Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) ale (57) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (2) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (32) balkezes (6) baltika (1) balti porter (1) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (3) beerfort (2) békésszentandrás (47) belga (40) berlin (1) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (11) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (6) brewdog (2) brewyourmind (1) brno (2) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (17) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (3) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (9) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (55) csíki (7) csobánka (8) csupor (1) dán (5) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (31) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (5) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (8) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (7) gose (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) győrzámoly (1) hacker-pschorr (1) hal (1) harapunk (4) házisör (30) hbh (1) hedon (2) heineken (14) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (1) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (2) hopfanatic-kisstamás (23) hoptop (8) hordó (9) horizont (22) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (63) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (11) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (245) kőbánya (7) kocsma (2) koktél (1) kollab (1) kölsch (3) komló (23) korzika (1) kősör (1) kozel (10) kraft (41) kraken (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (18) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) luxemburg (1) madscientist (15) mad scientist (2) magy (1) magyar (277) málta (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (7) mecénás (1) meggyes (2) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (1) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (32) münchen (3) nelson sauvin (1) német (37) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (3) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (3) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (6) pivo (2) Plzeň (1) porter (18) pozsony (2) prága (7) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (3) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) régi idők sörei (1) reketye (5) rétság (1) rigó (1) rízmajer (25) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (10) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) skót (2) soltvadkert (1) soproni (14) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (14) sörfőzés (3) sörgasztro (1) sörgyár (2) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (2) sörkorcsolya (37) sörkultúra (16) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (8) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (29) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (1) sörverseny (28) sour (4) spontán erjesztés (2) staropramen (5) stgeorgen (1) stout (34) strong (2) suarez (1) svéd (2) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (13) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (1) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (3) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (1) zipsbrew (12) zirc (2) Címkefelhő

Sör és sajt - Békésszentandrás újra megmutatja

2019.03.06. 11:12 :: IPAfai Pap

Ugyan még mindig tartja magát a hit, hogy a bor és a sajt az igazán elegáns páros, de több más bemutató mellett most a Szent András Sörfőzde hozott el nekünk hét sör-sajt párost, hogy meggyőződhessünk arról, amit Belgiumban már betéve tud az összes sajtkészítő és sörmester. A sör egyszerűen jobb párt alkot a sajttal, mint a bor.

Sok borosban most felhorgadhat a tiltakozás, és tapasztalati úton a blogon keresztül nem tudom őket meggyőzni, viszont néhány érvet azért felsorakoztatok, miért is tartom jobbnak a sör-sajt párokat. Ehhez segítségül hívom a sörgasztronómia egyik alaptételét, az ún. 3C-szabályt. Ez az angol Compair (párhuzamos ízek)-Contrast (ellentétes ízek)-Cleansing (letisztító hatás) hármasból áll. Ez alapján megállapítható:

  • Boroknál a savasság miatt a sajttal általában az íz-ellentét párok működnek igazán jól
  • Sörök és sajtok között sokkal több az íz-kapcsolódási pont, párhuzamos és ellentétes ízek
  • Az íz-párok sokrétűsége jobban mutatkozik – a maláta, a komló, az élesztő, mind egyedi íz, amelyhez lehet kapcsolódási pontot keresni
  • Egy kóstolósornál a letisztító hatás fontos, ami a sör szénsavasságában, magasabb víz és kisebb alkoholtartalmában is megnyilvánul

A Szent András sörfőzde a Nárcisz Kézműves Sajtmanufaktúrával közösen ötlötte ki azokat a sör-sajt párosokat, amit hetente mutatnak be az Ogre bácsi sörözőben. A párosok az alábbiak:

voroskecske_napkincs.jpg

Remek választás, a vörösboros sajt enyhe fanyarsága és a kecskesajt fűszeressége remekül harmonizál a búza citrusosságával és a fűszeres (szegfűszeg, szegfűbors) enyhén élesztős ízekkel. Nekem a második legjobban ez ízlett.

post_tehengom_mutti.jpg

A gomolya remekül előhozza a Mutti újvilági komlós katakterét és nem uralja az ízeket, nem nyomja agyon a sört. Egy picit zsírosabb sajt talán jobban illene hozzá, de a meglepetés ereje és a komlósság nagyon működik.

post_cam_1993.jpg

Kicsit féltem ettől a párostól, de szerencsére nagyot tévedtem, mert a Nárcisz-féle Camembert csodásan összepasszolt az 1993-al, és remekül megjelentek a müncheni maláta muskotályosan édeskés jegyei és az utóízben a virágos komlósság és a sajt gyümölcsös jegyei is összecsengtek, csakúgy, mint a komlós keserű és a lágyan kesernyés nemespenészes ízek. Szerintem a legjobb pár!!! Ne hagyd ki!!!

post_diosgom_oarany.jpg

Talán a legevidensebb páros, a diós sajt és a bécsi maláta diós, kicsit pirítósos pörköltséggel megáldott ízjegyei szépen hozták a kötelezőt, de nagy reveláció nem volt, egy korrekt összecsengés viszont annál inkább.

post_erleltjuh_betyar.jpg

Nagyon kíváncsi voltam erre a párosra, mert a Betyár Királyt nem egy ilyen sósan karakteres sajthoz képzeltem el, sokkal inkább egy gyümölcsös krémsajt mellé, ami kékpenésszel ért, vagy egy fehér Stilton is jó lehetne hozzá. A Betyár Király túl édes volt nekem ehhez a sajthoz, nem volt számomra megfogható a harmónia, az este legkevésbé emlékezetes párja volt.

post_fustjuhgom_blackrose.jpg

A Black Rose egy sötét duplabak, ami nagyon kedveli a keményebb érlelt sajtokat (Bergkäse, Gruyere, idősebb Cheddar, Gouda). Ez az érlelt juhsajt is elég karakteres és zsíros volt, hogy megágyazzon a Black Rose testének, és a füstös juhgomolya előcsalt belőle egy "bambergi" ízvilágot, egész hasonlóvá vált az élmény a Schlenkerla Urbock-jához, ami már haladó kóstolóknak és disznóölésen edzett sörivóknak adhat izgalmakat. Egy különdíj mindenképpen jár.

post_parenyica_bandiba.jpg

A Füstölt parenyica és a Bandibá egy kicsit fáradtnak tűnt a végére. A füst a Bandibá erősebb, égettebb komlós ízét hozta elő, nem érvényesültek a komlóillatok, és nem tudott kibontakozni az édeskésebb maláta sem, így ez a pár sem került nálam a dobogóra. De ez egy vélemény, és a puding meg a sör+sajt próbája is az evés (ivás), így mindenképp érdemes mindegyik párt összekóstolni. Ezen a héten már a második párosra vethetjük rá magunkat,

Ahogy a sör-süti párosoknál, így a sör-sajt pároknál is lesz egy zárórendezvény, amikor újra meg lehet kóstolni az összes párosítást, így aki most esetleg lemarad egy-egy élményról, nem passzolja el véglegesen.

A Szent András Sörfőzde ismét megmutatta, hogy nem csak jó söröket készítenek, hanem a sörkultúrát is nagyon fontosnak tartják, és az Ogre bácsi Söregyeteme mellett sok más eseménnyel is igyekeznek a hazai sörfogyasztást egy magasabb szintre emelni, amiért újra meg újra emelem sörbúváros kalapom,  hiszen a sörgasztronómia a szívügyem.

Aki meg nem jutott eddig el a Hunyadi térre Ogréhoz, az kísérletezzen otthon a Szent András és más főzdék söreivel és különböző sajtokkal, hiszen épp ez a remek ezekben a kezdeményezésekben, hogy irányt mutatnak, ötletet adnak az otthoni sörözés izgalmainak fokozására. Ha meg valakit bővebben érdekel a téma, a jövő héten, szombaton, március 16-án látogasson el a Házi Sörfőzők éves versenyére, a Legenda Sörfőzdébe, ahol sok újdonság és a jó társaság mellett, az egyik szakmai előadás pont a sörről és a sajtokról fog szólni...

Szólj hozzá!

Címkék: magyar búza bak stout békésszentandrás láger kisüzemi sörgasztro

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr2514668313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.