Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Az Ország Söre 2018 – szakmai kóstolás két felvonásban

nyertesek_2018_v1.png

2016-ban kezdődött minden, amikor a Beerselection és a Beerporn meghirdetett egy szavazást az év sörére, és néhányan (bloggerek-sörbírák-sörfőzők) úgy gondoltuk, hogy milyen jó volna szakmaibb szemmel is megnézni, milyen szinten vannak a hazai KKK (kisüzemi-kézműves-Kraft)-sörök. 2016-ban még harmincvalahány, tavaly már 64 és idén már 74 hazai sört kóstoltunk meg közel állandó csapatunkkal, Péterrel, a gerillafőzővel, komló- és malátadílerrel, Zsolttal, azaz KK (Kontár Komlókutató) kollégával, valamint Ábrahám Máté sörfőzővel (First The Craft Beer Co.) és a „nép hangjával”, Tomival, aki nemcsak sörben, de a borokban is jártas, és ez utóbbi mindnyájunk hasznára is vált, mert kicsit kívülről és általánosabban tekintett a kínálatra. Külföldi út és betegség miatt Gergő a Mad Scientisttől idén csak a statisztikákban segített, de abban annál többet. Így jött létre ez a sörös pillanatfelvétel, ami tanulságos lehet főzdének és fogyasztónak egyaránt, hosszabb távon egy kis gyűjteményként is szolgálva arról, milyen sörök írták be magukat 2018-ban a KKK-szcéna elitjébe.

046_2.JPG

Néhány szót a tesztről: nem vakkóstolás történt, hanem ugyanúgy, mint bárki, megnéztük a címkét és azt pontoztuk, amit ígért. Néhányszor előfordult, hogy egy jó sör nem kapott olyan magas pontszámot, mert egyszerűen mást vártunk ahhoz képest, amit nyújtott kóstoláskor. A borversenyeken szokásos 100 pontos rendszert használtuk, melyben:

  • a 96-100 pont a világelit söreit,
  • a 90-95 pont a csúcsszuper,
  • a 85-89 pont a remek,
  • a 80-84 pont az igen jó,
  • a 75-79 pont a jó, de semmi extra vagy enyhén hibás (pl. fiatal, túlérett),
  • míg a 70-74 pont között az úgy-ahogy elmegy söröket jelentette.

Egyöntetűen az ún. „kis tulipán” kristálypoharakból kóstoltuk a söröket, ami néhány lágernél talán nem a legideálisabb (túl sok észterességet közvetít), de szépen megmutat erényeket és hibákat egyaránt. A végső eredményhez Péter, KK és az én (Pif) pontjaimat használtuk föl, Máté és Tomi pontjai árnyalták az eredményt, de nem befolyásolták, továbbá Máté – természetesen – nem pontozott First söröket, illetve olyan Horizont söröket, amelyekhez valamilyen köze volt (tavaly nyáron még ott dolgozott, így több tételt részben ő főzött ott is). A teljes eredményhez képest, hasonlóan a tavalyihoz, ideírtuk az Untappd-értékeléseket is, a Ratebeer-pontokat azonban elhagytuk, mert sok sörnél csupán néhány értékelés szerepel, ami nem nyújt feltétlenül valós képet.

Köszönjük a főzdéknek a rendelkezésünkre bocsájtott söröket és köszönjük a Hotel Charlesnak, hogy a kóstoláshoz helyszínt biztosított!

A főzdékről: természetesen nyitott volt a sörök befogadása, nem volt célzatosság a sörfőzdék választásában, de mivel ez egy abszolút nonprofit kezdeményezés a részünkről, nem tudtunk mindenkit megkeresni és se időnk, se energiánk nem volt arra, hogy a teljes magyar kínálatot lekóstoljuk.

Általánosságban a sörökről: a trendeknek megfelelően idén is rengeteg APA és IPA érkezett, de nagyon örültünk, hogy a tavalyihoz képest jóval több láger típusú sör is volt a teszten, illetve szép számmal volt spontán erjesztésű és/vagy savanyított sör a szintén nagyobb számban szereplő porter–stout-vonal mellett. Vágjunk is bele!

Az egyszerű(bb) világos lagereknél hagyományos és csavart komlózásúakkal egyaránt találkoztunk. Ezek közül a széles körben kapható First Pilsner (85) szinte ugyanúgy teljesített, mint tavaly, így megállapítható, hogy ha nem is a legjobb cseh sörök szintje, de stabilan jó minőséget hoz.  Csakúgy, mint a szintén széles körben kapható Horizont Hidegkomlózott Lager (85), ami már első kóstolásakor, másfél éve is jól teljesített. A sima lágerek közül a legizgalmasabbnak a First egy kisszériás főzete, a Twisted Pils (88), egy hidegkomlózott pilzeni bizonyult, amit Péter az egészen kiváló, legalább 90 pontos sörök közé választott.

A lagerek között kóstoltuk a hibrid (felsőerjesztésű, de hosszan, lagerszerűen érlelt) sörökhöz sorolható Horizont Günther von Düsseldorf nevű altbierjét (91). A Horizont altbierjét másfél éve is kóstoltuk, és ha az első főzet abszolút világszínvonalát ez a mostani nem is éri el, így is bármelyik düsseldorfi klasszikus alt-főzde megirigyelhetné, rendkívüli minősége az összesítésben is vissza fog még köszönni. Az erősebb lágerek között a Szent András Monarchista tavaly óta nem nagyon változott, stabil minőséget hoz (80), de lehetne még rajta reszelgetni, míg ugyanonnan a Black Rose a két évvel ezelőtti blogposzt óta sokat javított, és ez a pontszámon (80) is érződik. Az igazi, kellemes sötétduplabak-élményt viszont az Armando Otchoa–Mad Scientst kollab, a Duplicator hozta (89), sok neves német főzde hasonló árú duplabakjával versenyre kelhet.

A búzasörök között a szentesi Zentus és a csepeli Rizmajer beküldött klasszik bajor stílusú búzáját és a Hübris witbierjét kóstoltuk, és a Rizmajer Búza viszonylag meggyőző fölénnyel nyert (86), ami annál is inkább siker, mert ár-érték arányban is messze a legjobb választás lehet a maga kb. 450-500 Ft/0,5 l árával. A Monyo Bipolar Bear nevű white IPA-ja is ebbe a blokkba került a witbieres fűszerezés miatt, de nem nyújtott akkora élményt, mint az őszi Kraft-feszten.

A DIPA/IPA/APA stílustrión belül az utóbbiak eléggé beerősítettek tavaly, de a Kisüzemi Sörfőzdék versenyének egyik gyémántdiplomás söre, a Fehér Nyúl APA most nem volt olyan meggyőző, mint a tavaszi versenyen, így ez a kategória a lágerekkel egy szinten, a 70-80-pontos határmezsgyén mozgott. Egyedül a First APA kapott 85 pont fölötti pontokat (átlagban 86-ot), megnyerve az APA-k (egyébként nem túl nagy számú) kategóriáját.

IPA-ból volt sajnos olyan, ami már elfáradt, így mindenkinek javasoljuk, hogy csak viszonylag fiatalon vegyen ipát és ne nagyon tárolgassa, hanem igya meg. A Zentus a tavalyi versenyen Tropical Kitty IPA-jával vitte el az első helyet, míg idén a First Imperial Mustache DIPA-ja volt a kategóriagyőztes (90), sőt megszerezte az ezüstérmet is, de csak egy orrhosszal a tizedpontokkal alulmaradt Zentus Double Kitty (90) előtt. A tavalyi és tavaly előtti nagy favorit a Mad Scientist Liquid Cocaine (84) most nem remekelt annyira. Azért a sima IPA-k közül a Mad Scientist állandó söre, a Jam 72 hozta a formáját (88) és a már említett Zentus Tropical Kittyvel (89), illetve a First Space Jammel (86) egyetemben szép eredménnyel zártak.

Két héttel később, már 2019-ben a náthából kigyógyult KK-val teljesen folytattuk a kóstolást. A hazai hordós és/vagy spontán érlelésű sörök idén nagyon izgalmasak voltak, ráadásul remek minőséget és egy kis magyaros ízt is hoztak az ország különböző borvidékeiről szerzett hordók (vagy must, esetleg törköly), amikkel a söröket érlelték. A Sörbúvár 2018-as évértékelőjében is a Monyo Spontan Syrah volt az év söre. Ez volt talán a legegyértelműbben nemzetközi színvonalú kategória, a kóstolók közül mindenki nagyon élvezte az értékelésüket. A Monyo Hungarian Terroir-sorozat Spontan Hárslevelűje (89) megadta az alaphangot és a Reketye Transmutation Apricot is hozott izgalmakat (84), bár szerintem az epres változat – ami nem volt itt a kóstolón – szebb nála. Szintén izgalmas volt a Jameson-hordós Zip's Angel's Sert (85) több mint egy évesen újrakóstolni: noha Pétert és KK-t kevésbé ragadta magával, a boros irányból érkezett Tomi és én is kiemelném a tokajis jegyeket, illetve a whiskey-s hordóból és a sörből érkező harmóniát. A kategóriát, egyértelműen megnyerte a Mad Scientist és a Vylyan Pincészet közös, villányi chardonnay-val megbolondított Chërka nevű söre (90), ami csodásan hozta egyszerre a borvidék chardonnay-inak jellegzetes illatát és savait és egy kellemes NE IPA tiszta, gyümölcsös komlóvonalát, úgy, hogy minden alkotóelem tökéletes harmóniában van, egyik sem akar felülkerekedni a másikon. Világszintű, izgalmas sör, ráadásul az ára is kedvezőbb, mint sok hordóban érlelt söré, nem véletlen, hogy besöpörte a bronzérmet.

A porterek és stoutok sora az egész könnyed 4-5% alkoholtartalmú söröktől a 14%-os emberes darabokig mindenféle sört kínált. A könnyedebbek közül a Fehér Nyúl Stout (85) és a Reczer T30 (84) a cseppet sem robusztus testből is szépen kihozott remek ízeket, bár néhányan megjegyeztük, hogy a T30 egy jobb minőségű kávéval szebb lenne. A HopTop – a Brau Staron bronzérmes – Midnight Expresse (85) továbbra is jó választás annak, aki finom, de nem 8+ százalékos fekete sört keres: könnyed, kakaós, enyhén gyümölcsösen észteres és megfizethető, akár a a Rizmajer új téli söre, a Bourbon Vanilla Stout (86), ár-érték arányban mindkét sör igencsak elöl végzett a kategóriában. Ambivalens érzelmeket váltott ki az Armando Otchoa–Reketye kollab, a RHDKZ (82), ami KK-nál és nálam a középmezőnyben végzett, míg Péternél, Máténál és Tominál elég jó pontokat kapott. A fentebb említettek és a talán kissé még fiatal Kwanzaa, a Reketye új milk portere (86) mellett a legerősebb sörök között kapták a legmagasabb pontokat. Közülük a Horizont Night Shift 2018 Tennessee Whiskey-hordós kiadása (89) egy leheletnyivel lehagyta a Balkezes Bagoly Coffee & Portert (88), mint ahogy egy picivel a Zip's remek és atomerős, 14%-os Smoke in the Waterjét (88) is – utóbbi egy tőzegmalátás, enyhén füstös ízvilágú, remek és nem eltúlzottan alkoholos imperial stout. A kategória zöme tehát a 85-90 közötti sávban végzett, ami abszolút biztató eredmény. 

Kóstoltunk jó pár olyan sört is, amik egyesével-kettesével képviseltek csak egy-egy stílust, ezekre összefoglalóan, kvázi „egyéb” kategóriaként térnék ki. Kaptunk például két karácsonyi sört, az Etyeki Sörmanufaktúra 9%-os, igazi téli átmelegítő Ginger Bearjét (szójáték, medvés címke!) és a Horizont csipkebogyó- és rooibos-ízesítésű Pilot Series #14 winter ale-jét (fűszerezett vörös IPA?), melyek egyaránt kissé sztereotípan hozták, amit ígértek. Üde színfolt volt tesztünk egyetlen quadrupelje, a két és fél éve készült, új-zélandi komlós Mad Scientist NZQ-1100 (88), akárcsak a Fehér Nyúl Liezon (88), egy tokajis barley wine, ami a főzde sima barley wine-jánál sokkal izgalmasabb ízeket hozott.

Ide soroltuk be az előbb négy, végül három elemű savanyúszekciót is: a Mad Scientist Magyar Uborka Saláta fantázianevű Berliner Weissejét kivettük a versenyből, de rögtön ki is utaltunk egy különdíjat, mert egy poénnak viszont öt csillagos és nagyon szépen adja, amit ígér – egy kapros uborkasalátát, amihez a kapros ízt a Sorachi Ace komló nyújtja. Nem véletlen, hogy a savanyított sörök Magyarországon is egyre népszerűbbek: a Zip's mindkét söre – Razzberry Lemonade (88), Habanero Never Dies (86) – és a Fehér Nyúl Rafa (90) is fölülmúlta a „remek” kategória fölső határát. Sőt, az utóbbi a kóstolás egyik legjobb söre lett, a szavazatok alapján s csak egy hajszállal csúszott le a dobogóról.

abra2018.jpg

A „szakértői” pontozás főbb eredményei, erősen összevont kategóriákkal számolva.

(Darabszám vs. pontozott darabszám: a 74 kóstolt sörből 7 esetben nem pontoztunk – vagy azért, mert a kapott palack(ok) hibásnak tűnt(ek), vagy azért, mert a sör nem érte volna el a jó minőség alsó határának tekintett 75 pontot. Az átlag- és szórásértékek számolása során ezeket a söröket nem vettük figyelembe.)

Összegezve a 2018-as sörök kóstolóját mindenképpen biztató, hogy a Kraft-főzdék és Zip's-rendszerrel szerelt (Zip's, First) modern főzdék mellett a feltörekvő, új, illetve megújult főzdék (pl. Reketye, Rizmajer, Ugar, Zentus) is stabilan az élbolyba kívánkozó söröket főznek. A végül 67 lepontozott sör közül 54 végzett legalább 80 ponttal, ami a palackozott minőséget illetően minden fogyasztónak igazán örvendetes. Szintén jó hír, hogy a lagervonal is erősödik, illetve hogy a savanyított, hordóérlelt sörök tábora egészen intenzíven felzárkózni látszik a nemzetközi élvonalhoz. A sörszakértők pontjai alapján első helyen végzett a Horizont Günther von Düsseldorf, ami egy olyan kevésbé kurrens sörfajta esetében, mint az altbier, külön nagy szó – reméljük, hogy a magyar közönség is megszereti ezt a remek stílust, ami télen és tavasszal kellemesen átmelegít és mellette finom gyümölcsösséggel meg malátássággal is megörvendeztet.

Ugyancsak jó hír, hogy a legalább 3 - lepontozott - sört beküldő főzdék túlnyomó többsége 80 pontos átlag felett teljesített. Ebben az összesítésben a Mad Scientist meggyőző átlagpontszámmal (87,5 pont / 6 sör) lett az első, (2017-ben 85,3) és tartja a tavaly már megszerzett vezető helyét. Második helyet a Zip's szerezte meg (86,75 / 4 sör), míg a tavalyi ezüstérmes Horizont idén harmadik lett (85,8 / 6 sör), viszont a 2017-es átlagán (85,0) még javított is, de a mezőny idén erősödött. A First éppenhogy lecsúszott a dobogóról (85,5 / 8 sör). Teljes táblázat itt: - - ->

Megállapíthatjuk, hogy egyre inkább megéri hazai sörökre is költeni, és nem csupán a nemzetközi nagyágyúk (hasonlóan drága) sörei adnak igazi sörélményt a köznek. A statisztikus-kedvűek a két csatolt táblázatban a „szakértők” által felállított sorrendet és az összes pontszám alapján felállított sorrendet is megnézhetitek. Ez utóbbi táblázatban kiemelt színnel jelöltük a különösen ajánlott tételeket (85-86 pont bronz kategória; 87-88 ezüst kategória; 89+ arany kategória). Itt a szakértői, itt pedig a teljes táblázat.

Szeretettel gratulálunk a nyerteseknek, még egyszer köszönjük a kóstolósöröket a főzdéknek, és persze sörre föl 2019-ben is!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr9914544944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2019.01.15. 12:39:26

@Borbíró Andris: Köszi a jó szavakat!

Ez a borversenyeken is bevált pontozás, ugyanaz a szisztéma.
Nem véletlenül vesszük ki a pontszámát az érintetteknek, de mint szakmában jóval járatosabbak, Gergőnek (tavaly) és Máténak a megjegyzései nagyon fontosak voltak, de ez szigorúan pontozás után történt. Elmondták, hogy szerintük melyik fázisban lehet(ett) volna máshogy, az enyhén hibás sörnek mi lehet a hibája.
A pontozás egységességéről annyit, hogy van "belövő" sör, amit jobban megbeszélünk, de ezt is csak pontozás után, mint a többi sörnél, tehát nincs egyeztetés - lásd pl Reketye-Armando: RHDKZ ami nagyon széthúzta a pontokat.
A borral-musttal-bortörköllyel érlelt söröknél óriási változás lehet bizonyos fázisokban. Pl a Rothbeer Borbeer-je frissen egészen Saison-os volt, 1/2 évesen már inkább a boros jelleg dominált benne.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2019.01.15. 13:30:40

@Borbíró Andris: ha a teljes magyar mezőnyt vennénk, akkor azért lenne szórás - Sajnálom, hogy idén nem volt Brew Your Mind-sör, sok Kraft-sört is idevettem volna, de nem válogathattunk, ezeket a söröket kaptuk. Ez egy pillanatnyi látlelet, nem teljesen valós erősorrend.

KeepRunning 2019.01.15. 14:40:51

A Brew your Mind-ért nagy kár, nálam most ők a favorit. :)

KeepRunning 2019.01.16. 15:32:48

Kicsit off: Hipermarketekben lehet valahol NE IPA-t venni? Megszeretném kóstoltatni egy ismerőssel vidéken, de rendelni egy üveggel nem akarok.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2019.01.17. 09:02:49

@KeepRunning: Én is sajnáltam, de azt mondták, nem szeretnének részt venni semmilyen versenyen, így nem is vettük őket bele, kóstoltunk más söröket is, de azt sem raktuk be a teszt pontozásba...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2019.01.17. 09:05:03

@KeepRunning: Nem hiszem, mert egy felelősebb főzde, nem adja oda, hisz egy supermarketben hónapokig is állhat, és szavidő ide vagy oda, az már régen nem az a sör lesz, amikor leveszik a polcról... De a korrekt válaszom passz.

rambo13 2019.01.22. 11:10:08

szép alapos munka.
ebből a statból kimaradt a szentandrás nem?
m.blog.hu/so/sorbuvar/image/sor_pillanatkep_2019_fozdek_2.xlsx

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2019.01.22. 11:39:13

@rambo13: de, elnézést a főzdétől köszi, javítom,amint tudom

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2019.01.25. 15:19:21

@rambo13: Láttam - sztem elég olcsón kapták, ahhoz képest, hogy a Meantime-ot 300 millió dollárért vették - csak kb 7 Mrd Ft a különbség

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása