Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

A nagy Oktoberfest - Kóstolás - First Oktoberfestbier német kihívókkal

Nemrég estem túl az Aldi-Lidl által nyújtott Festbier-kóstoláson, - és valószínű ennek hatására - pár napja csörgött a telefon, nem volna-e kedvem végigkóstolni 8 Oktoberfestbiert, egy szakértő csapattal. Hát hogyne lett volna, hisz legutoljára kilenc éve volt szerencsém minden Oktoberfestbiert egyszerre megkóstolni. Kíváncsi is voltam, változtak-e a trendek.

oktoberfestimg_20201010_213522_resized_20201015_034654614.jpg

Märzen? Fest Märzen? Festbier? Oktoberfestbier? Melyik az igazi?

A németeknél a sörtörvények nagyon szigorúak, de hasonlóan a francia borvidékekhez, az egyes régiók is sokszor védik a helyi eredetű termékeket és persze a piacukat. Nincs másképp ez Münchenben sem.

A történet valahol ott kezdődik, hogy még a Spaten gyárban beüzemelt első ipari sörhűtő és a gőzzel készített jég ideje előtt a söröket csak természetes úton tudták hűteni, így sziklabarlangokban, jégvermekben lágerolták (szép magyar szóval: ászkolták) a söröket. A hideg időszak végén - márciusban - még megfőzték az erősebbre főzött sört az ún. Märzenbiert, melyet a kor hűtéstechnikájával is hosszabb ideig tárolhattak, és ezek a sörök a sörfőző szezon kezdetéig (augusztus vége-szeptember eleje) kitartottak. Az ún. Märzenbier sötétebb, borostyánszínű ( a magyar szóhasználatban félbarna) és az átlag világos lágereknélé erősebb akár 6,3 % alkoholtartalmú. Illatában kenyere3s, diós, enyhén pirítósos, ízében is fűszeresebb, mézeskalácsosan édeskés jegyek vannak, melyek harmonikusan kiegészítik a klasszikus német komlók virágos, zöldséges, fűszeres ízeit. A hosszú érlelés és kondicionálás miatt szépen összesimulnak az ízek, kortyérzetben közepesen teltek, de még frissítőek, nem nehézkesek és a magasabb alkohol sem érződik rajtuk.

oktoberfestimg_20201010_111013_resized_20201015_034654794_masolata.jpg

1810-ben - jól ismert sztori szerint - a bajor hercegi pár esküvőjén, a hercegi aráról elnevezett mezőn, a Theresienwiese-n játékokat rendeztek, amiből a XX. század második felére a világ legnagyobb sörfesztiválja, az Oktoberfest nőtte ki magát. A fesztiválon felszolgált Märzenbiert nevezték (Oktober)Fest-Märzennek, melyet hagyományosan a szeptember eleje és október első hétvégéje között rendezett Oktoberfestre főztek Münchenben és - persze az üzletet felismerve - szerte Németországban.

Természetesen a hat müncheni sörfőzde-sörgyár felismerte, hogy a piacát megvédheti, ha az Oktoberfestbier titulust levédi. Ezt a mai napig csak az említett müncheni sörgyárak, név szerint az Augustiner-Bräu, a Hacker-Pschorr, a Hofbräu München, a Löwenbräu, a Paulaner és a Spaten-(Franziskaner) használhatják. A többi német sörfőzdének marad a Festbier illetve a Fest-Märzen stílusmegjelölés.

A Märzen sörstílus sokáig egyeduralkodó volt az Oktoberfesteken, de 1970-ben a Paulaner sörgyár kitalálta, hogy a hagyományos borostyánszínű sör helyett egy erősebbre főzött, gazdagabban komlózott világos sört, az új típusú Oktoberfestbiert készíti el a sörfesztiválra, és ezzel egy új stílust teremtettek. Természetesen a trend ragadós volt, olyannyira, hogy a többi müncheni sörgyár (a Hacker-Pschorr kivételével, ők maradtak a Märzen stílusnál) is áttért erre a világos stílre. Bár a Spaten is gyárt Oktoberfest Ur-Märzent, a Wies'n-re a világosat viszik ki.

Kivételek, - amik erősítik a szabályt - persze mindig vannak. A München belvárosától alig 50 kilométerre eső Erding híres búzasör-főzdéje az Erdinger az egyedüli, akik szintén tradicionálisan Oktoberfestet rendezhetnek, és ezekre a fesztiválokra készül a borostyánosabb, kenyeresebb, malátahangsúlyosabb búzasörük az Erdinger Oktoberfest.

Magyar Oktoberfest-sörök

Németországon kívül persze nem védi a névhasználat a főzdéket, így az USA-ban és sok más helyen, így itthon is találunk Oktoberfest-címkés söröket. Korábban pl. a Fóti Kézműves Sörfőzde is készített Oktoberfest Märzent, ami kapható most is. Mi a 6+1 német sörfőzde mellé a First Brewery új Oktoberfest-sörét kóstoltuk a helyszínt biztosító Pasarét Bisztróban.

Kóstolás:

Az Erdinger egy nagyon tisztességes búzasör, de óriási különlegességeket nem nyújt. Kicsit elvesznek a búzás jellegű ízek (banános, szegfűszeges ízvilág, üde citrusosság) és egy malátásabb, nehezebb testű, masszívabb sört kapunk, ami jó arányokkal és a többi Oktoberfestbierhez képest könnyedebb érzettel társul.

A Spaten volt a kóstoló leggyengébb láncszeme, hidegen kifejezetten bumfordi, kicsit kaparósan keserű a komlója, és melegebben sem mutat nagy szépségeket. A konszerntárs Löwenbräu már eggyel jobbnak tűnik, egy kicsit szebb a komlózása, de kimerül a masszív keserűben és egy finoman alkoholosan telt ízvilágban, ez sem az igazi.

A Hofbräu München Oktoberfestbier-je 10 éve még sokkal "märzenesebb" volt, sütisebben hozta a malátás ízeket, de amióta ezt is a világos vonalra lőtték be inkább az enyhén alkoholos melegség uralja, és nincs benne az a harmónia, mint a legjobbakban.A Paulaner tökéletesen hozza az új Oktoberfestbier-vonalat, amit 50 éve ők találtak ki, nemrég az Aldi-Lidl vonalon futó Festbier-kóstolásnál is volt hozzá szerencsém, és egy nagyon korrekt, erős világos sör, amit bármikor szívesen innék.

9 éve sem volt másképp, az első díjat a német sörök közül én holtversenyben adnám ki, hiszen a Hacker-Pschorr Oktoberfest-Märzen (a gyár amúgy a Paulaner tulajdonában van) gyönyörűen mutatja meg egy klasszikus Märzenbier minden szépségét, a hosszú kondicionálást (ők palackozták le a legkorábban a sörüket - csak 2021 februárjáig volt szavatos a sörük, míg a többi között akadt jövő augusztusi lejáratú is), az enyhén muskotályos érzetű, sütis malátát egy nagyon pici szőlős fanyarsággal és mellé a friss zöldséges komlózás egy remek sört eredményez. Aki esetleg boros irányból közelít, annak viszont az Augustiner-Bräu söre lesz a kedvence. Egy igazi elegáns, száraz sör, amelyben a 6,3% alkohol ügyesen el van rejtve, de mégsem édeskés, hanem hihetetlen elegáns a - vélhetően Hallertauer - komlózása, virágos, üde, enyhén zöldséges, gyógynövényes, igazi "herbfrisch", ahogy a németek mondják.

A helyszínen is kóstoltuk, és a nagy német nevek mellett sem szégyenkezett a First Oktoberfest Lager, ám haza is vittem egy üveggel, és a város legújabb sörözőjében, a Madhouse-ban is leteszteltem csapról.

oktoberfestimg_20201013_125713_resized_20201015_034656145.jpg

First Oktoberfest Lager 5,6% - Illat: zöldséges, kelkáposztás, spenótos komló- és fűszeres sült hússal gazdagított zsíroskenyér-illat (persze ez utóbbi a maláta gazdag illata) 10/12 Megjelenés: gyorsan múló hab, szép, borostyánba hajló szín, tükrösen tiszta 2/3 Íz: kenyérhéjas, enyhén pirított édeskés fűszeres malátásság és viszonylag hamar érkező kicsit harsány komlókeserű, mely az utóízben picit erőteljesebb, tanninosan vissza is marad a garatban 14/20 Kortyérzet: közepesen telt, a keserű miatt kis tapadós érzet, jó karbonáció, nem túl szűrós 4/5 Összbenyomás: Egy ígéretes próbálkozás, kicsit még simulnia kéne, és jobb lesz. 7/10 Mindösszesen: 37/50

oktoberfestimg_20201013_125837.jpg

Csapról kóstolva már harmonikusabb érzete volt a sörnek, úgyhogy ott az ízben +2, az összbenyomásban +1 pontot adnék, így 40/50 ponttal a 'jó'-ból a 'nagyon jó' kategóriába soroltam át. Mint Ábrahám Mátétól, a First sörmesterétől megtudtam, sörük 2,5 hónapot kondicionálódott tartályban, mielőtt lepalackozták volna, ami egy nagyüzemi láger idejének így is többszöröse.

Ahogy az Aldi-s, Lidl sörtesztben is láttuk, a nagynevű német gyárak és a kézműves főzdék Festbierei drágábbak, de a jobb tételeknél évente egyszer mindenképp megéri a különbséget rááldozni, mert főleg egy jó bajor Weisswursttal vagy házi sütésű sörpereccel fogyasztva, igazán remek gasztroélményt nyújthatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr3316235936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása