Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

KSE - sörverseny, Gödöllő - vélemény, tanulságok

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete tavalyi döntése értelmében az eddigi kétéves ciklustól eltérve a évente rendezi meg sörversenyét, és a hagyományos miskolci helyszínt odahagyva a sörverseny elkezdi "járni az országot". Idén Gödöllőre esett a választás.

img_8827.JPG

A kisüzemiek versenyéről már két alkalommal is beszámoltam (2016 és 2018) és az eltelt évek örvendetes fejlődésről tanúskodnak. A 6-8 évvel ezelőtti gyakorlattal ellentétben nagyon sok minden változott és tökéletesedett a verseny. A korábbi kétes értékű aranydiploma-eső helyett már tavaly is egy sokkal korrektebb bírálati rendszer (a BJCP) szerint történt a bíráskodás, de az idei verseny szervezői több dolgon változtattak, ami ismét tökéletesített a rendszeren.

img_8797.JPG

  • Gyenge Zsolt elnök kezdeményezésére (a SAHM-pohárgyártó szponzorációjával) korszerű és jó minőségű kóstolópohárból történt a zsűrizés
  • Késmárki Kata (Kapucinus Sörfőzde) a verseny egyik főszervezője javaslatára az ELTE Informatikai Tanszék oktatója Pataki Norbert (maga is sörfőző) és kollégái, hallgatói segítségével a bíráskodás már nem papíralapú rendszeren, hanem zárt hálózatban on-line történt, tulajdonképpen a BJCP-pontozólapja került át digitális formába, de annak minden előnyével. Az adott sörnél az adott BJCP-kategória leírása is megjelent, segítségül, és a sörök leírásánál előre megfogalmazott illat- és ízjegyekkel is segítették a kevésbé rutinós sörbírákat
  • Minden kóstolópanel-asztalnál ült legalább egy tapasztaltabb bíró, aki az egyéni és titkos pontozás után összesítette a bírák pontjait, válaszolt az esetlegesen felmerülő kérdésekre. Az általa rendszerezett pontszámot kapta meg a bírák pontszáma alapján súlyozva a versenybíróság, akik kiértékelték az adatokat és véglegesítették a sorrendet
  • Minden bíró legalább egyszer részt vett a Szent István Egyetemen, Vecseri Beáta és Bajkai Tibor (Házi Sörfőzők Egyesülete) segítségével tartott ízhiba-tréningen
  • A fogyasztói ízlés jobb megismerése érdekében minden kóstolópanelben ült egy-egy "laikus" bíra is, akiknek a pontszámát külön is értékelték a söröknél, és a verseny végén közönségdíjakat is osztottak

    img_8802.JPG

A kétnapos verseny első napján az on-line rendszer kis döccenővel indult, ez volt az első éles teszt 83 terminálról indítva egyszerre, de a második napra leküzdötte a rendszer a gyermekbetegségeket és bebizonyította, hogy a KSE-sörverseny jól döntött, hogy a papíralapú bíráskodásról áttért a modern technikára.

Maga a verseny díjazása - igazodva a BJCP-pontszámokhoz (max. 50 pont; illat:12, Megjelenés:3, Íz: 20, Kortyérzet: 5, Összbenyomás: 10) - az alábbiak szerint alakult idén is. Az összesen csaknem 250 nevezett sör közül minden 31-37 pontot elért sör bronz-minősítést (89 darab - Ez a kellemes, esetleg apró hibával, vagy nem teljesen a nevezett kategóriába tartozó sörök minősítése, amit az ember már jó érzéssel megiszik), minden 38-44 pont között végzett sör ezüst minősítést (49 darab - ez a kifejezetten élvezhető, remek sörök csoportja) és a 45 pont vagy annál jobban végzett darabok (világszínvonalú sör) arany minősítést kaptak. Négy ilyen sör volt, és a legjobbak közé a legmagasabb pontszámot elért ezüstöt is beemelték.  A kiválasztott ötből a szétlövésben a három dobogós kapta meg a legjobbaknak járó gyémánt diplomát. A teljes eredménylista itt található: - - >

img_8809.JPG

Idén is beválasztottak a BOS (Best of Show) zsűribe és nyolcadmagammal dönthettünk a győztesekről. Néhány megjegyzés evvel kapcsolatban. Többen a végső zsűriben sajnálták, hogy 3 stout, 1 balti porter és egy American IPA versengett a dobogóért. Szerettük volna, ha a robusztus divatfajták, anyagerős és nagyon karakteres illatú sörök mellett egy szépen megalkotott egyszerűbb stílusú sör (mint például tavaly a Fehér Nyúl APA) is bekerült volna a végső körbe. A zsűri az ötödik, negyedik és harmadik helynél szinte egyöntetűen értékelt, a második és az első helyezett sör között viszont komoly "harc" volt, mert két táborra oszlottunk. Az egyik a különleges anyaghasználatot és az izgalmas technikai folyamatot (Mad Scientist) a másik a hagyományos, visszafogott eleganciát és nem annyira csillogó, viszont tökéletes harmóniát (Monyo) értékelte többre. Végül 3-2 arányú elsőséggel a Mad Scientist (Pamela Black - fahordós stout) nyert, így a főzde megőrizte tavalyi első helyét. A második a Monyo (Boris the Blade 2018), ami már tavaly is a dobogón állt, úgyhogy a Kraft-Egyesület két főzdéje végzett ismét az élen. A harmadik helyre egy ukrán craft főzde, a Tsypa (Ципа) állhatott föl. Gratulálunk a Fehér Nyúlnak, akik a tavalyi siker után idén is a legjobbak között szerepeltek. És kellemes meglepetésre idén egy házifőző-gerilla, Karácsony Csaba egy tonkababos stouttal bekerült az elitbe, ami nagyszerű és csábító üzenet a homebrewereknek, hogy érdemes próbálkozni.

img_8808.JPG

A rengeteg ezüst diplomás közül külön kiemelném a Szent András Sörfőzdét akik 8, a Fehér Nyúl Sörfőzdét, akik az arany mellé további 5, és a Horizont illetve a Fóti Sörfőzdét, akik 3-3 ezüsttel jutalmazott sörükkel bizonyították, hogy a szortimentjük biztos alapokon nyugszik, de gratulálunk minden díjazottnak. A bronzok nagyobb száma mutatja, hogy már rengeteg hazai KKK-sör van, amelyek nemhogy csalódást, de élményt adhatnak a fogyasztójuknak, a mainstream sörök helyett. Elgondolkodtató viszont, hogy a nevezett versenysörök több, mint harmada nem ütötte meg a szintet, és kisebb vagy nagyobb hibákkal küszködik, vagy egyenesen a 0-20 pontos élvezhetetlen kategóriába esik.

tsypa.jpg

A KSE sörversenye egy igazán szép megmérettetés és a legtöbbünknek nagyon hasznos tapasztalat volt, de az eredmények és a verseny közbeni benyomások is azt mutatják, hogy "ki kell nevelni" egy sörbíra-nemzedéket, akik biztosan és korrekt pontszámokkal, a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően kóstolnak sört, felismerik a nyilvánvaló ízhibákat és 10-20 sör esetén is képesek emlékezni az ízekre, és pontszámaik a megfelelő erősorrendet is tükrözik. Ezért is fontos volna több vezetett vakkóstolás vagy kisebb verseny, hogy gyakorolhassunk. A szervezőknek, bár biztos, hogy több munka és idő, meggondolandó volna még a panelek 3-6 győztesét egy második körben, tapasztaltabb bírákkal újra megkóstoltatni és pontoztatni, hiszen egy rutintalan bíró nem biztos, hogy megérez mindent, felfedez egy sörben a kis finomságokat, így esetleg éppen 1-2 ponttal csúsznak le az ilyen remek sörök, hogy a dobogóért is ringbe szállhassanak, hiszen egy 42 és egy 45 pontos sör között már nüansznyi különbségek dönthetnek. Jó példa erre az eredetileg 43 pontot kapott Tsypa söre, ami végül a tapasztaltabb zsűri szerint jobbnak bizonyult a két 45 pontot kapott stoutnál. A helyszíni stábnak - általában felszolgáló-tanulók - fontos lenne egy tréninget tartani, hogy a versenysöröket megfelelően kiöblített pohárba, helyesen töltsék ki, mert hullámzó megjelenéssel érkeztek egyes sörök az asztalhoz, és ez szintén dönthet egy-egy sör helyezésén a végelszámolásban.

A KSE tavalyi versenyén több elit-kategóriában végzett sör volt, mind idén. Ennek oka azért nem biztos, hogy csak a bírákban rejlik. A sörfőzőknek-főzdéknek is össze kell szedni magukat, mert a fogyasztók egyre több külföldi főzde remek söreivel találkoznak, és a mércéjük minden évben szigorúbb lesz, már nem isznak meg akármit, ami "kézműves", hanem kialakult ízlésük és igényeik vannak, és ezt a főzdéknek abszolúte figyelembe kell venni, ha a telítődő magyar sörpiacon tartósan meg akarják vetni a lábukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr214765740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (61) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (33) balkezes (6) baltika (1) balti porter (2) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (3) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (53) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (18) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (2) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (3) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (57) csíki (9) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (37) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (5) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (10) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (8) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (13) horizont (25) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (71) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (13) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (272) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (28) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (49) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (20) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (313) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (3) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (40) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (7) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (7) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (3) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) régi idők sörei (1) reketye (6) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (24) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (2) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (35) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (1) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (5) stgeorgen (1) stout (35) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (4) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása