A járvány hónapjai alatt a három nagy hazai sörgyártó ontotta a kisebb-nagyobb meglepetéseket. A Dreher IPA és a Borsodi izgalmasabb komlós próbálkozása, a Hoppy után itt a legelső felsőerjesztésű sör a bőcsi gyárból, a vadiúj Borsodi IPA. Persze hogy meg kellett kóstolni, és természetesen összemértem a két nagy rivális IPA-val, a Soproni Óvatos Duhaj IPA-val és a Dreher IPA-val. Vajon melyik a jobb?
A Borsodi a hazai söréletben (+KK kolléga gyárlátogatása)
Aki csak az IPA-ra kíváncsi, lapozzon nyugodtan, de egy kis historikus kitekintéssel szeretném bemutatni, hogy a Borsodi gyár honnan hová jutott el. A bőcsi gyárat a Kádár-korszak szomjas proletariátusának igénye szülte, hogy egy ilyen sokszoros képzavarral kezdjük a mesét. A csaknem 50 éve álló üzem (1973-ban alapították) kezdetben a sörhiány enyhítésére létesült, és kizárólag világos sört gyártottak itt. A privatizáció utáni időszakban több multi tulajdonában állt, akik modernizáltak, saját import-márkákat hoztak be és persze a sörforradalmi korszak nyomására a legújabb tulajdonos Molson-Coors elkezdte a korral lépést tartó innovációt. Portfóliójukban megvannak az alsó polcos sörök, a kétes hírnevű, és az eredetinél sajnos jóval silányabb licenc-sörök (Löwenbräu, Spaten és a Becks), van belga brandjük (Stella Artois, Leffe, Hoegarden, BelleVue), ott a részben magyar földön gyártott - és az eredetinél sajnos szintén kevésbé jól csusszanó világos Staro és a hazai Staropramen Dark, és ott a névadó Borsodi.
A Borsodi márka a sima világos mellett sok újításon és marketinges próbálkozáson ment keresztül a kezdetek óta. A Borsodi Póló volt az első hazai gyártású alkoholmentes sör (a Schlossgold-Buckler érában), volt Borsodi Barna, a kezdetben szerintem egész kellemes félbarna Borsodi Borostyán, a gyorsan ható alkoholban gazdag, malátában és ízben szegény Borsodi Bivaly, a kétes emlékű Borsodi Búza pektinnel dúsítva, és a marketinges csűrcsavar Tüzes illetve Jeges, illetve a japán Asahi Super Dry nyomdokaiba kívánkozó és feledésbe merült Borsodi Super Dry. Az utóbbi évek első tényleg izgalmasabb söre a limitált és csak hordós Borsodi Nitro volt. Aztán a kukoricamentes "vonatra" a Borsodi gyár is kénytelen volt fölülni, és megszületett a Borsodi Mester, ami a kukoricamentes Dreher és a Soproni 1895 piaci ellenfelének számít és valóban jobb, de csak a sima Borsodinál.
Aztán érkezett az idei bomba a hopláger (a sörfajta, amit a II. Soproni Sörversenyen a Heineken is becélzott) a Borsodi Hoppy, ami még szintén óvatos, de arculatban és szemléletben már modernebb időket ígér, És a közepesen ütős próbálkozás után megérkezett az új idők sörhírnöke, a minden magára valamit is adó sörgyár kötelező terméke, az IPA.
Borsodi IPA - ami kívülről látszik
A doboz modern dizájnja, a fehér alapon metálosan világító zöld betűk elég fiatalosak, fancyk, és kellemesek a szemnek. A hipermarket polcaira téve, a Dreher és a Soproni sokkal oldszkúlosabb kinézete mellett ez fontos szempont is lehet. persze az sem lehetett mellékes, hogy az eleddig - valljuk be - kicsit le-lemaradozó Borsodi alap dizájnjától teljesen eltérő új arculat is azt mutassa, más idők járnak a keleti sörvégeken. A marketingesek és az arculattervezők megtanulták a leckét, hisz az alkoholtartalom mellett rajta van a dobozon a keserűérték, az IBU: 38 (ez picit több a Drehernél - 35 IBU , de egy IPA-nál még szoftos vállalás, hisz egy alap IPA 40 IBU-nál kezdődik, de nem ritka a 60-70 sőt 100 IBU-s IPA, de lehet cél is a keserű visszafogása is). Összetevők: víz, árpamaláta, komló, élesztő. De a belső mégiscsak fontosabb, úgyhogy képletesen - újabb szuper képzavar - dobjuk be a Borsodit a mély vízbe, és eresszük össze a már rutinos versenyzőnek számító Soproni IPA-val és a nemrég debütált Dreher IPA-val.
A nagy IPA-kóstolás
A 'nagy' hármast szokásosan az amerikai versenyszabvány, a BJCP szerint pontoztam. Max. 50 pont (Illat: 12 - Megjelenés: 3 - Íz: 20 - Kortyérzet: 5 - és a részben szubjektív Összbenyomás: 10) A Soproni és a Dreher kicsit rövidebben kerül elemzésre, ezekről találtok a linkelt posztokon elég infot.
Illat:
Soproni Óvatos Duhaj IPA 4,8 % (S): Narancshéj, narancsolaj, citromfű, fanyar füves ízek, melegedve kevés savanyú káposztás kellemetlenség, de nagyrészt harmonikus: 12/9
Dreher IPA 5,4% (D): A citrusos komló kicsit háttérbe szorult (a legutóbbi kóstoláskor sokkal kellemesebb volt) és egy erőteljes de kicsit megfáradt malátásság uralta, ami melegedve, szellőzve átadta a helyét a komlóknak. Ezt melegebben érdemes inni. Itt is van némi DMS-es kellemetlen felhang. 12/8
Borsodi IPA 5% (B): Fanyar citrusos narancshéjas aromák, kis füves-gyantás komló, enyhén kukoricás maláta, kis DMS (ez a konzervkukoricás-zöldséges illatvilágért felel). 12/8
Megjelenés:
S: Bevállaltan és gusztusosan ködös (hazy), szűretlen, kicsit NE IPA-s, jó habtartás - 3/3
D: Túl tükrös - Kőbányán nem merték bevállalni a szűretlenséget, a színe sötét borostyán, ami belefér a kánonba, bár egy kicsit angolos irányba viszi, a hab itt is korrekt, de kinézetre egy pici levonás jár 3/2
B: Arany középút a másik kettő között, közepesen ködös, kicsit napközis teásan sárgás, de a hab is rendben 3/3
Íz-kortyérzet:
S: viszonylag jó indul, de aztán eluralkodik egy kellemetlenebb keserűkomlós, kicsit savanyúságos utóíz, ami egy csípős-keserű csaknem bántó utóízben csúcsosodik, és mellé egy szájösszehúzó fanyarság is bekapcsolódik, különösen melegedve 20/12 illetve 5/3
D: Angolos-néemetes édes malátásság, és csak emögött kandikál ki a komló, a maláta dominál itt is a komló helyett, egy picit angolosabb a hatás, egy kicsit több citrus jó volna, viszont teltebbek az ízek, bár a korty egy kicsit tapadós, de a legszebben lecsengő keserűt a Dreher adja, csak a aromaintenzitásban kéne még fejlődni. 20/13 illetve 5/3
B: A három közül talán a legharmonikusabb, nincs benne semmi túltolva, sőt inkább óvatosan adagolt minden, talán egy kicsit túl könnyű is a test, inkább nyári, Session IPA-s karakter, de a narancsos-citrusos keserű nem olyan bután végződik, mint a Soproni esetében, hanem egy kellemesen lágy ale-es szénsavas közegben kapjuk a közepes, de nem extrémen kilógó komló-maláta egyensúlyú ízeket. Azért - főleg melegebben a - vélhetően komlóolaj - itt is megmutatja azt a savanyú csípősséget, ami a másik kettőben is hibás. 20/14 illetve 5/3
Összbenyomás:
S: Kellemes illat, kis kompromisszumokkal, szép megjelenés, de ízben és kortyérzetben kezd inkább sereghajtó lenni a piacvezető nagyüzemi IPA. 10/5
D: Kicsit angol Bitter-es a hatás, sok a maláta, kevés a dobozon beharangozott 6-féle komló, bár a legutóbbi kóstoláson ennél jobban teljesített, és a markáns keserű ebben a sörben a legszebb, de azért van mit reszelgetni itt is a sörön. 10/6
B: A Hoppy után, amiben a komló a sima Borsodi alapon nem sokat javított, a Borsodi IPA egy egészen kellemes meglepetés, a három közül jelenleg a legharmonikusabb, és a bőcsi gyárban a látványelemek mellett az ízhatásnál is viszonylag jól tologatták a potmétereket. Végre van - kompromisszumoktól nem mentesen - menekülősöre a Borsodi gyárnak is, ami jó hír a mainstream fogyasztóknak, bár az "ár-érték arányban" jó sörök azért az igazán jó kategóriától még messze esnek.
Mindösszesen. Soproni: 50/32 pont - Dreher: 50/32 pont - Borsodi IPA:50/34 pont.
A Borsodi IPA - kellemes meglepetésre - nem a Hoppy, hanem a konkurencia másik két IPA-ja mellé lépett oda. Stílusában amolyan nyárias darab, (Session IPA) kicsit szárazabb, visszafogottabb a komlózása, és még kellően citrusos is, emellett hozza a megfelelő látványelemeket (hazy). Hogy tartja-e a jövőben ezt a minőséget, a polcokon álló készleteket az idő és a nyári meleg mennyire kezdi ki, nem tudni. A Soproni IPA-ról is keringenek urbanlegend-ek, hogy a kezdetekben, 2017-ben még jobb volt az is, és halandóként nem látunk bele, a Borsodi IPA-n fognak-e kicsit occsósító célzattal reszelgetni. Mindenesetre a jelenlegi állapotában hozza, sőt picit meghaladja a versenytársak színvonalát, és multiszinten újra lehet klikkesedni, ki melyik IPA-ra esküszik...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.