Az Ottakringer még 2017 nyár elején adta el a Pécsi Sörgyárat a Matolcsy-rokonságból érkező befektetőknek, majd a legkisebb sörgyárból kis törvényalakítással hamar megalakult a legnagyobb kisüzemi sörfőzde. A Szalon sörök mellett nemsokára megjelent a piacon az új termékpaletta is.
A Pécsi Prémium Láger szépen mutat, amíg meg nem kóstoljuk, utána azonban a kukoricamentes magyar márkás lágerek (Soproni 1895-Heineken, Borsodi Mester-Borsodi és újabban a Dreher Gold-Dreher) szintjét hozza. Se jobb, se rosszabb, árban és értékben egyaránt. Ügyes üzleti húzás volt ugyanannek a sörnek a gluténmentes változata, de nagy visszhangot azért ez sem keltett, azon kívül, hogy a gluténérzékenyek már választhatnak a Lidl időszakosan boltokban lévő és az Estrella Damm gluténmentese, meg a pécsi között. Persze kis boltokban akad jobb is, no meg a Mad Scientist és a Mikkeller is csinált már, amik azért kellemesebb darabok, bár tagadhatatlan, nem ez az árkategória. A Pécsi Prémium Pils egy érthetetlen darab, mintha a Staropramen Unfiltered narancsos witbier-re hajazó sikereit próbálták volna lemásolni erre mutat ez a narancsos opálosság, de nem mertek ennyire elszakadni a hagyományos pilzenitől, így egy se füle se farka sör lett. A pécsiek is megszülték a saját APA-jukat, de azért az sem hagyott maradandót. Viszont a Pécsi Premium Barna mellett a Premium Búza is bekerült a pécsiek portfóliójába, ami olyan szempontból dicséretes, hogy a hazai sörgyáraknak nincsen saját (a már elfeledett Borsodi Búza-utánzat nem ér), csak import márkák. És ráadásul az a hír járja a socialmedia-s sörös berkekben, hogy a többi ugyan nem igazán jó, de a pécsi búza és a barna igen. Erre kerestem a választ kétrészes kóstolásomban, vajon tényleg jók-e ezek a sörök. Kezdjük a búzával!
Mit szeretünk egy búzasörben, mit várunk tőle? Egy tökéletes bajor stílusú búzasör értéke a citrusos üde frissességben, jól pezsgő buborékban, a kellemes élesztősségben és a banános gyümölcsösség (észteresség - izoamil-acetát) és a szegfűszeges-szegfűborsos fűszeresség (fenolosság - 4-vinil guaiacol) megfelelő harmóniájában rejlik. Lehet malátásabb, édeskésebb ízű, vagy szárazabb, elegánsabb, de mindig megvan benne a kellemes egyensúly. Ezt a jól eltalált árpamaláta-búzamaláta aránynak, a speciális búzaélesztőnek és az ideális hőfokon megfelelő ideig történő erjesztésnek köszönheti. Igazán jó búzasört csak speciális búzasör-élesztővel készíthetünk, de a jóval olcsóbb sima ale-élesztő is alkalmas erre, csak ez már kompromisszumos végeredményt hoz.
Hogy a Pécsi Prémium Búza ne csak a levegőben lógjon összekóstoltam vele egy nagyjából azonos árú (250-300 Ft között) búzasört, a Valentins Hefeweissbier-t , ami már egy vállalható darab. Referenciaként pedig lepontoztam az itthon 600-750 Ft-ért kapható bajor búzát a Franziskaner Hefe-Weizent is, ami a Ratebeer top50 bajor búzasör-listáján a 17. helyen tanyázik, tehát egy korrekt búzasörnek mondhatjuk. Mindegyik pontozásnál a BJCP-sztenderdek szerint pontoztam - Összesen 50 pont adható, Illat: 12 - Megjelenés:3 - Íz: 20 - Kortyérzet: 5 Összbenyomás - 10
Pécsi Prémium Búza - 5,1% - 12B ; Valentins Hefeweissbier - 5,3% - 11,8 B - A prémium sorozatban a pécsiek dicséretesen csak 12+ Ballingos söröket főznek. A Valentinsbräu csak picivel tér el ezektől az értékektől.
Illat: A Pécsi narancs, ananász, enyhe távoli banánosság és élesztő és a fűszeresség is gyengécske. Valentins-ben több fenolosság, és utána az enyhén szappanos élesztős háttérből jön a banán szárazabb, az egész kicsit elegánsabb. P: 7/12 - V: 8/12
Megjelenés: A Pécsi egy leheletnyit narancsosabb a Valentins opálosabb, viszont a habtartósság terén a német kommersz búza mindenképpen jobb, egy perc elteltével még meggyőzőbb a habja. P: 2 - V: 3
Íz: A Pécsi Búza egy banános-narancsos mosószappan, minimális fűszeresség, mindent a szappanos élesztő ural és túlment benne a fenol, egyszerűen kellemetlen. A Valentinsben a fűszeres ízek vannak előtérben, utána az élesztő szárazon jelentkezik, de a gyümölcsös üde citrusosság ebben nincs meg, tapadós egy picit, de nem kellemetlen, csak nem fergeteges. P: 10 - V: 14
Korty: Egy kicsit mindkét búza buborékjai haloványabbak, nem olyan frissek, mint elvárnánk. A Pécsi mosószeres utóíze és gejl, kicsit körömlakkosba hajló fenolossága kellemetlen. A német búza tapadóüs egy picit és a fenolos keserűség rátelepszik a szájpadlásra. P: 3 - V: 4
Öszbenyomás: A Pécsi egy kellemetlen, nem friss darab, rossz egyensúllyal, édeskésen gejl mellékszállal, még hidegen sem ízlett. A Valentins egy kicsit túltolja az élesztős ízeket és a fenolosságot, nem elég elegáns, de nagy vonalakban megfelel egy bajor búzasör kívánalmainak. Azért van hová fejlődni. P: 3 - V: 7
Mindösszesen: Pécsi: 26/ 50 - (21-29 Hiányoznak a típus védjegyei, és/vagy kisebb hibái vannak) Valentins: 35/50 (30-37 - Általában megfelel a típusának, apróbb hibái vannak)
A beígért Franziskaner Hefe Weissbier pontozása is röviden. Illat: Kellemes élesztős illat, jól adagolt banánosság, a háttérben fűszeres szegfűszeg aromák. 10/12 - Megjelenés: Opálos aranysárga, a habtartósság is ok. 3/3 - Íz: Enyhe citrusos gyümölcsösség, ananász, narancs, hangsúlyosabb banánosság, kellemes élesztősség és kicsit hangsúlyosabb fenolok, száraz fűszeres utóíz, kicsit túltolt fűszeríz 16/20 - Korty: Friss buborékok, kellemes testesség, 4/5 Összbenyomás: Jól hangolt, frissítő, enyhén fűszeres, fenolos búza 8/10 - Mindösszesen: 41/50 - (38-44 - Jó példája a típusának, apróbb módosításokat igényel)
Vagyis az első facebookos pécsi sörös toposz megdőlt, a Pécsi Búza szerintem nem éri meg az árát, Ha beérjük az alappal, akkor a Lidl, Penny, Aldi olcsó német import búzáival jobban járunk, ha kisüzemit szeretnénk, van már abból is választék, és ha igazán jót keresünk, akkor ehhez az Erdinger és a Paulaner is csak a belépődarab, a Franziskaner már egy ígéretes, de drágább választás, és a csúcs a Schneider Weisse és a Weihenstephaner Hefe Weissbier.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2019.03.20. 12:36:36
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2019.03.21. 15:17:35
lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2019.03.25. 15:04:39
rambo13 2019.03.26. 12:00:44
lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2019.03.26. 16:28:50
Meg ha ügyesen elkerülik az erjedést 0% ABV-t bármekkora Balling mellett lehet hozni.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2019.03.27. 06:41:49
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2019.03.27. 11:42:33
Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2019.03.30. 23:37:16
@lilakutyak: Bebaszva írni a legjobb, ez teszi hitelessé az élményt. Ezt javasolnám Pifnek is!