Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Yeast Side Story - egy megfiatalodott sörfőzde

A - ma már - Kraft-főzdéknek nevezett új szellemű főzdék 2015-ös zászlóbontása óta felnövekvőben van egy újabb sörfőző-generáció, amelyik a 90-es évek nagy sörboomjával ellentétben már nem hiánytermékként főzi a sört, hanem új izgalmas receptekkel igyekszik megvetni a lábát a magyar sörpiacon. Fiatalos lendület, modern dizájn és kreatívitás jellemzi mindegyiküket és üde színfoltot jelentenek mind külsőleg, mind beltartalom szempontjából a matyómintás, windowsclipartos műaromás ál-kézműves sörök mellett.

A 90-es évek elején rengeteg kis sörfőzde létesült Magyarországon. Köztük volt a 25 éve, 1993-ban indult Lados Sörfőzde, mely Jászapátiban készített hagyományos stílusú lágersöröket, és saját sörözőjében és a környéken értékesítette azt. Az alapító, nemrég elhunyt édesapa helyébe fia, Lados Péter lépett, aki fiatal vegyészmérnökként már másképp képzelte el a sörfőzde jövőjét...

yeastside03.jpg

Kis útkeresés után megszületett egy teljesen új, lendületes arculat és a hozzá tartozó modern név is- átkeresztelkedtek Yeast Side Brewery-re. A söröket részben Péter, részben kollégái főzik, és az alap lágerek helyett a sörforradalmi irányban indulva születnek egyre-másra a receptek és a sörök.

yeastsideimg_6388.JPG

Péterrel még a Budavári Sörfesztiválon beszélgettem hosszasabban, ahol elmesélte, hogy már a vegyészi diplomamunkáját is komlókísérletekből írta, és sörfőzdéjük mellett egy - hazai főzdékhez képest - viszonylag tekintélyes komlófölddel is rendelkeznek. Sőt a Heineken-féle új magyar komlótermesztő projekt is nagyrészt Péter nevéhez fűződik. Talán emiatt is választoták be az Első Soproni Sörverseny zsűrijébe. A Yeast Side jelenleg a régi főzdeberendezéseket igyekszik az anyagi kapacitáshoz mérten fölfejleszteni, és amire nincs keret, arra próbálja a vegyészmérnöki tudását fölhasználva "sufni-tuning" megoldásokat keresni, így drága laborvizsgáló berendezések helyett saját innovációjú kütyükkel vizsgálják a söreiket, de egyelőre még kézi palackozásúak az új sörök. Nem lebeg lila köd a szeme előtt, érzi, hogy a magyar sörpiac erősen telített. Komlóolaj-kivonatokkal is kísérletezik, amit nem csak a sörgyártásban, hanem a gyógyszer- vagy a kozmetikai iparban is értékesíthet.

A fiatalos, egységes dizájn és a különböző Side-elnevezések alatt megjelenő palackok, szépen mutatják, hogy rengeteg ötlet és recept valósult meg az elmúlt egy évben és a felhozatalban megtaláljuk a ma divatos NE IPA-tól kiindulva az APA-n keresztül a - legújabb - Barley Wine-t is.

A Budavárin indításként egy nagyon kellemes, behízelgően gyümölcsös, meggyel és szederrel főzött gyümölcsös sört, a Berryside-ot kóstoltam, majd a - még kicsit kiforratlan, mérsékelten komlóhenger - Superside, a NE IPA következett, A kapott palack Barley Wine már az otthoni "laborban" került a sörbúváros górcső alá.

yeastside503.JPG

Yeast Side Suiside Barley Wine - 11% Megjelenés: Bézs közepes hab, dió-mahagóni szín - Illat: Datolya, dió, aszalt füge, barackmag, grillázs - Íz: enyhén likőrös mogyoró, krokant, datolya, mazsolaszőlő, egyszerű blended whiskeysen, sherrysen diós  - Kortyérzet:  enyhe csersavas fanyarság, kellemes lágy szénsav, száj és lágy szájpadlás összehúzó alkohol, kicsit még durva alkoholos utóíz, testes, de nem simult még kellően össze Összbenyomás: Szép kerek, jó arányokkal rendelkező, de még nagyon fiatal Barleywine, egy fél év múlva már izgalmasabb, érettebb lesz.

yeastside504.JPG

A Yeast Side természetesen azóta sem pihent, boltokban a Freshside és a téli szezonra is bejelentkezett már egy új sörrel, a Poppyside nevű meggyes-mákossal, amihez címkeversenyt is hirdetett a főzde. (a képen az egyik pályamunka) A tavaly bemutatott Ugar Brewery mellett a Yeast Side talán az egyik legizgalmasabb mai magyar feltörekvő főzde, érdemes rá odafigyelni.

yeastsidepoppycimketerv.jpg

 Fotók: Sörbúvár és Yeast Side

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr7614224531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása