Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Szent András Sörfőzde: Áfonyás Ale - Csajos sör?

Ugyan nem szeretem a kifejezést, de a fogyasztói kereslet alapján mindenképpen van létjogosultsága a "csajos sör"-kategóriának. Ez a gyümölcsös sörökre különösen jellemző. Persze a meggyest még mindig nem sikerült letaszajtani a dobogó tetejéről, és a málnás sörök nagyüzemi és craft vonalon is ott vannak a nyomukban, de az erdélyi romantikát idéző áfonya eddig csak a Csíki portfóliójában és az a First kínálatában volt tartósan kapható.

Ám nem is oly rég a Szent András Sörfőzde is bejelentkezett az új Áfonyás Ale-lel, méghozzá rögtön rá is írták a címkére, hogy a magyar piacon a legjobbak szeretnének lenni. Vajon sikerült nekik? Erre keressük a választ.

afonyassorimg_20200814_202751.jpg

Békésszentandrás és a gyümölcsös sörök

A Szent András Sörfőzde már sok éve piacvezetőnek mondható, - legalábbis ismertség  tekintetében mindenképpen - a gyümölcsös KKK-sörök terén. Sőt már áfonyás sörük is volt/van, hisz a Szent András Könnye egy sötét duplabak áfonyával érlelve, de a könnyedebb gyümölcsös sörök piacán is jó régen letették a névjegyüket.

Mindjárt az elején le kell szögezni, a gyümölcsös söröket semmiképpen se keverjük össze a Radlereknek is hívott sörmixekkel vagy ízesített sörökkel, amik általában 50% sörből és valamilyen gyümölcsös szörp vagy üdítő keverékéből állítanak elő. A gyümölcsös sörök esetében a sört együtt érlelik a gyümölccsel. A "gyümölcs"-öt azért elég széles skálán lehet értelmezni, hiszen a piacon rengetegféle árú és minőségű gyümölcssűrítményt lehet kapni, a 7%-os gyümölcstartalmútól a 100%-os gyümölcstartalmúig. Valódi gyümölcsöt még a KKK-főzdék is ritkábban használnak, mivel a sört érintő fertőzésveszély a friss gyümölcsnél sokkal nagyobb, így általában a élelmiszeripari tisztaságú sűrítményekkel készülnek ezek a sörök.

afonyassorimg_20200814_202850_resized_20200815_093913745.jpg

A szentandrásiak legismertebb gyümölcsös sörei a Szilvás és a Meggyes, melyek 3,7 %-os lágerek, azaz alsó erjesztésű sörök. Az újabb keletű Málnás Búza már egy felső erjesztésű búzasör, az Áfonyás meg a First söréhez hasonlóan szintén egy Ale, ami a Soproni Óvatos Duhaj Meggyes és  Málnás Ale miatt talán jobban benne van a köztudatban, és gyorsabban el is készül, mint egy tisztességes láger.

De mi van a palackban?

Tiltott Csíki Jégáfonya Sör - a Hargita ajándéka: Kezdjük a Csíkivel, akik a marketinges blablán (vö. 'Traubisoda - a természet ajándéka') kívül azért túl sokat nem árulnak el a weboldalon:

"A kokojza (áfonya) a Csíki-medence közkedvelt népi medicínája, szent hegyünk, a Hargita ajándéka. A Tiltott Csíki Jégáfonya Sör alsóerjedésű, alapsörét (91 %-a Tiltott Csíki Sör) tekintve Bock típusú, ízesített sör, mely áfonyalé hozzáadásával készül. Különleges színe is ezt tükrözi. Alkoholtartalma 4,7 %. Az alkalmanként előforduló üledékképződés természetes jelenség. Ajánljuk mindenkinek, aki szereti a könnyű, gyümölcsös ízvilágú sörkülönlegességeket!".

Szóval gyógy-sört (népi medicina) kapunk, méghozzá Bock azaz bak-típusút. Azt ugyan csak csendben és zárójelesen kérdezem meg, hogy egy min. 6%-os sörbe (a bak sör egyik ismérve) tett 9% áfonyaléből hogyan lesz 4,7%-os sör, de a Csíki eddig sem volt erős a sörkategorizálásban. Vélhetően a sima Csíki alapsörbe (amit szintén következetesen és hibásan bak típusúnak aposztrofálnak) löttyintenek áfonya tartalmú üdítőt, aminek persze tuti nem 100%-os áfonyatartalma van, mert a palackon már azt találjuk az összetevőknél, hogy 91% sör és 9% áfonyás üdítőital, és hogy az esetleges üledékképződés az természetes dolog. A fentiek alapján igazán azt sem tudjuk eldönteni, de erős a gyanúnk, hogy ez a sör nem a gyümölccsel érik, csak ízesített sörmix. (Cáfoljon nyugodtan, aki bennfentesebb a gyártástechnológiában, természetesen javítom!)

First - Bluberry Ale: A First egy belga búzasör (witbier) alapra építkezik a gyümölcsös söreinél. Ezt már láttuk a meggyes sörüknél, a Belgian Cherrynél, hogy a búzasör és a koriander illetve narancshéj, a klasszik witbier-hozzávalók adják az alapot és ebbe teszik az áfonya kivonatot (ők százalékos adatot nem írnak) és ami elgondolkodtató, az édesítő balanszot adó cukor mellé citromsav és nátrum-benzoát és kálium-szorbát, tehát klasszik befőtt-tartósítószerek is kerülnek a sörbe, amelyek a meggyesben kicsit össze is vesztek az ízekkel. A First 4,5%-os alkoholtartalmat állított be a gyümölcsös söröknél.

Szent András Sörfőzde - Áfonyás Ale: A szentandrásiak a 3,7 %-os gyümölcsös lágerek és a 4,9%-os Málnás Búza mellé most egy 4%-os Ale-t készítettek. Benne a helyi Szabó & Szabó Kft gyümölcs sürítményeit használták. A 10% kék áfonya- és az 5% tőzegáfonya-sűrítmény már komolyabb gyümölcstartalmat ígér, bár azt ők sem árulják el, hogy azok a sűrítmények hány % gyümölcstartalmúak. Az eltarthatóság náluk és a Firstnél is egy év, a Csíkinél is valószínűleg ennyi, de ez csak tipp, mert nem tudom, mióta lapult a polcon a helyi kisboltban.

Összegezve a beltartalmat tekintve a Szent András magasan vezet. A fogyasztói ár tekintetében fordul a sorrend, mert a Csíki 0,5l-es kiszerelésben még a weboldalakon is 680 Ft-os áron rendelhető, de 550 Ft-ért vásároltam. A First most akciós a Lidl-ben, ám normál esetben 540-590 Ft / 0,33 l az ára. A Szent András már nem szerénykedik olyan 700 Ft környékéről indul, de a Beerselectionben 890 Ft-ig is fölkúszik a netes ár, ami már nem túl baráti. Vevőinformációt tekintve viszont messze a Szent András az első, a címke informatív és szerintem a legszebb is, főleg a Csíki 90-es évekbeli clipartos dizájnjával összevetve.

És akkor nagy levegő, és dőljön az áfonya. (sajnos én egy adaggal a terítőre is öntöttem, kaptam is érte otthon...) Ugyan a sörbarátok már Winkler Robitól és Diana asszonytól - akik ki tudja miért két meggyes sörrel, a Mort Subite-tel és a Soproni Meggy Ale-lel vetették össze (mert ugye lustaság, fél egészség, ahogy apukám szokta volt mondani) - megtudhatták, hogy az Áfonyás Ale "nem édes, nem rossz, áfonyának áfonya" (Diana asszony) illetve "hígabb, olyan áfonyás és vedelhetőnek vedelhető" (W. Totálkár Robi). De mi van a habbal?! Amúgy köszönjük szépen az újabb érdekes adatot!

afonyassorimg_20200815_092745.jpgTiltott Csíki Jégáfonya Sör - 4,7% - Illat: Citromfacsaróban felejtett fél napos citromlé keveredik erdeigyümölcs-keverékkel, de a citrom tolakodik előtérbe, áfonyának csak halovány nyoma érződik Megjelenés: Majdnem fehér lágeres hab és pirosas, lightosan zavaros szín. Illat-korty: A műgyümölcs-aromás trafikos savanyú cukor ízvilága keveredik és vész össze a komlós gyümölcshéjas keserűvel, ami teljesen elrontja az utóízt. A nyelvszéleken és a garatban a savasság és a keserűség tartósan és kellemetlenül ott marad, akár egy visszafelé gyorsuló zweigeltes búvár-VBK a torokban. Nem tudtam meginni, sajnos ez - számomra, és kedves feleségem számára is, mert ő is belekóstolt - a borzalmas kategória, és a Hargita bizonnyal szebb kincseket is rejteget ennél.

First Blueberry Ale - 4,5% Illat: Az áfonyaillat mellett szépen érkezik az összetevők alapján ígért koriander és narancshéj illata, ami kis búzaélesztővel keveredik. Megjelenés: Kékespiros, enyhén ködös szín, halvány rózsaszín habbal. Íz-korty: Szépen egyensúlyozik a belga búzasör jellegzetes íze, a szörpös édesség és az áfonya fanyarsága haromszögben. Az utóízben egy kicsit soknak tűnik a koriander és a gyümölcshéjas ízek összecsengése, de nem bántó. Melegedve van egy kis nagymamalekvár hangulata, de még ez is bőven a tűréshatáron belül van. Határozottan a magyar fogyasztók által 'követelt' édes ízvonalat hozza. afonyassorimg_20200815_093557.jpg

Szent András Sörfőzde - Áfonyás Ale: Illat: A tőzegáfonya édeskés és a kékáfonya fanyar, héjas illata keveredik, és egy kis túlzott sziruposság érzetét kelti, de hogy áfonya van benne, az mindjárt biztosra vehető, és egy kicsit kételkedünk is, mennyire tekinthető sörnek, mert az illat alapján gyümölcslének is beillik. Megjelenés: Mély, bordópiros szín, lilás-bordós árnyalatú hab, nagyon impresszív. Íz-korty: Frissítően fanyar, nem olyan édes, mint az illat alapján várnánk, kicsit vizesebb, könnyedebb, üdítősebb, viszont tartalmas, de nem szörpösen édes. Nem olyan fanyar, mint egy sour, Gose vagy Beliner Weisse, hanem kellemesen frissít.

afonyassorimg_20200808_135849.jpg

Konklúzió

A Csíki számomra az ihatatlan kategória, még a relatív 'olcsósága' sem teszi csábítóbbá, mivel szinte az egész üveg megmaradt. Az édesszájúak a First-öt válasszák, mert az didaktikusabb és egyszerűbben megfogható, és ez olyan igazán "csajos" sör, amit a fiúk annyira nem bírnak. Akik már egy kicsit edukáltabb sörfogyasztók, azok viszont a Szent András Áfonyásban pont a könnyedebb vizesebb és egyben enyhén fanyar és meggyőző gyümölcsösséget találják meg. A First inkább koktélalapnak a Szent András Áfonyás Ale pedig egy jó kis kávéházi desszerthez, sütihez lehet remek.

afonyassorimg_20200808_141016_930.jpg A gyors kényeztetéshez egy kis maradék céklalével és baracklekvárral összekevert Mascarponét szutymákoltam össze, amit rákentem egy zabkekszre és kékáfonyával és kis mentával tetéztem a művet. Az enyhén fanyar áfonyaíz jól ment a cékla-barack fanyarságához, a zabkeksz és a zsíros Mascarpone jó kontrasztot ad a friss fanyar Ale-hez. Engem meggyőztek a szentandrásiak, nekem ez az áfonyás jött be a legjobban, de továbbra is a Szilvás a kedvencem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr4616126774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása