Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) ale (56) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (2) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (32) balkezes (6) baltika (1) balti porter (1) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (3) bécs (6) bécsi ászok (3) beerfort (2) békésszentandrás (47) belga (40) berlin (1) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (11) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (6) brewdog (2) brewyourmind (1) brno (2) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (39) búzasör (16) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (3) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (9) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (55) csíki (6) csobánka (8) csupor (1) dán (5) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (30) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (5) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (8) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (7) gose (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) győrzámoly (1) hacker-pschorr (1) hal (1) harapunk (4) házisör (30) hbh (1) hedon (2) heineken (13) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (1) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (2) hopfanatic-kisstamás (23) hoptop (8) hordó (9) horizont (22) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (62) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (11) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (245) kőbánya (7) kocsma (2) koktél (1) kollab (1) kölsch (3) komló (22) korzika (1) kősör (1) kozel (10) kraft (41) kraken (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (18) lambic (6) lammsbräu (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) luxemburg (1) madscientist (15) mad scientist (2) magy (1) magyar (275) málta (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (7) mecénás (1) meggyes (2) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (1) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (32) münchen (3) nelson sauvin (1) német (35) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (3) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (14) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (3) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (6) pivo (2) Plzeň (1) porter (18) pozsony (2) prága (7) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (3) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) régi idők sörei (1) reketye (5) rétság (1) rigó (1) rízmajer (25) rodenbach grand cru (1) román (2) rotburger (3) róthzoli (10) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) skót (2) soltvadkert (1) soproni (13) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (14) sörfőzés (3) sörgasztro (1) sörgyár (2) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (2) sörkorcsolya (37) sörkultúra (16) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (8) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (28) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (1) sörverseny (28) sour (4) spontán erjesztés (2) staropramen (5) stgeorgen (1) stout (34) strong (2) suarez (1) svéd (2) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (13) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (1) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (2) USA (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (3) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (1) zipsbrew (12) zirc (2) Címkefelhő

Új Óvatos Duhaj - Soproni Meggy Ale

2019.03.29. 11:10 :: IPAfai Pap

A Heineken biztos kézzel indította el a szezont, arra a sörfesztiválos megfigyelésre alapozva, hogy a világos lágerek után a meggyes sör fogy a legjobban. A soproni innovációs műhely elég nagy titokban tartotta az új Duhajt, kicsit derült égből érkezett a sajtópakk.

A Soproni Óvatos Duhaj Meggy Ale a család negyedik tagja a már korábban is meglévő fekete dobozos Démon, a fehér IPA és a kék APA mellett. Ha a Soproni APA csomagolásának kékje felemás érzeteket keltett, akkor ez a meggypiros doboz eléggé telitalálat.A meggyes sörről elsőként a Szent András jut az eszünkbe, de szinte minden kisüzeminek van meggyes söre, hiszen nem csak a Heinekennél tudják a bevezetőben felvázolt alapigazságot. "Emlékezetes" darab volt még Komlókutató kollégánk Kisalföldi Meggyes-kóstolása, amiért majdnem perbe fogta őt a Smaklig Maltid Kft, mert szofisztikáltan ugyan, de lesz@rozta, de ha Békésszentandrás szomszédságában Szarvasra rándulunk, az ottani főzde "gyümölcsös" söreit sem javaslom, csak ha ellenálhatatlan nosztalgiát nem érez valaki a 80-as években trafikban kapható abszolút műmeggy-ízű töltött cukorka iránt. És bizony tele van a piac mesterséges aromás, borzalmas meggyes sörökkel, elfintorodik a sörkedvelő még a gondolatukra is, de hát "kézművesként" - majdnem - mindent el lehet adni a búccsuban (sic.), szerencsére már nem sokáig.

De mit is szeretünk mi magyarok egy meggyes sörben azon kívül hogy édes? Egy jó meggyes sörben a savanyúság és az édesség szép egyensúlyban van (persze egy lambic-ben más dimenzióban éljük meg a savanyút) és a komlókeserűség és a meggymagos-héjas keserű is szépen harmonizálnak, nem erősítik túlságosan egymást, és nem fordulnak át marcipános, mandulás, "barackmagos" keserűbe. Egy jó meggyes sör felfrissít és kellemes édes-fanyar utóíz marad utána a szájban, buborékjai inkább apróbbak, nem olyan szúrósak, mint egy szódás szörpé. A kommerszebb piacot eddig a Borsodi égisze alatti BelleVue Kriek és a heinekenes Mort Subite uralta, mindkettő lambic, azaz spontán erjesztésű belga sör, persze nem gyümölccsel, hanem módjával adagolt sürítménnyel, nem csúcs, de viszonylag jól összerakott úgy nevezett "csajos sörök".

A 0,33-as mintadobozon (a kereskedelemben valószínű a 0,5l-es lesz majd kapható) a szokásos kis történelmi ismertető mellé megkapjuk a Soproni Meggy hozzávalóit is, ami már a nagyipari "bőkezűségről" árulkodik: víz, árpamaláta, fruktóz, meggylé koncentrátumból (7,25%), almalé (1%), citromsav, természetes színezék. De azért ne borzadjunk nagyon el, mert a kisüzemi First Belgian Cherry-jében is van nátrium-benzoát és kálium-szorbát. A 11-13 fokos fogyasztási hőmérsékletet meg nem tudom, honnan szedték a gyárban, de mindenesetre erősen elgondolkodtató, hogy kánikulában a strandon várjunk, amíg a sörünk fölmelegszik a kívánt hőmérsékletre. Ez inkább egy marketinges "mókusvakítás"-nak tűnik, mert előrevetítve a kóstolást ilyen hőmérsékleten már összeragadt a szám az édességtől. A hideg jótékonyan ápol és eltakar...

sopronimeggyimg_8633.JPG

És hogy a Soproni Óvatos Duhaj Meggy ne érezze magát egyedül, az almáriumban körülnéztem, akad-e még valamilyen meggyes, és a Budapest Sör - Winkler Mindenhezisértő Róbert által felmagasztalt darabját - a Meggyest, amit már korábban kóstoltam és egy craftot, a First Belgian Cherryjét is.

sopronimeggyimg_8637.JPG

Igazán komoly ítészkedés, BJCP-pontszámok ebben a posztban nem lesznek, csak néhány sommás megállapítás. Kinézetre a First habtartóssága gyengébb a másik kettő dús, halvány rózsaszín, mosogatószeresebb habjánál. Színre mindhárom hozza a várt pirosságot. Alkoholban a Soproni 4,0%, a Budapest 4,1%, a First 4,5%-os, tehát a könnyűnek mondható sörök szintjén maradnak. Illatra a First a legfűszeresebb, lévén egy belga witbier alapra (koriander, narancshéj) építkezik, a Budapest a már emlegetett meggy-ízű cukorka műaromáit hozza, a Soproni a napközis meggyes ivólé kicsit édes-fanyar illattal köszön be. Ízben a Budapest, ami a másik kettővel ellentétben egy láger, azaz alsó erjesztésű, mint a Szent András meggyes - idézve a korábbi kóstolást - "ha a meggymagos-héjas meggysűrítménnyel fölöntött sima lágersört szereti valaki, akkor övé a terep. Buta meggyes sörnek nem elég édes és műaromás, rendes meggyesnek, meg nem érett eleget a meggyel, hanem csak fölzuttyantották a 24% meggylével. Felejthető." Az ízek szétesőek. A Firstben felsejlik a narancs és a koriander, de sajnos össze is kap a koriander keserűsége a meggyes ízekkel, amire rálapátol egy adag fenolt a tartósítószer, és egy kicsit olyan utóízt kapunk, mint egy nagymama spájzában felejtett, tartósítóval jótékonyan meghintett celofánnal borított, 20 éves meggybefőttnél. Van benne anyag, de nem jók a balanszok. A Soproni Óvatos Duhaj talán a legjobb fanyar-édes arányt hozza a háromból - vélhetően sok kóstolás előzte meg a végső receptet - nem is annyira vásári az egész íze, de eszünkbe ne jusson megvárni a 11-13 fokot, hacsak nem akarjuk összeragasztani a szánkat egy vaníliás édességbe hajló almás-meggyes ragaccsal. Persze ott a citromsavas, üdítős mellékíz, mint egy Radlerben, de elmegy.

Összegezve a keservesen megszerzett tudást, azt kell mondjam, hogy maradok a Szent András Sörfőzde Meggyes sörénél, ami még mindig a legjobb magyar meggyes sör - szerintem - , de meg kell állapítsam, hogy a Soproni Óvatos Duhaj Meggy nemhogy nem reménytelen, hanem ügyes oldalvágással betalált a tutiba, a széles magyar fogyasztói közízlést ismerve kellően népszerű lesz. A Heineken a hiperek mellett el tudja majd adni olyan környezetben, ahol a lényegesen szofisztikáltabb és persze duplaannyiba kerülő Mort Subite már nem fér bele a büfévendégek büdzséjébe. Vagyis az Óvatos Duhaj Meggy - szerény meglátásom szerint - legalább akkora siker lesz, mint a Soproni IPA, úgyhogy a Dreher és a Borsodi most gondolkozhat, hogy vágjon vissza, és evvel a Heineken a kisüzemi szcéna egyik érzékeny pontjára is tapint, mert az átlagfogyasztó az árat fogja nézni, és nem fog bonyolultan gondolkodni, hogy miért is kéne kétszer annyiért megvenni az asszony meggyes sörét, amikor itt ez a jó kis soproni, amit ugyanúgy szeret...

1 komment

Címkék: budapest magyar meggyes heineken soproni kisüzemi firstbrewery

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr5414725825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trillárom 2019.04.08. 18:34:01

Ajánlom próbára a Guri meggyes sört. Nálunk az a favorit jelenleg.