Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Reketye Brewing - Never before 1. - Sörös Apák Napja

Vannak mindennapi sörök, és vannak ünnepi sörök, amiket nem pattint-szisszent-ciccent csak úgy föl még a legelvetemültebb sörgeek sem. A Never Before értelemszerűen az utóbbi. Elintézhetnénk annyival is, hogy húúúú, 18% alkohol, meg dupla rássön imperiál, meg hordóérlelt és még málna is van benne, ez biztos valami brutál darab, látatlanban tíz pont és az irigykedő nagyérdemű kommentjeit és az újabb untappd badge-et bezsebelve elégedetten hátradőlhetünk, hogy na, ez is megvolt, jöhet a következő. Ez a sör azonban többet érdemel, jóval többet!

reketyeneverbefore1624440078032.jpg

A Reketye Never before sorozat első darabja mellé a Zoli, sörfőző az alábbi ráhangolást írta:

Aki már ivott igazi portóit, az soha nem fogja elfelejteni az ízét. Mivel, sikerült a megfelelő hordókat megvásárolni ezért a sörrel olyan eredményt értünk el, ami túlmutat az elképzeléseinken. Hordozza a ruby portóira jellemző fergeteges gyümölcsösséget és savakat, és a tölgyfahordó jellegzetes ízét. Megérte a befektetett idő, az utazás, a sok számolás, közös gondolkodás és a hordók dédelgetése. A sör magas alkohol foka tökéletesen passzol a meghatározó portói hangulathoz. Ez egy limitált projekt ami csak egyszer, itt és most van, ez ad még több pluszt az alapjaiban is szinte megismételhetetlen sörnek. Kevés van belőle, de ez ilyen. Gyűjtőknek, a portói borok rajongóinak és olyanoknak ajánljuk, akik szeretik a kitüntetett élményeket, azt amikor egy igazán ritka sör kerülhet a birtokukba.

Úgyhogy kellő alázattal fektettem egy darabig ezt az ajándék és egyik utolsó palackot ebből a sörből, amivel közös futásunk alkalmával megtisztelt az alkotó. Amíg dédelgettem a pincében, felfrissítettem egy kicsit a portói borokról az ismereteimet. Egy rövid gyorstalpalót ide is biggyesztek.

A portói borról röviden

A portói, Portugália Alto Douro borvidékén termesztett szőlőből borpárlattal erősített borok gyűjtőneve. Az angol italkultúrához legalább annyira hozzánőtt, mint a sherry, a gin vagy a whisky. A fehér portóit (Porto Branco) és a különleges évjáratú érleléseket (Colheita) most hagyjuk. A két általános vörös fajta a Ruby és a Tawny. A Rubyt fahordókban érlelik 2-3 vagy sokszor 4-6 évig és ezután palackban tovább érhet, akár húsz évig is, ebből lesznek a Vintage tételek. A Tawny kisebb hordókban és hosszabb ideig érik, ebből a Vintage tételek a hordóban is eltölthetnek akár 20 vagy még több évet és palackozás után már nem érnek tovább. Jellegzetes piros gyümölcsös és édes, de a hosszan érlelt fajták diós, mandulás, kávés, csokis vagy mézes aromákat is kaphatnak.

reketyeneverbefore1624440078037.jpg

A hordó

A második a sorozatban, a Never Before 2 Tawny hordós érlelést kapott, a Never Before 1 azonban a gyümölcsösebb Ruby-hordó mellé még egy adag málnát is. Ráadásul egy atomerősre főzött, ragacsos, krémes Russian Imperial Stout a kiindulópont, ami a hordó dongáiból még szittyóz magába egy kevés alkoholt és persze további ízgazdagságot. Itthon a rumos, whiskys / whiskey-s hordók már szinte mindennaposnak számítanak a KKK-sörfőzdéknél. A Monyo Hungarian Terroir-sorozata és a Mad Scientist Barrel Club-os tételei már a boroshordóban és/vagy borral érlelt söröket is behozta a köztudatba. Portói vagy ahhoz hasonló hordós érleléssel azonban - legjobb tudásom szerint - nálunk a Reketye Brewing próbálkozott először. (Kijavítottak - a Mad Scientist Happy Finish-sorozatban már volt Tawny hordós sör) Hasonló karakterű sörei az angol Wild Beer-nek és Cloudwaternek akadnak, de ők sem lépték túl a 12-13%-os alkoholtartalmat a stoutjaikkal. Felmerül a kérdés van-e értelme egy 18%-os sörnek?

Filozófiai kitérő

A jó sör önmagában nem megfogható fogalom. Sohasem számoltam, hányféle sört kóstoltam, de nagyjából tízezer felé járhatok. Ám, akár egy múzeumban, ha túl sok remekművet látunk, egy idő után nem tudunk többet befogadni, úgy a söröknél, amikor az ember már túl sok félét kóstol, elveszik a jóságban, túlcsordul.

Az igazán jó sör feltétele, hogy legyen kapcsolódási pont. Kapcsolódás egy helyhez, pillanathoz, felidéz egy emléket, egy társaságot, egy zenét, egy verset. Bejárat egy másik dimenzióba, révületbe. Lehet alkalom, amikor egy egyszerű láger is jó sörré magasztosul, és lehet bármilyen komlóbomba tripla IPA, ha nem érint meg. Minden attól függ, hogy az adott pillanat harmóniája milyen sört kíván. Gyors, lüktető bizsergetést, vagy hosszan hullámzó, mély gondolatokat. A ráhangolódást néha már a palack, a kitöltött sör látványa, néha egy megragadott illat vagy bevillanó íz-emlék indítja el.

A Never Before 1 tizennyolc százalékos alkoholtartalma tuningolt kivagyiságnak tűnhet bárkinek, aki csak ezt figyeli, nem az üzenetet és a mélységeket. A harsogó adatokon, Balling-fokon, alkoholtartalmon, kiló málnákon és hordón túl az igazi hozzáadott érték az a sörfőző munkája, hogy megmutasson önmagából egy darabot, amit ebbe a csillogó csomagolásba rejtett el, és aki kóstol, az előtt ott a lehetőség, hogy mindezt kikódolja és beépítse a kortyba önmagát is. Pillanatra érintse a végtelent...

reketyeneverbefore1624440078026.jpg

Kóstoló

A ráhangolódás után pedig jön egy prózai kóstolójegyzet, szerencsére a fenti gondolatok nélkül is csodás ez a sör.

Reketye Brewing: Never Before 1 - Ruby portói hordóban érlelt málnás dupla Russian Imperial Stout - Illat: Csokis málna, kakaó, meggy, dió érkezik elésődlegesen. Második hullámban klasszik portói hordós (dió, mazsola, aszalt gyümölcsök, fás hordós jegyek, bogyós gyümölcsök) aromák erősítik az élményt. Megjelenés: Fekete kőolaj szerű, nagyon sűrű folyadék, minimális habfoszlány. Íz. Málnás gyümölcsös enyhén fanyar indítás, a kakaós-csokis ízek keverednek a málnával. Aztán eluralkodik egy nagyon telt abszolút boros érzet, csak sűrűbb, töményebb, és nem olyan egyszerűen édes, telt és savas érzet, mint egy portóinál, hanem a boros-málnás indítás lényegül át a kortyon belül először diós majd csokis, aztán tejszínesen kávés keserűségbe. Száj- és nyelvösszehúzó, majd likőrösen meleg érzet, ami egy diós, hordós intenzíven tanninos nyelvösszehúzó zárással, nagyon hosszú utóízzel kényeztet. Elmosódnak a határok sör és bor közt, elgondolkodtató, egészen nagyszerű, egyedi sör. És ha még ez sem lenne elég, csattanóként kapunk egy elképesztő málnás utóízt is, ami a melegedéssel egyensúlyba kerül a boros-csokis ízvonallal. A vele összekóstolt hétköznapi Ruby portóihoz képest jóval mélyebb, izgalmasabb, sokrétűbb lett ez a sör-bor, de egy már korábban többször kóstolt Vintage Sandeman Tawnyval is felveszi a versenyt.

Költészet és rock and roll!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr6216599978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steflac 2021.06.23. 21:41:57

Happy finish MS barrelnek volt már Tawny portos es Pedro Ximenez (fehér boros?) verziója is, azok, de legfőképp a Plantation Trinidad Ltd. Tawny finish miatt vártam ezeket nagyon! Rubyból kettőt is bontottam, bomba volt, bár szerintem lehetnek eltérések az üvegek között...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2021.06.25. 08:41:09

@steflac: A Pedro Ximenez az a sherry egyik alap szőlőfajtája

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2021.06.25. 08:42:06

@steflac: amúgy köszi - a Mad Scientistet nem tudom már követni, úgy pörögnek - javítom

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása