Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Valóban elesett a Fuller's? - Multik a Craft Beer piacon

Ma jelent meg a híroldalakon, hogy a kőbányai Dreher-gyárat is tulajdonló Asahi felvásárolta az 1845-ben alapított, eddig családi vállalkozásként működő Fuller's Breweryt. A hír kapcsán egy kicsit megpróbáltam rendezni a gondolataimat ezzel kapcsolatban, kitekintve, hogy milyen multik vannak/voltak a Craft sörfőzdék vevői közt és egy kicsit elfilozofáltam, mivel jár(hat) egy ilyen változás.

1514_3.JPG

A nagy multik már jó rég óta megkezdték az akvizíciót a valóban menő sörfőzdék körében. Az egyik első ilyen vétel 2011-ben az AB Inbev részéről történt, a Goose Island-et vették meg 38,8 millió dollárért, aztán persze voltak nagyobb bevásárlások. A Heineken a Lagunitas felét 500 millió dollárért, majd a másik felét egy titkos összegért vásárolta meg, az AB Inbev pedig a Ballast point Breweryért csengetett ki mesésnek hangzó 1 milliárd dollárt. Az akkor még külön cég SAB-Miller 2015-ben vette meg 300 millió dollárért a londoni Meantime sörfőzdét, majd amikor fuzionált az AB-Inbev-vel, akkor ez a pakk átkerült a most a Fuller's-et is felvásárló Asahihoz.

Természetesen folytathatnánk a hosszú sort és számlálhatnánk a további tíz- és százmillió dollárokat, de inkább az érdekelt, hogy mi lesz a felvásárlás után ezeknek a craft főzdéknek, bejáratott márkáiknak a sorsa, megmaradnak-e azon a szinten a sörök, ahová függetlenként eljutottak. A felfutó amerikai Craft-főzdék sorsával kapcsolatban pár éve még a Fenékig Blog foglalkozott egy remek írásban, aminek a tartalmával nagyjából egyet lehet érteni. Ezek alapján, ha egy multi megvásárol egy craft főzdét, akkor maga a kézművesség filozófiája sérül, mert már nem a terméken és az alkotáson van a fő hangsúly, hanem a minél nagyobb profiton, amit a munkaszervezés, a közös nagybeszerzések és a jobb disztribúció és logisztika mellett egyértelműen a termék minőségének optimalizálásával fognak maximálni, mondjon bármilyen fennkölt blablát is a felvásárlás utáni új menedzsment tradícióról, értékről meg kontinuitásról.

És akkor itt vissza is kanyarodnékl az említett Fuller's-hez. Mennyire tekinthetjük ezt az üzletet hasonlónak a fentiekhez? Van-e, volt-e a Fuller's-nek craft-sörös értéke, vagy képviselt-e olyan minőséget, mint mondjuk az Anchor Brewing vagy az új tulajdonos Asahi másik szerzeménye, a Meantime? Bár a Fuller's ESB remek sör, és a Londorn Pride vagy a Black Cab Stout is jól csúszik vélhetően nem erről van szó. Nem igazán látom azt a kézműves filozófiát, amit egy "gonosz multi" költséghatékony intézkedésekkel romokba dönthetne. Lehet persze a sztenderdekhez képest további minőségromlás, mint ahogy ezt már láttuk néhány nagy cseh sörgyár felvásárlása után, de inkább egy egyszerű nagy hal felfalja a kisebb halat tranzakció történt, ami az Asahinak az ismert angol márkák megszerzése mellett más miatt lehet igazán fontos. Nevezetesen, a cégadatokat átfutva, a  Fuller's 380 pubot is tulajdonol és üzemeltet Angliában, és az adásvételben az a nagy biznisz, hogy a sörgyártási üzletágat megszerző Asahi ezzel szerződésileg és hosszú távra kapott egy olyan piaci szeletet, ahol biztosan el tudja adni a Fuller's-söröket. S ha már egy jól működő hálózatban házon belül van, akkor multi-gondolkodással nincs akadálya, hogy mást is eladjon az adott pubokba.

Nekem erről szól ez a Fuller's ügylet, meg még arról, hogy most a Meantime mellett, esetlegesen a Fuller's-söröket is előbb-utóbb nem a mostani disztribútoron keresztül, hanem közvetlenül behozhatja az Asahi a hazai hiperekbe, és akkor talán olcsóbban kapható lesz, úgyhogy sokakkal ellentétben akkora szomorúság egyelőre nem ért.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr598193368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2019.01.25. 20:30:29

Jó a bejegyzés. Talán annyit tennék hozzá, hogy amikor egy sörgyárat eladnak, az azt jelenti, hogy már nem érzik magukénak a tulajdonosok. Innentől kezdve mindegy, hogy saját, vagy más tulajdonában van a gyár, mert már semmiképpen sem kapja meg azt a törődést, amiben addig része volt.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2019.01.25. 23:01:16

"a Fuller's-söröket is ... közvetlenül behozhatja az Asahi a hazai hiperekbe, és akkor talán olcsóbban kapható lesz"

"a Fuller's-söröket is ... közvetlenül behozhatja az Asahi a hazai hiperekbe, és akkor talán olcsóbban kapható lesz"

"a Fuller's-söröket is ... közvetlenül behozhatja az Asahi a hazai hiperekbe, és akkor talán olcsóbban kapható lesz"

Ezt azért ismételtem meg 3x, hogy jobban észrevegye a Dreheres sajtófigyelő csapat... ;-)

És ha már álmodunk:

Lehetne forgalmazni csapolt változatban is a Dreherrel szerződőtt kocsmákban.

És egy Fullers pub se lenne rossz valahol Pesten...

rambo13 2019.01.26. 23:07:21

well, egyfelöl jó nagy igazság van abban ami írsz masfelöl sztem nem csak egy kkk főzde miatt lehet keseregni, sztem (és most lehet h olyan leszek mint vmi aggastyán) az épp olyan fájó pont ha vmi klasszikus, tradicionális esik áldozatúl (feltéve persze h az érteket képvisel, márpedig jelen esetben sztem ez megáll).mégis csak egy olyan főzderől van szó ami 150 éve egy csalad iranyitása alatt volt (persze tény h ipari méretűvé nőtt és elveszett belőle emiatt a kisüzemiség és kézművesség bája) ezen felül ne felejtsük el hogy egy stílusteremtő (ESB) főzdéről van szó. Nem tüzijaték persze egyik sörük sem, de számomra pont azért kedvesek mert hűek maradtak a tradicionális brit vonalhoz, az ipari méret ellenére remek alek kerülnek ki onnan, évek óta stabil, korrekt minősegben (ami mondjuk pl egy hasonló koncepciójú Wychwoodról már nem mondható el). a szortiment szépen reprezentálja a klasszikus brit palettát, nekem egyébkent pont a black cab ami kicsit kilóg lefelé, de az esb, a porter és az angol ipa mind szépen teljesít, sok kkk üzem örülne ha ilyet tudna, nem beszélve a past masters sorozatról. persze azt is lehet erre mondani, h nem tartanak lépest a korral meg azt is h megpróbalták a klasszikus brit értékeket megőrizni.

kóstolva az asahis meantime ipát, vannak bennem kételyek aziránt h ezek tradicionalis értékek megmaradnának..

Zabhegyezgető 2019.01.27. 20:48:19

Ez a Dreher-Asahi által behozott Meantime számomra olyan népmesei elem. Beszélünk róla, de én még sehol sem láttam üzletben Magyarországon.

A Fuller's meg azért nem egy olyan nagy gyár, számos amerikai "craft főzde" jóval nagyobb nála, és nekem a London Pride is eléggé bejön, különösen a casck változata. És igen, a Past Master's és a Vintage Ale sorozatok egészen kiválóak.
Ha az Asahinál nem teljesen hülyék ülnek, akkor nem piszkálnak hozzá.

rambo13 2019.01.28. 16:51:50

@Zabhegyezgető:m eantime:én a hungária krt thököly út sarkán lévő reálban vettem, a többiben maximálisan egyetértünk

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2019.01.28. 19:34:58

@Zabhegyezgető: A Sparban kapható, lehet, hogy nem mindegyikben, de a nagyobbakban biztosan. Igaz én ott csak a Yakima Red-et és a London Pale Ale-t láttam, IPÁt nem...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2019.01.29. 06:56:02

@Zabhegyezgető: @rambo13: A Cask-ale miatt valóban kár lenne, bár ebből a magyar átlagfogyasztó, sőt nem nagyon utazgató sörkedvelő nem tudom, érzékelne-e vmit. Az ESB nekem is nagy kedvencem. Sajnos a John Bull Pub-ok sem tartanak már angol ale-t. A Marston's-csop. még tartja magát.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása