Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Soproni Óvatos Duhaj Búza - Allez, allez - Wit, wit, wit!

A Soproni, azaz a Heineken Hungária nem pihen a babérjain. Az Óvatos Duhaj termékcsalád három éve van porondon, és már itt a hetedik Duhaj. Az IPA, APA, Démon, Porter, Meggy, Málna után érkezik a Búza. Méghozzá nem is akármilyen, hanem egy belga búza, egy witbier.

img_20201008_164249.jpg

Bajor búza, belga búza - mi fán terem?

A hagyományos német búzasörökbe - a német sörtörvény szerint csak búza- és árpamaláta, komló, élesztő és  persze víz kerülhet. A bajor búzák általában szűretlenek (Hefe-Weissbier), minimum 50% búzamalát kell tartalmazzanak és az élesztőtől jellegzetes banános és szegfűszeges aromát mutatnak, a búzamalátától (és részben az élesztőtől) jellegzetes kenyeres-citrusos frissítő ízeket kapnak. A komlózásuk könnyed, nem keserűek, hanem frissítő, habos sörök.

A belga sörtörvény sokkal megengedőbb, ott már fűszerezhetik is a sört, így a belga búzasörök, a Witbierek vagy Biére Blanchée-k receptjéből hagyományosan nem hiányozhat a koriander és a curacao-narancs héja, amitől elnyerik jellegzetes illatukat és ízüket. A hamisítatlan witbierbe legalább 50% búzamaláta és 50% világos árpamaláta (általában pilzeni maláta) szükséges. Krémesítésképpen néha kerül bele kis zabpehely, de ez nem szükségszerű. Míg a bajor búzasör azonban hosszú századok óta töretlen sikernek örvend, a belga búzasörök - akár az IPA - csaknem elfelejtődtek. Hogy nem kerültek történelmi süllyesztőbe, az jelen esetben nem lelkes sörfőzőknek, hanem egy tejesembernek köszönhető. Pierre Celis egy Hoegaarden nevű falucskában nőtt fel és a helyi bezárt sörfőzde búzasörét úgy visszakívánta, hogy sörfőzésre adta a fejét. 1966-ban meg is alkotta a mai witbierek archetípusát, a Hoegaardent. A stílus egyre népszerűbbé vált, és ugyan közel 30 év elteltével multikézre került a Hoegaarden, de a sörstílus azóta is óriás népszerűségnek örvend, főleg nyáron, hiszen a narancsos, enyhén fűszeres ízvilág, a kellemes pezsgős szénsav és a gyenge komlózás miatti alacsony keserűségfaktor igazi üdítő sört nyújt a fogyasztójának. Szóval a witbier egy happyendes sikersztori.

A nagyüzemi és a kisüzemi darabok ennél a stílusnál nem különülnek el olyan élesen, bár az olcsóbb, kommerszebb witbierekhez adalékokat, (glükózt és aromákat) is használnak a hagyományos hozzávalók helyett-mellett a sörgyárak, a kisüzemek viszont sokszor extra izgalmas alapanyagokat - pl. egyéb citrusok, citrushéjak, kamilla, malagétabors stb. -  tesznek a főzeteikhez. Vájt fülűek néhány kézműves gin fűszerezésére ismerhetnek rá, persze boróka nélkül. A jó witbierben a narancsos-citrusos, friss szénsavas üdeség és a koriander fűszeres keserűsége, és persze a kellemes paplanos hab és a ködös sárga színvilág adja a harmóniát. A komló szinte nem érezhető, csak a fűszeresség adja a keserűt, és semmiképp sem nyomja el a narancsos, fanyar friss ízeket. Persze a különböző aromák, színezékek intenzívebb narancsos, édes illatot-ízeket adhatnak, de tetten érhető ez a butítás, így le is von a tapasztaltabb sörfogyasztók szemében a sör értékéből az ipari kutyulás.

A Soproni Búza a magyar sörpiacon

A magyar piacon a Borsodi (azaz a Molson Coors) portfóliójában kapható a Hoegaarden, valamint a Carlsberg tulajdonában lévő Kronenbourg 1664 Blanc illetve szintén a Kronenbourg-csoporthoz tartozó Grimbergen Blanche kapható a magyar piacon. A Drehernek nincs belga búzája, és a Heinekennek is csak az Edelweiss bajor búza volt eleddig a tarsolyában, úgyhogy nem véletlenül eshetett a választás a witbierre a Soproninál, a termékfejlesztők vállalati gyűlésén.

Amellett, hogy a búzasör az egyik legnépszerűbb sörfajta a világon a lágerek után, a Soproni ehhez a sörhöz már egy, a kisüzemi szférából "átcsábított" sörmesterrel, Lados Péterrel (ex Yeast Side Brewery) állt neki, aki ezt az új Óvatos Duhajt megalkotta csapatával. Természetesen itt is sok változat és ízpróba előzte meg a végső terméket, de végül kézbe foghatjuk mi is a szép világoskék dobozt, ami messziről, és első blikkre igencsak hasonló egy magyaros, kukoricás Löwenbräuhoz, úgyhogy ne csak rutinból vásároljunk...

20201008162819_img_2547.JPG

Az összetevőkről és az árról röviden. Az alkohol a Soproni Duhaj Búzánál 5%, ami általános a nagyüzemi witbiereknél (a Kronenbourg is ugyanennyi, a Hoegaarden 4,9%, a Grimbergen, vélhetően az apátsági jelleg miatt azonban 6%-ra van kalibrálva.) A Hoegaarden - stílusteremtő sörként - csak a már említett hagyományos hozzávalókat - víz, búza- és árpamaláta, komló, koriander, narancshéj - tartalmazza, de ez látszik az árán is, hiszen 500 Ft körüli áron kapható a 0,33-as palack. A Grimbergen Blanche hasonló áron (450-500 Ft között), magasabb alkohollal az apátsági fílinget nyújtja, de az összetevőknél már ott találjuk a glükózszirupot, a karamellaroma és a természetes aromát, azaz narancs és koriander helyett már élelmiszeripari okosságokkal operálnak. Az olcsóbb Kronenbourg 1664 Blanc menő kék üveges vagy dobozos dizájnja mellé 30% búzamalátát (50% lenne a minimum), árpamalátát, édesnarancs-héjat, koriandert, karamellaromákat, egyéb aromákat és már csak komlókivonatot és glükózszirupot kapunk a pénzünkért. (350 Ft / 0,5 doboz, vagy 300-350 Ft / 0,33 palack). A Soproninál az újdonságok általában 320 Ft / 0,5 doboz körüli bevezető áron kerülnek a hiperekbe,. vélhetően most sem lesz másképp (bár jelenleg a madarastecsoban ákcijós 269 Ft-ért). Itt a maláták, a narancshéj és a koriander mellé, komlókivonatot, élesztőt, fruktózt és természetes aromákat kapunk a sörrel, tehát ár-beltartalom tekintetében az igazi versenytárs a Kronenbourg 1664 Blanc lesz. Nem véletlen, hogy kontroll-darabként ezt választottuk tesztünkhöz. Hoegaardent éppen sehol nem kaptam, így be kellett érnem a - tényleg belga - Du Bocq Blanche de Namurral (ennek már borsosabb az ára 729 Ft / 0,33), amiben az árpamaláta, búzamaláta, komló, élesztő mellett narancs és koriander meg kis cukor található, és csak 4,5% alkoholtartalmú. A hűtőben kotorászva az ígéretes új martonvásári kisüzem, a Vandal Brewing witbierjébe az Augustába is beleütköztem, úgyhogy gyorsan besoroltam a többi mellé, így négy sört, két nagyüzemi multit, egy belga sörgyárasat és egy magyar kisüzemit mérhettem össze.

Akkor jöhet a kóstoló

A Soproni Óvatos Duhaj Búzát fogom kivesézni, a másik hármat csak ennek a tükrében fogom elemezni, de a BJCP-szerint (BJCP 2015 - 24A) azért lepontozom mindegyiket.

Soproni Óvatos Duhaj Búza 5% - Illat:Jaffa-szörpös, kicsit műnarancsos gyümölcsösség, enyhén karamelles cukrosság, kis vanília és a háttérben leheletnyi koriander, amit melegedve eltakar a Donald-rágós észteresség. Egy kicsit túl parfümös, édeskés, túlzottan fűszeres 7/12 - Megjelenés: Aranyos beütésű sárga, ködös, szép habja van, ami elég tartós is. Egy picit sötétebb, mint a többi, de még belefér a színe is. 3/3 - Az ízben, különösen melegedve ez az édeskés parfümösség és a korianderes olajos fűszeresség erősödik, és némileg műízű lesz, a friss citrusosság helyett a szörpös édesség keveredik a fűszeres ízekkel. 14/20 - Kortyérzet: Jó karbonáció, kicsi tapadósság, a fűszeres utóíz szárít 3/5 - Összbenyomás: Egyáltalán nem kellemetlen, de az aromák mellékíze és a citrusosság hiánya levon az értékéből, pedig a fűszeresség elég jól van adagolva. Koktélokhoz jó alap lehet. 6/10 - Mindösszesen: 33/50

img_20201008_163920_resized_20201008_091717767.jpg

A Kronenbourg Blanc 1664 - ami a szépen csengő francia név ellenére Szerbiában készül - hasonló aromákkal és részben műízekkel operál, mint a Duhaj, annyi különbséggel, hogy a potméterek itt nem a fűszeres, hanem a műcitrusos irányba vannak eltolva. Melegedve ez is negédes, rágógumisan észteres lesz, hasonló kaliber.

A Blanche de Namurban már az illatában is érezni a friss koriandert, nincs aroma-érzet, szépek az arányok, kellemes a citrusosság. Szép sárga opálos szín, paplanos, fehér hab. Az illatban tapasztaltak az ízekben és a kortyban is megmaradnak, szép az egyensúly a citrus és a korianderes fűszeresség között, könnyed frissítő test, pezsgő buborékok, remek sör.

A Vandál Augustában az illatokban is érződik a túlzott fűszeresség. Fáradtak az ízek is, van egy kamillás, gyógynövényes bukéja, ami elfedi a legtöbb witbieres jegyet és a megjelenés (hab és színek, opálosság) sem hozza a kötelezőt. Erénye, hogy nincsenek mű-ízek, de másra vártunk, ez még kicsit béta verzió. Ha megfelelőek lesznek az arányok és a kivitelezés, jobb lesz a multik söreinél, de így még nem az igazi.

Soproni Óvatos Duhaj Búza Kronenbourg Blanc 1664 Blanche de Namur Vandál Augusta
7/12 8 11 6
3/3 3 3 2
14/20 14 17 12
3/5 3 5 4
6/10 6 9 4
Össz: 33/50 34 45 28

 

Összegzés

A belgák ezt - persze jóval drágábban, kb. háromszoros-négyszeres áron - azért még mindig jobban tudják, még sok kisüzemnél is. Bár a magyar kisüzemi witbierek közül a First, az Etyeki és a Horizont (Saison)Wit is 40 pont fölött szerepelnének egy teszten. Az új Soproni Óvatos Duhaj hozza a nagyüzemi kötelezőt, kicsit bátrabban fűszeres, de a narancsosságot a konkurens Kronenbourg 1664 Blanc tudja jobban. Az új Duhaj azért meg fogja vetni a lábát a piacon, bár sokkal nagyobbat tarolt volna, ha július végén kerül a boltokba, mert ez a nyár söre. Azért télen is megiható, főleg, ha elkészítjük belőle a korábban,a Sör mi több részére kreált witbier-koktélt.

Violet Wit – Vissza a természetbe!

A levendulától lilában pompázó domboldal és az aranysárga gabonakalászok színei, a witbier korianderes citrushéjas illata és ízei, illetve a levendula titokzatos keserédes zamata egy kis friss zölddel. Jólesik, akár egy tavaszi-nyári séta a természet lágy ölén.

 

 

Hozzávalók:

  • 3 cl levendulaszirup
  • 0,33 l belga stílusú búzasör (Witbier)
  • jég
  • díszítésnek kígyóuborka-szelet

 Elkészítés: Tulipán-pohárba jégre töltjük a búzasört, majd egy tölcsér segítségével a sűrűbb szörpöt az óvatosan aljára töltjük. Uborkaszelettel díszítjük.

A Soproni a megúszós Málna Ale után az új sörfőzővel - persze sok gyári kompromisszummal - ismét úttörő Duhaj-családtagot adott a magyar sörivóknak, ami hasonlóan az IPA-hoz, szélesebb körben megismerteti a witbiert a nagyközönséggel, és jó alapot ad, hogy kipróbálhassák a komolyabb witbiereket.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr2516223700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-kk- 2020.10.10. 11:05:01

én inkább maradok a Porternél az Óvatos Duhaj-szériából :3

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2020.10.11. 07:17:57

@-kk-: Sztem is az a "legszebben csillogó gyémánt" :D

Beer Ninja 2020.10.11. 16:33:18

Mindenképpen megkóstolom. A fura, de szerintem jó Pécsi búzához képest vajon mit tud?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2020.10.11. 16:54:25

@dr. dodó: A Pécsi Búza sztem nem jó. Sőt. Ez érezhetően aromákkal készül, mint a Kronbourg Blanc, de alapnak jó. Aki nem kóstolt még Hoegardent, Blanche de Namurt vagy Blanche de Bruxelles-t az nem is jön rá a turpisságra - sokat segít, ha elmorzsolsz kóstolás előtt egy darab koriandert, hogy érezd, milyen a friss illat és íz, és milyen az aroma...

Beer Ninja 2020.10.11. 19:17:09

@pif: Ó, eddig még sosem jutottam el.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása