A mínusz tízből egy nap alatt langyos tavaszira fordult az idő. Ilyenkor a legtöbben még az évszakhoz és nem az időjáráshoz öltöznek. Januárhoz rutinból sapka-sál-kesztyű-nagykabát jár. Pedig elég lenne egy átmeneti kabát is. Így vagyunk a sörrel is. Az RIS-ek és DIPA-k forgatagából nehéz kikeveredni egy jó pilzeni kedvéért, pedig ennek van itt az igazi ideje.
Nagyapámnak volt egy békebeli Eszterházy-kockás átmeneti szövetkabátja, amit ilyenkor kanyarított magára. Vékonyabb, mint egy masszív télikabát, de a célnak tökéletesen megfelelt, kényelmesen beleolvadt a környezetbe,és melegített is a januári szürkeségben, amiben a nap még csak próbálgatta az erejét. Pont ilyen átmeneti sör a 14-es Konrad Spytihněv, amit a liberec-vrastislavicei sörgyárban főznek.
A Liberec városka vrastilavicei negyedében üzemelő Hols sörgyár söreinek névadásánál sokszor visszanyúlnak a történelmi gyökerekhez. Svatopavelské (Szent Pál) néven 16-os baksört készítenek, amit Argus 16 (ál)név alatt a Lidlben mi is beszerezhetünk. Spytihněv néven két cseh fejedelem is regnált a 10. ill. a 11. században.
I. Spytihněv (894-915) pont a - most igencsak népszerű - pozsonyi csata idején uralkodott, és miután a magyarok a morva fejedelmi uralmat is lenullázták, a keletkezett hatalmi vákumban ő szervezte egységbe a cseheket, A szintén a Přemysl-ház sarjaként, II.Spytihněv (1055-61) nevű utód már inkább az óhitű szlávok üldözésében jeleskedett, ami folytán Vrasztiszláv nevezetű öccse (későbbi utódja) terhes asszonyát először bezáratta, majd ugyan utóbb elengedte, de az asszonyka a megpróbáltatások miatt nem élte sokkal túl ezt a nemes keresztényi gesztust.
A Konrad 14-esén a jól csengő historikus név mellett ott díszeleg a Přemysl-ház sasmadaras címere. A gyár Imperial Pilsnernek aposztrofálja, azaz egy erősre főzött, ám nem édes, hanem bőségesen komlózott, karakteres világos sört várhatunk tőle. Imperialnak a hat százalékos alkoholtartalom tán kicsit soványka, de mézeskenyeres maláta az aranysárga szín és a dús fehér hab mellett azért ott van a helyén. Egy baksörhöz ez az édesség nem volna elegendő, de itt a komlózás az igazán domináns. A kétszer komlózott főzetet bónuszként még egy hónapon át jóféle žateci komlón áztatják - igen, egy hagyományos pilzenit is lehet hidegkomlózni - hogy elnyerje a főzelékes zöldséges, kelkáposztás keserűséget.
Aki szereti a tényleg keserű, nyersen őszinte cseh söröket, az nagyon fogja szeretni ezt a Konradot, főleg, hogy az anyagerő és a hatás is kellemesen megérint, ha lehúzunk belőle egy korsóval. És visszakanyarodva a kabát-allegóriához, nem olyan finom tapintású, puha ez az anyag, de a késő délutáni didergés ellen igencsak jól esik, és átvészelhetjük vele a szürke téli napokat, míg újra ki nem tavaszodik...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.