A nagyüzemek lágerben néha jobbak, mint a KKK-sörfőzdék. De mi a helyzet, ha a hagyományos lágert új-hullámos komlókkal küldik meg a sörgyárban? Lesz belőle hopláger. És melyiket kapjuk le a polcról? A Dreher Hidegkomlóst? A tavaly debütált Borsodi Hoppyt? Vagy az épp a napokban a boltokba kerülő Soproni Óvatos Duhaj Hoplágert? Erre a kínzó kérdésre érkezik gyors válasz, ha tovább olvassátok....
Valamit a Hoplágerről
Az IPA-kat megirigyelő stílus tulajdonképpen egy hagyományos láger, csak nem a klasszikus zöldséges-fűszeres, kesernyés német vagy cseh komlókkal készülnek, hanem a főzés közben vagy utána hidegkomlózással legtöbbször új stílusú, citrusos, gyümölcsös, trópusi illatvilágú komlók kerülnek beléjük, így az ízviláguk hasonlít az IPA-kéra, de sokszor sima világos sörök kis modern csavarral, és hagyományos komlókkal hidegkomlózva, határozottabb keserű utóízzel. Hívhatják IPL-nek (India Pale Lagernek) is. Magyar földön - ha emlékezetem nem csal - az úttörő Keserű méz után a második a Hopfanatic (Kiss Tomi - Kiskunhalas) volt a stílus meghonosítója,, ez volt a Trance,
Aztán a Dreher beruházott egy komlórakétába és 2015-ben, jóval megelőzve a versenytársakat, kihozta a Dreher Hidegkomlóst, ami azért elég óvatos (és nem duhaj) vállalkozás volt, ám azóta a sima Dreherrel együtt azt is kukoricátlanították, így a reszelgetés miatt fejlődött, és frissebbre hangolódott a recept. Persze a Kraft-főzdék sem maradtak el, a Horizont (Hidegkomlós Láger) és a Monyo (Fat Cat) is készített remek hoplágert, de ezek a 600-800 Ft-os árkategóriában sokak számára nem kívánatosak.a nagyon ingoványos fogyasztói filozófia szerinti ár-érték arány reláció miatt, vagy faék egyszerű gondolatmenet szerint jobban üt két-három 0,5 literes sör, mint egy 0,33-as.
Tavaly a Borsodi - hallgatván az idő szavára - gyors egymásutánban kihozta a Hoppy-t, amit finoman szólva nem nagyon szerettem és a Borsodi IPA-t, ami viszont a hasonló teszten jobban teljesített a Dreher és a Soproni IPA-jával szemben.
A "nagy" hármas hoplágerei - mi van a dobozban?
A Soproni Hoplágerről nemrég írtam a Magyar Konyha magazinnak, ahol a sör megalkotásáról Cserjés László sörfőzővel egy interjút is olvashattok, így azt nem nagyon részletezem, csak a kóstolásra és a sörökre koncentrálok. Ahogy az autóknál van Golf-osztály, úgy a sörgyárak is a konkurenciához képest lövik be a termékeiket. "Érdekes mód" mindhárom vizsgált hopláger 4,5% alkoholtartalmú. A Borsodi Hoppy (továbbiakban BH) halovány 25 IBU (International Bitterness Unit - keserűségérték), a Dreher Hidegkomlós (DH) még harmatosabb 19 IBU-val kerül forgalomba, a Soproni Hoplágernél (SH) csak a piktogramokból tippelgethetünk. A keserűségérték az alábbiak szerint oszlik meg: BH: 4/7, a DH: 5/10, a SH: 3/5 értéket ad meg. Ez olyan 25-30 közötti IBU-t sejtet. Aroma- ill. ízintenzításra a helyzet az alábbi: BH: 5/7, DH: 6/10, SH: 4/5. Az energiatartalom nagyjából megegyezik, DH: 157 kcal / 0,5 l, a SH 160 kcal, a Borsodinál nincs feltűntetve, de a sima Borsodi 165 kcal / 0,5 l, úgyhogy nagyjából megegyeznek ezek az adatok is. A komlók sincsenek föltüntetve, de a Drehertől tudjuk korábbról, hogy hidegkomlózáshoz Citrát használnak, a Borsodi nem ír ezekről, a Heineken a reklámfotón a Hallertau Mittelfrüh és a Spalt Selectet említi, és vmivel (Citra?) hidegkomlózták is. A feliratok alapján tehát egy alkoholban könnyedebb, inkább aromás, mint keserű sörre számíthatunk a dobozok felciccentése előtt, ami már egy kis csalódás, mert egy hoplágertől több kesert várnék. Az elegánsan keserű Pilsner Urquell 39 IBU-val készül, egy rendesebb IPA meg 40 IBU-nál indul, bár a nagy gyárak az IPA-k keserűértékének belövésénél is is jóval óvatosabbak, a kicsiknél.
Indul a kóstolás...
A kóstolást most is a szokásos 50 pontos skála szerint csináltam - max (Illat: 12, Megjelenés: 3 Íz: 20 Kortyérzet: 5 Összbenyomás: 10)
Illat:
- A BH kibontáskor még remek illatot (komlóolaj?) küld a levegőbe, de ez a szisszenéssel el is száll világgá, mint egy aluljárós parfüm. Tíz másodpercig sem tart az élmény, Aztán jön valami megmagyaráuhatatlan édeskés, sárgabarackos észteres illat, amit eddig a Gösser alkoholmentes sörében éreztem csak. Hogy ez valami nagyipari élesztő és a gyorserjesztés együtthatója-e, vagy más kémiai folyamat eredménye ki tudja. 6/12
- A DH-nál már jobban érkezik a citrusos komlós illatjegy, némi kesernyés füvesség is, de hanyatt nem dőlünk tőle - 7/12
- A SH-ban a legintenzívebb a komlósság, jobban keveredik a citrusosság és a gyantás-füves illatvilág, a három közül ebből érződik ki a legtöbb anyag, azonban az élményt itt is árnyalja, bár messze nem olyan bántóan egy kis észteres mellékszál. 7/12
Megjelenés:
A SH a másik két sörnél aranylóbb, sötétebb kívánatosabb színű, a BH és a DH szalmasárga, fakóbb, de ez még teljesen belefér a láger színvilágába. A legmeggyőzőbb habot a DH produkálja, a SH és a BH habja mosószeres buborékokat mutat és hamarabb össze is zuhan. BH: 2/3 DH: 3/3 SH: 3/3
Íz-kortyérzet:
- BH: Az az érzése az embernek, hogy egy szódával feltolt belga Tripelt kóstol, amit összeöntöttek egy kis citromsavas napközis sárgabaracklével. Idegen aromák, és a kellemes komlósság helyett csak tévutak. Ennek a végén megjelenik egy kellemetlen tapadós, orvosságosan keserű utóíz a sörben, ami szárító érzéssel tovább hervasztja a kedvét az embernek. 10/20 ill. 2/5
- DH: Kevés halovány, savanykás citrusosság, karakteresebb komlós érzet, de az utóízben egy gyengébb láger ízei érkeznek a szükséges komlós utóíz helyett. Nincs a komlózásnak mélysége, lecsengése, hiányérzetünk itt is van, viszont utóízben már barátságosabb, bár egy zöldalmás fanyarság észlelhető. 12/20 ill. 3/5
- SH: A kóstolás ívét tekintve a legjobban megkomponált sör, a jól csusszanó, bár kicsit vizes test szép ütemben adagolja a citrusos friss ízeket, a gyantásabb vonalat és utóízben a keserűt. A lecsengés és az ínyünkön maradó keserű nem kellemetlen. Egészen jó lenne, csak egyszerűen nincs mélysége, halovány visszhangja egy tényleg tartalmas hoplágernek, így csalódás itt is akad. 13/20 ill. 4/5
Összbenyomás:
- A Borsodi Hoppyt a tavalyi teszt óta sem szerettük meg, a komló helyett komlóolajjal beoltott sima Borsodi messze van egy jó sörtől, helyette válasszuk a bőcsi gyárból az IPA-t. 3/10
- A Dreher Hidegkomlós fenntartásokkal, de már az elfogadható kategória, de Kőbányán is van jobb sör. 5/10
- Az új Soproni Óvatos Duhaj Hopláger igyekszik, de tisztes helytállás helyett még lett volna hová fejlődnie. 6/10
Mindösszesen:
- BH: 23/50 - szép dizájn, de a beltartalom messze nem tökéletes, nem választanám.
- DH: 30/50 - látott bizonyos mennyiségű komlót, de jóval intenzívebb keserűérték és egy kis test sem ártana, hogy jobb legyen
- SH: 33/50 - a három közül a legjobb, de a tökéletestől messze van. Ugyan haloványan, de még emlékszem a tavalyi versenydarab ízeire, és sajnos több olyan kompromisszumot is érzek, ami a gazdaságosság felé billentette a sört.
Tanulság van?
A tavaszi-nyári sörszezonban, főleg, ha a fesztiválok is beindulnak, a Soproni Óvatos Duhaj Hopláger mindenképpen egy erős szereplő lesz. Ezt a nagyüzemi szinten jónak számító beltartalom mellett az Óvatos Duhaj termékcsalád töretlen népszerűségének is köszönheti majd. A Soproni-rajongók között vélhetően lesz IPA-s és hoplágeres "fanklub." A nemsokára nyugdíjba vonuló Soproni Porter színvonalát azonban a Hopláger nem érte el, de ismét működhet a kapudrog-effekt, és a hopláger-sörstílus jobban bekerülve a köztudatba invokálhatja a KKK-főzdék hajlandóságát is ebbe az irányba.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2021.02.16. 11:07:24
Egyébként a kihalóban lévő "magyar hoplager" kategória mellett van sok olyan cseh lager, amit akár szintén lehetne annak nevezni, mert ott sok újfajta helyi komlóval kisérleteznek és mivel gyakran hidegkomlóznak, azért a komlós illatok is markánsabbak, de nem az IPL-féle amerikai vonal, hanem az európai vonal, ami szerintem jobban passzol a lagerekhez.
Az nagyon szomorú lesz, ha a Porter visszavonul (ez hivatalos?), mert nemcsak a legjobb duhaj, hanem szerintem a legjobb magyar nagyüzemi is jelenleg.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2021.02.16. 11:38:44
Igen, a Portert leveszik. Sajnos hasonló sorsra jut, mint sztem hamarosan a Dreher Red Ale is fog, a magyar nem issza a sötét söröket. Én is azt gtondolom, hogy a Red Ale és a Dreher Bak mellett a Porter a három legjobb magyar nagyüzemi sör.
promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2021.02.16. 12:19:10
A Dreher Bak nálam is Top 3. Harmadiknak talán a Borsodi IPÁ-t említeném, az egész jó, de persze félve dicsérem, mert egyrészt még elbutulhat, másrészt meg nem a Porter példáján látszik, hogy nem jó ómen, ha nekem ízlik egy nagyüzemi sör.
promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2021.02.16. 13:08:54
promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2021.02.16. 13:19:05
Téli idénysörként esetleg túlélhetne még... ;-)
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2021.02.16. 13:32:17
promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2021.02.16. 13:51:46
Egyébként egy ilyen interjú is milyen remek marketing tud lenni: bár nem vagyok egy IPL rajongó, de ha elolvasod, hogyan született a sör, illetve megismered a "szerződ", máris kedved támad megkóstolni. ;-)
De azért azt hiszem, várok vele nyárig, ez tényleg akkorra való...
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2021.02.16. 14:34:42
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2021.02.17. 16:23:58
szanisz 2021.02.19. 08:54:59
A RED Ale-t már nem gyártják és árulják egy ideje. Rosszul tudom??
Amúgy nagyon szomorú, a red ale és a porter is remek sörök voltak. Akkor be kell táraznom porterből...
A bak sem rossz, picit talán túl harsány, nincs lekerekítve.