Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Sörévértékelő 2017

Ahogy januárban sejdítettem, 2017-as év óriási sörözönt zúdítottak a hálás fogyasztókra. Megszámlálhatatlan prömier, rengeteg csapfoglalás, fesztivál és egyéb sörös móka volt, és persze a multik is kezdenek - igaz a tőlük megszokott mammutléptekkel és a lehető legjobban "ócsósított" megoldásokkal - ki-kikacsintani a komfortzónájukból, hogy a KKK-sörök miatt elkalandozó fogyasztókat ne csak a pénztárcájuknál fogva, hanem újabb sörökkel is megtarthassák. De menjünk szépen sorjában.

fullsizerender_4.jpg

Ha már a multiknál tartunk, kezdjük velük a sort. A Drehert az AB Inbev-SAB Miller fúziója után több kelet-európai sörgyárral együtt az Asahi vette meg, így nem tudtak idén túl nagy izgalmakat hozni. A Frissenszűrt Arany Ászok csak sovány szépségtapasz volt, és a Dreher egyéb hidegkomlózott változatai sem hoztak túl sok újat az életünkbe. Jövőre, ha már az új tulaj egy kicsit megállapodott Kőbányán, talán lesz újabb irány is. Addig marad nekünk a - csakugyan remek - tankos Pilsner Urquell. img_1140.JPGA Borsodi a Tüzes és a Jeges erősern marketingszagú fejlesztésén túl ősszel belehúzott, és próbakörre előhúzta a varázskalapból a tunungolt Borsodi Nitro-t, nitroimg_3114.JPGami végre mellőzte a kukoricát, és a bőcsi gyárnak ebben a szegmensében egy jó menekülősör státuszt mondhat magáénak. A Heineken - bár szerintem ők kihagytak volna ebből néhány fejezetet - a Csíki-Heineken csörtével elérte, hogy a sör több hónapon át vezető hír volt, ami minden piaci szereplőnek jót tett. Ám az igazi nagy bombát a Soproni IPA-val, robbantották, mert ez végre tényleg az első olyan nagyüzemi sör, ami nem csak az árfekvésével, hanem a fogyaszthatósági értékeivel is behatolt a mélyebb köztudatba, úgyhogy minden kétség nélkül az Óvatos Duhaj az év egyik meglepetéssöre. Erre erősítettek még rá a hazai portfólióból eddig hiányzó belga vonallal, és az Affligem Blonde illetve a Mort Subite, meggyes lambic is nagy sláger.

sopronipaimg_9949_1.JPG

A KKK-szegmensben a First The Craft Beer Co. újpesti új, Zip's technológiás főzdéje, mindenképpen az idei év legremekebb új beruházása, és már most is megkerülhetetlen az azóta a SPAR-ban is kapható dobozos Pilsner, APA és IPA. img_0982.JPGAzért ne feledkezzünk meg a Fehér Nyúl új Soroksári úti főzdéjéről sem, mert ők is nagyon szép szortimenttel jelentek meg a nagyközönség előtt. De az első magyar dobozos sört, nem a First, hanem a teljesen megújult Reketye Sörfőzde készítette el, így az év magyar KKK-innovációja cím őket illeti.

362.JPG

A 2016-ban megfogalmazott Kraft-irányelveket 2017-ben is látványosan képviselték a Kraft Egyesület főzdéi, és a folyamatos igényesség, valamint a sörfőzői szaktudás mellett rengeteg olyan beruházás (hidegkomlózó, vízkezelő, szeparátor, palackozó stb.) is létrejött, ami mind-mind emelte a sör minőségét és a kompromisszumok (főleg a pasztőrözés, ami azért jelentősen butít egy sörön) nélküli eltarthatóságát. A Vienna Craft Beer Fest-en rengeteg sztárfőzde sörét kóstoltam a szintén kiállító Főzdeparkos sörfőzdék sörei mellett, és nem éreztem olyan minőségi különbséget, mint pár évvel ezelőtt a nagyágyúk és a Kraft-os sörök között. Ez mindenképpen jó jel a jövőre nézve, de egyben intés is a fejlesztéseket el-elhanyagoló főzdéknek, hogy a telitődő piacon a konjunktúra lecsengése után már nem minden sört lehet majd eladni a craft-bárokban.

Az idei évben egyértelműen az őszi Kraft-Feszt volt az év sörfesztiválja,

A Horizont lett az év sörfőzdéje. A kezdeti igencsak óvatos, jó, de néha tankönyvszerű söreit lassacskán tökéletesítette, majd a tavalyi dublini Alltech Grand Champ-díj (Saison-Wit) óta megmutatta, hogy a hagyományos sörökkel (Düsseldorfer Alt) és az új hullámos NE IPA-val (Pilot Series 1# ill 2#) vagy egy Russian Imperial Stout-tal (Night Shift) is egyaránt nemzetközi színvonalú darabok kerülnek ki a főzdéből.. Különdíjasunk ebben a szegmensben a Mad Scientist, akik már tavaly is dobogósak voltak, és eredendően remek sörök készülnek náluk, de a Horizont meggyőző menetelése az év második felében a javukra billentette a mérleg nyelvét.

Az év felfedezettje számomra a Kraft-tagjelölt Dimbo Lab főzde, akik a kezdeti szortimentben hihetetlen biztos kézzel nyúltak a Gose igen nehéz műfajához, a lágerhez, ami a kraft-cénában kicsit mostohagyermek és egy remek Portert valamint nemrég egy rizlinggel érlelt nagyszerű Saison-t is főztek. Remélem, jövőre kialakítanak egy komolyabb szortimentet a kötelező IPA-val és még pár újabb izgalmas sörrel.

1205.JPG

Az év gerilla főzdéje a Brew Your Mind, akik nem tudtak eddig hibázni, és a remek IPA-k és APA-k mellé előrukkoltak a hordóérlelt Wild Ale-lel a Generations-szel, ami a belga és amerikai brettes és vadélesztős sörök méltó hazai képviselője. Mellettük mindenképpen említsük meg a Balkezes-t (akik idén egy nagyszerű balti porterrel, a Bagollyal is megajándékozták a közt), és Armando - KőváriGergőCsakajósör - Otchoa-t, aki a szokásos magas színvonalú IPA-k mellé, moldáv koprodukcióban (Litra Brewery) elkészítette a Kollabrettet, amit mindjárt natúr, meggyes, fekete ribizlis és szilvás ízben is megkóstolhattunk.

Az év sörözője a Rizmajer új József körúti Sörháza, ahol a hagyományos sörök és a vendégcsapon megjelenő profik, valamint az elképesztően igényes technikai hátország, amit a "színfalak mögött" épített föl a tulajdonos, mind azt szolgálják, hogy nagyon jó áron minőségi söröket és jó falatokat kapjon a betérő vendég.

902.JPG

Az év külföldi sörén nagyon sokat gondolkoztam. De talán az egyik legmeghatározóbb élmény a Tree House NE IPA-ja a Green volt, ami valami egészen élképesztően tiszta, mellékszál nélküli komlóélményt nyújtott, és ezért választottam a rengeteg nagyszerű főzet mellett.

Az idei magyar trendek a NE IPA, a Brett-es Wild Ale-es próbálkozások, és a hordós érlelések. Többek között Armando,fullsizerender3_1.jpg a Brew Your Mind, de karácsonyra a Kapucinus is főzött egy borral bolondított meggyes barna ünnepi sört.. És magyarok közül még nem volt szerencsém megkóstolni a Monyo: Anubis hordóérlelt változatait,monyoanubishordoimg_0906.JPG így némileg hiányos a listám. Annyi jó főzet van, hogy itt nem tudtam dönteni a Brew Your Mind Generations Wild Ale, a Horizont Pilot Series 2# NE APA és a Zip's új, Jamesonos hordóban érlelt söre, az Angel's Ser között.

zipsangelsserimg_3592.JPG

Hamarosan jövünk az Ország 2017-es sörtesztjével is, ahonnan tovább bővíthető a leg-lista, mert blogger- és kóstolótársaimmal újfent remek söröket próbálhattunk az idei év terméséből.

A "nyerteseknek" természetesen szívből gratulálok, és a többi sörfőzdének, sörfőzőnek és minden sörbarátnak is kívánok

SÖRHABBAN GAZDAG 2018-AS ÉVET!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr7113530283

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Évadzáró bumm a fejbe 2018.01.02. 10:13:58

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Heti sajtó címszó alatt 52 héten át gyűjtöttem, ki mit hord össze a magyar sajtóban és blogszférában, minek köze van az alkoholhoz. Nekem hasznos volt, és főleg melós, egy csöppnyit lefáradtam. A St...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása