A Szent András Sörfőzde minden húsvétra megfőzi a szezonális sörét a Nyúlon innent és a Nyúlon túlt. Tavalyig ezek fűszeres vörös ale-ek voltak. Idén váltottak Békésszentandráson és két NE IPA-t hozott a Nyuszi hímes tojás helyett. A Nyúlon innen egy "sima" NE IPA, ami önmagában nem is olyan nagy durranás. Az első, komlóbomba New England IPA-t, a Heady Topper már 17 éve elkészítette a vermonti Alchemist, de igazán divatos csak 4-5 éve lett.
Ködös, napközis gyümölcslé-szín és robbanó komlóaroma mellé egy friss, nem kaparósan keserű komlós ízvilág tartozik. Nagyon tiszta, üde ízek, semmi élesztős, malátás mellékszál. Sokszor gyümölcsökkel és / vagy fűszerekkel is ízesítik. Láttunk már - magyaros - sárgabarackosat a két évvel ezelőtti BPBW fesztiválsöreként,, és van példa lime-baszalikom ízesítésűre is a világban, de az új Nyúlon túlra, ami egy sárgabarackos-bazsalikomos NE IPA, eddig nem találtam példát.
Bazsalikom és húsvét
Talán szándékos a főzde részéről, talán csak egy jó ötlet az ízesítés miatt, de a bazsalikom sokban kapcsolódik a tavaszhoz és a húsvéthoz is. Egy legenda szerint Krisztus feltámadása után bazsalikom nőtt a sírja körül, és sokszor ortodox templomok oltárait is díszítik bazsalikommal. Krétán az ablakba teszik, hogy elűzze az ördögöt. Indiában a helyi bazsalikom, meg egyenesen szent növény, Tulsi istennő megtestesülése, mely megnyitja a szívet és elmét, elősegíti a szerelmet a hitet és az imádságot, sőt átsegít a következő életbe is. Az európai néphit szerint elűzi a sárkányt is, azaz a gyíktestű, kakasfejű sárkányszerű lényt a baziliszkuszt. Úgyhogy telitalálat húsvétra.
A zamatos sárgabarack meg igazi magyaros hozzávaló, így tényleg minden összeáll, hogy szép legyen az ünnep.
Mindkét IPA 4,9%-os 12,6 Balling a szárazanyagtartalom, a pale ale maláta és a Carapils mellé búza és zab is került bele, és zabpehely, hogy kellemesen krémes is legyen. Komlóknak a gyümölcsös Galaxyt és Mosaicot, az illatos, "kókuszos" sztárkomlót, a Sabrot, és a mezei virágos, gyümölcsös Simcoet használták. A főzésben a szentandrási csapat mellett részt vett a TesztAndrás sörök egyik házi főzője, Mátyus Tamás is.
Szent András Sörfőzde - Nyúlon innen - NE IPA és Nyúlon túl NE IPA sárgabarackkal és bazsalikommal - Illat:
Virágos, trópusi gyümölcsös illat, kis kókuszaromával, emellett sárgabarack, majd klasszik NEIPA-s friss komlóssag, és nem beleképzelem, de tényleg majonézes-tejszínes tormás sonkatekercs illata is van. A Nyúlon túl ezt egy sárgabarackos és jellegzetesen bazsalikomos fűszerességgel is megtoldja. Megjelenés: Fakó sárga ködös, mintha egy napközis baracklevet öntöttünk volna föl madártejjel. Tetejében szép tojásfehér-szín habkorona. Íz-korty: Nagyon könnyed test, frissítő íz és a végén kellemes és nem kaparós enyhén csípős komlósság. Tökéletes húsvéti, üde, friss és tavaszi. A sárgabarack és a bazsalikom elképesztően jól áll ennek a sörnek, pont eltaláltak az arányok, nincs túlzott keserű, túlzott savanyú, nagyon működik. A Nyúlon innen egy jó Session NE IPA, a Nyúlon túl meg igazi különlegesség és nagy ötlet, szerettem.
A Nyúlon innen címkéjére rá van írva, hogy a húsvéti főfogáshoz hangolva, ami meglehetősen marketingesen hangzik. Én is elintéztem volna egy elnéző mosollyal, de ez a sonkatekercses illat és a friss íz tényleg működik, még a füstölt sonka mellé is, a torma meg kellemesen csíp egyet a komló friss utóízével.
A Nyúlon túlnál a fanyar sárgabarack mellé meg rákíván az ember valami natúr, semmiképp sem gejl, krémes édességre, mondjuk egy baracklekváros tejes pitére. De a lustábbak sima tejbegrízzel kipróbálhatják, amit kis wasabival vagy jalapenoval bolondított barack- v. narancslekvárral vagy chilis fűszeres mangópürével dobnak föl.
Egyet ne feledjünk, ez egy azaz két New England IPA, ami frissen jó, hiába szép a csomagolás, meg ajiba kaptuk, ne tartogassa senki sokáig, hanem vedelje föl, mert a gondos palackozás (Bukó, - Bukovinszky Béla - a tulajdonos elárulta, hogy a palackokat még nitrogénnel is kifújták töltés előtt, hogy minimalizálják az oxigénszintet) ellenére az oxidáció tönkreteszi a valódi formáját, és ellaposodik, és a kis test miatt a komló egy idő után már kaparósabb, kellemetlenebb lesz.
A Szent András Sörfőzde a Tesztandrással már megmutatta, hogy képes igazán színvonalas IPA-t főzni, és most letett egy kiváló NE England IPA-t is az asztalunkra, amivel öles léptekkel megkezdte a felzárkózást a hazai élvonalhoz.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.