Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

A sör és a nácik

Nem lehet vita tárgya, hogy a németek úgy nagy általánosságban sok sört fogyasztanak. Régen még inkább így volt, mint manapság. A Harmadik Birodalom, Hitler és a nácik a második világháború óta amúgy is kiterjedt érdeklődésre tartanak számot, így ez a sörös búvárkodásunk következő állomása.

Bajorországban 1900-ban 290 liter/fő volt a sörfogyasztás.* Megelőlegezhetjük, hogy a középkortól kezdve hasonló mennyiségű folyt le a német torkokon (területenként és időszakonként 0,7-1,3 liter/fő/nap között mozogva). Természetesen ne gondoljuk, hogy csak sört ittak volna arrafelé, volt boruk is (pl. a híres Rajnai Rizling), almaboruk (Äpfelwein), és sok-sok töményük is.

Németországban készülhetett az első radler sör, receptjét már 1912-ből ismerjük, de tömeges elterjedésére 1922-ig várni kellett. A szó jelentése bicajos, bringás, ugyanis a szomjas kerékpárosoknak szolgálták fel először, ők terjesztették el. Év elején egy kis falucskában, Deisenhofenben egy nyugalmazott vasúti tiszt kisvendéglőt nyitott Münchentől 20 km-re. Még kisvasutat is vezetett a vendéglőjéhez a kirándulók számára. Az üzlet lassan csordogált, amíg az első meleg nyári hétvégén 13.000 embert szállt le a szerelvényekról a kerékpárjaikkal együtt. Ennyi sör nem volt a raktárban, állt viszont bőven limonádé. Kugler úr kb. fele-fele arányban vegyítette a kettőt, és innentől ahogy mondani szokták, a többi már történelem. A fentieknek nincs igazán köze a nácikhoz, inkább a gazdasági pangáshoz majd válsághoz, végeredményben mégis az NSDAP-vel együtt terjedt el.**

kugler_alm.jpg xaver_kugler.jpg
A legendás Kugler-Alm, a radler szülőhelye. Franz Xaver Kugler, a feltaláló

 Képek helye: www.sueddeutsche.de

1923. novemberében az akkori bajor kormányfő Münchenben, a Bürgerbräukeller-ben tartotta beszédét. Ez egy hatalmas sörcsarnok volt, innen kapja elterjedt nevét a 'müncheni sörpuccs'. Hitler és számos társa foglyul ejtették a kormányt, Hitler még a plafonba is lőtt pisztolyával a nagyobb hatás kedvéért, de a katonaság, rendőrség nem állt át a nácik oldalára, így egy nap alatt megadták magukat a puccsisták. A hasonló óriási sörcsarnokok az alapját képezték bármelyik párt tömeggyűléseinek, az akkori német politikai élet artériái voltak. Később Hitler beszédei is hasonló helyeken hangzottak el, így a II. világháború kitörése után ugyanabban a sörcsarnokban kíséreltek meg egy bombamerényletet Hitler ellen, ahonnan egykor elindultak a hírnév felé...

burgerbr_ukeller_munchen.jpg

Náci tömeggyűlés a Bürgerbräukellerben (1923). Kép helye: www.de.wikipedia.org

Adolf Hitler (1889-1945) sosem volt nagy sörivó. Az 1910-es évek elején még Bécsben festegette kis képeslapjait, és ha pénz állt a házhoz, inkább kávézókban sütizett, mintsem a kocsmákban dohányzott és ivott volna. 1913-ban már Münchenben találjuk, ekkortól rendszeresen látogatja a szállásához legközelebbi kocsmákat, majd az I. világháború után például a híres Hofbräuhaus-t. Magát az NSDAP (Nemzetiszocialista Német Munkáspárt, röviden náci) pártot is jórészt az utóbbiban alakították meg. A München belvárosában álló vendéglő arról is híres, hogy nem csak a nácik látogatták, hanem Lenin és a szocialisták is előszeretettel jártak oda. A későbbi Führer akkoriban még igazán szerette a sört.


schelling.jpgschelling-salon.jpg

A Schelling Salon, Hitler egyik első törzshelye Münchenben. (Adolf Hitler többi kedvelt kocsmáihoz  ld.- ->)

A Führerről tudjuk, hogy jóval a II. világháborút megelőzően már alkoholmentes sört ivott, amit a müncheni Holzkirchen sörfőzde készített neki, és havonta egy teherautóval szállították a Berghofba (Hitler nyaralója, szállása a bajor Alpokban). A viszonylag kevés speciális söréhez a brit titkosszolgálat sehogy nem tudott hozzáférni, így a rendszeresen fogyasztott teáját megmérgezve tervezték inkább meggyilkolni (Operation Foxley). Valóban nem dohányzott, sőt utálta a cigifüstöt. Ekkor már alkoholból is minimális mennyiséget fogyasztott. Az alkohol elutasítása valószínűleg fokozatosan alakult ki nála, 1923/1924-ben ugyanis még bőségesen sörözött a landsbergi börtönben. A precíz feljegyzések szerint átlag 2 üveg sört ivott meg naponta (1 liter), és 13 hónap alatt 31 liter tömény is lecsúszott nála a kóterban. Volt, mikor kevesebb sört kért, de az 1923. évi karácsony hetén például 34 üveg sört pusztított el magányában. Lehet, hogy ez az időszak tette meg a hatását nála, de 1925-től már úgy lép elénk a forrásokban, mint aki teljesen antialkoholista. Hatalomra kerülve mai szemmel haladó lépéseket tett az alkohol visszaszorítására, bár a nácik hozzáállása végig roppant ellentmondásos volt, az SA (rohamosztag) majd az SS (véderő) tagjai is erős alkoholfogyasztók maradtak. Országosan betiltották a szeszek reklámozását, Hitler támogatta az alkoholmentes italok gyártását, éttermekben nem lehetett alkoholt felszolgálni, drasztikusan megemelték a sör adóját stb. Eközben az SA saját cigaretta márkát alapított, az ún. rohamkocsmákban pedig folyt a sör... Az 1930-as években Németország szerte 4500 sörgyár és 40.000 házi sörfőzde üzemelt. A nácik 1935-től hirdettek háborút az ivászat ellen, ekkor még alkoholmentesek voltak a tömegrendezvényeik, de 1937-től Hitler minden nyilvános szónoklatának helyszínén hatalmas, fából ácsolt sörcsarnokokat építettek fel.

hitler_with_beer.jpg

Hitler ritkán mutatkozott sörrel együtt, ez egyike a kevés ilyen fotónak. Hosszú beszédei alatt is jellemzően csak egy korsó sört fogyasztott el, ha tehette a saját alkoholmentes verziójából. Azt viszont nem tehette meg, hogy sörivó hallgatósága előtt nem sört iszik. (Kép helye: Twitter)

1933-tól elindult a hírhedt náci eugenikai program, vagyis sterilizálták, akit a párt deviánsnak tartott, és nem akarták, hogy tovább vigye, mételyezze az árja fajt. Ide tartoztak az alkoholisták is. Több ezer német alkoholista járt így, majd a munkatáborok beindulásával szintén több ezret vittek el kényszermunkára. 1939-ben külön intézetet hoztak létre a dohányzás és az alkohol veszélyei ellen. A német katonaságban halállal büntették, ha valaki részegen kihágást követett el. Legalábbis papíron. Kezdetben tényleg hajtottak végre a katonák körében is sterilizációt, sőt eutanáziát is, de gyorsan rájöttek, hogy a német katona is stresszel, öl, megsebesül, távol van a családjától. Vagyis italozik. Fokozatosan egyre inkább elengedte a német hadvezetés az alkoholellenes témát. A holokauszt irodalom egyik toposza például, hogy a koncentrációs táborok személyzete rendszeresen és sokat ivott. A zsidók elleni tisztogatást végző rendőri és katonai csoportok extra alkohol adagot kaptak, hogy véres tetteiket biztosan végre tudják hajtani. Feljegyzések szerint a háború vége felé előfordult, hogy a náci vezetők által szervezett partikon egyfajta beteges ivójáték volt zsidókat kivégezni.


katonak.jpeg

Fiatal német katonák söröznek a körletben. Kép helye: taz.de

 

Felhasznált irodalom:

Dorothea Schmidt: „Die Kraft der deutschen Erde“: Das Bier im Nationalsozialismus und die Hauptvereinigung der deutschen Brauwirtschaft in Berlin-Schöneberg. 2019.

Marton Szabolcs: Kocsmatörténet. Szeged, 2018.

Marton Szabolcs: Mindennapi italunk. Szeged, 2014.

n.n.: Hitler Assassination Plan. How did the British plan to kill Hitler? 2008.

Peter Andreas: From Killer High: A History of War in Six Drugs. 2020.

Sven Felix Kellerhof: Mit doppelter Bier-Ration schrieb Hitler „Mein Kampf“. (www.welt.de 2015)

 

Jegyzetek:

* Jelenleg (2019) a német átlag 100 liter/fő/év, a bajor valamivel 130 liter felett. (statista.com)

** Ez a radler dél-német elterjedésének története. Észak-Németországban, Hamburgban viszont teljesen máshogy történt a dolog, másként is nevezik az üdítőitallal kevert söröket. Az itteni neve Alsterwasser a városon keresztül folyó Alster után.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr1916636008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2021.08.24. 13:11:44

Apró javítások: 1) A terecskét (Platzl), ahol a Hofbräuhaus áll, nem nevezném München főterének, erre a címre talán a Marienplatz a legjobb jelölt. 2) A link Hitler kedvenc helyeire nem működik, a végére becsúszott zárójel miatt.

