Megint egymást érik az évértékelők a blogokon, így a Sörbúvár sem maradhat le. Természetesen kiosztjuk az év sörös LEGjeinek szóló virtuális díjakat is, amit, gondolom, mindenki tűkön ülve vár már.
A Covid rendesen betett a sörözőknek. Tavaly november 10. után 165 nap kényszerszünet volt, mire újranyithattak az egységek, és több szokásos sörfesztivál elmaradt. Tulajdonképpen az első igazi sörös rendezvények a cseh sörfesztivál és az ősz eleji Belvárosi Sörfesztivál volt, ahol végre megint közösen szürcsölhettük a vegyes kis- és nagyüzemi kínálatot. De a megrövidült szezon legnagyobb dobása kétség kívül a Dürer kertben a Kraft Sörfesztivál volt. Itt részben a Kraft Egyesület főzdéinek sörei szerepeltek, részben meghívásos magyar és külföldi csúcsfőzdék villogtatták meg az extrákat, ami kis vigaszt nyújtott az elmaradt Budapest Beer Week helyett.
A bezárt sörözők helyét szépen átvették a webshopok. A főzdék saját online store-jai mellett a Csakajósör, a Beerselection és a Beerbox stb. mellé új szereplőként érkezett a sokat tapasztalt sörös blogger Verba Gergőék új sörös online üzlete a Beerhaven, és decemberben beindult a Craftbeer Club, ahol közösséget is igyekeznek kovácsolni, nem csak havi sörcsomagra fizet be a jelentkező. Az edukációt a Beerselection is fontosnak tartotta a videoival, és persze a One Beer Pub állandó szakértője, a Winkler Totalcar Beergeek Róbert is hozta a szokásos formáját, és a Reketye Brewery is igyekezett a sörgasztronómiai ismereteinket elmélyíteni...
Az idei youtuber sörleg a Sörbúváron azonban a megmondóembereknek és nekünk bloggereknek is görbe tükröt mutató Sörda volt, amit az elején nem tudtunk, komolyan vegyünk-e, aztán hamar kiderült, hogy vicc az egész...
A multiknál az idei év a pandémia okán nem hozott sok élő bemutatót, és túl sok újdonság sem jelent meg a piacon. A Sörtörvény idei életbe lépése egyelőre nem nagyon látszik a piacon, inkább a reklámszerződések szintjén változott a világ, de ebből a fogyasztók nem sokat látnak.
A Borsodi a sörmix-fronton húzott bele. A tavaly új arculatot öltött "különlegességek" (a Meggy Ale, a Hoppy és az IPA) mellé megérkezett a Borsodi Tropical Ale és a bevállalósabb Gyömbér Ale, ami az alkoholos üdítők között egyértelműen a jobbak közé sorolható. tavasszal kihozták még a Staropramen nyári verzióját a Prahat. Idén ősztől meg a Guinness hazai forgalmazása is a Borsodihoz került. A Heineken kommunikációjában idén a fenntartható fejlődés volt elsősorban fontos. A magyar Heineken új vezérigazgatót is kapott, Nikos Zois személyében, és részben a vezetőség is cserélődött. A kastélyosdombói komlóültetvényen idén is volt szüret, de új termék egyedül a tavaly zsűrizett, és nagy reményekkel várt, de közepes csalódást okozó új Óvatos Duhaj Hopláger volt, amit meg is kóstoltam a konkurencia hasonló söreivel.
A felhozatalból (Dreher Hidegkomlós, Borsodi Hoppy, Soproni Hopláger) még így is a legjobb. A Dreher is a gyümölcsös ízesítéssel erősített a nyárra, a Meggy mellé az Áfonya érkezett. A legnagyobb dobás azonban idén Kőbányán az ANTL volt. A 2020-as Kőbánya X - a Mad Scientisttel közös - projekt után idén egy mini "kézműves" főzdét. Az ANTL-márka termékkel, egy tribute Vienna Lagerrel és egy English Style Summer Ale-lel nyitott, amit csak csapon forgalmaztak a partner-sörözőkben.
Ugyan nem sör, de a sörhöz kapcsolódik a hard seltzerek hazai megjelenése. Ezek az ízesített szódás cukorcefrék az USA-ban az elmúlt években taroltak a piacon, még a Covid-válság idején is növekedést mutattak az eladások. A Dreher gyár a Viper márkával, majd kis késéssel a Borsodi a Wai Moment-márkával rukkolt elő.
A KKK-főzdéknél idén a fő csapás egyértelműen a hordós érlelés volt. A Mad Scientist limitált hordós tételeinél a rajongók között olyannyira felfokozott volt a bírhatnék, hogy akadt olyan, aki nem átallotta meghekkelni a webshopot. A First piacra dobta a barrel aged családját, a Horizont az idén is elkápráztatta a sörösöket a Night Shift idei változataival, a Monyo folytatta a Hungarian Terroir-sort, és (Hop Top, Ugar, Fehér Nyúl, Reketye stb. vagy akár gerillák (Balkezes - Birodalmi Bagoly) is előrukkolt hordóérlelt sörökkel.
A savanyított sörök véglegesen tért hódítottak, a sour, a Gose, a Berliner Weisse nemhogy elfogadott, de igazán kedvelt stílusok lettek, akár natúr, akár gyümölcsös ízesítésű változatokban.
Az IPA és persze a NE IPA-k továbbra is tartják magukat az élen, de a lágerek is kezdenek a kisüzemeknél tért hódítani. A speciális komlózások mellett a hagyományos lágerfronton még elmaradnak a neves német vagy cseh főzdéktől, de van már jó magyar kisüzemi láger, a Kecskeméti Sörmanufaktúra Pils 12 és a Fehér Nyúl Hraballion vagy a Szent András Monarchista is biztos választás.
Idén a hordós érlelés mellett Tap Room-alapítási hullám is volt a kicsiknél. A First és a Fehér Nyúl Taproom mellé felzárkózott a Horizont, és ha elkészül, akkor minden eddiginél komolyabb méretet fog képviselni a Monyo új főzdéjének a Tap Roomja. Addig jó időben a Monyo Land-rendezvényközpontban vígasztalódhatunk. a Mad Scientist Mad Kert nem klasszikus Tap Room, de izgalmas rendezvényhelyszín, ahol a sörözés és a koncertek mellett kertmozi, családi programok és a Zabáljcsak! elképesztően finom tépett malachúsos szendvicsei is alapnak számítanak.
És akkor - traráááá - jöjjenek a legek:
A legjobb KKK-főzde idén szerintünk a békésszentandrási Szent András Sörfőzde, akik a láger-vonalon már korábban is bizonyítottak, de a modernizált főzde és az impresszív Tesztandrás-sorozat megmutatta, hogy folyamatos a fejlődésük, és külön öröm, hogy a sörök mellett a sörfogyasztói kultúrát is igyekeznek elmélyíteni. Ráadásul valóban széles körben elérhetőek a söreik.
Természetesen sörből idén is olyan dömping volt, hogy lehetetlen volt mindet megkóstolni, ezért ez a választás részemről teljesen szubjektív. Nem is legjobb, inkább számomra legnagyobb hatású sör(ök) 2021-ben a Reketye Never Before sorozat sörei voltak.
Reketye Zoli egy 18%-os Double Imperial Stoutot érlelt több változatban portóis hordóban és a végeredmény valami egészen lenyűgöző lett. A határok bor és sör között már--már elmosódtak ezt kóstolva.
Nem gondoltam volna, hogy a NE IPA-k közül hozhat valami meglepetést. Persze a hazai NE IPA-k, köztük pl. a Brew Your Mind sörei zseniálisak, mégis egy megszokott ízvilágot járnak körbe. Nem teljesen egyedi, hisz a Kozel és a Hill Farmstead kooperációja egy nemeskomlós hazy Ale is hasonló, de a Hajnali Sörfőzők I am Pale a NE IPA-k gyümölcslé outfitjét és komlóbomba gyümölcsösségét párosítja a német nemeskomlók jellegzetes virágos illat- és ízvilágával, ami eltér a remek, de megszokott trópusi gyümölcs-citrus ízvonaltól, így kuriózum, és nálam a 2021-es év gerilla söre.
Egy sörözőnél a megfelelő sörkorcsolyák ételek minősége is nagyon fontos. A budai KEG és Jégkert, a Neked csak Dezső helyét átvevő Craft Head vagy a körúti volt Csíki Söröző profilváltása után nyitott Beerstro 14 is jó színvonalat hoznak, de az év sörözője nálam főleg a sör és gasztronómiai párosítások és a Piszkor Norbi irányította konyha, no meg a remek sörök miatt egyértelműen a Madhouse.
Hogy ne csak mindig az angolszász csúcsfőzdék kapjanak rivaldafényt. Az év külföldi söre nálam holtversenyben két cseh sör. Persze nem hagyományos lágerekről van szó. A CEBC-konferencián megismert Jitka a tualjdonosa a Wild Creaturesnek, ahol saját helyi, morva szőlővel, hordóban érlelik azokat a spontán erjesztésű söröket, amely stílusnak éllovasa a brüsszeli Cantillon. Amúgy idén a Mad Scientist mellett a First sörmestere, Ábrahám Máté is debütált hasonló sörökkel MA Artisan Ales néven. Jitka vörösborral készült söre a Rose of Portugal remek, enyhén brettes és vörösboros, elegánsan szénsavas söre csúcsminőség. A másik cseh sör, a most már saját főzdével is rendelkező, közelmúltban alapított prágai új hullámos főzde, a Sibeeria IPA-ban és stoutokban is topon van, de a legjobban az imperial balti portere a Ledoborec (Jégtörő), amiben a csokis, gyógynövényes ízek gyönyörűen domborítanak, és a 9,3% alkohol gyönyörűen elbújik a tökéletes harmóniában.
A Sörbúvár idei küólöndíjasai. A Beerselection edukációs sörös videosorozata, ami laikusoknak szakértő módon járja körbe a sörfajtákat, sörkóstolást, alapanyagokat. Külön izgalmasak voltak a vakkóstolós videók, ahol világszínvonalú sörök és magyar kihívóik között tippeltek a tesztalanyok, melyik melyik. Két "kolléga" tavalyi munkásságát szeretném itt értékelni. Az egyik továbbra is a Porból lettem sörré leszek oldal, ahol Horváth Gábor megállíthatatlan mód szállítja a lebilincselő kultúrsztorikat és a csúcs- és gagyisöröket szakérti az olvasóknak. A másik a Sörök a konyhából Face-oldal, ahol Balogh Balázs posztolja és osztályozza fáradhatatlanul a magyar és külhoni söröket, és nem rest a nagyüzemi és olcsó sörök bugyraiba is lemászni, hogy nekünk már ne kelljen belefutni a rossz sörélmények csapdájába.
És még egy: Külön köszönöm idei új vendégszerzőnknek, Beer Ninja italtörténésznek a blogon megjelent sörtörténeti írásait.
Ezúton is gratulálok a díjazottaknak és sörhabban gazdag boldog, vírusmentes új évet kívánok minden Sörbúvár-olvasónak. Happyhappy!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2022.01.02. 11:05:47
Szubjektív kiegészítések:
1) Nagyüzemi fronton szomorú hír a Soproni Porter kinyírása.
2) Kisüzemi frontom a kedvencem a Grabanc évfordulós nosztalgiafőzete. (Jelige: jó az öreg a háznál...)
3) Kisüzemi fronton a Legenda nem számít nagyon menőnek, de nekem a Diesel és a Pokerface is a kedvenceim közé tartozik. Sajna az előbbi csak tartozott, mert szép csendben eltűnt a szortimentből.
4) Az azért nem teljesen igaz, hogy a Belvárosi Sörfesztivál lett volna az első sörös rendezvény, nyáron rengeteg sörfesztivál volt, a Westend teraszon pl. az Eb alatt ment a cseh és a német sörfesztivál, mondjuk az utóbbi nem volt nagy eresztés, de a cseh sörfesztivál mindig hoz pár érdekességeket a a lágervilágon túli sörök kedvelőinek is.
BÚÉK!