Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Beer Corner: Büszke Piszke - Gose - Sör és "magyaros" ízek?

Sokszor és sokat gondolkoztak már magyar sörfőzők, hogy milyen igazán magyaros hozzávalót lehet a sörbe tenni. A paprika, ugye, nem túl szerencsés, de a különböző hazai ételek és más zamatos gyümölcsök adhatnak egy kis különleges magyaros ízt a sörnek. A Viharsarokban a piszkére, azaz az egresre és egy mostanában nagyon népszerű régi sörtípusra, a Gose-ra gondoltak.

img_20200429_173245_1.jpg

Mi fán terem a Gose?

Nem is olyan rég egy másik középkorban "feltalált" német sörfajtával a Berliner Weisse-val foglalkoztunk, és máris itt a piacon egy Gose (ejtsd GÓZE - nem 'góz', mert ez német), (már Duchemin kolléga is értekezett a búváron róla) ami szintén egy tradicionális német búzasörfajta, több, mint ezer éves múlttal. Nevét Szászországból, a Harz-hegységben eredő Gose folyócskáról és / vagy a közeli - Lipcse melletti - Goslar városkáról kapta. Egy olyan nyílt kádas erjesztésű búzasör, melynek jellegzetes savanykás ízvilága, a környéken található sóbányákból kiömlő vizektől jellegzetes sós íze és enyhe korianderes fűszeressége, valamint nagyon lágy komlózása van. Ízeiben nagy vonalakban tehát a Berliner Weisse savanykássága és a belga Witbier fűszeres-gyümölcsös aromái keverednek és a válnak egyedivé a só miatt.

A Gose első oklevelesen is rögzített rajongója nem más, mint III. Ottó német-római császár, akit Quedlinburg kolostorában Adelhaid, a nővére kínált meg Gose-val. Utána 1332-ben, Ilsenburg monostorának egy oklevelében találkozunk vele, úgyhogy elég régi a stílus. Ahogy a Berliner Weisse Berlinnek, a Lichtenhainer Jénának, úgy a Gose a Lipcsének (plusz Goslar-Döllnitz) a jellegzetes söre, és hiába van benne koriander, mint historikus sörfajtát a Reinheitsgebot ellenére sörként lehet forgalmazni az olyan szigorú Németországban is. Jellegzetes hosszú nyakú, gömbölyded üvegben találkozhatunk vele. A dicsőséges menetelésnek - csakúgy, mint a Lichtenhainer esetében - a szocializmus építése és az NDK vetett véget az 1960-as években. És a történelem a sörben is ismétli magát, mert ahogy a Witbiert egy nosztalgiázó tejesember mentette meg az elfeledéstől, úgy szintén néhány lelkes rajongó hozta vissza a köztudatba és a sörpalettára a Gose-t. Ugyan az 1824-ben Dölnitzben alapított Ritterguts Gose utódja, a Wurzler főzde 1966-ban bezárt, de a 19. sz-i recept fennmaradt és egy hobbi főző, Tilo Janichen sok kutatással, kísérletezéssel, valamint Armin Brandt, a 'Napóleon császárhoz' intézett lipcsei mikrofőzde sörmestere segítségével megfőzte a régi recept alapján napjaink legismertebb tradícionális Gose-ját, a Ritterguts Gose-t. A Gose jelenéről és lehetőségeiről Tilo Janichen tulajdonos-sörfőzőt kérdeztem:

- Sörbúvár (SB): Véleményed szerint, milyen szerepe van a Gosenak a (német) sörpiacon? gosebrauer_tilo_j_nichen.jpg

- Tilo Janichen (TJ): A Gose nagyon kis jelentőséggel bír a hatalmas német sörpiacon. Ennek ellenére Lipcsében és környékén - újra - a tradicionális sörkultúra részévé vált, pedig 1966-86 között egyáltalán nem volt kapható és szinte kihalt a stílus. Persze fontos és érdekes, hogy pár éve a Gose a nemzetközi söréletben óriási népszerűségnek örvend, különösen az USA-ban, ahol 600-800 helyen főznek Gose-t.

- SB: Mi a Ti filozófiátok a Ritterguts Gose-nál? Melyik irány van a fókuszban? A tradicionális vagy a "craft" Gose különböző fűszerekkel, gyümölcsökkel stb.?

- TJ: A tradicionális és a craft nem egymást kizáró fogalmak. Mi folyamatosan főzzük a hagyományos

Ritterguts Gose-t, a valódi értelemben vett kézműves filozófiával a fennmaradt eredeti recept alapján. A Gose így egyrészt régimódi (már több mint 1000 éves) és cool (pub-divatital). 2016 óta az alaprecept Gose-nkra építkezve három új Gose-t alkottunk meg különböző fűszerezéssel, malátaképlettel, színnel és alkoholtartalommal. Ezek tulajdonképpen más sörtípusokkal való stíluskeverések, akár a Bärentöter-ről (Medveölő - egy Gose-bak fahéjjal és narancshéjjal ízesítve), akár az Urgose-Märzenről (Gose-Märzen fenyőtobozokkal és füstölt sóval ízesítve), vagy a Spezial-Gose-ról (Sour-Wit-Gose erősen komlózva és Bergamott-narancshéjjal ízesítve) beszélünk.Nálunk így mindkét irány egyaránt fontos és igyekszünk a szezonális főzeteket még tovább fejleszteni, újakat alkotni. Sajnos 2020-ban a korona-járvány miatt március óta a termelésünk nekünk is visszaesett, és ebben az évben biztos nem főzünk semmi újdonságot. Jelen pillanatban nehéz megmondani, hogyan tovább, hisz a a vendéglátás és a sörfőzés szörnyű válsága óriási károkat okoz nekünk is. Szomorúan látjuk a gondokat, és várjuk mi is, hányan főzde tud a felszínen maradni.

