Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) ale (55) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (2) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (4) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (2) árpabor (2) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (31) balkezes (5) baltika (1) balti porter (1) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (3) bécs (6) bécsi ászok (3) beerfort (2) békésszentandrás (43) belga (40) berlin (1) bevog (1) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (11) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (6) brewdog (2) brewyourmind (1) brno (2) buda (3) budapest (9) budapestbeerweek (2) buli (1) burgenland (1) búza (35) búzasör (16) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (3) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (9) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (55) csíki (6) csobánka (8) csupor (1) dán (5) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (29) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (3) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (7) flamand vörös (1) fót (13) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (7) gose (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) győrzámoly (1) hacker-pschorr (1) hal (1) harapunk (4) házisör (30) hbh (1) hedon (2) heineken (12) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (1) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (2) hopfanatic-kisstamás (23) hoptop (7) hordó (9) horizont (21) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (4) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (59) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (1) karácsony (11) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (236) kőbánya (7) kocsma (2) koktél (1) kollab (1) kölsch (3) komló (22) korzika (1) kősör (1) kozel (10) kraft (35) kraken (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (16) lambic (6) lammsbräu (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) luxemburg (1) madscientist (13) mad scientist (2) magy (1) magyar (265) málta (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (7) mecénás (1) meggyes (1) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (29) münchen (3) nelson sauvin (1) német (35) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (3) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (14) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (2) pelicon (2) permon (1) pils (11) pilseni (6) pivo (2) Plzeň (1) porter (17) pozsony (2) prága (7) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (3) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) régi idők sörei (1) reketye (4) rétság (1) rigó (1) rízmajer (25) rodenbach grand cru (1) román (2) rotburger (3) róthzoli (10) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (11) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) skót (2) soltvadkert (1) soproni (12) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (58) sörforradalom (14) sörfőzés (3) sörgyár (2) sörkoktél (10) sörkönyv (2) sörkorcsolya (36) sörkultúra (16) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (6) sörpiac (10) sörrally (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (27) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (1) sörverseny (27) sour (2) spontán erjesztés (2) staropramen (5) stgeorgen (1) stout (31) strong (2) suarez (1) svéd (2) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (13) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) To Øl (2) trappista (3) treehouse (1) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (3) usa (2) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (3) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (1) zipsbrew (12) zirc (2) Címkefelhő

Rettegett Iván - a békési cár - Russian Imperial Stout

2019.02.12. 12:48 :: IPAfai Pap

A Szent András Sörfőzde eddig inkább a populárisabb lágersörös, gyümölcsös sörös vonalon volt erős, de a tavalyi Esthajnal '18 után most már egy szilva nélküli Russian Imperial Stout-tal villantottak a téli sörök piacán.

szentandrasdrettegettivanimg_8155.JPG

Már a csomagolás igencsak impresszív, ugyanis rögtön hangulati előtérbe kerül az orosz nosztalgia-vonal, de itt a Kreml és a GUM-áruház helyett a legklasszikusabb Vörös téri épületet, a IV. (Rettegett) Iván által építtetett Boldog Vazul (Vaszilij Blazsennij) székesegyházat mintázza a csomagolás.A palack címkéjén pedig feltűntették a 2018-as évet, úgyhogy van egy olyan sanda gyanúm, hogy a Black Rose-hoz hasonlóan ebből is lesz évjáratos csomag a közeljövőben.

A Russian Imperial Stout orosz kultúrában gyökerező sörtípus, ugyanis Ivánunknál egy kicsivel ugyan később Nagy Katalin cárnő idején rengeteg erős fekete sört szállítottak az angol kereskedők a szentpétervári udvarnak, innen is kapta a nevét. Rosszabb májú angol sörtörténészek ugyan megjegyzik, hogy a szállítás helye miatt akár Sierra Leone Stout is lehetne, mert közel azonos mennyiséget szállítottak ebből a sörtípusból a nyugat-afrikai gyarmatokra, de hát az mégiscsak előkelőbben hangzik, hogy a cári udvar beszállítója, mint a gyarmati katonaságé. További kis történeti kitérő, hogy ezeknek az erős stoutoknak és portereknek hatására a Baltikumban és a lengyel területeken is népszerűvé váltak az erős fekete sörök, melyeket a helyi főzdék alsó erjesztéssel (láger) készítették, ebből ered a Balti Porter-sörfajta elnevezése.

szentandrasdrettegettivanimg_8154.jpg

Visszakanyarodva Rettegett Ivánhoz a szentandrásiak igencsak odatették magukat a jelenlegi sörrel, van benne anyag rendesen. 22 Balling fok, 9% alkohol és a sok malátát ellensúlyozó 60 IBU-s komlókeserű. Amolyan igazi lehengerlő birodalmi cucc, szerencsére a legjobb értelemben.

Szent András Sörfőzde: Rettegett Iván - Russian Imperial Stout - Illat:Csokoládés földes, kicsit fanyar, pörkölt kávés, nagyon haloványan szilvás karakter. Megjelenés: Bézs hab, szép kőolaj szín Íz-Korty: Nagyon szép anyagerős, robuszt kávés pörköltség, keserűlikőrös, unikumos teltség, aszalt szilvás, kondéros szilvalekváros felhangokkal. Lágy apró buborékok, és klasszikusan krémes gyönyörű test. Nagyszerű lett!

Mivel a Szent András sörfőzde a napokban indítja útjára sör+sajt kóstolóját, a Rettegett Ivánhoz én egy karakteres zsírosabb kecskesajtot, vagy egy Bleu d'Auvergne-t egy klasszikus francia kékpenészes sajtot javaslok, aki meg az angol vonalon maradna, egy érett Stiltonnal sem hibázik. Koktélkedvelőknek adja magát az Unicum Szilva párhuzam. Persze egy áfonyás vaddisznócombbal is igencsak jól mutathat.

A Rettegett Ivánnal talán csak egy fenntartásunk lehet, nem találni rajta fogást, még sincs egyéni karaktere, egy tökéletesre csiszolt, de kicsit rideg darab. Ha eltesszük fél évre, egy évre, akkor már kicsit jobban összesimulva jobban megfogható lesz a világa. Viszont ez hol érdekel minket, ha egy ilyen durván jó sört kapunk a kezünkbe. Békésszentandrás birodalmi szintre emelhedett evvel a sörrel.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar stout békésszentandrás kisüzemi

Kozel Premium Lager - régi gúnya, új belső

2019.02.06. 18:01 :: IPAfai Pap

Nemrég több élelmiszerüzletben a megszokott "sárga" Kozel-eken piros felirat hirdeti: "Új recept, gazdagabb ízvilág." Pedig egy licenc sörön általában nem szoktak változtatni. Mi történt a régi, 10-es Kozellel? Erre kerestünk választ.

kozelimg_8149.JPG

Az alap - sárga - Kozelről (Kozel Svétly) már több helyen leírtuk, hogy hiába a kukoricamentesség, valamiért elmarad a minősége a kőbányai főzetnek a cseh eredetitől, bár sokan azt sem tartják túl sokra. A cseh és szlovák boltokban persze kaphatóak voltak más verziók, a 11-es zöld, a 12-es piros Kozel is, amik már egy ligával feljebb játszanak. Az Asahi konszern már Csehországban is hozzányúlt a márkához, hiszen a 12-es pirost kivezették a piacról, és a helyébe a Kozel Mistruv (Mester) lépett, ami a napjaink sörízlésének komlósabb, keserűbb vonalát igyekszik bemutatni, persze nem újvilági, hanem klasszik cseh komlóval, a Saaz egy magasabb alfasavtartalmú klónjával, a Premianttal. De a változás most nem állt meg a határnál, hanem mi is kaptunk egy kis upgrade-et, az új Kozelt, ami azért nem olyan világos sárga, mint elődje, de nagyon hasonlítanak egymásra.

Ha megnézzük a piaci környezetet, akkor a Dreher-Asahinak valóban lépni kellett, hiszen mind a Heineken márkája a Krusovice, mind a Borsodi-Molson Coors Staropramenje magasabb minőséget képvisel valójában és a vásárlói gondolkodásban is, mint a Kozel Svetly, a konszerntárs Pilsner Urquell pedig a felső kategória a nagy láncokban. A piaci trend, a legolcsóbb és az olcsó sörök fogyasztása helyett pedig a minőségibb termékek felé mutat.

Maga az új sör, ha az alkoholtartalmát megnézzük, 4,6%-os, ami pont a 11-es, "zöld" Medium Kozelnek felel meg. Vélhetően nem másik receptet készített a Dreher (mint a soproni gyár a magyar Gösser esetében), hanem egyszerűen új ruhába öltöztették a magyar és a közép-kelet-európai piacra a 11-es Kozelt, megkapta a Svétly sárga gúnyáját és a Csehországban kivezetett 12-es Kozel nevét. Így lett a Medium-ból a Kozel Premium Lager - "új recepttel, és gazdagabb ízvilággal". Nem lehet véletlen, hogy a Pilsner Urquell márkaerősítése után az Asahi a Kozel hóna alá nyúlt, hiszen a 2010-es évekre egyértelműen a Kozel lett a legnagyobb mennyiségben Csehországon kívül eladott cseh sörmárka, a nagyon jelentős orosz piacon egy felmérés szerint a Baltika után holtversenyben, a Zsiguljevszkoje mellett a második legnépszerűbb sör, így jogos, hogy komoly lehetőségeket látnak benne, és ebbe kis tuning is belefér. Ugyanez a népszerűség az oka, hogy a velkopopovicei gyár már nem tudja ezt a szükségletet ellátni, és az Asahi a konszernen belül több sörgyárba kiszervezte a gyártást.

Az igazi tuning véleményem szerint azonban nem maga a sör, ami amúgy egy kellemes jól iható 11-es láger, hanem az infrastuktúra, amit a konszern mögé rak. Csurgó János, a Dreher csapolómestere és Polgár István,  Pilsner Urquell nagykövet a hivatalos sajtóbemutató előtti Dreher-sörvacsorán - ahol kis létszámú közönség előtt bemutatkozott az "új" Kozel - megvilágították kicsit a hátteret is. Az új Kozel érkezését követi több, mint 1000 cseh rendszerű sörcsap - nem a hagyományos vertikális, hanem amelyekről vízszintes irányban történik a csapolás. A csapfej-végek könnyen leszerelhetőek, tisztíthatóak, habosító szűrővel vannak ellátva, és hab alá lehet velük csapolni - amellyel a megfelelő továbbképzés után csapolva, bármelyik márkakocsmában krémes, friss, a hab alá csapolt sört élvezhet, aki kóstol, Ha valaki össze szeretné - legalább látványszinten - hasonlítani álljon itt pár Kozel-kép a tavalyi csehországi látogatásaimról szemezgetve a prágai Kandúr-ból, a prágai Óváros egyik Kozlovkájából, a velkopopovicei gyár Kozel-napjáról és a Dreher-sörvacsorájáról.

Az Asahi-Dreher az új Kozellel egyszerűen követi a piaci kihívásokat, nem gurított óriásit, de tartja a lépést a konkurenciával. Ám, ha - és itt azért ez a HA erősen nagybetűs - a sörözőkben gyakorlati szinten is át tudja ültetni az új csapolást, és ezt hosszú távon azonos minőségben az adott söröző személyzete is nyújtja, akkor azzal nagyon sokat tehet a márkán és a saját imázsán kívül a hazai csapolt sör fogyasztásáért és ez mindenképp üdvözlendő. Azért, ha sikerül, egy 11-es Kozelt és egy hazai Kozel Premium Lagert mégt össze fogok kóstolni hamarosan.

8 komment

Címkék: cseh kozel dreher asahi láger

Sörre bor - új Radical Series sörök a Monyo-tól

2019.02.06. 11:16 :: IPAfai Pap

A magyar borokról már rengeteg nemzetközi borguru elmondta, hogy nem a CabSav-CabFranc Cuvée-kkel kell betörni a nemzetközi életbe, hanem a helyi őshonos fajtákból készült borokkal, a Kadarkával, Furminttal, Kéknyelűvel stb. Valahogy így érzem ezt a söröknél is. Egy akárhányadik tripla IPA, vagy egy whisky-s hordóban érlelt Russian Imperial Stout önmagában nem üti meg a nemzetközileg is túltelített ingerküszöböt, de egy helyi sajátossággal megcsavart modern stílusú sör már igen. Persze nem egy kolbászos sör a megoldás, hanem  a helyi borok harmóniáit kihasználó musttal, szőlőtörköllyel, magyar boroshordóban érlelt sörök lehetnek a hírnév alapja.

monyoradicalsaisonbatokajiimg_8125.JPG

A Zip's Angel's Ser, a Rothbeer-Haraszty Vallejo Borbeerje, vagy az éves kóstolásunkon előkelő helyen végző Mad Scientist-Vylyan Cherka eklatáns példák lehetnek, de a Monyo Hungarian Terroir sorozata az első igazán átfogó próbálkozás evvel kapcsolatban. Ide tartozik persze a hordóérlelt Anubis, és Németh Antiék már a másik small batch-sorozatot, a Radical Series-t is kissé boros irányba terelték az utóbbi főzetekkel. A két új darab közül az egyik a Magic Always Comes With A Price, egy Brut IPA, új-zélandi komlóval és 200 liter Olaszrizlinggel, a másik pedig a Brewing After Sex is Very Relaxing, egy Saison Tokaji Szamorodnis hordóban érlelve, mely a Balassa- és a Gizella-Pince közreműködésével készült.

monyoradicalbrutipaimg_8115.JPG

Kezdjük a Brut IPA-val, ami a NE IPA után az IPA-k új slágeriránya, egy csontszárazra leerjesztett IPA, amiben a komlós jegyek megvannak, de az extra brut pezsgőkhöz hasonlatosan minimális maradék cukor található bennük, innen a név is. Azért Champagne még nincs veszélyben a Brut IPA-któl, de így szőlőlével és a megfelelő komlókkal bolondítva egy remek ital, de olyan kellemes savasság, mint egy Champagne-ban, vagy Cava-ban sohasem lesz bennük, csak ha spontán érlelésű vagy savanyított is a tétel.

monyoradicalbrutipaimg_8117.JPG

A Monyo - Magic Always Comes With A Price egy 6,3%-os Brut IPA Wai-iti komlóval és Olaszrizlinggel érlelve. Maga a Brut IPA, mint stílus, nekem egy kicsit üres, pont azokat a szépségeket nem látom benne, mint amit egy NE IPA, vagy pl. egy West Coast IPA nyújt. Ha egy pezsgővel mérjük össze, biztosan alulmarad. Így borral, illetve musttal erjesztve viszont kap egy üde friss ízvilágot, ami egy könnyed Frizzante-hoz teszi hasonlatossá, és elképesztően jó könnyed frissítő lesz belőle. Buborék, gyorsan illanó szőlős, enyhén fanyar jegyek, kis élesztő, kevés ízes kesernye. Bármikor szívesen innám, de nyugodtan előhúzható pezsgős alkalomra, vagy egy Aperol Spritz betétjének is elkelne, viszont a helyén kell kezelni. Játékos, gyorsan fogy, és jól behűtve, nagyszerű.

monyoradicalsaisonbatokajiimg_8127.jpg

Más a helyzet azonban, ha egy Saison-t bolondítunk meg egy kis szőlővel, ráadásul kap egy kis "terroir"-jelleget a hordók miatt, ami nagyon jellegzetesen bemutathat egy adott borvidéket, és mégsem lesz tőle sztereotíp a sör. Egy kis brett meg amúgy sem árt a Saison-élesztő mellé, sőt.

Monyo - Brewing After Sex is Very Relaxing - egy 6,3%-os hordóérlelt Saison. Illatában csodásan hozza a Saison-élesztős jegyeit, friss szőlő-illattal, némi körtével, őszibarackkal és félérett trópusi gyümölcsökkel. Száraz, enyhén fanyar ízeihez, brettes felhangok, kis erdei bogyós gyömölcs és száraz, ásványos lezárás jellemzi, melyet a tokajis jegyek remekül egészítenek ki. Egy picit tovább érlelve, több brettes karakterrel még izgalmasabb lehet majd a sör, lehet, hogy érdemes lesz eltenni belőle pár hónapra egy-két palackkal.

monyoradicalsaisonbatokajiimg_8128.jpg

A Monyo-Saison persze megihletett, és hozzá kevés camembert, kis áfonyát és még egy adag Bergkäse-t választottam, A Camembert a cukros élesztősséget emelte ki, az áfonya a fekete ribizlis bogyós vonalat domborította elő, az érlelt, enyhén sós hegyi sajt meg szépen megcsillogtatta a szőlős, finom savakat. Nagyszerű választás, igazi napsugáridéző a februári hidegben.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar hordó kraft ipa kisüzemi saison Monyó

Valóban elesett a Fuller's? - Multik a Craft Beer piacon

2019.01.25. 19:56 :: IPAfai Pap

Ma jelent meg a híroldalakon, hogy a kőbányai Dreher-gyárat is tulajdonló Asahi felvásárolta az 1845-ben alapított, eddig családi vállalkozásként működő Fuller's Breweryt. A hír kapcsán egy kicsit megpróbáltam rendezni a gondolataimat ezzel kapcsolatban, kitekintve, hogy milyen multik vannak/voltak a Craft sörfőzdék vevői közt és egy kicsit elfilozofáltam, mivel jár(hat) egy ilyen változás.

1514_3.JPG

A nagy multik már jó rég óta megkezdték az akvizíciót a valóban menő sörfőzdék körében. Az egyik első ilyen vétel 2011-ben az AB Inbev részéről történt, a Goose Island-et vették meg 38,8 millió dollárért, aztán persze voltak nagyobb bevásárlások. A Heineken a Lagunitas felét 500 millió dollárért, majd a másik felét egy titkos összegért vásárolta meg, az AB Inbev pedig a Ballast point Breweryért csengetett ki mesésnek hangzó 1 milliárd dollárt. Az akkor még külön cég SAB-Miller 2015-ben vette meg 300 millió dollárért a londoni Meantime sörfőzdét, majd amikor fuzionált az AB-Inbev-vel, akkor ez a pakk átkerült a most a Fuller's-et is felvásárló Asahihoz.

Természetesen folytathatnánk a hosszú sort és számlálhatnánk a további tíz- és százmillió dollárokat, de inkább az érdekelt, hogy mi lesz a felvásárlás után ezeknek a craft főzdéknek, bejáratott márkáiknak a sorsa, megmaradnak-e azon a szinten a sörök, ahová függetlenként eljutottak. A felfutó amerikai Craft-főzdék sorsával kapcsolatban pár éve még a Fenékig Blog foglalkozott egy remek írásban, aminek a tartalmával nagyjából egyet lehet érteni. Ezek alapján, ha egy multi megvásárol egy craft főzdét, akkor maga a kézművesség filozófiája sérül, mert már nem a terméken és az alkotáson van a fő hangsúly, hanem a minél nagyobb profiton, amit a munkaszervezés, a közös nagybeszerzések és a jobb disztribúció és logisztika mellett egyértelműen a termék minőségének optimalizálásával fognak maximálni, mondjon bármilyen fennkölt blablát is a felvásárlás utáni új menedzsment tradícióról, értékről meg kontinuitásról.

És akkor itt vissza is kanyarodnékl az említett Fuller's-hez. Mennyire tekinthetjük ezt az üzletet hasonlónak a fentiekhez? Van-e, volt-e a Fuller's-nek craft-sörös értéke, vagy képviselt-e olyan minőséget, mint mondjuk az Anchor Brewing vagy az új tulajdonos Asahi másik szerzeménye, a Meantime? Bár a Fuller's ESB remek sör, és a Londorn Pride vagy a Black Cab Stout is jól csúszik vélhetően nem erről van szó. Nem igazán látom azt a kézműves filozófiát, amit egy "gonosz multi" költséghatékony intézkedésekkel romokba dönthetne. Lehet persze a sztenderdekhez képest további minőségromlás, mint ahogy ezt már láttuk néhány nagy cseh sörgyár felvásárlása után, de inkább egy egyszerű nagy hal felfalja a kisebb halat tranzakció történt, ami az Asahinak az ismert angol márkák megszerzése mellett más miatt lehet igazán fontos. Nevezetesen, a cégadatokat átfutva, a  Fuller's 380 pubot is tulajdonol és üzemeltet Angliában, és az adásvételben az a nagy biznisz, hogy a sörgyártási üzletágat megszerző Asahi ezzel szerződésileg és hosszú távra kapott egy olyan piaci szeletet, ahol biztosan el tudja adni a Fuller's-söröket. S ha már egy jól működő hálózatban házon belül van, akkor multi-gondolkodással nincs akadálya, hogy mást is eladjon az adott pubokba.

Nekem erről szól ez a Fuller's ügylet, meg még arról, hogy most a Meantime mellett, esetlegesen a Fuller's-söröket is előbb-utóbb nem a mostani disztribútoron keresztül, hanem közvetlenül behozhatja az Asahi a hazai hiperekbe, és akkor talán olcsóbban kapható lesz, úgyhogy sokakkal ellentétben akkora szomorúság egyelőre nem ért.

8 komment

Címkék: angol ale asahi fullers

Hetedik Lépcső - Cseh sör-újhullám a Rákóczi úton

2019.01.25. 11:07 :: IPAfai Pap

A cseh sörökre gondolva mindenkinek a zamatos pilzenik és könnyedén csúszó prágai barnák ötlenek először eszükbe, pedig a sörforradalom ott sem állt meg a határokon, hanem egyre több kis főzde igyekszik a fiatalok megváltozott ízlésvilágát kielégíteni, és az új sörtrendek által nyitott piaci réseket befoltozni.

img_8042.JPG

A Rákóczi úti Hrabal tőszomszédságában - azonos tulajdonosi körrel - nemrég nyitotta meg kapuját és sörcsapjait a Menzel-filmből ihletett kedvelt sörmárkáról (Sedmý Schod) Hetedik Lépcsőnek elnevezett új egység, ahol most már valódi újhullámos cseh söröket is kóstolhatunk. Az állandóan csapon lévő "Hetedik lépcső" mellett hét további sörcsapon ismerkedhetunk a cseh sörforradalmár főzdékkel, és a hűtőkből palackosan is kérhetünk a pilzeni Purkmistr IPA-jából, karácsonyi Imperial Pilsneréből, az Xmas Special Barrique-ból, vagy a nepomuki Zlatá Kravá különleges főzeteiből. De itt van a szintén pilzeni Raven és a zichoveci sörfőzde is számtalan újdonsággal.

purkmistr_xmasbarrique.jpg

(Fotó: Vétek György - Facebook)

Az étlapon inkább a hagyományos utopenec-hermelin irányt találjuk, de a csapon ott jártunkkor a félbarna láger mellett jól megfért az IPA vagy éppen a sour ale is. A tulajdonosok gondoltak a kóstolgató "sörgyíkokra" és a badge-hajhász untapped-nemzedékre, mert egyrészt folyamatosan pörög a kínálat, másrészt nem kell mindenből fél litert vagy három decit rendelni, kis 1,5 dl-es helyre craft-poharakban bárki bármiből kérhet 350-450 Ft-os -   craft sörös boltokhoz képest mindenképp baráti - áron kóstolót, és így akár 5-6 sörsoros flight-ot (sörkóstoló-sor) is összerakhatunk kedvünk szerint.

img_8043.JPG

Mi a zichoveci főzde Sour Passion Fruit-tal nyitottunk, ami egy kellems kis könnyed gyümölcsös sour, majd a Raven Orange Infused IPA-jat kóstoltuk, ami engem egy karácsonyi illatgyertya narancsolajos világára emlékeztetett, nem volt olyan friss és üde, mint vártam. Utána a Raven nehézbombázó DBC (Double Black Cream) IPA-ja volt soron, végül egy Zlatá Kravá félbarnával öblítöttük le a komlós, enyhén pörkölt ízeket. Akinek csak otthon maradna ideje kóstolgatni vagy éppen születésnapi ajándékon töri a fejét is betérhet, mert működik egy bottle shop, ahol a hagyományos kínálat és az új sörök mellett klasszik cseh pálinkák és egyéb sörcsomagok is kaphatóak.

img_8044.JPG

Holnaptól meg, tekintettel a havas téli időjárásra, egy januári Black Friday-ra invitálnak bennünket a Rákóczi útra, amely keretében bevetik a cseh új hullámos sörfőzés teljes nehézfegyverzetét, 8+%-os alkohol és stoutok, Black IPA-k fognak durrogni. Aki kíváncsi a cseh sörvilág egy másik arcára, ne hagyja ki, ha meg túlcsordult az új hullámtól, a pár lépésre található Hrabalban kedvére visszakóstolhatja a Postřižinské-söröket vagy a vendégcsapon állomásozó lágerek valamelyikét. Na zdravi!

Szólj hozzá!

Címkék: a cseh söröző sour ipa láger kisüzemi

Az Ország Söre 2018 – szakmai kóstolás két felvonásban

2019.01.15. 11:11 :: IPAfai Pap

nyertesek_2018_v1.png

2016-ban kezdődött minden, amikor a Beerselection és a Beerporn meghirdetett egy szavazást az év sörére, és néhányan (bloggerek-sörbírák-sörfőzők) úgy gondoltuk, hogy milyen jó volna szakmaibb szemmel is megnézni, milyen szinten vannak a hazai KKK (kisüzemi-kézműves-Kraft)-sörök. 2016-ban még harmincvalahány, tavaly már 64 és idén már 74 hazai sört kóstoltunk meg közel állandó csapatunkkal, Péterrel, a gerillafőzővel, komló- és malátadílerrel, Zsolttal, azaz KK (Kontár Komlókutató) kollégával, valamint Ábrahám Máté sörfőzővel (First The Craft Beer Co.) és a „nép hangjával”, Tomival, aki nemcsak sörben, de a borokban is jártas, és ez utóbbi mindnyájunk hasznára is vált, mert kicsit kívülről és általánosabban tekintett a kínálatra. Külföldi út és betegség miatt Gergő a Mad Scientisttől idén csak a statisztikákban segített, de abban annál többet. Így jött létre ez a sörös pillanatfelvétel, ami tanulságos lehet főzdének és fogyasztónak egyaránt, hosszabb távon egy kis gyűjteményként is szolgálva arról, milyen sörök írták be magukat 2018-ban a KKK-szcéna elitjébe.

14 komment

Címkék: magyar etyeki kraft horizont békésszentandrás kisüzemi sörverseny rízmajer zipsbrew Monyó hübris madscientist hoptop firstbrewery ugarbrewery fehérnyúl reketye armandootchoa zentus

Évértékelő - Sörbúvár 2018

2018.12.29. 16:17 :: IPAfai Pap

Közeleg az év vége, és ismét szerét ejtem a szokásos évértékelő posztnak, benne a legjobb főzdével, gerillával és sörrel - persze szigorúan szubjektív módon.

reketyetransmutationimg_7665.jpg

Kezdjük a nagyokkal. A Soproni (Heineken) idén az APA-val rukkolt elő, ami nem szerzett osztatlan sikert, legalábbis a Soproni IPA nyomdokaiba semmiképp sem ért el.

De az új magyar "kisüzem" a törvényileg megtámogatott volt Pécsi Sörgyár, új nevén Pécsi Sörfőzde kézműves sörei is belopták magukat a hiperekbe. A Prémium Láger és Pils mellett még itt lapul a hűtőmben a Barna és a Búza, aminek a kóstolása várat magára, no meg az új Pécsi APA igyekszik megszerezni a Soproni IPA és a nagyon visszafogott, már-már lágeres Dreher Pale Ale által már kitaposott úton elindult fogyasztók kegyeit.

pecsiapaimg_6530.JPG

A Csíki - én a mennyiség és a termékpaletta miatt őket is a nagyüzemhez veszem - idén az alsóerjesztésű Krém Sörrel rukkolt elő, ami amolyan igazi fűnyírósör (mint az amerikai megfelelője, a Cream Ale), elmegy, de nem hozza le Csaba királyfi ösvényéről a csillagokat.

csikikrem.JPG

A Borsodi 2018-ban sem merészkedett a felső erjesztésű sörök piacára, de a tavalyi, kísérleti Borsodi Nitro után ők is letettek az asztalra a sima Borsodinál egy nagyságrenddel jobb lágert, a Borsodi Mestert, ami azért még mindig hagy maga után kívánnivalót.

kozelborsodiimg_5515.JPG

A Dreher idei, a Pale Ale-nél jóval izgalmasabb, bár egyelőre kísérleti innovációja a - reményeim szerint talán jövőre debütáló - Red Ale az immár hagyománnyá váló Dreherfeszten mutatkozott be, de a Dreher-gyár most már rendszeressé váló gyárlátogatásos vacsoráin is bemutattuk és - szintén szerintem - jót tenne, ha az Asahi, az új tulajdonos bevezetné a magyar piacon.A Magyarországon csak forgalmazóként jelen lévő Carlsberg idei nagy húzása a Horizont-tal közösen piacra dobott egy könnyed IPA-t, a Delight IPA-t, ami eddig szokatlan kézfogás egy kicsi és egy multi között.

Nem mehetünk el a Heineken által meghirdetett házi sörfőző-verseny mellett sem, aminek a tétje egy új, Óvatos Duhaj Porter megfőzése volt. Ezúton és újfent gratulálunk Stubna Ágostonnak, a verseny győztesének, de újfent megjegyezzük, hogy a Porter egy kicsit légüres térbe fog érkezni a magyar piacra, bár a Heineken piackutatói mást mondanak...

A KKK-sörök területére átevezve idén a hordóérlelés és a savanyítás volt az IPA-k mellett a sztár a kis(ebb) főzdéknél. A sok izgalmas hordós érlelés közül a Monyo klasszikusabb vörösboros hordó és Imperial Stout vagy a Horizont Jack Daniels-es hordóban érlelt Imperial Stout-ja helyett nekem a spontán erjesztett sörök jöttek be igazán. A Reketye Transmutation-sorozata és a Monyo Spontan Syrah-ja volt a nagy-nagy kedvencem. Az év söre pedig kettejük közül a Monyo Hungarian Terroir sorozatából a Spontan Syrah lett.

Az év sörfőzdéje címet a Sörbúváron a Reketye Brewery hódította el idén. Minden általuk főzött sörben volt egy egyedi különleges, és rájuk jellemző ízvilág, eljutottak  - a Monyo mellett - a De Molen által szervezett, meghívásos Borefts.fesztiválra, főztek is velük két sört, ahogy a Left Hand Brewing-gal is, és a berlini sörfesztiválon debütáló Kettlesourus is figyelemre méltó sör volt, ahogy a hagyományosabb irányú söreik közt az osztrák Next Level Brewinggal közösen főzött a 99 Hop Cones is egy remek darab volt. A Kraft-főzdék mellett nem kis részük van abban, hogy a magyar KKK-sörök felkerültek a nemzetközi térképre.

Az év gerilla-főzdéje idén nálunk a Reczer Ser lett. Tavaly még csak a - szintén remek - T30 Stout volt a palettán, de Reczer Gábor miután elköszönt a Hop Top-tól, megmutatta, hogy rengeteg stílusban jártas, és szinte a teljes magyar sörfőző-nemzedékkel és sok menő KKK-főzdével főztek közösen sört. Nekem talán az Utassy Rollival és Rage-gel közösen készített rózsaborsos Saison volt a legkedvesebb darab a Collab-sorozatból.

Az idei őszi Kraft-feszt szintén remek élmény volt, de a 2018-as év hazai sörfesztiválja egyértelműen a Budapest Beer Week (most már hívhatjuk őket így, Budapest városának végre megjött az esze, és hozzájárultak a névhasználathoz.) A tavaszutón megrendezett feszt egy csomó hiperizgalmas főzdét hozott el a vájtfülűbb sörrrajongóknak, és nem csak a környező országokból, hanem Hollandiából és Britanniából is elvetődött ide sok remek sörfőző. A Sörbúvár régi álma vált valóra, hogy egy kóstolgatós, ínyenceknek szóló sörfeszt is megjelenjen a hazai fesztiválkínálatban.

bpbw.jpg

Az év sörözője címet a legújabb innovációk, a Hedon vagy a Brew Dog belvárosi főzdéje, vagy a KEG Sörművház is kaphatta volna, de idén nálam az Ogre Bácsi a győztes, nem kis mértékben az Ogre bácsi Söregyeteme-sorozatnak köszönhetően, mert nagyon fontos témák vetődtek föl a Szent András Sörfőzde tulajdonosai által szervezett találkozókon és mindenképpen fontos, hogy beszéljünk a sörélet és a sörkultúra kérdéseiről.

Az év külföldi söre a Wild Beer Co. Winey Beest hordóérlelt Imperial Stoutja volt, amit a KEG-ben kóstoltam csapról. A Pinot Noir-hordóban érlelt robuszt Imperial Stout egészen könnyed, csodás málnás gyümölcsösséggel lopta be magát a szívembe, A Wild Beer-nek már a BPBW-en is nagyon szerettem a málnás sour-ját, nagyon bejön a stílusuk, és egy újabb nagy kedvenc került föl a sok remek külhoni főzde mellé a listára.

Az év innovációs söre, a Mad Scientist sörös geg-je, a Magyar Uborka Saláta volt, ami egy uborkával érlelt Berliner Weisse, Pontosan azt hozza, amit ígér, egy savanykás, koviubis friss könnyed ízvilágot, a Sorachi Ace-komló kaprosságával ötvözve. Sokan nem szerették meg, de a Mad Scientist népszerűségére tekintettel felvette az állandó sörök közé, és ez nem lehet véletlen. El is vittem Temnesvárra a Magyar Napokon tartott sörkóstolóra.

madscientistmagyaruborkasalataimg_6770.JPG

Az év sörös videoblogja a Winkler Robi-féle sörös blog is lehetett volna, hiszen Robi remek médiaarc, de olyan szintű szakmai hiányosságok és tárgyi tévedések tömege van fönn az oldalon, hogy semmiképpen sem ajánlom, maximum málna-díjra lehet esélyes. Szintén személyes kedvenc ebben a témában a Tüskevár, ami a tömény és sör összekóstolásával új, izgalmas ízeket mutat be, és nem csupán agysejtpusztításra hív, hanem komoly szakmai hátteret is ad, közérthetően. Itt is az aktuális szilveszteri kiadás:

Ha már könnyedebb vizekre evezünk, az év sörtrollkodása cím is a Monyo-é. A Dreher Pale Ale megjelenése után a Jászberényi úti gyárépülettel szemközt tették ki "javító szándékú" APA-receptjüket, aminek a Dreher-management vélhetően nem örült annyira, de sokan jót nevettek.

monyotroll.jpg

Hamarosan itt az új év, amikor az ország szakmai sörtesztjének eredményeit is kitesszük az oldalra. Gratulálunk minden "nyertesnek", további jó söröket jövőre is!

Addig is sörhabban gazdag, malataédes 2019-es évet minden sörbarátnak!

6 komment

Címkék: magyar borsodi ogre heineken soproni dreher horizont békésszentandrás kisüzemi brewdog Monyó csíki madscientist reczerser reketye budapestbeerweek pécsisör

Balkezes sárkány és más történetek - Reketye Brewery

2018.12.22. 11:41 :: IPAfai Pap

Hiánypótló poszt következik. Persze a Sörbúvárnak és nem a sörkedvelőknek. Kifejezetten a Reketye Brewery söreiről szóló poszt nem született még itt a Sörbúváron - kicsit szégyeljjük is magunkat. Igaz beszámoltunk az első magyar dobozos KKK-sör debütálásáról, mely az ő nevükhöz fűződik, és a "márkasörözőjük" a Cet-ben található Jónás is előfordult már. Most ennek a tarthatatlan állapotnak is vége, hisz megkóstoltam egy dupla India Pale Lager-t és egy DIPA-t is.

reketyelefthanddragonimg_7638.jpg

A nagytarcsai Reketye Brewery már csaknem két éve elköszönt az előző sörfőzőjétől és azóta a tulajdonos irányítja a főzdei folyamatokat. Szent őrület lengi be azóta a söröket, extravagáns, nagyon karakteres, alkut nem ismerő, de nagyon szerethető minden sörük. Igazi craft-beer-fíling és magyar főzdék közül eddig nem látott collab sörök is készültek itt Magyarországon, a Hollandiában, vagy éppen idén nyáron az USA-ban. Sajátos magyaros sztereotípiák, zógenannte "hungarikumok" is helyet kaptak a sörök között, ilyen például a De Molennel közösen főzött Paprikator, egy magyar piros paprikával készült duplabak, de akad Jurassic Park-os utánérzésű sör, a savanyú vonalat megragadó Kettlesourus, ami Berlinben debütált.

reketyekettlesourus.jpg

Több kóstolódarabból a - méltán híres - Left Hand (az amerikai Balkezes)-del közösen főzött Double IPL-t, a Left Handed Dragon-t és az Armando 'KőváriCsakajósörGergő' Otchoa-val közösen készült DIPA-t a Now Sound-ot kaptam meg, természetesen az új trendnek megfelelően, dobozolva. Meg persze mást is, de az már egy másik történet lesz.

reketyelefthanddragonimg_7639.jpg

Reketye-Left Hand Brewery: Left Handed Dragon - Double India Pale Lager 8,5% Nem csak a menő címke miatt lett ez a sör neve, hanem mert belefőzték a kellemesen karakteres szlovén komlót, a Styrian Dragont, ami szépen hozza a rá jellemző illatokat: Szeder, fekete ribizli, őszibarack, mindez egy hűvös smooth olajos komlógyantába és csipkebogyós malátásságba csomagolva. Nem csak a bogyó, hanem a levelek (málmalevél, szederlevél) illata is érkezik a sörből, kis feketeribizlis Halls cukorka kapcsolódik be, a hűvös mentolos gyümölcsözönbe. Megjelenés: Mézes borostyán szín, tojásfehér dús habbal. Íz: Sárgadinnyés, bitter orange-os indítás, majd erőteljes komlókeserű köszön be, amit, kisimít a mézes malátásság. Gyógynövényes (friss kakukkfüves) intenzív keserűség dominál, de nem megy át orvosságosan buta keserűbe, csak a balance húz a medvecukros ízek irányába. Telt, enyhén alkoholos korty, szájpadlás összerántó keserű lecsengéssel. Remek, karakteres sör, szinte kívánja az intenzívebben sós ételt.

Készült is hozzá egy könnyű szendvics, lazackrémmel, korianderpastaval, chilivel, megküldve capribogyó, mandarin, aszalt barack mixszel.

Aztán jött a másik kollab-sör:

reketyearmandonowsoundimg_7641.jpg

Armando Otchoa-Reketye: Now Sound DIPA - 9% Joggal vártuk volna, hogy Armando és a Reketye egy emberesen keserű komlós West Coast IPA-t tesz le az asztalra, de ebben a sörben kissé meglepően inkább a malátásság és egy angolos IPA-khoz is hasonló vonal dominál. Illat: narancsos barna nádcukor, toffee, tejkaramell, malátás kekszes felhangok. Megjelenés. Mély borostyán szín, szép tömött, bézs hab, amilyen egy dupla IPA. Íz: Itt is jön a kekszes maláta, narancslikőrös, karamelles olyan klasszik narancslekváros keksz, kis koriander, mézes mentaszósz, hűvös, elegáns, nem alfasavbombázós komlóíz. Nem érződik rajta a magas alkohol, itatja magát, és nagyon kellemes téli estékre is kíváló sör. Csak legyen elég!

reketyearmandonowsoundimg_7671.JPG

Hozzá el tudnék képzelni egy tuti narancsos kacsát, akár burgerben is hagymalekvárral, vagy egy mentaszószos gránátalmás báránycombot, húslével és tejszínnel készített mentás édesburgonyapürével, de akár egy jó desszertet, egy sós karamelles vajaskeksz alapú sajttortát, narancslekváros zselével a tetején.

Mindkét Reketye sör tökéletes választás, és - ízlések és pofonok - a Left Hand-es is izgalmas volt, de nekem a Now Sound állt igazán közel a szívemhez, pont a visszafogott, klasszikusabb ízvilága miatt.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar ipa láger csakajósör reketye armandootchoa

A whiskey-s éjszakai műszak és Cserrikók Stout - Horizont: Night Shift 2018

2018.12.14. 17:12 :: IPAfai Pap

A Sörbúvár 2017-ben a Horizont Sörfőzdét választotta az "Év Sörfőzdéjének", amiben igencsak nagy szerepe volt a főzde Pilot Series sörei mellett a Night Shift fantázianevű Imperial Stoutnak. A nagy sikerre való tekintettel idén is főztek egy Night Shift-et a Maglódi úton, és az alap változat mellett már egy tuningolt is palackba került, hiszen a főzde frissen vásárolt Jack Daniel's Tennesse Whiskey-s hordóiban is érleltek egy adagot. Hát perszehogy megkóstoltuk.

horizontnightshift2018img_7605.jpg

A Horizontnál a 2018-as év hozott változásokat. Ábrahám Máté a Horizont főzőmestere a nyáron átigazolt a First-höz, és helyét Varjú Előd vette át. A Pilot Series és a különleges sörök azonban maradtak. A Rice Rice Baby-s kollab után kaptam is 1-1 palackkal az új Night Shift-ből, mert Tomi tudta, hogy tavaly mennyire bejött. Ráadásul a whiskey-sre külön kíváncsi voltam, mert már a Kentucky Ale-nél megtapasztalhattam, hogy mennyit tehet hozzá egy sörhöz a jó whiskeyshordó. Nem is ragozom nagyon, belevágok.

horizontnightshift2018img_7607.jpg

Horizont Brewing Night Shift Imperial Stout Vintage 2018 - 10% - Illat: Csoki, kávé, szilvakompót, tejszínes szilvakrém az indítás. Sokkal gyümölcsösebb, nem olyan kávésan, csokisan stoutos, mint egy Imperial Stout, hanem gyümöülcsös és robusztus, akár egy Cabernet Franc. Kitöltve sherrys jegyek, kis whiskys tőzeges füstösség, és visszatér a friss ringlószilva, majd aszalt szilva, és egy marék vadon termő bogyó (csipkebogyó, ribizli, áfonya, galagonya, kökény, som), pörköltség sem érződik, csak magos kesernye, akár egy dán cseresznylikőből, amibe egy kis héj és darált mag is kerül. (Kijafa - danish cherry) és akkor be is ugrott, egy sörbe bújt Cserrikoka. Megjelenés. Kólaszín, vöröses mélybarna, gyorsan múló, foszlányokban maradó habbal. Íz: Marad a cseresznylikőr, némi csokoládéval, szilvával, aszalt szilva ágyon, enyhe likőrösséggel. Korty: Krémes enyhén alkoholmeleg, taninnos jellegű nyelv és szájpadlásösszehúzó, remek apró, selymesen élénk bubik.  

A Tenesse Whiskey Barrel Aged az előzőkhöz fás, hordós jegyeket, némi füstösséget tesz hozzá.A sörben ázó dongák illata mellett jellegzetes bourbon whiskeys vanília, tejkaramell, kis kátrányosság. Gyönyörűenmegmutatja a hordó karakterét. Minden jól érzékelhető, csak átszűrve ezen a vaníliás enyhén égett füstösségen melegedve érkeznek az első whiskey-s jegyek. Az illatban a hordó vaníliás dominanciája miatt a csokipuding, csokikrém, mascarpones kávéscsoki uralkodik, kitöltve whiskey-s krémlikőr, málnás pillecukor aromák jellemzik. Nehéz, telt illatok. szirupos likőrös, vaníliás cukrosság mindenen, kis körtés-almás brandy, almáspite, enyhén karamellizált, likőrön flambírozott körte-alma illatot tesz hozzá a hordó. Íz: Az illatok alapján édesebbre számítunk, de száraz, és szépen jönnek a hordós és a whiskeys jegyek. Korty ugyanaz, kicsit égettebb íz. Kibontja az alap változat  ízeit és felöltözteti ünneplőbe. De távolságtartó, hűvösen elegáns lesz.

horizontnightshift2018img_7610.JPG

Értem én a whiskey-s hordót, de vessetek rám követ, nekem a szimpla változat sokkal jobban bejött, a whiskey-s már didaktikus egy kicsit. Nem rossz, sőt, de valahogy nem szárnyal úgy vele a fantázia, mert pontosan tudom, mit várhatok elo tőle, azt viszont tökéletesen hozza, de a sima izgalmasabb. Nekem.

A 2018-as Night Shift desszertért kiált. A simához szillvás mascarpone-krémes csokis-kávés piskóta illene a  whiskeyshez egy kis Jack Daniel's-en flambírozott körtés csokis lepény A Horizont ismét letett egy remek sört az asztalra, és ma meg holnap ráadásul egyszerre kóstolható a 2017-es és a 2018-as két változat is. Menjetek, élvezzétek az éjszakai műszak örömeit! - - - - >  és itt is - - - >

Szólj hozzá!

Címkék: magyar hordó horizont stout kisüzemi

Hordóérlelt Sportszelet - Monyo: Hungarian Terroir - Blaufränkisch R.I.S.

2018.12.11. 11:33 :: IPAfai Pap

A hordós érlelés idén legalább olyan népszerű volt a hazai kis főzdéknél, mint tavaly a NE IPA. A különböző boroshordók mellett hamarosan jön whiskey-s hordós sör kóstolása is. De elsőként egy régi adósság, a Monyo Hungarian Terroir-sorozat másik darabja, a Soproni Kékfrankos hordóban érlelt Russian Imperial Stout.

A Spontan Syrah-ról, ami a Monyo, sőt az idei magyar KKK-sörtermés egyik legnagyszerűbb söre volt még napsütéses időben áradoztam, a 10,5%-os Imperial Stout-ot már igazi téli estében pukkantottam föl. A soproni Pfneiszl Pincészettől beszerzett hordóban egy 10,5%-os kőolajszerű Imperial Stout érett, komoly szakmai anyaggyűjtés előzte meg, és persze volt apropója is, hogy pont egy ilyen sör készült, hiszen a Monyo idén már másodszorra vett részt a Sörbúvár által is hőn szeretett De Molen házi fesztiválján, a Borefts-en, ahol ez volt az idei tematikus főzet. Azért szerencsére nem vedelte föl a teljes mennyiséget a holland közönség, így itthonra is jutott egy adag. A hétvégén - egy 3 hetes alkoholmentes pauza után - úgy gondoltam, hogy méltó visszatérés lesz evvel a sörrel kezdeni.

monyohungarianterroirstoutimg_7570.jpg

Monyo Hungarian Terroir Balufränkisch RIS - 10,5 % - Illat: Az első illat ami a dugó kihúzása után megcsapott a rumos csoki volt, innen a cím is, hiszen a békebeli Sport szelet ugrott be azonnal. Aztán azért több réteg is megmutatta magát, ahogy melegedett a sör. Érkezett még csokoládészirup, csokis cappuccino, madeira-boros szilva, marcipános csokoládé, majd kitöltve, kicsit jobban levegőzve gyümölcsmarcipános szaloncukor, majd egy szép Kékfrankos málnás-szedres,áfonyalekváros jegyei is beköszöntek, kis kávés aromával megfejelve. Megjelenés: Folyékony kőolaj-szín és úgy is csordogál, minimális barna hab, Íz: Az illatok alapján édes teltségre számítanánk, de jön a meglepetés, vörösborosabb, csak száraz csokilikőr és egy kis szilvapálinka érkezik, fanyar szederrel és pörkölt kávés zárással. Van egy jellegzetes hordós, kicsit vaníliás, enyhén égetett utóíze is. Korty: A buborékok aprók és játékosan szúrósak, de a krémes ragacsos teltség azért megvan, bár nem olyan áthatóan, mint egy 10,5%-os, 22 Ballingos Stouttól elvárná az ember. Viszont a könnyed boros utóíz nem tanninos, nem is erőteljesen pörkölt kesernyés, inkább üde, friss. Összbenyomás: Egy remek, izgalmas karakterekkel rendelkező, nagyon egyedi ízvilágú Russian Imperial Stout, ha nem is egészen más, mint amit megszoktunk, de a csokis, kávés robusztus angolszász Imperial Stoutokhoz képest elegánsabb és könnyedebb, nem olyan fejleszakítósan likőrös, hanem a boros karakter is szépen kidomborodik.

monyohungarianterroirstoutimg_7571.jpg

Ha a Spontan Syrah-val kell összehasonlítanom, akkor nekem a Syrah volt az óriás kedvencem, de a Blaufränkisch RIS is csodás sör, csak itt már működik az ízlésekéspofonok-faktor. El is kezdtem agyalni, mi volna hozzá passzoló étel. Elkezdtem az éppen elkészült shortbread-del, amit kis csokival vontam be, aztán Bergkäse következett, de egyik sem volt igazán tökéletes. Aztán jött az ötlet a Tomme de Montagne - egy karakteresen penészes kérgű félkemény sajt (kapható nálunk is sok helyen) - megbolondítva egy kis málnalekvárral olvasztott csokival, és a dolog működött. A sajt a hordós, kicsit boros jegyekkel, a málna és a csoki a stout alapízeivel harmonizált szépen. Szerettem...

2 komment

Címkék: magyar hordó stout kisüzemi demolen Monyó

Karácsonyi söridő ON - Szent András Sörfőzde: Esthajnal '18

2018.11.21. 12:00 :: IPAfai Pap

Ezt az évet is kezdjük magunk mögött hagyni, és ilyenkor év végén már hagyomány, hogy a Szent András Sörfőzde előrukkol az aktuális karácsonyi sörrel, az Esthajnal legújabb verziójával.

szentandrasesthajnal18img_7436.jpg

Az korábbi extrémebb ízek (Esthajnal '14 - fenyős; Esthajnal '15 - füstölt búzabak, Esthajnal '16 - mentás-csokis stout) után a főzde visszakanyarodni látszik a populárisabb ízlést kiszolgáló ünnep felé, hisz már tavaly is jóval közönségbarátabb Esthajnal '17 (Earl Grey Porter) készült, és már abban a posztban megjósoltam egy szilvás-mákos duplabakot. Jelentem a mák nem, de a szilva bejött, és nemrég kézhez is kaptam a díszdobozos Esthajnal '18-at, ami nem más mint egy füstölt szilvás Imperial Stout.

szentandrasesthajnal18img_7439.JPG

Békés megye sörei és a szilva nem extrém párosítás, sőt a Szent Andrásnak - bár a Meggyes a legnépszerűbb - is az egyik legjobb söre szerintem a Szilvás. De ha a Szilvás egy könnyed, fanyar szilvakompót, az Esthajnal '18 egy  üstben hat órán át főtt, jótékonyan odakozmált szilvalekvár ízeivel kecsegtet a szép lila csomagolásban. Mindez egy brutál 10,5%-os (a főzde eddigi második legizmosabb söre) Imperial Stout éjfekete köpenyébe burkolva.

szentandrasesthajnal18img_7460.jpg

Szent András Sörfőzde: Esthajnal '18 - füstölt szilvás imperial stout - 10% Illat: full aszalt szilva, kondéros szilvalekvár, kávé és étcsoki, kakaó, kis füstösség. Megjelenés: Olajosan nehezen csordogáló lilásfekete, kőolaj, krémes, viszonylag tartós őzbarna habbal. Íz: csokoládés, kávés, enyhén likőrös íz, melegedve érkezik a likőrös szilvaíz, és érezhető, hogy egy anyagerős, nem spórolós komoly stout-tal állunk szemben. Sajnos még fiatal, és nem simultak össze az ízek, az utóíz még összevész a füsttel, és a pörkölt keserűvel. A gazdag malátázás miatti édes oldal és a keserű (pörkölt kávé, füst, enyhén földes komló) széteső, különálló, nem simult még össze. Robusztus test, krémes hab, apró buborékokkal.

szentandrasesthajnal18img_7459.jpg

Ha valaki evett már baconba göngyölt májat aszalt szilvával és ízlett neki, akkor ne habozzon, nyugodtan süssös egy szelet májat, és kortyoljon hozzá kis Esthajnal '18-at. Épp kaptam kollégámtól egy zsenge nyuszit, aminek a mája pont kapóra jött és remek kísérő volt még magában is a sörhöz, de egy kevés sós-karamellel bolondított sörös-szilvalekváros-mustáros szósszal és egy kis édesburgonyapürével még szebben hozzá lehetne passzintani az idei Esthajnalhoz.

Az Esthajnal '18 remek imperial stout...lesz. Egyelőre egy bárdolatlan ifjú, de szép jövő előtt áll. Így viszont nagyszerű karácsonyi ajándék, amit nem is kell még 2-3 hónapig felbontani. Jó lesz az tél végére, addigra szépen lekerekedik és összesimul mindnyájunk legnagyobb örömére.

5 komment

Címkék: magyar stout békésszentandrás kisüzemi

Brewdog Budapest - Punks inda Hóz

2018.11.16. 18:00 :: IPAfai Pap

Amikor 8-10 éve még a szárnyait bontogatta a magyar sörfelvilágosodás, akkor áhitattal néztük a két fiatal skót punk polgár- és sörmultipukkasztó videóit és még nagyobb áhitattal ittuk a Punk IPA-t, ami a Brewdog-nál ma is az egyes számú sör, legalábbis az eladási számok szerint. Ééééés tegnap a szűkebb szakmának, ma a közönségnek is megnyílt a Brewdog Budapest az Anker közben a bulinegyed sarkában.

Hardcore IPA from BrewDog on Vimeo.

brewdogbpimg_7447.JPG

Huszonkét csap, ebből öt vendégcsap szolgáltatja a boldogságot és az életérzést, van itt sokféle IPA, alacsony alkoholtartalmú 4,7%-os és überbrutál 17%-is stout, lager, porter és sour ale is. Mellé chorizo, burger és bistro-kaják, és reggeli és brunch ételek találhatóak az étlapon. Kellemes, tágas, jól kitalált söröző, remek kínálattal. Úgy tűnik, a magyar sörélet elért egy bizonyos szintet, tudunk már értékelni egy Brewdog bárat.

Bár az árakat nézve inkább a bulinegyedben krúzoló külföldieknek ideális a hely, hisz a 5-6 EUR (1600-1800 Ft) / 3-4 decis ár nem vonz be majd sok magyar egyetemistát. Erről Szepe, - aki a Krak'n Town mellett a budapesti illetve a berlini Labornál már megmutatta, hogy kell kult sörözőt nyitni - csak annyit mondott, hogy a sör, a berendezés, a hely bérleti díja is ugyanannyiba kerül, mint Berlinben, az ottani Brewdogban, miért volna itt olcsóbb a sör? Tegyük hozzá a bulinegyedben, egy hasonló szintű magyar craft sörökkel operáló helyen is közel ilyen árakkal találkozunk. Így a management is arra számít, hogy főleg turisták és csak kisebb részben magyar vendégek látogatják majd a sörözőt.

brewdogbpimg_7445.JPG

De mégis mit adtak nekünk a rómaiak Brewdogos srácok? A Brewdog sörök jók, de már valahogy nem olyan átutő az élmény, amit adnak, hiszen van sok jó más külföldi és magyar sör, ami jó, sőt néha jobb, mint a Brewdog-sörök. Miért ilyen népszerűe3k mégis? Egyrészt hihetetlen jó a marketing és rájöttek, hogy az egyszerű sörbarátoknak nem kell übercsodás, hanem nagyon jó átlagot hozó sör, néhány small batch-es extra a vájtfülűeknek és nagyon kitalált és eltalált feeling, amihez bárok, az új amerikai szálloda és egy nagyszerűen felépített üzleti modell is tartozik. És akkor tudják tartani azt az elképesztő fejlődést, hogy lassan eléri a Brewdog sörgyártás az évi 1 millió hektót, ami azért már egy igencsak szép adat. Aki biztos és jó minőségű állandót keres, az a Brewdognál megtalálja.

brewdogbp.jpg

Tegnap a soft opening alkalmából jó volt látni a hazai sörarcokat, és jó volt egy könnyed Jet Black Heart Stout-ot inni, ami nem akarta leszkítani a fejemet a maga kis 4,7% alkoholjával, hanem kellemes napközis kakaós ízvilágával hozta a mindennapok jó sörélményét.

brewdogbpimg_7446.JPG

Gratulálunk, és sok sikert, és Mikkeller ugyan csak Bukarestben van, de most már nekünk is van saját Brewdog-bárunk, ami azért azt jelenti, ez a lassan csordogáló magyar sörélet újra elért valamit!

7 komment

Címkék: skót k ipa stout sörkultúra brewdog

Milyen évjáratú a söröd? - Szent András: Black Rose Vintage 2015

2018.11.13. 11:10 :: IPAfai Pap

A borban egy-egy jó évjárat a minőség fontos fokmérője. Sok sommelier álmodozó szemmel emleget bizonyos villányi vagy tokaji évjáratokat, de mi a helyzet a sörrel? Van értelme eltenni és tartályban-palackban érlelni? A rövid velős válasz: hogyaviharbane! A hosszabb azért ennél kicsit bonyolultabb.

szentandrasblackrosevintageimg_7374.JPG

Az intenzívebben komlós sörök, a hidegkomlózott APA-k, IPA-k minél frissebbek, annál kívánatosabbak, így ne nagyon tároljunk még egy dupla IPA-t sem hosszabb ideig, mert bár meg nem romlik, de a hosszabb fektetés idején veszít a kirobbanó formájából, laposodik a komlók aromája.

De egy spontán erjedésű brettes sör, egy fajsúlyosabb belga ale, Russian Imperial Stout, Barley Wine vagy egy jóféle baksör kifejezetten meghálálja a sok hónapos, vagy akár a több éves tárolást, és egészen más arcát mutatja, mint ugyanaz frissiben palackozva. Természetesen itt is van életzgörbéje egy-egy sörnek, némi idő után túljuthat az élvezhetősége zenitjén, de hogy ez a zenit hány hónap-év alatt jön el, azt igazán senki nem tudja előre.

A boroknál az évjárat főként az adott év időjárási viszonyainak a függvénye, a söröknél - bár létezik klasszikusan évjáratos sör is - inkább az adott főzetben (batch) felhasznált alapanyagok beltartalma adhat némi változatosságot, azonban egy-egy jól bevált receptnél ez nem eredményezhet olyan változatosságot, inkább a portóihoz, whiskyhez, konyakhoz hasonlóan, a tartályban-palackban érlelés hosszúsága adja meg egy évjárat erényeit. Sok sör akár 20-30 éves szavatosságú címkével kerül forgalomba, és nemcsak hogy nem romlik meg, hanem nemesedik, formálódik.

Persze egy élet sem volna elég a mindentudáshoz, azonban az elmúlt 10-12 évben, amióta komolyabban foglalkozom sörökkel, néhány alapvető szabályszerűséget sikerült megtapasztalnom. Természetesen az alábbiak csak az igazán nagy formátumú sörökre igazak:

  • a tárolás alatt az alkoholos, likőrös érzet egyre jobban belesimul az ízekbe, az édes keserű ízvonal fokozatosan komplex harmóniává áll össze, nem egyesével érkeznek az aromák, ízek, hanem nagyívű harmónia, összhangzat jelenik meg a sörben
  • a komló folyamatosan veszít a keserűségéből
  • a gyümölcsös-fűszeres aromák-ízek, a friss észterek, fenolok az idő folyamán átadják a helyüket az aszalt gyümölcsös, diós, mogyorós, gabonás héjas ízeknek, olajos érzetnek
  • a szénsavak lágyulhatnak, apróbbak, kevésbé szúrósak lehetnek, evvel párhuzamosan a szájban megforgatott sör krémesség-érzete is változhat - "ragacsosabb" lesz (a cappuccino habjához hasonló krémességre gondoljunk)

És hogy miért vetettem föl? Mert idén több ilyen évjáratos sörrel is találkozhat(t)unk a magyar kisüzemi főzdéknél. Hamarosan jön a Horizont Night Shift hosszan érlelt verziója, és nemrég került a sörboltokba a 25 éves békésszentandrási sörfőzde remek duplabakjának, a Black Rose-nak egy friss és egy 3 éves Vintage változata.

Milyen jó dolgunk van, a főzde helyettünk, vélhetően ideálisabb körülmények között tárolta a sört, hogy mi a tutiba beleülve "játszhassunk" és összekóstolhassuk, mik a különbségek a két változatnál. Ráadásul a gyűjtők is örülhetnek, mert egy igen tetszetős új logózott pohár (a kóstolást a főzde tulipán-poharával csináltam, hogy párhuzamosan tudjam vizsgálni a sörökjet) is a pakk része. A Black Rose-t csaknem két éve mértem össze a világelitbe tartozó három német sötét duplabakkal, és megállapítottam, hogy egy jó átlag, az akkori pontozás szerint 38 /50 pontos volt a BJCP szerint. Most itt az alkalom, hogy megnézzem, mit tud a mai Black Rose, és mit változtat rajta egy hosszú érlelés?

szentandrasblackrosevintageimg_7375.JPG

Szent András Sörfőzde Black Rose sötét duplabak - normál verzió és 2015-ös Vintage -  Illat: A 2018 - Friss cseresznye, meggy, fiatal gyümölcsök, ribizli, tejeskávé grillázs 9/12. A 2015 - konyakos, konyakmeggyes, illatokkal, dióözönnel köszön be, majd aszalt szilva és csoki később unikum-szilva, csokilikőr és mogyoró, végül Ruby portói, sherry, és kis kávésság jelentkezik 11/12  Megjelenés: A 2018 - szebb, tartós bézs hab - 3/3, a 2015 kisebb fakóbb, gyorsan múló hab, de tartósabb perem. Mindkettő vöröses árnyalatú mélybarna. 2/3 Íz-Kortyérzet: A 2018as égetett cukor, grillázs kis kilógó festőmaláta, mixtura pectoralis, krémes, telt íz, kis kaparósan keserű utóíz, lágy apró szénsav, egy picit stoutos a buborékja, baknak túl lágy, apró, kicsit kaparós csípősség. 15/20 illetve 4/5 - A 2015-ösben diólikőr, száraz, elegáns, gyógyfüves gyógylikőrös édesség, komplex, telt ízek, dióolaj, lasabban, teljesebben érkeznek az íznyomok, letisztult, brandysebb olajosabban lágy, de túlságosan magvas, diós-mogyorós, kicsit elvész az utóízben a gyümölcsösség - egy kis gyümölcsösség jót tenne az egyensúlyának, emiatt picit túl van a csúcson 17/20 illetve 5/5. Összbenyomás: A 2018-as egy tisztes darab, de nincsenek nagy mélységei 7/10 a 2015-ös Vintage már mutat mélységeket, az illata nagyon izgalmas, az ízek egy kicsit már kezdenek fáradni, talán fele ennyi idő lett volna optimális, és akkor robbantott volna igazán nagyot - 8/10

Összemérve a két évvel ezelőtti duplabak kóstolóval a mai eredményt - pedig istenuccse nem néztem meg az akkori kóstolót, csak most a posztírás közben - a Black Rose normál verziója stabilan hozza a 38/50-es jó szintet. A 2015-ös Vintage már egy lényegesen jobb sör, és az említett pici fáradtság jeleivel is a nagyon jó 42/50-es pontszámot hozza, amivel csak alig marad el a 45-50 pont közötti elitkategóriától. A Szernt András Sörfőzde újabb bizonyítékot adott a sörbarátoknak, hogy a sörfőzésben nem ismernek tréfát, és az idei Sör-süti gasztro-kaland, vagy az Esthajnal-sorozat után új színt hoztak a magyar sör-életbe.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar vintage bak békésszentandrás kisüzemi

Kraft-sör tűzijáték - Mad Scientist-Horizont collab: Rice Rice Baby

2018.11.09. 11:01 :: IPAfai Pap

A Mad Scientisttől eddig sem volt idegen az extrém sörök bemutatása. Extravagancia, különleges alapanyagok, meglepő ízek. A Horizont inkább a szépen megmunkált, laikusoknak is könnyebben megfogható söreivel lopta be magát a sörösök szívébe. De ennek vége.

horizontmadricebabyimg_7363.JPG

Az "őrült tudósok" sörmestere, Závodszky Gergő sok kollaboráció után gondolt egyet és bekopogtatott a szomszédba, a Horizonthoz, és Újlaki Balázzsal összeraktak egy amolyan igazi Kraft-sört. Persze a Horizont sem ma kezdte, hisz a Pilot Series söreivel és a Night Shift-tel (aminek - latest nyúz - egy  évjáratos és egy whiskey-hordós változata is hamarosan érkezik) már ők is megmutatták, hogy tudnak ők nagyot is gondolni. Hát gondoltak. Még januárban főztek közösen egy Barley wine-t amit szaké élesztővel erjesztettek. Már itt látszott, hogy a sör nem lesz olcsó, mert két hónapig csak erjedt (a szaké élesztő már csak ilyen, dolgozik 1-2 hetet, pihen, aztán újra nekiveselkedik) és hat hónapig a Soltész Pincétől kapott tokaji boros hordóban, - melyben előtte egy 2013-ban aranyérmet nyert 6 puttonyos aszú lapult - tovább kerekedett. Ennyi energia és idő ráfordítása után nem csoda, hogy az ára is magas, de csúcsborok vagy pláne whiskyk mellett még mindig elfogadható, ha barátinak nem is mondható. Tehát a főzdék, a főzőmesterek a maguk részéről mindent beleadtak, hogy 900 liter extravagancia születhessen. Ez nem is a korsószámra csak finom cseh söröket, vagy literszám APA-t kortyoló sörösöknek készült, itt tényleg a sörvadász geek-ek a célcsoport.

horizont_x_mad_scientist_rice_rice_baby_4.jpg

A szaké egy rizstől opálos, ködös, enyhén fanyar, nálunk hibásan rizspálinkának aposztrofált frissítő ital, amire a rizs-sör, rizsbor találóbb kifejezés. Az eljárás nagyon hasonlít a sörkészítéshez. A rizs, a kukorica mellett - főleg Távol-Keleten, ahol bőven akad - a legtöbbször pótanyagként jelenik meg a sörfőzésben, ami olcsósítja az előállítást. Hát itt nem olcsósított, hanem karaktert adott, ami a szaké-élesztőnek tuti terepet biztosított, hogy dolgozhasson. Ezt a remek és gazdag alapot formálta tovább a hordó, és kapta meg végül a barley wine a végső, nagyon sokrétű kerekségét.

horizontmadricebabyimg_7367.JPG

Mad Scientist.-Horizont: Rice Rice Baby 9 % - Illat: Üvegből még a full intensive édes tokaji a meghatározó, mézes, muskotályos, sárgabarackos, körtés jegyekkel hozzá rizsszirup és kis keleties fűszerfelhő csapódik. Megjelenés: Múló habfoszlány, olajosan rezesen, narancsos csillogású, lágy buborékokkal. Íz-korty: Pohárba töltve az aszús borosság már csak a formálódó összharmóniából vehető ki, érkeznek a vermutos, fűszeres likőrös, hordós grappa, és enyhe diósság és a szaké utánozhatatlan fanyar-édes aromái. Mellé megvizsgálva egy minőségi, nem túl erős 12%-os szakét, gyönyörűen megragadható a rizs és a szakés jelleg. Megkóstolva a barley wine jellegzetes mazsolás, desszertboros szőlőssége, datolya az indulás, mellé érkezik a szilva, a füge, némi szőlőhéjas keserű, A komló itt csak statiszta, valahol a háttérben egyensúlyoz. A krémes nagy testbe, szépen simul a lágy szénsav és az alkohol, ami jelen van, de nincs intenzív likőrös melegség, csak ízek, ami a korty végén egy kis hűsítő marokkói mentás szájízzel zár, utóhatásként némi datolyalikőr is kivehető. A szakét mellékóstolva hihetetlen mód jön a szaké fanyar gabonássága, csak a Rice rice baby sokkal izgalmasabb a tokaji aromák, a hordó és a kellemes szénsav miatt.

horizontmadricebabyimg_7362.JPG

A Rice Rice Baby olyan mint egy remekül megmunkált ékszer, mindig korty után más csillogással jelentkezik, de ahogy egy ékszer is, ez is nagyon megosztó. Tökéletesen csiszolt darab, de - és ez már az abszolúte szubjektív faktor - nem ez lesz a kedvenc emlék. Ám az biztos bőven ad okot izgalomra, és gondolkodásra. Kóstoljátok, amíg lehet...

Szólj hozzá!

Címkék: magyar hordó kraft horizont kisüzemi barleywine madscientist

Yeast Side Story - egy megfiatalodott sörfőzde

2018.11.06. 12:31 :: IPAfai Pap

A - ma már - Kraft-főzdéknek nevezett új szellemű főzdék 2015-ös zászlóbontása óta felnövekvőben van egy újabb sörfőző-generáció, amelyik a 90-es évek nagy sörboomjával ellentétben már nem hiánytermékként főzi a sört, hanem új izgalmas receptekkel igyekszik megvetni a lábát a magyar sörpiacon. Fiatalos lendület, modern dizájn és kreatívitás jellemzi mindegyiküket és üde színfoltot jelentenek mind külsőleg, mind beltartalom szempontjából a matyómintás, windowsclipartos műaromás ál-kézműves sörök mellett.

A 90-es évek elején rengeteg kis sörfőzde létesült Magyarországon. Köztük volt a 25 éve, 1993-ban indult Lados Sörfőzde, mely Jászapátiban készített hagyományos stílusú lágersöröket, és saját sörözőjében és a környéken értékesítette azt. Az alapító, nemrég elhunyt édesapa helyébe fia, Lados Péter lépett, aki fiatal vegyészmérnökként már másképp képzelte el a sörfőzde jövőjét...

yeastside03.jpg

Kis útkeresés után megszületett egy teljesen új, lendületes arculat és a hozzá tartozó modern név is- átkeresztelkedtek Yeast Side Brewery-re. A söröket részben Péter, részben kollégái főzik, és az alap lágerek helyett a sörforradalmi irányban indulva születnek egyre-másra a receptek és a sörök.

yeastsideimg_6388.JPG

Péterrel még a Budavári Sörfesztiválon beszélgettem hosszasabban, ahol elmesélte, hogy már a vegyészi diplomamunkáját is komlókísérletekből írta, és sörfőzdéjük mellett egy - hazai főzdékhez képest - viszonylag tekintélyes komlófölddel is rendelkeznek. Sőt a Heineken-féle új magyar komlótermesztő projekt is nagyrészt Péter nevéhez fűződik. Talán emiatt is választoták be az Első Soproni Sörverseny zsűrijébe. A Yeast Side jelenleg a régi főzdeberendezéseket igyekszik az anyagi kapacitáshoz mérten fölfejleszteni, és amire nincs keret, arra próbálja a vegyészmérnöki tudását fölhasználva "sufni-tuning" megoldásokat keresni, így drága laborvizsgáló berendezések helyett saját innovációjú kütyükkel vizsgálják a söreiket, de egyelőre még kézi palackozásúak az új sörök. Nem lebeg lila köd a szeme előtt, érzi, hogy a magyar sörpiac erősen telített. Komlóolaj-kivonatokkal is kísérletezik, amit nem csak a sörgyártásban, hanem a gyógyszer- vagy a kozmetikai iparban is értékesíthet.

A fiatalos, egységes dizájn és a különböző Side-elnevezések alatt megjelenő palackok, szépen mutatják, hogy rengeteg ötlet és recept valósult meg az elmúlt egy évben és a felhozatalban megtaláljuk a ma divatos NE IPA-tól kiindulva az APA-n keresztül a - legújabb - Barley Wine-t is.

A Budavárin indításként egy nagyon kellemes, behízelgően gyümölcsös, meggyel és szederrel főzött gyümölcsös sört, a Berryside-ot kóstoltam, majd a - még kicsit kiforratlan, mérsékelten komlóhenger - Superside, a NE IPA következett, A kapott palack Barley Wine már az otthoni "laborban" került a sörbúváros górcső alá.

yeastside503.JPG

Yeast Side Suiside Barley Wine - 11% Megjelenés: Bézs közepes hab, dió-mahagóni szín - Illat: Datolya, dió, aszalt füge, barackmag, grillázs - Íz: enyhén likőrös mogyoró, krokant, datolya, mazsolaszőlő, egyszerű blended whiskeysen, sherrysen diós  - Kortyérzet:  enyhe csersavas fanyarság, kellemes lágy szénsav, száj és lágy szájpadlás összehúzó alkohol, kicsit még durva alkoholos utóíz, testes, de nem simult még kellően össze Összbenyomás: Szép kerek, jó arányokkal rendelkező, de még nagyon fiatal Barleywine, egy fél év múlva már izgalmasabb, érettebb lesz.

yeastside504.JPG

A Yeast Side természetesen azóta sem pihent, boltokban a Freshside és a téli szezonra is bejelentkezett már egy új sörrel, a Poppyside nevű meggyes-mákossal, amihez címkeversenyt is hirdetett a főzde. (a képen az egyik pályamunka) A tavaly bemutatott Ugar Brewery mellett a Yeast Side talán az egyik legizgalmasabb mai magyar feltörekvő főzde, érdemes rá odafigyelni.

yeastsidepoppycimketerv.jpg

 Fotók: Sörbúvár és Yeast Side

Szólj hozzá!

Címkék: magyar ipa kisüzemi barleywine yeastside