Egyébként remek poszt, bár némiképp szentségtörésnek érzem, hogy egy ilyen fennkölt italt a megtestesült gonosszal egy lapon emlegetünk... ;-)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2021.08.24. 14:35:24

@promontor: javítottam a Hofbräuhaus helyszínét is

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.25. 07:45:09

@promontor:

"hogy egy ilyen fennkölt italt a megtestesült gonosszal egy lapon emlegetünk"

Akkor lehet, nem ok nélkül minősít engem pár kommentelő nácinak, ui. Hitlerhez hasonlóan én sem dohányzom, és csak citromos alkoholmentes sört iszom.

Mellesleg náciságomat az is ékesen bizonyítja, hogy Hitlerhez hasonlóan nekem is két szemem, két fülem és egy szám van. :P

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.25. 07:47:16

Bocsánat, hogy az előbb elfelejtettem megköszönni a posztot: legalább most megtudtam, miért hívják a gyümölcsös sört Radlernek.

BölcsÉsz 2021.08.25. 08:27:58

Köszönöm az infót. Eddig azt hittem, a gyümölcsös sör belga eredetű.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2021.08.25. 09:00:20

@BölcsÉsz: Igazából gyümölcsös sörnek azt hívjuk, amikor a sörhöz már a készítése során gyümölcsöt keverünk. Ilyenek pl. a belga lambic söröknek a gyümölcsös változatai (a kriek, azaz a meggyes a legismertebb, de készítik más gyümölcsökkel is). A radler ezzel szemben kész sörhöz utólag kevert limonádé, ami szakmai körökben nem számít gyümölcsös sörnek.

Az biztos, hogy a gyümölcsös sörök egyik fajtája, a fent említett kriek és társai belga eredetű, de hogy ők főztek-e legelőször gyümölcsös sört, vagy mások, azt majd nálam hozzáértőbbek esetleg elmondják...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.25. 09:03:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Én meg alkoholmentes sört se iszom.

Antialkoholista vagyok, csak kényszerből iszom alkoholt,

MEDVE1978 2021.08.25. 09:29:21

Kiegészítés:

A németek inkább a háború alatt Pervitin-t, azaz speedet nyomtak a katonáknak. Ettől aztán napokra ébren is maradtak. Ez a Blitzkrieghez jó volt + akkor, ha legalább volt némi erősítés, váltás, ugyanis a speedes pörgések után pihenni is kellett a katonáknak. Emellett valamennyire addiktív is volt a dolog, így az összeomlás idején, amikor a vegyi gyárak / ellátási láncok már nem működtek, elég sok katona elvonási tünetekkel is küzdött, nemcsak a szövetségesekkel.

index.hu/tudomany/tortenelem/2017/12/13/naci_meth_hitler_amfetamin_drog_berlin_vilaghaboru_pervitin/

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.08.25. 10:51:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Antialkoholista vagyok, csak kényszerből iszom alkoholt,"

Szintén zenész. :) De én még kényszerből sem. Az ismeretségi köröm már elfogadta, hogy nem iszom egy kortyot sem, nem jönnek az ilyen hülye dumával, hogy "ne sérts már meg azzal, hogy nem iszol velem egy pohárral".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.25. 11:03:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Az oroszoknál ez még inkább így van: nem lehet nem inni, egyszerűen nem fogadják el.

A helyzet annyibban javult, hogy Putyin nyíltan antialkoholista, sose iszik, s így a legfelsőbb helyről szóló ellenpropaganda azért tiszteletet ébreszt. De, tegyük hozzá, nincs sok követője ebben Putyinnak.

Hatása azért lett: csökkent az alkoholfogyasztás a politikusok között, mert nem akarnak teljesen ellentmondani a főnöknek.

szanisz 2021.09.16. 10:58:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Sajátos, ahogy Putyint egy sörblogon is fel tudod szopni.

szanisz 2021.09.16. 12:41:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

_Ezzel_ semmi, sőt, 40%-al esett az orosz statisztikák szerint az egy főre vetített évi alkoholfogyasztás a 2000-es évek eleje óta.
Ez mindenképp pozitív, ha igaz, főleg Oroszországban, de nálunk is üdvös lenne.

De nem megyek bele abba, hogy mi a problémám Putyinnal vagy a fizetett vagy ökéntes propagandistáival, ez nem az a blog.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.16. 12:46:29

@szanisz:

Teljesen érthető, hogy mint liberális irtózol az orosz elnöktől.

szanisz 2021.09.16. 12:48:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: :D:D

Most már mindenkinek egyértelmű lesz az első kommentem alapüzenete, köszi.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2021.11.11. 14:52:35

Azért a nácik bármennyire harcos antialkoholisták is voltak, a sörrel kivételt tettek! drinkunion.hu/cikk/sor_nem_alkohol

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása