A kávés sör nem ismeretlen dolog. Megszoktuk a nehéz, sötét, csokoládés-kávés aromájú Imperial Stoutokban, Porterekben, Balti Porterekben. De mi a helyzet, ha egy alacsony alkoholtartalmú, savanykás ízvilágú búzasörben köszön vissza a kávé? Mint például egy Berliner Weisse-ban, a Mange Tak-ban, a Monyo Collab-sorozat új sörében.
Néhány szó a Berliner Weisse-ról:
A Berliner Weisse eredete a 16. századra nyúlik vissza. 1526-ban egy bizonyos Cord Broyhan nevezetű - Hamburgból származó - sörfőzőmester készített először két rész árpamalátából és egy rész búzamalátából újfajta sört, melynek neve készítője után Broyhan lett. Ez volt a kor slágersöre az észak-német területeken, és a berlini sörfőzők is "lemásolták" és népszerűvé tették. Az ő változatuk, a Berliner Weisse, mint külön sörstílus a 17. század közepén kerül először említésre és a pilzeni típusú sörök térhódításáig (19. század második fele) a legnépszerűbb sör a régióban. Ma is Berlin ikonikus söre, mely savanykás, ködös, remek pezsgőszerű frissítő, és előszeretettel színezik-ízesítik gyümölcsökkel, főképpen málnával és a zöld színű szagos mügével (Waldmeister). A Berliner Weisse összetevői árpa- és búzamaláta, komló, az erjedéshez a felsőerjesztésű élesztő mellett tejsavbaktériumot használnak, amitől a jellegzetes joghurtosan frissítő savanykás ízét kapja. A Gose mellett az egyik legnépszerűbb savanykás craft sörstílus, amit előszeretettel ízesítenek különböző gyümölcsökkel és főleg tavasztól őszig a melegben fogyasztjuk. (Különleges búzasörökről a Sörbúváron itt - - > és itt is - - > olvashatsz még)
Valamit az alkotókról:
A Monyo-t nem kell bemutatni senkinek, aki a Sörbúvárt olvassa, ezúttal a világ gyik leghíresebb dán kávépörkölő-manufaktúrája a Coffee Collective (korábban olyan nevekkel csináltak kávés sört, mint a Mikkeller vagy a Hills Farmstead) és egy a Bálnában működő dán termékekkel kereskedő üzlet a Hygge közreműködésével készítettek a srácok egy collab sört. A Mange Tak-ba (dánul = nagyon köszi) a szokásos Berliner Weisse összetevők mellé került egy kis vanília, áfonyapüré és persze egy spec kenyai kávé (Kieni) is, amiről azt írják, hogy egyszerre gyümölcsös és édeskés a karaktere. Az Berliner Weisse+kávé ötlet nem teljesen új már Magyarországon sem, hiszen 2017-ben a Belvárosi Sörfeszten a Zip's előrukkolt egy nagyon különleges kávégyümölcsös (Cascara) Berliner Weisseval, a Dirty 42-val. A Monyo-féle változat kicsit más arcát mutatja a kávénak, viszont az áfonya miatt nagyon hasonló a koncepció, kávés-gyümölcsös-fanyar, frissítő. A 3,3%-os alkoholtartalom miatt is igazi tavaszi-nyári slágernek ígérkezik. Maga a technológia az ún. Cold Brew (hideg áztatás, ami a kávé aromáját emeli ki igazán. Tavaly a Frei Café és a Hop Top közreműködése kapcsán már kóstoltunk hasonlóan könnyed Cold Brew eljárással készült sört, de a Hübris gerilla korszakából is volt ilyen próbálkozás.
Monyo Collab - Mange Tak - Berliner Weisse kávéval, vaníliával és áfonyával - Illat: a könnyed illatos kávé és az áfonya gyümölcsössége keveredik egy kis jellegzetes joghurtos fanyar aromával, nagyon szép az összhang, melyből egy kis sütis-kekszes vanília is kiérezhető és a végén frissen megmarad a gyümölcs, egy kis halvány kávéssággal. Megjelenés: Viszonylag gyorsan múló fehér hab, és csábosan sötétpirosas, ködös a pohárban. Íz: A legszebben komponált söröknél észrevehető, hogy gyönyörű ívben érezzük az ízeket. A kezdeti fanyar joghurtos gyümölcsösség után szépen megmutatja magát a joghurt kesernyésbe hajló utóíze, mely nagyszerűen vezet át a könnyed, elegáns kávés ízekbe, amely nem pörkölt, hanem frissítően kávés, és az utóíz visszavezet a gyümölcsös frissességhez. Kortyérzetben kellemesen fanyar és utóízében enyhén asztringens, frissítő. Összbenyomás: Egy könnyed, nagyon elegáns sör, de emellett nagyon összetett és elgondolkodtató is, ráadásul az alacsony alkoholtartalom miatt üdítő és koktélok helyett is csodás, és a rafinált kávésság miatt igazi joker lehet lágy krémes desszertek vagy fagylaltok-szörbetek mellé.
Zabaglione, pezsgő helyett sörrel
A zabaglione vagy franciásan sabayon olasz eredetű desszert, tulajdonképpen egy borsodó frizzante-ból, de lehet pezsgőből vagy akár Tokajiból is készíteni. A Berliner Weisse-t elegáns buborékos könnyedsége miatt az "észak pezsgőjé"-nek is hívják, így ideális alapanyag egy sörös zabaglione elkészítéséhez.
Hozzávalók: (2-3 személyre)
4 tojássárgája
60 gramm vaníliás cukor
2 deciliter Mange Tak
1 evőkanál citromlé
5-6 levél citromfű
pár darab aszalt vagy friss áfonya
babapiskóta
Elkészítés: A cukrot géppel habosra verjük a tojássárgájával (amíg ki nem fehéredik), majd vízgőz fölé tesszük (ne érjen bele az edény a vízbe!) és hozzáöntjük a sört és a citromlevet, majd folyamatos keverés (itt már kézi habverőt használjunk, légiesebb, könnyedebb lesz a krém) mellett megvárjuk míg lágy krémmé sűrűsödik és kb. háromszorosára nő. A tálat jeges vízben lehűtjük, az egészen apróra vágott citromfüvet lágyan belekeverjük a krémbe és a (friss) gyümölccsel és a babapiskótával egy talpas kehelyben tálaljuk. Mellé természetesen a Mange Tak, csodás gyümölcsös kávésságát élvezzük. Hihetetlen megaatomjó együtt!!!
A Monyo a Mange Tak-ot a Facebookon élőben is bemutatja április 22-én, úgyhogy ne maradj le és ha sört rendelsz tőlük, tudd, hogy egy csapost és evvel együtt valamelyik kedvenc söröződet is támogatod a rendeléssel, mert #mentsmegegycsapost
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.