- SB: Köszönöm a beszélgetést és remélem, hogy Ti és a többi főzde hamar talpra álltok! Minden jót, vagy ahogy Te szoktad mondani, Goseanne!

A Gose Magyarországon:

És akkor a festői Szászországból vissza a Kárpát-medencébe. A Gose nem új már nálunk sem, tradicionális formában a hagyományos sörtípusokat előszeretettel főző Kecskeméti Sörmesterektől kóstolhattuk, - nem véletlen a mostani pohárhasználat - a Geze egy izgalmas Gose-változat volt. A teljesség igénye nélkül - ami hirtelen eszembe jut -  a Hop Top Mangose egy mangóval ízesített változat, és ki nem hagyható a sorból a Mad Scientist Szilvás gombóc, sörrendszertani besorolása szerint 'Imperial Pastry Gose' vagy a Rothbeer Gose'n Roses hibiszkuszos Gose-ja, ahogyy a Reketye több Gose-ja, pl a Superlemon Gose sem.

Az ország dél-keleti csücske, a Viharsarok is mozgolódik, Gyulán a pálinkafőzés mellett a sörélet is kezd szárnyra kapni. A gyulai sörfesztiválon már tradicionálisan helyt kap egy nemzetközi sörverseny és 2018 óta főzik a sört a Beer Corner - Viharsarki Serneveldében, Jakucs Levente sörfőzőmester vezetésével. A legújabb sör, a Büszke Piszke névre hallgató egressel ízesített Gose Bába Ákos, többszörös hazai és nemzetközi versenygyőztes (Gyulán is Grand Champ lett tavaly) homebrewer díjnyertes receptjének kisüzemi adaptációja. Hogy az egres mennyire magyaros, ezt nehéz eldönteni. Érvként mindenesetre elmondható a klasszik egresszószos főtt marhahús, aminek nem nagyon hallottam még párját, mert inkább halhoz fogyasztják az egrest más népek. Persze a savanykás gyümölcsöt, aminek ráadásul a neve is (egres = gooseberry) hasonlít a Gose-ra sok craft főzde elsütötte már, de nálunk ez az első ilyen egreses sör.

Beer Corner Büszke Piszke - Gose egressel 5% - Illat: Kandírozott ananász, cukros gyümölcszselé után édes muskotályos szőlő, majd fűszeresebb boros (Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres) illat, só, ásványosság és a száraz sherry aromája gazdagítja. Megjelenés: Mézsárga átlátszatlan, kellemesen paplanos, bár a fajta miatt viszonylag könnyebben illanó fehér habbal. Íz: Inkább az édes muskotályos, trópusi gyümölcsös hatás az első impresszió, majd szépen átveszi a helyét egy enyhén ásványosan boros, gyöngyözőborra (Villányi Hárslevelű, Cserszegi Fűszeres) emlékeztető ízvilág, míg az utóízben a só és a koriander fűszeressége dominál a visszafogott fanyarság mellé
Egy picit több savat várnék, főleg a boros illatok alapján, de aztán az ásványos ízek szép egyensúlyt adnak. Kortyérzet: Kellemes, apró frissítő buborékok, enyhe szájpadláson és nyelven érezhető fanyarság, frissítő, de nem könnyed, elgondolkodtató korty jellemzi. Összbenyomás: Visszafogott, elegáns frissítő sör. A sós utóíz miatt leginkább a Manzanilla ízeire emlékeztet, remek aperitif, vagy jó lehet szárnyas- illetve halételek, saláták kísérőjének. inkább kortyolgatós, beszélgetős sör.

img_20200502_202740_909.jpg

Gasztro-ajánlás a Gose mellé:

A Gose-t tradicionálisan édes köménypálinkával és jellegzetes helyi camembert-rel kínálják, de mivel az egreses változat nagyon kellemes délutáni-alkonyati kortyolgatós ital, vagy vacsorakísérő. Készítettem is a Büszke Piszkéhez egy gyors könnyű tavaszi vacsorát:

Pisztrángfilé friss salátával, mézes-baracklekváros-gosés dresszinggel - 2 főre

- 2 szelet (kb 25 dkg) bőrös pisztrángfilé sóval, citromfűvel és korianderrel fűszerezve serpenyőben nagyon kevés olivaolajon kisütve

- Salátához: 1/4 jégsaláta, 4 szem paradicsom, 1/2 kígyóuborka összevágva

- dresszinghez:

4 evőkanál 12%-os tejföl

2 evőkanál baracklekvár

1 teáskanál narancsos balzsamecetkrém

1 teáskanál méz

1 teáskanál mustár

1 cl Büszke Piszke Gose

1 cl édes vermut

Az összetevőket összekeverjük és összeforgatjuk a salátával, friss citromfűvel és zöld korianderpasztával tálaljuk.

Jó étvágyat és kóstolgassátok a savanykás, gyümölcsös Gose-kat, mert a tavaszi-nyári melegben remek frissítő és bármelyik fröccs helyett jól eshet. Egs!

Képek: Saját ill. a Ritterguts Gose anyagából - Tilo vielen herzlichen Dank noch mal für deine Hilfe!!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr6215657312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása