Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) ale (57) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (2) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (32) balkezes (6) baltika (1) balti porter (1) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (3) beerfort (2) békésszentandrás (49) belga (40) berlin (1) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (11) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (6) brewdog (2) brewyourmind (1) brno (2) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (17) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (3) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (9) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (55) csíki (7) csobánka (8) csupor (1) dán (5) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (31) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (5) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (8) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (7) gose (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) győrzámoly (1) hacker-pschorr (1) hal (1) harapunk (4) házisör (31) hbh (1) hedon (2) heineken (16) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (1) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (2) hopfanatic-kisstamás (23) hoptop (8) hordó (9) horizont (22) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (64) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (12) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (248) kőbánya (7) kocsma (2) koktél (1) kollab (1) kölsch (3) komló (23) korzika (1) kősör (1) kozel (10) kraft (41) kraken (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (18) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) luxemburg (1) madscientist (16) mad scientist (2) magy (1) magyar (281) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (7) mecénás (1) meggyes (2) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (1) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (32) münchen (3) nelson sauvin (1) német (37) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (3) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (3) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (6) pivo (2) Plzeň (1) porter (20) pozsony (2) prága (7) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (3) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) régi idők sörei (1) reketye (5) rétság (1) rigó (1) rízmajer (25) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (10) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) skót (2) soltvadkert (1) soproni (16) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (14) sörfőzés (3) sörgasztro (1) sörgyár (2) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (2) sörkorcsolya (37) sörkultúra (16) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (8) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (29) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (1) sörverseny (29) sour (4) spontán erjesztés (2) staropramen (5) stgeorgen (1) stout (34) strong (2) suarez (1) svéd (2) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (13) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (3) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (1) zipsbrew (12) zirc (2) Címkefelhő

Sör vagy sor? - Mad Scientist Taproom events

2019.11.20. 11:23 :: IPAfai Pap

A Mad Scientist december 7-re újabb Taproom eventet írt ki  ahol minden bizonnyal ismét kisebb tumultus mellett lehet a sorban küzdeni a főzde speciális főzeteiért. Megéri?

Régen az átkos Kádár-korszakban történt utoljára ilyesmi, amikor még banánért, autóért, menő cuccokért állt sorba a nép. A fogyasztói társadalomban szinte már el is felejtettük ezt a feelinget. Pedig most is van, amiért sokak képesek kivárni egy sort, méghozzá 1-1 sörért akár 30-40 percet is. Ilyen a Mad Scientist söre is. De mi ez a Taproom Event, ami ennyire izgalomba hoz néhányakat?

Sok sörfőzde készít olyan kis szériás söröket, melyek vagy hordós érlelésű brutál stoutok, Barley Wine-ok, belga stílusú főzetek, melyeket érdemes akár hosszú évekre tárolni, hogy nemesedjenek, formálódjanak. De vannak olyan exkluzív sörök, amiket nem érdemes sokáig tárolgatni, például néhány savanyított, vadélesztős sör, vagy New England IPA, melyeknek pont a ropogós frissessége a lényeg, így hasonlóan pár szezonális ételhez (pl spárga, rókagomba, medvehagyma) azon melegében, azaz sörnél inkább hidegében ropogósan egyenest a főzdében frissen töltött hordókból fogyaszthatjuk a felállított csapokról. A tételek egyediek és limitáltak, és a csapok száma is véges, így az igazi ínyenceknek ez különleges pillanat.

madtaproomevent3.jpg

Írásom apropója a Szűretlenen megjelent poszt, amiben Gergő - akivel mellesleg együtt álltunk sorban a sörökért - felpanaszolja, hogy szerinte nem üdvös, ha a sörért sorba kell állni, az egész így túlhájpolt és neki fontosabb, hogy nyugodtan megigyon pár sört, minthogy egy-egy vágyott darabért (fél)órákat sorba álljon, és akkor is csak max 1-1 decit kapjon a poharába.

madtaproomevent1.jpg

A "válaszposztban" Szilágyi Tomi a Mad Scientisttől meg pont ennek örül, hogy vannak olyan őrültek a városban, akik képesek ezt az időt egy-egy sörért kivárni. Hogy kinek van igazsága? Ezen gondolkodtam el.

A fogyasztási kultúránkban vannak olyan csúcs-éttermek, és persze az elmúlt két Mad Scientist Taproom-esemény után láttuk, hogy sörfőzdék és sörök is, amikért érdemes (lehet) kiállni egy hosszú sort, hogy kóstolhassuk vagy akár az Untapped-ra felvéshessük, hogy ez vagy az a sör is megvolt. De persze nem a Mad Scientist az első ilyen főzde. Az USA-ban a New England IPA egyik legmenőbb főzdéje, a Tree House teljesen hasonló modellben árulja a söreit. (Magyarországon a Mad Scientisten kíyvül talán a Brew Your Mind hasonlítható hozzájuk.) Ők (is) azt vallják, hogy a sörük csak frissen jó, ezért csak a főzdében értékesítik a szerencséseknek limitált mennyiségben. Ha megnézzük, ott még a Mad Scientistnél is komolyabb sorok kígyóznak a - valóban fenomenális - sörökért. És - ahogy a helyszínen elmondtam - visszaemlékszem a legelső, 2011. májusi Főzdefesztre, amikor ennél jóval nagyobb tömeg állt, és Kővári Gergő el sem zárta a Grabanc alatt a sörcsapot, csak amikor hordót cserélt, és a Mikszáth teret és környékét szárazra itták a nagyüzemi lágerek hétköznapjaiból felocsúdó lelkes sörbarátok.

madtaproomevent2.jpg

De mennyit ér meg az, hogy a sörözést és a társasági együttlétet, a békés üldögélést-beszélgetést, nyugodt kóstolgatást odahagyva ott toporogjunk egy sorban, hogy 1-2 deci "mannát" megkapva csettingessünk, hogy bezzeg ez a hidegkomló vagy ez a brett, avagy micsoda hordós ízek? Igazából értem az okokat, de csak egy bizonyos szintig tudok azonosulni ezzel. Kicsit ellustultam már, szeretek beszélgetni, de azért van olyan koncert étel, sör stb., amiért még sorba állok, és türelemmel várakozom. Valamit valamiért. Ezeknek az embereknek vélhetően megéri az élmény, akinek meg mások az igényei, beülnek a jól megszokott sörözőjükbe. Annak idején a Főzdefeszten pár sör után mi is meguntuk a toporgást és a Puskin utca "régi" Hrabalban toltuk a cseh söröket.

De hát valamit valamiért, ha premier Harry Potter, Star Wars jegyekért is sorban állnak a népek, akkor miért vagyunk meglepődve, hogy a jó sörért is van, aki sorban áll. Aki nem szeret sörre várni, az maradjon az "átlag" KKK-söröknél, aki meg nem bír várni az újdonságra, az hibernálja magát, mint Cartman...

Nektek mi az álláspontotok?

(képek: Treehouse, JBJ, Mad Scientist, Szüretlen)

Szólj hozzá!

Címkék: magyar treehouse kisüzemi madscientist

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr1415230256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.