Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Dreherfeszt 2017

img_7431.JPG

Rossz volt az idő, így az esti koncertek előtt még elég szellős volt a helyszín.

Idénre sikerült teljesen meggyőznöm magamat arról, hogy a Dreherfeszt tulajdonképpen ugyanolyan, mint a tusványosi szabadegyetem: a szektor legnagyobb szereplője itt villantja fel először, hogy mik a tervei a jövőre nézve. És nem is alaptalanul gondoltam így, hiszen eddigi két Dreherfeszt-látogatásomon – 2014-ben és 2016-ban – egyaránt felvillant, amolyan teaserjelleggel, hogy mi lesz a kőbányai sörgyár soron következő újítása. Igaz, ezek közül csak az előbbinek volt érdemi súlya, hiszen akkor jelent meg a sufni-hidegkomlózott Dreher, az, aminek sikerére alapozva utóbb beszerezte a gyár a Híres Komlóágyút, egy időre majdhogynem innovációs éllovassá válva a magyar nagyüzemi sörfőzés nem épp pionír hajlamú mezőnyében. Két évvel később már csak annyira futotta, hogy a fesztiválon debütált egy újabb komlóágyús (de a felhasznált komlófajta cseréjén kívül semmi nóvumot nem hordozó) sörük, az Amerikai Komlós.

Meg persze mindkét alkalommal voltak további, piaci termékfejlesztéssé nem váló különlegességek is a kínálatban, mint a nitrogénnel csapolt Bak 2014-ben, vagy a szűretlen-pasztörözetlen (?) Bak 2016-ban.

E ponton egyszerre két lábjegyzetet is be kell szúrjak a könnyebb értelmezés biztosítása végett: az első arról szól, hogyan keletkeznek a Dreherfeszt különlegességei. Erről persze nem szól semmilyen sajtóanyag vagy háttérbeszélgetés, de tökéletesen egyértelmű, hogy a fő szempont annyi, az innoválás semennyire ne akassza meg a gyár napi ügymenetét; azaz ne igényeljen se külön erjesztőtartályt, se egyedi technológiát. Ez kapásból kizár minden felsőerjesztésű sört, minden olyan malátát, ami nem szerepel létező termékekben, illetve minden olyan sört, ami erősebb annál a magas sűrűségű (7-8 alkoholszázalékos) alapsörlénél, amivel a hasonló nagy sörgyárak jellemzően dolgozni szoktak (ld. high gravity brewing). Maradnak tehát az utólagos ízesítések, ide értve most a hidegkomlózást is; a sörkeverékek; illetve olyan, a szokásosnál erősebb sörök, amik még beférnek az említett alapsörlé jelentette felső határ alá.

A másik lábjegyzet arra keres mentséget, miért írtam az előző előtti bekezdésben csak a Dreher Bak különféle mutációiról. Ezt már tényleg azok kedvéért írom, akik egyáltalán nem ismerősek a kőbányai sörkínálatban: a Bak az egyetlen olyan sajátmárkás söre a gyárnak, ami gasztronómiai szempontból is értelmezhető, megfelelve a sörfőzéssel kapcsolatos olyan romantikus elképzeléseknek, mint a pótanyagmentesség és az autentikusság.

img_7428.JPG

Szórólap a 2017-es fesztiválon csapolt sörökről (katt a nagyításhoz).

Olyannyira magával ragadott a már említett Tusványos-párhuzam, illetve a lehetőség, hogy hátha megint első kézből tudósíthatok valami olyan termékről, ami pár hónap múlva trendszetterré válhat a magyar söriparban, hogy el sem olvastam az idén aktuális sörkülönlegességekről szóló beharangozót. Pedig egyből gyanakvóbbá válhattam volna:

Többek között egyedül itt lesz csapon, méghozzá a legfrissebb tanksör formájában a nemrég piacra dobott, gyümölcsös aromát biztosító Mosaic komlóval „fűszerezett” Dreher Mozaik Komlós. De élvezhetjük majd az enyhén élesztős, karakteres Dreher Szűretlent, illetve a bodzavirág egyedi virágos aromájával megbolondított Dreher Floralt is. Emellett a nagy sikerre tekintettel itt is megkóstolható lesz az a magas alfa-sav tartalmú Centenniallel hidegkomlózott Sziget sör, amely a Sziget Fesztivál 25. jubileumára készült. Amire pedig végképp nem számítottunk, az a barna Dreher Bak csokoládés változata, amely az édes-kesernyés ízzel harmonizáló pörkölt, karamellás tónusával és kellemes, de nem tolakodó csokis, gyümölcsös aromájával egyszerre kihívás és kényeztetés a fogyasztónak.

A felsorolt négy különlegesség közül a Mozaik Komlós már szűk két hónapja kapható, a Floral nevű bodzaaromás Dreher pedig a tavalyi fesztiválon is szerepelt, így sok izgalmat nem ígértek. Maradt a Sziget-sör, ami értelemszerűen megegyezik a Hidegkomlóssal, az Amerikai Komlóssal, illetve a Mozaik Komlóssal, csak ezúttal centennial komló került a komlóágyúba (és ami nekem is csak azért lehet új, mert nem jártam a Szigeten); valamint egy újabb ízesített sör is, a csokoládés Dreher Bak. Ezeken felül a fesztiválon csapoltak még sima Drehert, valamint Hidegkomlóst – némelyiket szűretlen-pasztőrözetlen tanksörként is.

img_7429.JPG

Dreher Fesztivál Komlós és Dreher Csokis Bak.

Mindenesetre már-már vakkóstolói idealizmussal felszerelkezve érkeztem a fesztiválra, a sajtóanyag tartalmáról semmit sem tudva egészen addig, amíg oda nem mentem az első pulthoz. A két újdonsággal kezdtem a kóstolást, és egész jól jártam, mert a centennial komlós Sziget-sör volt magasan a legkellemesebb, ami az idei Dreherfeszten elérhető volt. Pont olyan, mint a Hidegkomlós, csak némi ananászos-guavás értelemben vett energiaital-hangulatú komlóvonásokkal gazdagítva; így a maga kis komlóágyús-dreheres mikrokategóriáján belül simán kiemelkedik. Csak hát ez is Dreher Classicból van, így aztán összességében így is a „gyenge középszerű” rá a leginkább helytálló jelző, mindenesetre gond nélkül meg lehetett inni ilyen magamfajta finnyás ínnyel is.

Másodikként a csokoládés Bakot kóstoltam, és itt alaposan elszabadult a zombiapokalipszis: az egyetlen kompromisszummentesen jó Dreher-sör meggyalázása történt a pohárban; Katica bevonót, esetleg megbőrösödött menzapudingot idéző, agresszív csokoládéaromával. Másfél deci elég volt belőle, de inkább sok.

img_7432.JPG

Hordócímke a Dreher Csokis Bakon.

Ahogy ez a két kóstolás lezajlott, egy kissé pánikba estem, mert még csak olyan húsz perce voltam a gyárudvaron, de már elbizonytalanodtam, hogy milyen sörgasztronómiai jellegű tartalmakkal tudnám még lekötni magam. Az egyik helyszínen, hál'Istennek, pont szembejött egy bontatlan csokisbak-hordó, pedánsan elhelyezett etikettcímkével, ami teljesen összezavart, ugyanis a „minőségi barna sör” felirat alatt két sorral már a „minőségi világos sör” felirat ékeskedett rajta, olyan kiváló alapanyagok társaságában, mint a kukoricagríz, a színezék patentkék V, vagy a jól ismert tartósítószer kálium-szorbát. Arra pedig, hogy a „világos” és a „kukorica” szavak egyaránt szerepelnek egy Dreher Bak-leszármazottnak nevezett dolgon, két magyarázat merült csak fel bennem, noha bizonyára számos további is lehetséges:

  • a „Bak” utótag csak egy álnév, és valójában a sima Dreher erős alapsörét keverték össze aromákkal és színezékekkel;
  • a címkeírásnál valaki rátenyerelt a billentyűzetre, és egy véletlengenerátor helyezett egymás mellé olyan alapanyagokat, amik valójában nem szerepelnek a szóban forgó sörben.

img_7436.JPG

Dreher Hidegkomlós Tanksör és Mozaik Komlós Tanksör (vagy fordítva).

Végül zavartan továbbálltam, és a patinás Tanksörbárban kipróbáltam a Hidegkomlós, illetve a Mozaik Komlós szűretlen-pasztőrözetlen változatait. A kóstolást ugyan nem segítette, hogy mint a fesztivál minden söre, ezek is fagypontközeli állapotra voltak hűtve, annyi mindenesetre újfent kitűnt, hogy a citrával hidegkomlózott Hidegkomlós egyértelműen karakteresebb és ingergazdagabb sör, mint a mosaiccal hidegkomlózott Mozaik. Ugyanakkor mindkettőn jól érződik a fáradt, már eleve másnapos ízű, grízes alap-Dreher savanykás alapkaraktere, és hát sajnos az a helyzet, hogy a kisüzemi főzdék és a (kis- és nagyüzemi) sörimport permanens forradalma mellett, de akár a Soproni IPA mellett is egészen szürkévé és érdektelenné vált mára az a plusz, amit az uncsi egyenlagerekhez képest a hidegkomlózott Dreherek családja nyújtani tud.

Persze talán igazságtalan vagyok, hiszen egy magyar nagyüzemi sörgyár zenei fesztiváljáról van szó, ahol sörgasztronómiai értékeket keresni egy kicsit olyannak tűnik, mint egy Diósgyőr-meccs szurkolói rigmusaiban hiányolni a vasgyártás helytörténeti emlékeinek áttekintését. De csak egy kicsit, hiszen míg a futballmérkőzések azért sehol nem ígérnek mély kultúraszociológiai kalandot, addig a sörgyáraknál egészen általános, hogy a saját telephelyeiken igyekeznek a lehető legjobb oldalukat felvillantani, és lehetőleg folyamatosan főzni olyan sörkülönlegességeket, amik csak helyben érhetők el, de egy évenként egyszeri saját fesztiválra aztán végképp.

img_7434.JPG

Tanksörbár – a tömeg hiánya továbbra is a rossz idő és a korai időpont összjátékának róható fel.

A történethez szervesen hozzátartozik, hogy akárcsak tavaly, úgy idén is a Dreher által biztosított sajtójeggyel és kóstolókuponokkal vettem részt a fesztiválon (ahová egyébként 2500 forint lett volna a belépő), így mindenképp egy kicsit kellemetlen, ha kizárólag rossz dolgokat írok róla. De hát az a helyzet, hogy ugyan bizonyára gördülékeny és rutinos volt a biztonságiak, a toitoiok, a fellépők stb. szervezése, ezekről nyilván nem a Sörbúvár blog dolga írni. Itt sörökről tudunk írni, azokat illetően pedig az a helyzet, hogy hiába van szó egy sörgyár által az önnön területén rendezett, Sörgyárfesztivál néven aposztrofált rendezvényről, egyszerűen nem találni olyan pozitívumokat, amiket ki tudnék emelni. Nemhogy nem sikerült kitalálni idénre olyan, kóstolóélmény szempontjából is értelmezhető alkalmi söröket, amik arról adnának tanúbizonyságot, hogy a Dreher is látja a környező világot és az abban megjelenő sörtrendeket, de még azt az egy árva Dreher Bakot mint büszkén felvállalható sört is sikerült valami egészen bizarr keverékkel helyettesíteni.

Míg például a szlovén Union sörgyárban (ami több szempontból is a Dreher ekvivalense, hiszen a fővárosban működik, nagyüzem, nem valami érdekesek az alapsörei, és szintén multicéges tulajdonban van) változó, csak a gyárban elérhető különlegességeket árulnak, egy egészen pofás étteremben, ami a gyár oldalában áll. De még a kulturálisan közelebb álló szlovák Zlatý Bažant is rendszeresen jelenik meg szezonális különlegességekkel, a mézes portertől a búzasörön át az IPA-ig. Eközben a Dreher évének fénypontja az, hogy hétféle verzióban csapolják ugyanazt a lapos, kukoricás világos lagersört, egy nyolcadik csapon a már többször megénekelt csokoládés jelenséggel kísérve.

sorok2.png

Három Dreherfeszt csapoltsör-kínálata: a kiemelt hátterű cellák a fesztiválpremiereket jelzik, sárga színnel az ízesített söröket, zöld színnel pedig a kreatívabb recepteket mutatva. A tanksör-verziókat nem választottam külön. (Katt a nagyításhoz.)

Sebaj, az esemény Facebook-oldala szerint a csokis Bak kirobbanó népszerűségnek örvendett, az esemény sikerét pedig inkább csak az esti eső és az esernyőbeviteli tilalom árnyékolta be: nem a sörsimogató ízlésfasiszták alkották a fesztivál célközönségét. Előbb-utóbb persze biztosan eléri a jó sörök országos penetrációja azt a szintet, hogy muszáj valami érdekeset mutatni itt is, szóval csak idő kérdése, mikor lép túl a koncepció a megúszós ízesített sörökön – csak hát az ember azt hinné, egy piacvezető sörgyár azért mégiscsak vállalna legalább egy pici proaktivitást a folyamatban. De mint a mellékelt ábra mutatja, szó sincs ilyesmiről.

A Dreherfeszten, a szervezők felajánlásával élve, sajtójeggyel és kóstolókuponokkal felszerelkezve vettem részt.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr3512804054

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lüktet, hasogat, betompul 2017.09.12. 16:07:07

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Nagy mennyiségű alkoholos ital fogyasztásának másnap jelentkező utóhatása a macskajaj. Jaj! Hiába hétfő, nem csak jajveszékelés van a Heti sajtóban. Hétszentség'17/36 2017. 09. 04. Az eső sem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2017.09.06. 13:38:27

"kihívóan és kényeztetően" kegyetlen cikk :O))))
Sőt, menzapudinglúdbőrzik a hátam, olyan bizonytíványt írtál róluk!

apuska · http://kocsma.blog.hu 2017.09.08. 13:36:45

Vettek egy komlóágyút sok pénzért, azt használják. Normális.
A hordón az összetevők tuti copy paste hiba, de hogy tartalmaz-e úgy egyébként csokit, ennek muszáj utánajárnom, és persze beszerezni a csokis Dreher Bakból egy kóstolómennyiséget, mert aki nem sörgeek, az jellemzően imádta.
Mint azt tudjuk, közvélemény és szakvélemény gyakran ellentmond.

-kk- 2017.09.08. 13:43:31

@apuska: hát a megengedő reakció ez is lehet, de:
- a komlóágyúba nem csak Dreher Classicot és nem csak homeopátiás mennyiségű komlót szabad tenni (főleg egy fesztiválra, alkalmi terméknek);
- én mondjuk nehezen tudok elképzelni olyan copypaste-hibát, aminél csak a szöveg első egyötöde nem stimmel;
- a címkén lévő "csokoládé ízesítő" szakaszban nem szerepel kakaó vagy bármi ilyesmi, meg is lepne, ha volna;
- és igen, az átlagos közösségi véleménynek nyilván más a viszonyítási alapja, mint nekem :)

rambo13 2017.09.08. 15:27:12

@-kk-: @apuska: a problema a copy paste elmélettel, h a címkén szerepelnek színezékek, is, ráadásul olyanaok, amik sötétté teszik a sört és nem szerepelnek másik Dreher termékben...
szomorú lennék, ha a dreher bak is így készülne a jövőben...

-kk- 2017.09.08. 15:32:56

@rambo13: Jó, de azok a színezékek mind a "csokoládé ízesítő" nevű összetevő részletezéseként szerepelnek, ami pedig - gondolom - egy dobozos termék; olyan, amit nyugodtan be lehet kis mennyiségben, sörfesztiválra való méretben is szerepelni. Mint ahogy a Floralhoz is nyilván külön vettek bodzaaromát (tavaly is meg idén is), hiszen tudtommal nem létezik állandó bodzás sör Kőbányán.

Mármint ezzel nem a copypaste-elméletet akarom védeni, mert nem igazán hiszek benne, inkább csak arra akarok utalni, hogy az egyedi összetevők jó eséllyel nem jelentik a sima Bak elkutyulódásának ígéretét.

rambo13 2017.09.08. 15:56:24

@-kk-: igen tudom, és hát az is tény, h nem vagyok jártas az élelmiszer ipari aromák világában, és nem ismerem ezek piaci árait, de vélelmezem,h a színtelen sima csoki aroma olcsóbb lehet(ami a Drehert ismerve igen komoly szempont:)) mint ez a katyvasz, ami alkalmas arra, h a "remek íze" mellett színt is adjon a sörnek...
szóval ha az alapsör barna lenne, akkor pár csepp aromával fel lehetne turbózni szvsz.

de sajnos láttam, h egyes kisüzemekben is hogy készül a "gyümölcsös sör"... és hátpont azt képzelem, h ez a cucc is úgy keletkezett...

de perzse én is remélem, h tévedek

Beer Ninja 2017.09.08. 16:21:42

Évek óta nem iszok semmilyen Drehert, max vendégségben, ha megkínálnak (sokfelé még mindig tartja magát a premium hit erről a sz*rról).

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása