Ugyan még mindig tartja magát a hit, hogy a bor és a sajt az igazán elegáns páros, de több más bemutató mellett most a Szent András Sörfőzde hozott el nekünk hét sör-sajt párost, hogy meggyőződhessünk arról, amit Belgiumban már betéve tud az összes sajtkészítő és sörmester. A sör egyszerűen jobb párt alkot a sajttal, mint a bor.
Sok borosban most felhorgadhat a tiltakozás, és tapasztalati úton a blogon keresztül nem tudom őket meggyőzni, viszont néhány érvet azért felsorakoztatok, miért is tartom jobbnak a sör-sajt párokat. Ehhez segítségül hívom a sörgasztronómia egyik alaptételét, az ún. 3C-szabályt. Ez az angol Compair (párhuzamos ízek)-Contrast (ellentétes ízek)-Cleansing (letisztító hatás) hármasból áll. Ez alapján megállapítható:
- Boroknál a savasság miatt a sajttal általában az íz-ellentét párok működnek igazán jól
- Sörök és sajtok között sokkal több az íz-kapcsolódási pont, párhuzamos és ellentétes ízek
- Az íz-párok sokrétűsége jobban mutatkozik – a maláta, a komló, az élesztő, mind egyedi íz, amelyhez lehet kapcsolódási pontot keresni
- Egy kóstolósornál a letisztító hatás fontos, ami a sör szénsavasságában, magasabb víz és kisebb alkoholtartalmában is megnyilvánul
A Szent András sörfőzde a Nárcisz Kézműves Sajtmanufaktúrával közösen ötlötte ki azokat a sör-sajt párosokat, amit hetente mutatnak be az Ogre bácsi sörözőben. A párosok az alábbiak:
Remek választás, a vörösboros sajt enyhe fanyarsága és a kecskesajt fűszeressége remekül harmonizál a búza citrusosságával és a fűszeres (szegfűszeg, szegfűbors) enyhén élesztős ízekkel. Nekem a második legjobban ez ízlett.
A gomolya remekül előhozza a Mutti újvilági komlós katakterét és nem uralja az ízeket, nem nyomja agyon a sört. Egy picit zsírosabb sajt talán jobban illene hozzá, de a meglepetés ereje és a komlósság nagyon működik.
Kicsit féltem ettől a párostól, de szerencsére nagyot tévedtem, mert a Nárcisz-féle Camembert csodásan összepasszolt az 1993-al, és remekül megjelentek a müncheni maláta muskotályosan édeskés jegyei és az utóízben a virágos komlósság és a sajt gyümölcsös jegyei is összecsengtek, csakúgy, mint a komlós keserű és a lágyan kesernyés nemespenészes ízek. Szerintem a legjobb pár!!! Ne hagyd ki!!!
Talán a legevidensebb páros, a diós sajt és a bécsi maláta diós, kicsit pirítósos pörköltséggel megáldott ízjegyei szépen hozták a kötelezőt, de nagy reveláció nem volt, egy korrekt összecsengés viszont annál inkább.
Nagyon kíváncsi voltam erre a párosra, mert a Betyár Királyt nem egy ilyen sósan karakteres sajthoz képzeltem el, sokkal inkább egy gyümölcsös krémsajt mellé, ami kékpenésszel ért, vagy egy fehér Stilton is jó lehetne hozzá. A Betyár Király túl édes volt nekem ehhez a sajthoz, nem volt számomra megfogható a harmónia, az este legkevésbé emlékezetes párja volt.
A Black Rose egy sötét duplabak, ami nagyon kedveli a keményebb érlelt sajtokat (Bergkäse, Gruyere, idősebb Cheddar, Gouda). Ez az érlelt juhsajt is elég karakteres és zsíros volt, hogy megágyazzon a Black Rose testének, és a füstös juhgomolya előcsalt belőle egy "bambergi" ízvilágot, egész hasonlóvá vált az élmény a Schlenkerla Urbock-jához, ami már haladó kóstolóknak és disznóölésen edzett sörivóknak adhat izgalmakat. Egy különdíj mindenképpen jár.
A Füstölt parenyica és a Bandibá egy kicsit fáradtnak tűnt a végére. A füst a Bandibá erősebb, égettebb komlós ízét hozta elő, nem érvényesültek a komlóillatok, és nem tudott kibontakozni az édeskésebb maláta sem, így ez a pár sem került nálam a dobogóra. De ez egy vélemény, és a puding meg a sör+sajt próbája is az evés (ivás), így mindenképp érdemes mindegyik párt összekóstolni. Ezen a héten már a második párosra vethetjük rá magunkat,
Ahogy a sör-süti párosoknál, így a sör-sajt pároknál is lesz egy zárórendezvény, amikor újra meg lehet kóstolni az összes párosítást, így aki most esetleg lemarad egy-egy élményról, nem passzolja el véglegesen.
A Szent András Sörfőzde ismét megmutatta, hogy nem csak jó söröket készítenek, hanem a sörkultúrát is nagyon fontosnak tartják, és az Ogre bácsi Söregyeteme mellett sok más eseménnyel is igyekeznek a hazai sörfogyasztást egy magasabb szintre emelni, amiért újra meg újra emelem sörbúváros kalapom, hiszen a sörgasztronómia a szívügyem.
Aki meg nem jutott eddig el a Hunyadi térre Ogréhoz, az kísérletezzen otthon a Szent András és más főzdék söreivel és különböző sajtokkal, hiszen épp ez a remek ezekben a kezdeményezésekben, hogy irányt mutatnak, ötletet adnak az otthoni sörözés izgalmainak fokozására. Ha meg valakit bővebben érdekel a téma, a jövő héten, szombaton, március 16-án látogasson el a Házi Sörfőzők éves versenyére, a Legenda Sörfőzdébe, ahol sok újdonság és a jó társaság mellett, az egyik szakmai előadás pont a sörről és a sajtokról fog szólni...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.