Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Sörtörvény? - Hírháttér

A hét legnagyobb sörös híre a Kósa Lajos-féle "sörtörvény", ami a három nagy multinacionális hazai sörgyártó (Heineken - Soproni, Asahi - Dreher, Molson-Coors - Borsodi) és az importőr Carlsberg vendéglátóhelyekkel (kocsmák, sörözők, éttermek, fesztiválok) kötött szerződéseinek felülvizsgálatáról szól, ami helyzetbe hozhatja a kisüzemi főzdéket. Ez önmagában - főleg a kisüzemek szempontjából - elég jól hangzik. De mi lehet a háttérben?

sorkerdes_1.jpg

Mi a mostani állapot?

A magyar sörpiac kb. 160 milliárd forintos tortájából a három nagy kb. 92%-ot mondhat magáénak, nagyjából egyenlő arányban, kb 4% a Pécsi Sörfőzde termelése, ami osztrák tulajdonú sörgyárból (Ottakringer) NER-közeli kisüzemi főzdévé vált a jövedéki törvény módosításával. (kisüzemi főzdéknek járó 50%-os jövedéki adó mentességet 1,5 éven belül évi 8 ezer hektoliteres mennyiségről évi 200 ezer literre emelték, ami egyértelművé tette, hogy ezt a törvényt a Pécsi Sörfőzde új tulajdonosaira szabták.)

A jelenlegi gyakorlat szerint a nagy gyárak (és amiről kevés szó esik, a kizárólagos importőr italnagykerek) a vendéglátóhelyekkel olyan szerződéseket kötnek, hogy anyagi (támogatási összeg) és tárgyi kedvezményekért (sörcsap, napernyő, poharak, hűtő stb.) és szervizszolgáltatásért (sörcsap-tisztítás, karbantartás) cserébe az adott hely meghatározott ideig kizárólag, vagy majdnem kizárólag az ő termékeiket árulja meghatározott éves mennyiségben. Amennyiben az éves mennyiséget nem érik el, a szerződés automatikusan meghosszabbodik, amíg a szerződéses mennyiséget nem értékesítette az adott hely.

A jelenlegi gyakorlatban azért sok helyen (persze messze nem mindenhol) engedik az üveges kisüzemi sörök értékesítését, de a csapon nem lehet más gyártó (akár kicsi akár nagy) söre, így az adott multi versenyelőnyhöz jut. Ez ügyben már egy három évvel ezelőtti versenyhivatali szabályozási kísérlet is történt, de az nem hozott eredményt. Az új törvény sokkal határozottabban áll a kisüzemi sörfőzdék mögé.

Mi lesz másképp?

Az új szabályozás szerint az adott vendéglátóhelyeken a kizárólagosságot a törvény alapján 2021. július 31-ig meg kell szüntetni, és a kisüzemeknek 20%-os részt kell biztosítani a forgalomból, vagy legálábbis a lehetőséget meg kell rá teremteni. Ez mind nagyon szép, de sok kérdés felmerül.

  • Finanszíroz-e a kisüzemi sörfőzde eszközöket és infrastukturális hátteret (sörcsap, hűtő, szervízháttér, szállítói háttér, marketing) reklámtermékeket (cégér, pohár, napernyő, alátét stb.) az adott vendéglátónak?
  • Hol fognak elférni az eszközök (hűtő, sörcsap) az amúgy is kicsi és túlzsúfolt pultokban, raktárakban? Mert az nem várható el, hogy egy ingyen adott csapon más sörét engedje a bármelyik tulajdonos folyni, és a hűtőjébe elvileg eddig sem engedett más terméket. Bár
  • Egy borsodi kiskocsmába, ahol az alapsör 300 Ft / korsó ár körül van, hogyan fér be egy vélhetően drágább KKK (kisüzemi-kézműves-kraft)-sör, és kinek lesz érdeke azt árulni, fogyasztani stb.?

