Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Az új Soproni Óvatos Duhaj Hopláger és kihívói - Hopláger-teszt

A nagyüzemek lágerben néha jobbak, mint a KKK-sörfőzdék. De mi a helyzet, ha a hagyományos lágert új-hullámos komlókkal küldik meg a sörgyárban? Lesz belőle hopláger. És melyiket kapjuk le a polcról? A Dreher Hidegkomlóst? A tavaly debütált Borsodi Hoppyt? Vagy az épp a napokban a boltokba kerülő Soproni Óvatos Duhaj Hoplágert? Erre a kínzó kérdésre érkezik gyors válasz, ha tovább olvassátok....

hoplager1613456163007.jpg

Valamit a Hoplágerről

Az IPA-kat megirigyelő stílus tulajdonképpen egy hagyományos láger, csak nem a klasszikus zöldséges-fűszeres, kesernyés német vagy cseh komlókkal készülnek, hanem a főzés közben vagy utána hidegkomlózással legtöbbször új stílusú, citrusos, gyümölcsös, trópusi illatvilágú komlók kerülnek beléjük, így az ízviláguk hasonlít az IPA-kéra, de sokszor sima világos sörök kis modern csavarral, és hagyományos komlókkal hidegkomlózva, határozottabb keserű utóízzel. Hívhatják IPL-nek (India Pale Lagernek) is. Magyar földön - ha emlékezetem nem csal - az úttörő Keserű méz után a második a  Hopfanatic (Kiss Tomi - Kiskunhalas) volt a stílus meghonosítója,, ez volt a Trance,

Aztán a Dreher beruházott egy komlórakétába és 2015-ben, jóval megelőzve a versenytársakat, kihozta a Dreher Hidegkomlóst, ami azért elég óvatos (és nem duhaj) vállalkozás volt, ám azóta a sima Dreherrel együtt azt is kukoricátlanították, így a reszelgetés miatt fejlődött, és frissebbre hangolódott a recept. Persze a Kraft-főzdék sem maradtak el, a Horizont (Hidegkomlós Láger) és a Monyo (Fat Cat) is készített remek hoplágert, de ezek a 600-800 Ft-os árkategóriában sokak számára nem kívánatosak.a nagyon ingoványos fogyasztói filozófia szerinti ár-érték arány reláció miatt, vagy faék egyszerű gondolatmenet szerint jobban üt két-három 0,5 literes sör, mint egy 0,33-as.

Tavaly a Borsodi - hallgatván az idő szavára - gyors egymásutánban kihozta a Hoppy-t, amit finoman szólva nem nagyon szerettem és a Borsodi IPA-t, ami viszont a hasonló teszten jobban teljesített a Dreher és a Soproni IPA-jával szemben.

A "nagy" hármas hoplágerei - mi van a dobozban?

A Soproni Hoplágerről nemrég írtam a Magyar Konyha magazinnak, ahol a sör megalkotásáról Cserjés László sörfőzővel egy interjút is olvashattok, így azt nem nagyon részletezem, csak a kóstolásra és a sörökre koncentrálok. Ahogy az autóknál van Golf-osztály, úgy a sörgyárak is a konkurenciához képest lövik be a termékeiket. "Érdekes mód" mindhárom vizsgált hopláger 4,5% alkoholtartalmú. A Borsodi Hoppy (továbbiakban BH) halovány 25 IBU (International Bitterness Unit - keserűségérték), a Dreher Hidegkomlós (DH) még harmatosabb 19 IBU-val kerül forgalomba, a Soproni Hoplágernél (SH) csak a piktogramokból tippelgethetünk. A keserűségérték az alábbiak szerint oszlik meg: BH: 4/7, a DH: 5/10, a SH: 3/5 értéket ad meg. Ez olyan 25-30 közötti IBU-t sejtet. Aroma- ill. ízintenzításra a helyzet az alábbi: BH: 5/7, DH: 6/10, SH: 4/5. Az energiatartalom nagyjából megegyezik, DH: 157 kcal / 0,5 l, a SH 160 kcal, a Borsodinál nincs feltűntetve, de a sima Borsodi 165 kcal / 0,5 l, úgyhogy nagyjából megegyeznek ezek az adatok is. A komlók sincsenek föltüntetve, de a Drehertől tudjuk korábbról, hogy hidegkomlózáshoz Citrát használnak, a Borsodi nem ír ezekről, a Heineken a reklámfotón a Hallertau Mittelfrüh és a Spalt Selectet említi, és vmivel (Citra?) hidegkomlózták is. A feliratok alapján tehát egy alkoholban könnyedebb, inkább aromás, mint keserű sörre számíthatunk a dobozok felciccentése előtt, ami már egy kis csalódás, mert egy hoplágertől több kesert várnék. Az elegánsan keserű Pilsner Urquell 39 IBU-val készül, egy rendesebb IPA meg 40 IBU-nál indul, bár a nagy gyárak az IPA-k keserűértékének belövésénél is is jóval óvatosabbak, a kicsiknél.

hoplager1613464249961.jpg

Indul a kóstolás...

A kóstolást most is a szokásos 50 pontos skála szerint csináltam - max (Illat: 12, Megjelenés: 3 Íz: 20 Kortyérzet: 5 Összbenyomás: 10)

Illat:

  • A BH kibontáskor még remek illatot (komlóolaj?) küld a levegőbe, de ez a szisszenéssel el is száll világgá, mint egy aluljárós parfüm. Tíz másodpercig sem tart az élmény, Aztán jön valami megmagyaráuhatatlan édeskés, sárgabarackos észteres illat, amit eddig a Gösser alkoholmentes sörében éreztem csak. Hogy ez valami nagyipari élesztő és a gyorserjesztés együtthatója-e, vagy más kémiai folyamat eredménye ki tudja. 6/12
  • A DH-nál már jobban érkezik a citrusos komlós illatjegy, némi kesernyés füvesség is, de hanyatt nem dőlünk tőle - 7/12
  • A SH-ban a legintenzívebb a komlósság, jobban keveredik a citrusosság és a gyantás-füves illatvilág, a három közül ebből érződik ki a legtöbb anyag, azonban az élményt itt is árnyalja, bár messze nem olyan bántóan egy kis észteres mellékszál. 7/12

Megjelenés:

A SH a másik két sörnél aranylóbb, sötétebb kívánatosabb színű, a BH és a DH szalmasárga, fakóbb, de ez még teljesen belefér a láger színvilágába. A legmeggyőzőbb habot a DH produkálja, a SH és a BH habja mosószeres buborékokat mutat és hamarabb össze is zuhan. BH: 2/3 DH: 3/3 SH: 3/3

Íz-kortyérzet:

  • BH: Az az érzése az embernek, hogy egy szódával feltolt belga Tripelt kóstol, amit összeöntöttek egy kis citromsavas napközis sárgabaracklével. Idegen aromák, és a kellemes komlósság helyett csak tévutak. Ennek a végén megjelenik egy kellemetlen tapadós, orvosságosan keserű utóíz a sörben, ami szárító érzéssel tovább hervasztja a kedvét az embernek. 10/20 ill. 2/5
  • DH: Kevés halovány, savanykás citrusosság, karakteresebb komlós érzet, de az utóízben egy gyengébb láger ízei érkeznek a szükséges komlós utóíz helyett. Nincs a komlózásnak mélysége, lecsengése, hiányérzetünk itt is van, viszont utóízben már barátságosabb, bár egy zöldalmás fanyarság észlelhető. 12/20 ill. 3/5
  • SH: A kóstolás ívét tekintve a legjobban megkomponált sör, a jól csusszanó, bár kicsit vizes test szép ütemben adagolja a citrusos friss ízeket, a gyantásabb vonalat és utóízben a keserűt. A lecsengés és az ínyünkön maradó keserű nem kellemetlen. Egészen jó lenne, csak egyszerűen nincs mélysége, halovány visszhangja egy tényleg tartalmas hoplágernek, így csalódás itt is akad. 13/20 ill. 4/5

hoplager1613464249963.jpg

Összbenyomás:

  • A Borsodi Hoppyt a tavalyi teszt óta sem szerettük meg, a komló helyett komlóolajjal beoltott sima Borsodi messze van egy jó sörtől,  helyette válasszuk a bőcsi gyárból az IPA-t. 3/10
  • A Dreher Hidegkomlós fenntartásokkal, de már az elfogadható kategória, de Kőbányán is van jobb sör. 5/10
  • Az új Soproni Óvatos Duhaj Hopláger igyekszik, de tisztes helytállás helyett még lett volna hová fejlődnie. 6/10

Mindösszesen:

  • BH: 23/50 - szép dizájn, de a beltartalom messze nem tökéletes, nem választanám.
  • DH: 30/50 - látott bizonyos mennyiségű komlót, de jóval intenzívebb keserűérték és egy kis test sem ártana, hogy jobb legyen
  • SH: 33/50 - a három közül a legjobb, de a tökéletestől messze van. Ugyan haloványan, de még emlékszem a tavalyi versenydarab ízeire, és sajnos több olyan kompromisszumot is érzek, ami a gazdaságosság felé billentette a sört.

Tanulság van?

A tavaszi-nyári sörszezonban, főleg, ha a fesztiválok is beindulnak, a Soproni Óvatos Duhaj Hopláger mindenképpen egy erős szereplő lesz. Ezt a nagyüzemi szinten jónak számító beltartalom mellett az Óvatos Duhaj termékcsalád töretlen népszerűségének is köszönheti majd. A Soproni-rajongók között vélhetően lesz IPA-s és hoplágeres "fanklub." A nemsokára nyugdíjba vonuló Soproni Porter színvonalát azonban a Hopláger nem érte el, de ismét működhet a kapudrog-effekt, és a hopláger-sörstílus jobban bekerülve a köztudatba invokálhatja a KKK-főzdék hajlandóságát is ebbe az irányba.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr6516428948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2021.02.16. 11:07:24

Az első hoplager a Keserű Méz volt. Az igaz, hogy az a hoplager nem IPL volt, mert ugyan markáns volt a komlózása, de nem újvilági komlókat használtak hozzá. Volt pár követője is egy darabig (ld: jozsefbiro.blog.hu/2017/02/16/promontor_nagy_kezmuves_sortesztje_a_hoplagerek ), de aztán a hoplager lassan átfordult egy IPL-konform vonalba, ami egyrészt érthető, másrészt én nem annyira örültem neki, mert az IPL-t nem kedvelem annyira.

Egyébként a kihalóban lévő "magyar hoplager" kategória mellett van sok olyan cseh lager, amit akár szintén lehetne annak nevezni, mert ott sok újfajta helyi komlóval kisérleteznek és mivel gyakran hidegkomlóznak, azért a komlós illatok is markánsabbak, de nem az IPL-féle amerikai vonal, hanem az európai vonal, ami szerintem jobban passzol a lagerekhez.

Az nagyon szomorú lesz, ha a Porter visszavonul (ez hivatalos?), mert nemcsak a legjobb duhaj, hanem szerintem a legjobb magyar nagyüzemi is jelenleg.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2021.02.16. 11:38:44

@promontor: Igaz, köszi, a Magyar Konyhás cikkben ott is van, csak már tovább járt az agyam. Javítva.
Igen, a Portert leveszik. Sajnos hasonló sorsra jut, mint sztem hamarosan a Dreher Red Ale is fog, a magyar nem issza a sötét söröket. Én is azt gtondolom, hogy a Red Ale és a Dreher Bak mellett a Porter a három legjobb magyar nagyüzemi sör.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2021.02.16. 12:19:10

@pif: A Magyar Konyhás cikket szívesen olvasnám, de a honlapjuk már tegnap is elérhetetlen volt. Talán majd később.
A Dreher Bak nálam is Top 3. Harmadiknak talán a Borsodi IPÁ-t említeném, az egész jó, de persze félve dicsérem, mert egyrészt még elbutulhat, másrészt meg nem a Porter példáján látszik, hogy nem jó ómen, ha nekem ízlik egy nagyüzemi sör.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2021.02.16. 13:08:54

@pif: Nem a link hiányzik, az oldal nem töltődik be, "too long to respond..."

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2021.02.16. 13:19:05

A Porterről még egy mondat, hátha olvassák a Soproni marketingesek:
Téli idénysörként esetleg túlélhetne még... ;-)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2021.02.16. 13:32:17

@promontor: nekem simán jön - töröld az előzményeket esetleg...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2021.02.16. 13:35:25

@pif: elküldtem üzenetben a szöveget

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2021.02.16. 13:51:46

@pif: ...és már el is olvastam, köszönöm szépen!
Egyébként egy ilyen interjú is milyen remek marketing tud lenni: bár nem vagyok egy IPL rajongó, de ha elolvasod, hogyan született a sör, illetve megismered a "szerződ", máris kedved támad megkóstolni. ;-)
De azért azt hiszem, várok vele nyárig, ez tényleg akkorra való...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2021.02.16. 14:34:42

@promontor: Igen, Laci (és a porternél Ágoston) személyisége is nagyon sokat hozzátesz a sörhöz, és ebben (is) nagyon jó ez a kezdeményezés és a Heineken ezeket a PR-dolgokat nagyon jól érzi.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2021.02.17. 16:23:58

@promontor: Amúgy pont pár napja vettem a három nagy IPA-jából, kíváncsi vagyok, hová fejlődtek (vissza-e) - de egy hétre ennyi elég a jóból :D

szanisz 2021.02.19. 08:54:59

@pif: "Igen, a Portert leveszik. Sajnos hasonló sorsra jut, mint sztem hamarosan a Dreher Red Ale is fog, a magyar nem issza a sötét söröket"

A RED Ale-t már nem gyártják és árulják egy ideje. Rosszul tudom??

Amúgy nagyon szomorú, a red ale és a porter is remek sörök voltak. Akkor be kell táraznom porterből...

A bak sem rossz, picit talán túl harsány, nincs lekerekítve.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2021.02.21. 07:18:17

@szanisz: Sajnos a Bakból kiérzik a festőmaláta, egy kicsit több anyaggal sokkal jobb lenne. Igen Red Ale először KEG-ben szűnt meg, aztán levették, én is szerettem...

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (61) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (33) balkezes (6) baltika (1) balti porter (2) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (3) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (53) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (18) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (2) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (3) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (57) csíki (9) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (37) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (5) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (10) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (8) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (13) horizont (25) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (71) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (13) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (272) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (28) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (49) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (20) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (313) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (3) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (40) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (7) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (7) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (3) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) régi idők sörei (1) reketye (6) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (24) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (2) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (35) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (1) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (5) stgeorgen (1) stout (35) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (4) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása