Nem is olyan régen, egy évvel a nagyot robbanó Soproni Óvatos Duhaj IPA után debütált első felső erjesztésű sörével a kőbányai sörgyár. A Dreher Pale Ale ráadásul három komlóval (Citra, Chinook, Kazbek) és a Hidegkomlós Dreherekkel ellentétben kukoricamentesen került az új(?) és tetszetős dizájnú dobozokba és palackokba. Nem kérdés, hogy egy normál KKK-sörös APA minőségben felette áll, de saját ligájában, hazai és a nemzetközi nagyüzemi viszonylatban mennyire előremutató a Dreher innovációja? Szubjektív házi kóstolósor következik.
A kísérletnek két fordulója volt, az elsőben természetesen a Soproni IPA volt az ellenfél, a másodikban meg a szomszédos Ausztria két neves sörgyárának a Zipfernek és a salzburgi Stiegl-nek az osztrák hiperekben szinte mindenhol kapható American Pale Ale-jével vetettem össze, mit tudnak a kuruc sörfőzők ezek ellenében. Csapjunk is bele!
Első menet: Dreher Pale Ale vs. Soproni Óvatos Duhaj IPA
A Soproni IPA teljesen átformálta a hazai sörkultúrát, előtte jó ha minden tizedik sörivó honpolgár tudta mi fán terem az IPA, most meg szinte megfordult az arány. A Dreher Pale Ale nem ilyen úttörő-mód érkezett, és a soproniak által kitaposott ösvény miatt pont a meglepetés ereje volt jóval kisebb bemutatásakor. Néhány tőmondat a sörről, A 4,8%-os felső erjesztésű Pale Ale, új hullámos amerikai komlókkal Chinook (aroma+keserű), Citra (aroma) és egy cseh, kicsit a zateci (lásd Pilsner Urquell) komlóra hajazó Kazbek hagyományos cseh ízvilágot ad a sörnek. A Soproni szintén 4,8%-os abban Citra komlóval csalogatták elő az craftos illatot-ízeket.
A Soproni IPA-ról korábban már megemlékeztem, de álljon itt emlékeztetőül, az akkori kóstolójegyzet:
Soproni Óvatos Duhaj IPA - Már kibontáskor is érződik az amerikai komló (Citra) citrusos, grapefruitos keserűbe és nyers zöldséges gyantásságba hajló illata. A jó előszelek után azért valahogy odalibben egy kis zavaros, megfáradt komlósság is, mint amikor a pellet sokat ázott. Tudom, hogy nincs benne kukorica, de rögtön az első Dreher Hidegkomlós illatvilága jutott az eszembe, amikor beleszagoltam. Látványra a hab tisztességes, a sör azonban nemcsak opálos, hanem elég zavaros, nem letisztult. Ízében a citrusos felütés után zöldséges gyantásság, majd zárásként egy zöldalmás, vecsési káposztás arcát is mutatja. Kortyérzetben érződik a leginkább, hogy a malátaképlete a sörnek nem nagyon rafinált. A kezdeti citrusos tűzijáték után hirtelen eltűnik minden, és marad az olcsósörös utóérzet, amit - vélhetően a belefőzött komló viszonylag magas kariofillén-tartalma miatt - egy kellemetlenbe hajló borsosan csípős utóíz vezet le.
Sokszor előfordul, hogy a sörreceptekhez óvatosan hozzányúlnak a nagyüzemek, és kisebb módosításokat végeznek a főzeten, általában költségkímélő okokból. A frissen újrakóstolt Soproni IPA-nál azt éreztem, hogy a korty végi keserű egy picit lágyabb lett, és ezáltal kicsit kiegyensúlyozottabbá vált a sör, így a rossz nyelvekkel ellentétben pont pozitív irányú változás történt.
A Dreher Pale Ale a Soproni IPA után talán már nem robbantott akkorát a hazai piacon, de az mindenképpen nagy előrelépés, hogy a kőbányai sörgyárban is készül már felső erjesztésű sör.
Dreher Pale Ale - Illatában a citrusos (citrom, mandarin) és a lágersörörs, kicsit ázott malátás aromák keverednek, és még egy kevés diacetil is visszaköszön, tartva a csehes vonalat. Megjelenésében inkább egy lágerre hajaz, aranyszín és elég hamar illan a habja. A Craft Master pohárban legalábbis, a Tekubanjobban tartja magát. Ízében viszont elsőre olyan, mintha valami jó tündér kilopta volna a kukoricát a Dreher Classic cefrézőüstjéből, eltűnnek a savanykás felhangok. A lágeres indítás után azért jelentkezik a Chinook és a Citra haloványabb, enyhén füves, kicsit citrusos ízvilága, mely nagyon visszafogott keserűvel zár. Kortyérzetben egy kis tapadós vajasság (diacetil) érezhető, de a buborékok kellemesen lágyak (köszönhetően a felső erejesztésű élesztőnek) és elegánsabbak. Csapról kóstolva, a komlók dominánsabbak, mind a zöldséges-füves-citrusos amerikai, mind a spenótosabb cseh komló intenzívebben érezhető volt. Jól iható, inkább láger-érzetű sör, kis újvilági komlóillattal és -ízzel.
A Soproni IPA, ahogy a bevezetőben is írtam, egy korszakos magyar sör a közgondolkodásra és -ízlésre való hatását tekintve. Azért mielőtt nagyon hátradőlne mindenki, ha Kraft-főzde nyílik Sopronban, a Vándor Sándor utcában is feltűnhet egy-két troll óriásplakát IPA-recepttel...
A Dreher Pale Ale a hétköznapi lágeres értelemben vett sörként sikeresebb lehet, a hagyományos ízlésvilágú fogyasztóknak mindenképpen jobban be fog jönni, mint a Soproni IPA. Gondolom, nem véletlen a belőtt irány, inkább a 'járt utat járatlanért'-filozófia tükröződik benne, ami pont annyira újít, hogy felkapja a fejét a kézműves forradalmon nevelkedett átlaghipszter. Kihagyták belőle a kukoricát meg egy kis plusz izgalmas komlóízt is csepegtettek bele, de azért 'elég óvatos duhajként' jellemezhető.
Mindent összevetve láthatóan elindult a nagy gyárak lassú, mammutléptű felzárkózása a söripari trendek felé, de még el kell teljen pár év, hogy a felső kategóriában a profit-orientáltság mellett a craft-sörök felé tartó minőség is megérkezzen Magyarországra, Persze ezt a 250 Ft-os nagyfogyasztói tűréshatár alatti költségszinten továbbra is lehetetlen kivitelezni, így a multik vélhetően továbbra is import külhoni prémium-márkáikkal enyhítik ezt a nyomást.
Hamarosan folytatom a Dreher Pale Ale-lel és osztrák kihívóival, lássuk, hol tart a hagyományos sörös Ausztria a nagyüzemi craft-beer-fronton...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
hallójárat 2018.07.03. 15:27:59
Beer Ninja 2018.07.04. 09:16:08
A pontos pohárformán vitatkozni pedig a létező legkispályásabb dolog. A lényeg, hogy ugyanolyanból történt az összekóstolás. Gondolkodni sosem késő. :) Hibát meg sajnos mindenhol lehet találni.
lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2018.07.04. 10:50:53
Mit vitatkoztok egy eleve idióta clickbait cikken? A Dreher szarának van annyi előny a Soproni szarával szemben, hogy rendesen lehűtve inkább csak ízetlen, mint konkrétan szar.
hallójárat 2018.07.04. 14:42:40
Ha találsz bármilyen cikket, ami párhuzamot von az élesztő típusa/szénsav milyensége közt, linkeld be ide, szívesen elolvasom
promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2018.07.05. 21:17:26
Ha ezt elfogadjuk akkor ezek után ízlés kérdése, hogy melyik iható, nálam a Soproni IPA elmegy (azaz egy Sopronis kocsmában akár ezt is hajlandó leszek választani és mondjuk évente egyszer leveszem a polcról a közértben), a Dreher Pale Ale helyett meg mindig Urquellt vagy Bakot fogok inni, ha egy Dreheres helyre vet a sors.
Beer Ninja 2018.07.09. 11:46:30
Hallójáratnak pedig a kért link:
tapintohach.files.wordpress.com/2013/01/untitled2.png (ha nem sikerül értelmezni, szívesen segítek)
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2018.07.09. 21:09:39
hallójárat 2018.07.09. 22:08:59
@pif: mint ahogy azt már korábban elismertem, szőrszálhasogató voltam. Ennek az az oka, mert a Teku egy kecses, vékonyfalú kóstolópohár, ez meg egy sokkal nehezebb, vastagfalú böszme utánzat. A külső - nem túl nagy - hasonlóságot leszámítva semmi közük egymáshoz. Egyszer szívesen megnéznék egy összehasonlító tesztet ez és egy eredeti Teku közt, simán el tudom képzelni, hogy más élményt ad ;) Mindettől függetlenül bocs, nem akartam a lelkedbe taposni, de ha peldául egy autós blogon szerzőként összekeverném ezt a két autót, ugyan így belém szállnának - teljesen jogosan
i.pinimg.com/originals/34/fb/2f/34fb2fa1ff114e64c6bbde437621ca88.jpg
Remélem nincs harag :)
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2018.07.09. 22:43:17
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2018.07.09. 22:45:15
Beer Ninja 2018.07.12. 09:04:33
Azt nem írtam, hogy maga a felsőerjesztésű élesztő gerjesztene kevesebb Co2-t, szerintem azt csak te láttad bele a hsz-embe. Szó szerint annyit írtam, hogy a felsőerjesztésű sörben kevesebb a Co2 természetes formában. Ehhez most is tartom magam.