Persze a kérdések részben költőiek. Hiszen a Csíki és a Pécsi mellett a Szent András, a Monyo, a Mad Scientist, a First stb. is ad többféle terméket a vendéglátóhelyeknek. A hűtők meg - a szakmát ismerők szerint - pont azért akkorák, hogy más már ne férjen el mellettük, bár a pultokat ez nem növeszti nagyobbra. A Borsodi kiskocsmák fogyasztói árszintjéhez meg megjelenhetnek ugyan kisüzemi sörök, de ezek a mennyiséget és nem a minőséget előtérbe helyező termékek lesznek, aminél még a multik gyenge közepes, de stabil mnőséget kínáló sörei is sokszor jobbak.

A cseh kocsmákban megszokott ún. vendégcsap intézménye nagyon szép lenne Magyarországon is, de ahhoz nincsenek meg azok a regionális közepes (40-50 ezer hektoliter / év) kapacitású sörfőzdék, amik a megfelelő árat, ellátottságot és minőséget biztosítanák, nincs fizetőképes kereslet, és sajnos olyan sörkultúra sem alakult ki, ami ezt megalapozná.

Kinek lehet ez a törvény jó?

A fenntartások ellenére részben a tényleges kisüzemi főzdéknek is előnyös lehet a törvény, de vélhetően az igazi előnyöket a már említett Pécsi Sörfőzde (évi kb. 170-180 ezer hektoliteres termelés) és a Magyarországon csak forgalmazóként jelen lévő Csíki Sör (évi kb. 45 ezer hektoliteres termelés) élvezné igazán. Ők a megfelelő infrastuktúrát és disztribúciót is tudnák sőt tudják már jelenleg is (amúgy elég hasonló módszerekkel, mint a multik) biztosítani.

És mi lehet a háttérben?

Azonban egy nagyon fontos dolog rejtve marad. A sörre mindenki felkapta a fejét, de a törvényben az üdítők és a természetes ásványvizek is szerepelnek. Hogy egy reklámhasonlattal éljünk az ipari Radlereken nagy betűkkel rajta szerepel, hogy valódi gyümölccsel készülnek, aztán kiderül, hogy a valódi gyümölcstartalom 1-2% körül van. Szerintem hasonló technikával szeretné elterelni a sörrel a lényegről a figyelmet a politikai marketing.

Az üdítő- és ásványvízgyártásban a Coca-Cola és a Pepsi (Magyarországon a gyártó és forgalmazó a Szentkirályi Magyarország) szinte teljesen uralja a piacot, melynek az éves forgalma nagyjából a kétszerese a sörgyártásból származó forgalomnak. Felmerül a kérdés, hogy a kézműves sörösöket csak transzparensként használja-e a kormányzat, és nem egy NER-közeli üdítő- és ásványvízgyártó és forgalmazó cégbirodalmat akar-e helyzetbe hozni a két nagy kólás cég mellett? Hiszen a törvényben a kizárólagos szerződések szerepelnek, amely gyakorlat egyébként a Coca-cola és Pepsi-cola esetében valóban közel azonos a sörös multik értékesítési és piacszerzési gyakorlatával. Az ásványvíz-üdítő szegmensben már nem áll a törvényben a kisüzemi kitétel így esélyes lehet, hogy a törvény nem a sörösöknek akar igazán jót, hanem egy feltörekvő hazai céget igyekszik helyzetbe hozni, akik már jelen vannak a piacon, de a gyártókapacitásuk messze meghaladja a jelenlegi hazai piaci részesedésüket.

Egy kb. 325 milliárdos piacon pedig már az apróért is érdemes lehajolni, 20%-ért meg már érdemes kicsit lobbizni is, mert az már 65 milliárd, a teljes sörös piac 40%-a...

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr4215993106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malátabáró 2020.07.10. 19:19:23

Szárnysegéd kötelezettségről szól a törvény: a három nagy gyártónak fel kell karolni a jövőben kisebb sörfőzdéket, hogy szabályosan tudjanak működni. Önmagában a vendéglátói, de főleg a fesztivál jelenlét olyan márkaépítő potenciállal bír, hogy ez a multi eszközhasználatáért, mosószolgáltatásért, területi képviselőért megéri fizetni a KKK főzdéknek, hiszen egy-két tucat vendéglátóhely helyett több százban is teret kapnak.

Hogy miért 2021-ben valósul ez meg, miközben a témát 2011 óta ütik a Kisüzemi Sörfőzők? Most alakulnak olyan gyártókapacitások, amelyek ki tudnak szolgálni ilyen felvevőpiacot. Szemben a vezető hazai KKK főzdék (Mad, Monyo, Szent András) 100-200 millió eszközparkjával létrejöttek "közérthető" söröket gyártó, 1 milliárdos befektetéssel létesült gyártók (First, Hübris, Hajdúböszörményben is átadnak hamarosan ilyet).

Tény, jobb lesz a kisüzemi sörfőzdék helyzete, biztos sok helyi vállalkozó inkább megállapodik a települési üzemmel, de valójában a kicsik közötti nagyoknak kedvez a törvény, mert a multik hátán építhetik fel a piacukat.

Üdítők és vizek terén kisebb a feszültség, nem problémázik a Coke egy Szöcske Kóla vagy Fentimans belistázása miatt, ilyen tilalmakat a szerződéseik nem tartalmaznak. Az eszközeiket (hűtőket) ne nagyon használja a konkurens termék, ennyi. A vendéglátóhelynek lesz nehezebben a visszatérítéshez vállalat volument elérni a kínálat szélesítésével.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2020.07.11. 08:41:09

@malátabáró: Nem gondolod, hogy ez elindít inkább egy olyan folyamatot, mint az USA-ban, Angliában, hogy elkezdenek a nagyok megvásárolni ill. beszállni KKK-főzdékbe, illetve közös projektet csinálni (van is most egy ilyen folyamatban, legjobb tudomásom szerint) hogy így tartsák meg azt a pozíciót, ami eddig biztosabb volt.

Beer Ninja 2020.07.11. 14:19:40

Pislogok, mint béka a mocsárban. Számomra csak annyi a biztos, hogy nem értünk, békákért jön ez a törvény. Hogy ki mindenkit és mennyire hoz helyzetbe, majd 2 év múlva látjuk tisztán.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2020.07.12. 07:11:15

@dr. dodó: vhogy így, de a jövedéki törvény utáni pécsi sörgyárvásár analógiájára én figyelem majd a híreket, mert az az érzésem, hogy a Kossuth-féle Védegyletek és a Széchenyi-féle romantikus önzetlenül a nemzetért és hazáért tevékeny politikusok ideje khm múlófélben van...

Kovács András Nemrokon 2020.07.13. 18:04:15

Alapos az írás, jól megtámogatott érvelésssel, és sajnos a konklúzió majdnem biztosra vehető: valaki jól fog járni ezzel, de aligha a kicsik zöme. A főzdék eufóriája lassan elenyészik majd, ahogy a leírt gondokkal szembe kerülnek. Egy dolog még ehhez: aligha fogják a nagy gyárak (a "multik") tétlenül nézni még ezt a kis térnyerési lehetőséget is, és van mibe kapaszkodniuk: a piac állami szabályozása nem megengedett e téren.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2020.07.15. 15:15:06

@Kovács András Nemrokon: Egyetértek, lesz (sőt, részben már indult) egy EU-s kör, mert államilag beavatkoznak a piaci folyamatokba, ezt meg nem szereti az EU, a többit leírtam, és nagyon szeretném, ha lenne kisüzemi térnyerés, de ennek semmiképpen nem ez a módja, ahogy most belenyúltak. (jobb lenne pl. a sávos jövedéki adózás, munkaerő-kedvezmények, eszközbeszerzési pályázati kölcsönök-támogatások stb.)

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása