A sör nem csak a forró nyári napok hűsítő itala, a focimeccsek izgalmainak kísérője. Ahogy minden évszaknak megvan a maga jellegzetessége, úgy különböző sörök illenek ünnepekre, hétköznapokra, társasági összejövetelekhez, baráti beszélgetésekhez, elmélyült magányos merengéshez, és a böjti időszakhoz is.
A szerzetesek söre
Az újév után február hónap eleje-közepéig a Farsang ünnepi időszaka köszönt be, a szórakozás, a bálok, lakomák hetei ezek. Majd Hamvazószerdával eljön a Húsvétig tartó böjt időszaka. A keresztény böjtben a Krisztus és a szentek életét követő szerzetesek igyekeztek minél több lemondással élni. Az itáliai alapítású Paulánus-rend (a ferencesek egy ága, nem tévesztendő össze a magyar alapítású Pálos szerzetesekkel) a böjtös időszakban csak folyékony táplálékot vehetett magához a regula szerint. 1627-ben Miksa bajor választófejedelem a München melletti Au kolostorát adományozta a Itáliából érkező paulánus szerzeteseknek, akik hazájuktól távol, a „messzi északon”, a böjtben nélkülözték a mediterrán klíma adta gazdag és változatos tápanyagokat, így egy különösen anyagerős, későbbi nevén ún. duplabak sört készítettek, mely a szerzetesek részére a jóval hidegebb bajor időjárás közepette is tápláló volt. A sört először a Szent Atya sörének majd Salvatornak nevezték el. A sztorihoz tartozik még, hogy a szerzetesek nem voltak biztosak benne, hogy a magas alkoholtartalmú sör elég böjtös italnak számít-e, így - állítólag - küldöttséget menesztettek a pápához egy hordócska sörrel, hogy a pápa nyilatkozzon megfelel-e a böjtben. Mikor Vatikánban értek, tisztelettel megkérték a Szentatyát, hogy kóstolná meg az italt, böjtölhetnek-e evvel, A sör a kor útviszonyai és a tartósítás hiánya miatt valószínűleg megsavanyodott-megromlott a Rómába vezető hosszú úton, így a pápa nyugodtan rábólintott, hogy igazán aszkéta módon böjtöl, aki ezt issza...
Sörböjt
Majdnem 400 évvel később, egy iowai homebrewer, J. Wilson elhatározta, hogy akár a szerzetesek, kenyér és víz helyett csak duplabakot fogyaszt 46 napig (a teljes böjt 40 nap + a közbe eső vasárnapok). Hét közben napi 4, hétvégenként napi 5 sört ivott, a helyi sörfőzde által főzött Illuminator névre hallgató duplabakból. Élményeit és tapasztalatait a Diary of a Part-Time Monk (Egy mellékfoglalkozású szerzetes naplója) írta meg. És a konklúzió, kérdezhetjük joggal? 25,5 fontot azaz kb 11 kilót fogyott, és könyvében leírja, hogy milyen pozitív volt a lemondás mellett és után tapasztalt szellemi és testi frissesség, a test megtisztulása, valamint pozitív energiák garmadája.
Bármilyen szépen hangzik mindez, azért akik autóval járnak dolgozni, ne próbálják ki ezt a fajta böjtöt, mert amellett, hogy rengeteg lemondással jár, nem valószínű, hogy egy magyar rendőrt meghatna, hogy csak böjtölünk, azért ittunk reggelire egy korsó 7% körüli alkoholtartalommal bíró sört vezetés előtt…
Bak-Duplabak kisokos
A bak sörök lehetnek világosak, félbarnák és barnák. A komlós Maibock és az édeskésen telt karácsonyi ún. Festbock a legtöbbször világos. Az őszi, téli baksörök általában sötétek (félbarnák, barnák). A német jövedéki törvény szerint egy baksör minimum 16 Balling, egy duplabak minimum 18 Balling fokos. A duplabak söröknek sokszor külön márkaneve van egy főzdénél, melynek -ator a végződése. (Salvator, Animator, Celebrator stb.) Búzasörökből is készül baksör. A búza-duplabakok sokszor -tinus, -tus végződést kapnak. (pl. Aventinus, Pikantus stb.) A legerősebb baksörök, az ún. jégbakok (Eisbock), melyeknél a sört lefagyasztják és a jeget kivonják belőle, hogy még koncentráltabb legyen az íz és az alkoholtartalom. További kíváncsiskodáshoz a bak-duplabak sörökről a Sörbúváron több posztot is találtok. A Salvatort kóstoltuk más duplabakokkal, volt magyar és külföldi duplabak is, úgyhogy belül tágasabb...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.