A Soproni, azaz a Heineken Hungária nem pihen a babérjain. Az Óvatos Duhaj termékcsalád három éve van porondon, és már itt a hetedik Duhaj. Az IPA, APA, Démon, Porter, Meggy, Málna után érkezik a Búza. Méghozzá nem is akármilyen, hanem egy belga búza, egy witbier.
Bajor búza, belga búza - mi fán terem?
A hagyományos német búzasörökbe - a német sörtörvény szerint csak búza- és árpamaláta, komló, élesztő és persze víz kerülhet. A bajor búzák általában szűretlenek (Hefe-Weissbier), minimum 50% búzamalát kell tartalmazzanak és az élesztőtől jellegzetes banános és szegfűszeges aromát mutatnak, a búzamalátától (és részben az élesztőtől) jellegzetes kenyeres-citrusos frissítő ízeket kapnak. A komlózásuk könnyed, nem keserűek, hanem frissítő, habos sörök.
A belga sörtörvény sokkal megengedőbb, ott már fűszerezhetik is a sört, így a belga búzasörök, a Witbierek vagy Biére Blanchée-k receptjéből hagyományosan nem hiányozhat a koriander és a curacao-narancs héja, amitől elnyerik jellegzetes illatukat és ízüket. A hamisítatlan witbierbe legalább 50% búzamaláta és 50% világos árpamaláta (általában pilzeni maláta) szükséges. Krémesítésképpen néha kerül bele kis zabpehely, de ez nem szükségszerű. Míg a bajor búzasör azonban hosszú századok óta töretlen sikernek örvend, a belga búzasörök - akár az IPA - csaknem elfelejtődtek. Hogy nem kerültek történelmi süllyesztőbe, az jelen esetben nem lelkes sörfőzőknek, hanem egy tejesembernek köszönhető. Pierre Celis egy Hoegaarden nevű falucskában nőtt fel és a helyi bezárt sörfőzde búzasörét úgy visszakívánta, hogy sörfőzésre adta a fejét. 1966-ban meg is alkotta a mai witbierek archetípusát, a Hoegaardent. A stílus egyre népszerűbbé vált, és ugyan közel 30 év elteltével multikézre került a Hoegaarden, de a sörstílus azóta is óriás népszerűségnek örvend, főleg nyáron, hiszen a narancsos, enyhén fűszeres ízvilág, a kellemes pezsgős szénsav és a gyenge komlózás miatti alacsony keserűségfaktor igazi üdítő sört nyújt a fogyasztójának. Szóval a witbier egy happyendes sikersztori.
A nagyüzemi és a kisüzemi darabok ennél a stílusnál nem különülnek el olyan élesen, bár az olcsóbb, kommerszebb witbierekhez adalékokat, (glükózt és aromákat) is használnak a hagyományos hozzávalók helyett-mellett a sörgyárak, a kisüzemek viszont sokszor extra izgalmas alapanyagokat - pl. egyéb citrusok, citrushéjak, kamilla, malagétabors stb. - tesznek a főzeteikhez. Vájt fülűek néhány kézműves gin fűszerezésére ismerhetnek rá, persze boróka nélkül. A jó witbierben a narancsos-citrusos, friss szénsavas üdeség és a koriander fűszeres keserűsége, és persze a kellemes paplanos hab és a ködös sárga színvilág adja a harmóniát. A komló szinte nem érezhető, csak a fűszeresség adja a keserűt, és semmiképp sem nyomja el a narancsos, fanyar friss ízeket. Persze a különböző aromák, színezékek intenzívebb narancsos, édes illatot-ízeket adhatnak, de tetten érhető ez a butítás, így le is von a tapasztaltabb sörfogyasztók szemében a sör értékéből az ipari kutyulás.
A Soproni Búza a magyar sörpiacon
A magyar piacon a Borsodi (azaz a Molson Coors) portfóliójában kapható a Hoegaarden, valamint a Carlsberg tulajdonában lévő Kronenbourg 1664 Blanc illetve szintén a Kronenbourg-csoporthoz tartozó Grimbergen Blanche kapható a magyar piacon. A Drehernek nincs belga búzája, és a Heinekennek is csak az Edelweiss bajor búza volt eleddig a tarsolyában, úgyhogy nem véletlenül eshetett a választás a witbierre a Soproninál, a termékfejlesztők vállalati gyűlésén.
Amellett, hogy a búzasör az egyik legnépszerűbb sörfajta a világon a lágerek után, a Soproni ehhez a sörhöz már egy, a kisüzemi szférából "átcsábított" sörmesterrel, Lados Péterrel (ex Yeast Side Brewery) állt neki, aki ezt az új Óvatos Duhajt megalkotta csapatával. Természetesen itt is sok változat és ízpróba előzte meg a végső terméket, de végül kézbe foghatjuk mi is a szép világoskék dobozt, ami messziről, és első blikkre igencsak hasonló egy magyaros, kukoricás Löwenbräuhoz, úgyhogy ne csak rutinból vásároljunk...
Az összetevőkről és az árról röviden. Az alkohol a Soproni Duhaj Búzánál 5%, ami általános a nagyüzemi witbiereknél (a Kronenbourg is ugyanennyi, a Hoegaarden 4,9%, a Grimbergen, vélhetően az apátsági jelleg miatt azonban 6%-ra van kalibrálva.) A Hoegaarden - stílusteremtő sörként - csak a már említett hagyományos hozzávalókat - víz, búza- és árpamaláta, komló, koriander, narancshéj - tartalmazza, de ez látszik az árán is, hiszen 500 Ft körüli áron kapható a 0,33-as palack. A Grimbergen Blanche hasonló áron (450-500 Ft között), magasabb alkohollal az apátsági fílinget nyújtja, de az összetevőknél már ott találjuk a glükózszirupot, a karamellaroma és a természetes aromát, azaz narancs és koriander helyett már élelmiszeripari okosságokkal operálnak. Az olcsóbb Kronenbourg 1664 Blanc menő kék üveges vagy dobozos dizájnja mellé 30% búzamalátát (50% lenne a minimum), árpamalátát, édesnarancs-héjat, koriandert, karamellaromákat, egyéb aromákat és már csak komlókivonatot és glükózszirupot kapunk a pénzünkért. (350 Ft / 0,5 doboz, vagy 300-350 Ft / 0,33 palack). A Soproninál az újdonságok általában 320 Ft / 0,5 doboz körüli bevezető áron kerülnek a hiperekbe,. vélhetően most sem lesz másképp (bár jelenleg a madarastecsoban ákcijós 269 Ft-ért). Itt a maláták, a narancshéj és a koriander mellé, komlókivonatot, élesztőt, fruktózt és természetes aromákat kapunk a sörrel, tehát ár-beltartalom tekintetében az igazi versenytárs a Kronenbourg 1664 Blanc lesz. Nem véletlen, hogy kontroll-darabként ezt választottuk tesztünkhöz. Hoegaardent éppen sehol nem kaptam, így be kellett érnem a - tényleg belga - Du Bocq Blanche de Namurral (ennek már borsosabb az ára 729 Ft / 0,33), amiben az árpamaláta, búzamaláta, komló, élesztő mellett narancs és koriander meg kis cukor található, és csak 4,5% alkoholtartalmú. A hűtőben kotorászva az ígéretes új martonvásári kisüzem, a Vandal Brewing witbierjébe az Augustába is beleütköztem, úgyhogy gyorsan besoroltam a többi mellé, így négy sört, két nagyüzemi multit, egy belga sörgyárasat és egy magyar kisüzemit mérhettem össze.
Akkor jöhet a kóstoló
A Soproni Óvatos Duhaj Búzát fogom kivesézni, a másik hármat csak ennek a tükrében fogom elemezni, de a BJCP-szerint (BJCP 2015 - 24A) azért lepontozom mindegyiket.
Soproni Óvatos Duhaj Búza 5% - Illat:Jaffa-szörpös, kicsit műnarancsos gyümölcsösség, enyhén karamelles cukrosság, kis vanília és a háttérben leheletnyi koriander, amit melegedve eltakar a Donald-rágós észteresség. Egy kicsit túl parfümös, édeskés, túlzottan fűszeres 7/12 - Megjelenés: Aranyos beütésű sárga, ködös, szép habja van, ami elég tartós is. Egy picit sötétebb, mint a többi, de még belefér a színe is. 3/3 - Az ízben, különösen melegedve ez az édeskés parfümösség és a korianderes olajos fűszeresség erősödik, és némileg műízű lesz, a friss citrusosság helyett a szörpös édesség keveredik a fűszeres ízekkel. 14/20 - Kortyérzet: Jó karbonáció, kicsi tapadósság, a fűszeres utóíz szárít 3/5 - Összbenyomás: Egyáltalán nem kellemetlen, de az aromák mellékíze és a citrusosság hiánya levon az értékéből, pedig a fűszeresség elég jól van adagolva. Koktélokhoz jó alap lehet. 6/10 - Mindösszesen: 33/50
A Kronenbourg Blanc 1664 - ami a szépen csengő francia név ellenére Szerbiában készül - hasonló aromákkal és részben műízekkel operál, mint a Duhaj, annyi különbséggel, hogy a potméterek itt nem a fűszeres, hanem a műcitrusos irányba vannak eltolva. Melegedve ez is negédes, rágógumisan észteres lesz, hasonló kaliber.
A Blanche de Namurban már az illatában is érezni a friss koriandert, nincs aroma-érzet, szépek az arányok, kellemes a citrusosság. Szép sárga opálos szín, paplanos, fehér hab. Az illatban tapasztaltak az ízekben és a kortyban is megmaradnak, szép az egyensúly a citrus és a korianderes fűszeresség között, könnyed frissítő test, pezsgő buborékok, remek sör.
A Vandál Augustában az illatokban is érződik a túlzott fűszeresség. Fáradtak az ízek is, van egy kamillás, gyógynövényes bukéja, ami elfedi a legtöbb witbieres jegyet és a megjelenés (hab és színek, opálosság) sem hozza a kötelezőt. Erénye, hogy nincsenek mű-ízek, de másra vártunk, ez még kicsit béta verzió. Ha megfelelőek lesznek az arányok és a kivitelezés, jobb lesz a multik söreinél, de így még nem az igazi.
Soproni Óvatos Duhaj Búza | Kronenbourg Blanc 1664 | Blanche de Namur | Vandál Augusta |
7/12 | 8 | 11 | 6 |
3/3 | 3 | 3 | 2 |
14/20 | 14 | 17 | 12 |
3/5 | 3 | 5 | 4 |
6/10 | 6 | 9 | 4 |
Össz: 33/50 | 34 | 45 | 28 |
Összegzés
A belgák ezt - persze jóval drágábban, kb. háromszoros-négyszeres áron - azért még mindig jobban tudják, még sok kisüzemnél is. Bár a magyar kisüzemi witbierek közül a First, az Etyeki és a Horizont (Saison)Wit is 40 pont fölött szerepelnének egy teszten. Az új Soproni Óvatos Duhaj hozza a nagyüzemi kötelezőt, kicsit bátrabban fűszeres, de a narancsosságot a konkurens Kronenbourg 1664 Blanc tudja jobban. Az új Duhaj azért meg fogja vetni a lábát a piacon, bár sokkal nagyobbat tarolt volna, ha július végén kerül a boltokba, mert ez a nyár söre. Azért télen is megiható, főleg, ha elkészítjük belőle a korábban,a Sör mi több részére kreált witbier-koktélt.
Violet Wit – Vissza a természetbe!
A levendulától lilában pompázó domboldal és az aranysárga gabonakalászok színei, a witbier korianderes citrushéjas illata és ízei, illetve a levendula titokzatos keserédes zamata egy kis friss zölddel. Jólesik, akár egy tavaszi-nyári séta a természet lágy ölén.
Hozzávalók:
- 3 cl levendulaszirup
- 0,33 l belga stílusú búzasör (Witbier)
- jég
- díszítésnek kígyóuborka-szelet
Elkészítés: Tulipán-pohárba jégre töltjük a búzasört, majd egy tölcsér segítségével a sűrűbb szörpöt az óvatosan aljára töltjük. Uborkaszelettel díszítjük.
A Soproni a megúszós Málna Ale után az új sörfőzővel - persze sok gyári kompromisszummal - ismét úttörő Duhaj-családtagot adott a magyar sörivóknak, ami hasonlóan az IPA-hoz, szélesebb körben megismerteti a witbiert a nagyközönséggel, és jó alapot ad, hogy kipróbálhassák a komolyabb witbiereket.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.