Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Évértékelő - Sörbúvár 2018

Közeleg az év vége, és ismét szerét ejtem a szokásos évértékelő posztnak, benne a legjobb főzdével, gerillával és sörrel - persze szigorúan szubjektív módon.

reketyetransmutationimg_7665.jpg

Kezdjük a nagyokkal. A Soproni (Heineken) idén az APA-val rukkolt elő, ami nem szerzett osztatlan sikert, legalábbis a Soproni IPA nyomdokaiba semmiképp sem ért el.

De az új magyar "kisüzem" a törvényileg megtámogatott volt Pécsi Sörgyár, új nevén Pécsi Sörfőzde kézműves sörei is belopták magukat a hiperekbe. A Prémium Láger és Pils mellett még itt lapul a hűtőmben a Barna és a Búza, aminek a kóstolása várat magára, no meg az új Pécsi APA igyekszik megszerezni a Soproni IPA és a nagyon visszafogott, már-már lágeres Dreher Pale Ale által már kitaposott úton elindult fogyasztók kegyeit.

pecsiapaimg_6530.JPG

A Csíki - én a mennyiség és a termékpaletta miatt őket is a nagyüzemhez veszem - idén az alsóerjesztésű Krém Sörrel rukkolt elő, ami amolyan igazi fűnyírósör (mint az amerikai megfelelője, a Cream Ale), elmegy, de nem hozza le Csaba királyfi ösvényéről a csillagokat.

csikikrem.JPG

A Borsodi 2018-ban sem merészkedett a felső erjesztésű sörök piacára, de a tavalyi, kísérleti Borsodi Nitro után ők is letettek az asztalra a sima Borsodinál egy nagyságrenddel jobb lágert, a Borsodi Mestert, ami azért még mindig hagy maga után kívánnivalót.

kozelborsodiimg_5515.JPG

A Dreher idei, a Pale Ale-nél jóval izgalmasabb, bár egyelőre kísérleti innovációja a - reményeim szerint talán jövőre debütáló - Red Ale az immár hagyománnyá váló Dreherfeszten mutatkozott be, de a Dreher-gyár most már rendszeressé váló gyárlátogatásos vacsoráin is bemutattuk és - szintén szerintem - jót tenne, ha az Asahi, az új tulajdonos bevezetné a magyar piacon.A Magyarországon csak forgalmazóként jelen lévő Carlsberg idei nagy húzása a Horizont-tal közösen piacra dobott egy könnyed IPA-t, a Delight IPA-t, ami eddig szokatlan kézfogás egy kicsi és egy multi között.

Nem mehetünk el a Heineken által meghirdetett házi sörfőző-verseny mellett sem, aminek a tétje egy új, Óvatos Duhaj Porter megfőzése volt. Ezúton és újfent gratulálunk Stubna Ágostonnak, a verseny győztesének, de újfent megjegyezzük, hogy a Porter egy kicsit légüres térbe fog érkezni a magyar piacra, bár a Heineken piackutatói mást mondanak...

A KKK-sörök területére átevezve idén a hordóérlelés és a savanyítás volt az IPA-k mellett a sztár a kis(ebb) főzdéknél. A sok izgalmas hordós érlelés közül a Monyo klasszikusabb vörösboros hordó és Imperial Stout vagy a Horizont Jack Daniels-es hordóban érlelt Imperial Stout-ja helyett nekem a spontán erjesztett sörök jöttek be igazán. A Reketye Transmutation-sorozata és a Monyo Spontan Syrah-ja volt a nagy-nagy kedvencem. Az év söre pedig kettejük közül a Monyo Hungarian Terroir sorozatából a Spontan Syrah lett.

Az év sörfőzdéje címet a Sörbúváron a Reketye Brewery hódította el idén. Minden általuk főzött sörben volt egy egyedi különleges, és rájuk jellemző ízvilág, eljutottak  - a Monyo mellett - a De Molen által szervezett, meghívásos Borefts.fesztiválra, főztek is velük két sört, ahogy a Left Hand Brewing-gal is, és a berlini sörfesztiválon debütáló Kettlesourus is figyelemre méltó sör volt, ahogy a hagyományosabb irányú söreik közt az osztrák Next Level Brewinggal közösen főzött a 99 Hop Cones is egy remek darab volt. A Kraft-főzdék mellett nem kis részük van abban, hogy a magyar KKK-sörök felkerültek a nemzetközi térképre.

Az év gerilla-főzdéje idén nálunk a Reczer Ser lett. Tavaly még csak a - szintén remek - T30 Stout volt a palettán, de Reczer Gábor miután elköszönt a Hop Top-tól, megmutatta, hogy rengeteg stílusban jártas, és szinte a teljes magyar sörfőző-nemzedékkel és sok menő KKK-főzdével főztek közösen sört. Nekem talán az Utassy Rollival és Rage-gel közösen készített rózsaborsos Saison volt a legkedvesebb darab a Collab-sorozatból.

Az idei őszi Kraft-feszt szintén remek élmény volt, de a 2018-as év hazai sörfesztiválja egyértelműen a Budapest Beer Week (most már hívhatjuk őket így, Budapest városának végre megjött az esze, és hozzájárultak a névhasználathoz.) A tavaszutón megrendezett feszt egy csomó hiperizgalmas főzdét hozott el a vájtfülűbb sörrrajongóknak, és nem csak a környező országokból, hanem Hollandiából és Britanniából is elvetődött ide sok remek sörfőző. A Sörbúvár régi álma vált valóra, hogy egy kóstolgatós, ínyenceknek szóló sörfeszt is megjelenjen a hazai fesztiválkínálatban.

bpbw.jpg

Az év sörözője címet a legújabb innovációk, a Hedon vagy a Brew Dog belvárosi főzdéje, vagy a KEG Sörművház is kaphatta volna, de idén nálam az Ogre Bácsi a győztes, nem kis mértékben az Ogre bácsi Söregyeteme-sorozatnak köszönhetően, mert nagyon fontos témák vetődtek föl a Szent András Sörfőzde tulajdonosai által szervezett találkozókon és mindenképpen fontos, hogy beszéljünk a sörélet és a sörkultúra kérdéseiről.

Az év külföldi söre a Wild Beer Co. Winey Beest hordóérlelt Imperial Stoutja volt, amit a KEG-ben kóstoltam csapról. A Pinot Noir-hordóban érlelt robuszt Imperial Stout egészen könnyed, csodás málnás gyümölcsösséggel lopta be magát a szívembe, A Wild Beer-nek már a BPBW-en is nagyon szerettem a málnás sour-ját, nagyon bejön a stílusuk, és egy újabb nagy kedvenc került föl a sok remek külhoni főzde mellé a listára.

Az év innovációs söre, a Mad Scientist sörös geg-je, a Magyar Uborka Saláta volt, ami egy uborkával érlelt Berliner Weisse, Pontosan azt hozza, amit ígér, egy savanykás, koviubis friss könnyed ízvilágot, a Sorachi Ace-komló kaprosságával ötvözve. Sokan nem szerették meg, de a Mad Scientist népszerűségére tekintettel felvette az állandó sörök közé, és ez nem lehet véletlen. El is vittem Temnesvárra a Magyar Napokon tartott sörkóstolóra.

madscientistmagyaruborkasalataimg_6770.JPG

Az év sörös videoblogja a Winkler Robi-féle sörös blog is lehetett volna, hiszen Robi remek médiaarc, de olyan szintű szakmai hiányosságok és tárgyi tévedések tömege van fönn az oldalon, hogy semmiképpen sem ajánlom, maximum málna-díjra lehet esélyes. Szintén személyes kedvenc ebben a témában a Tüskevár, ami a tömény és sör összekóstolásával új, izgalmas ízeket mutat be, és nem csupán agysejtpusztításra hív, hanem komoly szakmai hátteret is ad, közérthetően. Itt is az aktuális szilveszteri kiadás:

Ha már könnyedebb vizekre evezünk, az év sörtrollkodása cím is a Monyo-é. A Dreher Pale Ale megjelenése után a Jászberényi úti gyárépülettel szemközt tették ki "javító szándékú" APA-receptjüket, aminek a Dreher-management vélhetően nem örült annyira, de sokan jót nevettek.

monyotroll.jpg

Hamarosan itt az új év, amikor az ország szakmai sörtesztjének eredményeit is kitesszük az oldalra. Gratulálunk minden "nyertesnek", további jó söröket jövőre is!

Addig is sörhabban gazdag, malataédes 2019-es évet minden sörbarátnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr6114518494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KeepRunning 2018.12.30. 17:13:28

A Horizont Delight IPA-ját lehet valamelyik multiban kapni vidéken?

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2018.12.31. 07:55:30

@KeepRunning: Én úgy tudom és azt tapasztalom, hogy ezeket elsősorban vendéglátóhelyekre szállítják, abból se sok helyre. Szegeden az Árkád aljában a szökőkút mellett van egy kocsma, ahol én az életmentő El Jimadoromat szoktam beküldeni egy-egy komolyabb bevásárlás közepén. Veszprémben meg a Marica Kávéházban ittam.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2019.01.02. 12:09:25

@KeepRunning: a Delight az csak KEG-ben van, csak a bemutatóra palackoztak le egy adagot - a Carlsberges sörözőkben tudod kóstolni, de csak csapról

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2019.01.02. 12:16:07

@pif: hogy melyikben van Delight, arról talán a Carlsberg marketingje vagy nagykere tud konkrétabbat...

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2019.01.06. 13:07:45

@KeepRunning: kicsit rácáfolva pifre, a szegedi Novában lévő CBA-ban volt palackozott Delight, sajnos az árát nem tudtam megjegyezni, mert magamnak is válogatnom kellett, és ha nem sietek a kölkök összetörnek ezt-azt, vagy összevásárolnak minden szart, amit a végén úgyis én fizetek :D

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása