságíró (Lajos és Péter) társaságában, újoncként mindjárt második lett a tizenegy csapatos mezőnyből...

 

Szólj hozzá!

Címkék: magyar fesztivál holland heineken soproni radler sörrally

Hogyan jelentessünk meg sajtóközleményt a Sörbúvár blogon?

2018.06.26. 23:47 :: -kk-

logo.png

(Előzetes: a Soproni előhozakodott egy egészen izgalmas kezdeményezéssel, amit négy bekezdéssel később be is mutatok. A köztes szöveg általános elmélkedés a sörgyárak és a sörblogok viszonyáról, a lényeghez nem tesz hozzá semmit, így nyugodtan átugorható.)

Szólj hozzá!

Címkék: soproni sörverseny

A Borsodi belülről

2018.06.24. 17:42 :: -kk-

img_7955.jpg

Június elején megkeresett a Borsodi PR-cége, hogy volna-e kedvem meglátogatni a bőcsi gyárat egy sajtóesemény keretein belül. Bár a saját blogomra pillantva hamar kiderülhet, hogy, khm, jelentős felfogásbeli különbségek húzódnak a Borsodi által kínált, illetve az általam keresett sörgasztronómiai értékek között, ez cseppet sem változtat a tényen, hogy sörgyárakat látogatni jó móka. Persze nem bármelyiket és nem akárhányat, hiszen alapvetően elég egyforma üzemekről van szó, de ha már Magyarországon speciel összesen van négy darab működő nagyüzemi sörgyár, azokat végiglátogatni azért mindenképp érdekes. Legalábbis szerintem.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A Kecske napja - Kozel-feszt Velké Popovicében

2018.06.20. 11:20 :: IPAfai Pap

Kozel - németül Bock, magyarul kecske(bak). A Pilsner Urquell mellett talán az egyik legismertebb cseh sör Magyarországon. Az alap sárga dobozos, "10-es" Kozel mellett a barna,  Kozel Cerny is rengeteg helyen kapható nálunk is, úgyhogy ez nem akkora újdonság. Ám ha a szintén Asahi konszern égisze alatt álló  Dreher gyárból meghívnak, hogy kis prágai kerülővel, néhány újságíró társaságában látogassam meg a velké popovicei gyárat és vendégeskedjem az évente egyszer megrendezett Kozel napon, akkor még nekem is felcsillan a szemem.

228_1.JPG

Prágában a sztenderd turista útvonalat azért bejártuk, mert a csapatból két ember sem járt még arrafelé korábban. Átsétáltunk az Óváros téren, a Károly hídon, útközben söröztünk a Moldva partján, kikerültük a becherovkás csapdákat az U Flekuban, betértünk a Medvebocshoz címzett minifőzdés sörözőbe,

hogy odaérjünk vacsorameghívásunkra az egyik Kozel márkasörözőbe ahol a tankos Kozelre fentük a fogunkat.

A 11-es világossal indítottunk, ami Csehországban a legtöbb helyen kapható Kozel. Ez - a kezdő komáromi-párkányi sörturistáknak - a zöld dobozos, ami jóval több élményt nyújt a sárga dobozos alap világosnál, és egy sörbarát sem lenne szomorú, ha ilyet (is) főznének a Dreher gyárban Kőbányán. A szűretlen volt a következő, amihez remekül passzolt a grill hermelin. A csapat többi tagja világossal és konfitált kacsacombbal folytatta, én a tradicionálisabb cseh vonalon maradva marhagulyást kértem, karlovy vary zsemlegombóccal és ehhez már a barna Kozel majd egy 13-as Master dukált, úgyhogy kellemesen eltelve leöblítettem még egy vágottal, majd lesétáltuk a vacsorát a fényben úszó Prágában, aztán addig idegenvezettem, míg a záróra miatt pont lekéstünk egy búcsúsörről az Arany Tigrisben...

185_1.JPG

Másnap indulás előtt még beugrottam a helyi Billa-ba, egy kis sörért és vásárfiáért a családnak, ahol is a szokásos Pilsner-Bernard-Svijany-Breznak paletta mellett egy eddig új címkéjű Kozelre bukkantam, amiből gyorsan be is vásároltam két palackkal. Ez annyira új termék, hogy március közepén, amikor Prágában jártam, még nyoma sem volt a boltokban. Kíváncsi is voltam, hogy mi lehet ez, de indulni kellett, hogy odaérjünk a gyárlátogatásra, úgyhogy kerekedtünk.

 A Den Kozla - a Kozel nap igazi családi összejövetel. Már 9-től nyitva a sörgyár udvara a nagyérdemű előtt, mérik a sátrakban a sört, és rotyognak az üstök, serceg a zsírban a kolbász. A feszt nem nyúlik az éjszakába, hanem este hétkor "végét vetik a zenének, s hazamennek a legények." Azért a köztes időben van mit csinálni a kecskével díszített kéménnyel büszkélkedő gyár udvarán és benn a sörgyárban is. A főzőházba sajnos nem jutottunk be, de végigjártuk a 3300 hektoliteres erjesztőtankok pincéjét, ahol a 8 nagy tartályban egyenként 250e liternyi sörben dolgoznak az élesztők, majd onnan átkerül a sör az ászokpincébe, és 2 fok körüli hőmérsékleten simulnak-kerekednek az ízek. Igazi indusztriális-élmény volt a kattogó-csattogó fejtőcsarnok, ahol KEG-be és palackokba kerül a Kozel. És persze kóstolhattunk pasztőrözetlen Kozel 11-est és Cerny-t is, ami igencsak jól esett a kinti 30+ fok után a hűvös pincében.

A gyárlátogatás után a meleg elől a sörsátorba menekültünk, ahol a főtt csülök és a sörgulyás mellett fény derült arra, hogy mi fán is terem az új termék, a Kozel Mistruv. Ezt már a Kozel sörfőző mesterétől, Vojta Homolkától (VH) tudtuk meg egy rövid beszélgetés folyamán.

227_1.JPG

- Sörbúvár (S): Hogy kerültél a Kozel gyárba? dsc_8738.JPG

- VH: Én itt születtem Velké Popovicében és már gyermekkoromban is a sörgyárban játszottunk, ismertem a gyár minden kis zegét-zugát már sokkal korábban mielőtt gondoltam volna rá, hogy egyszer itt fogok dolgozni. Aztán az élet úgy hozta, hogy sörfőző lettem, megtanultam a szakma alapjaitól mindent, és most itt vagyok, és végső soron én felelek az összes főzetünkért.

- S: Reggel, az egyik boltban láttam egy új Kozelt, amit még eddig nem, beszélnél erről a sörről?

- VH: A Kozel Mistruv (Mester - a szerk.)? Igen ez egy teljesen új sör, alig 1 hónapja van a boltokban. Tulajdonképpen a 12-es Kozel helyett találtuk ki, és fejlesztettük ezt a sört. A 12-es Kozel nem váltotta be a piaci reményeket, ezért egy teljesen új receptúra alapján főztük meg ezt a sört. Tulajdonképpen egy klasszikus 12-es cseh pilzeni, csak más karaktere van, mint a kicsit édeskés réginek.

dsc_8742.JPG- S: Az alapanyagokon is változtattatok?

- VH: A receptúrát persze nem árulhatom el, de klasszikusan pilzeni maláta, egy új, saját élesztőnk és cseh komló van benne.

- S: Saaz?

- VH: Nem, mi minden sörünkhöz Premiantot (a Saaz-komlóból nemesített, magasabb alfasav-tartalmú kontinentális komló - a szerk. lásd még itt - ->) használunk. Evvel az édes malátás ízek mellett sokkal karakteresebb keserűség érhető el.

- S: És mi a véleményed az új hullámos sörökről, amik itt, Csehországban is egyre népszerűbbek?

- VH: Nagyon jó, hogy nem csak lágersörök kaphatóak, hanem a különböző ízlésű emberek, sok mindent megkóstolhatnak, megtalálhatják a maguknak legmegfelelőbb ízvilágot. Örülök, hogy a kicsit egyforma cseh sörpaletta felfrissült és új színeket hoztak a kis főzdék. Persze szerintem még mindig a hagyományos sörökben vagyunk a legjobbak, de a gasztronómiában nagyon fontos ez a sokszínűség. Én is mindent megkóstolok, kísérletezem, de azért igazán büszke a saját sörömre vagyok, amit együtt főztünk a kollégáimmal...

És Vojtek ment a helyi haverokkal sörözni, mi meg maradtunk, és lelkesen fogyasztottuk az új Kozel Mistruvot, meg a Cerny-t is, ami a főételek után az áfomyás amerikai palacsinta mellé

dsc_8748.JPG

is jól csúszott. Aztán eltelve egy picit kisétáltunk a gyár mellé, ahol egy kedves kis tavacska partján relaxáltunk, hogy visszatérve pár búcsú-korsó után integessünk a közönségben mókázó kecskéknek.

A magyar különítmény helyt állt, és a Kozel nap több mint 28 ezer idei látogatójával együtt mi is derekasan kivettük a részünket a több mint 20 ezer liter Kozel (400+ hordó) jótékony elpusztításában. A Mistruvot persze az otthoni "laborban" üvegből is megvizsgáljuk, de ez már egy másik történet...

257.JPG

PS: Hazafelé azért Brünn mellett még betértünk a Tescoba kis utánpótlásért... 

Képek: Tóth-Horváth Réka / Dreher; Horváth Balázs + saját

4 komment

Címkék: prága cseh barna kozel dreher sörgyár láger