Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Belvárosi Sörfesztivál - Budavárból a Szabadság térre

A dübörgő fesztiválszezon elérte a Belvárost is.

img_0637.JPG

A múlt heti Óbudai Kisüzemi Sörfesztiválról sok főzde átcuccolt a Szabadság térre. De most már nincsenek "egyedül", mert a Szabadság téren június 15-18. közötti négynapos sörünnepre melléjük költöztek a nagy gyárak és importőrők sörös standjai, a Kraft-osok, néhány budapesti és környéki sörös kulthely, és pár kereskedő. Mellettük Food Truck-ok, színpad zenével és Duma Színházzal, szombaton már délelőtt érkezik a Sör mi több és a tavaly az "Év fagyija" versenyen győztes Damniczki cukrászda közös koprodukciója, a Mentes Meggyes és a Bronzgombóc egy baksör-alapú karamell-fagyi.

A vidám vásári hangulathoz persze nem hiányozhat a giffie-automata és a sörbajusz verseny sem, természetesen szuper nyereményekkel.

img_0658.JPG

A sok vurstlis hacacáré mellett azért mi inkább a sörökre koncentráltunk, amiből idén sem volt hiány. A várbeli 2000 Ft-os belépődíj a Szabadság téren elmarad, így szabadon besétálhat bárki, azonban inni már - ahogy a Főzdefeszten is megszokhattuk, sokan persze ezt nem kultiválják - csak olyan poharakba adnak, amit a főzdéknél, árusoknál meg kell vásárolni. Ilyen pohárból viszont rögtön háromféle is van, egy talpas, hagyományosabb láger és gyümölcsös, könnyedebb sörökhöz, egy craft-beer pohár, IPA-khoz, APA-khoz és új hullámosabb darabokhoz, és egy nyújtottabb formájú pohár barna és fekete sörökhöz, búzákhoz. Ennek az ára 1200 Ft és nem visszaváltható. A másik nem vidámító hír, hogy a Toitoi-os fajanszba csak 200 Ft ellenében lehet bejutni, hogy kifollyon, ami befolyt, és a szovjet emlékmű, német háborús emlékmű tengelyében húzódó fesztivál nem is kínál nagyon alternatívát eldugott bokrok formájában...

img_0643.JPG

De most már tényleg jöjjenek a szívderítőbb sörök. A "nagyok" a fesztivál egyik utcáját kapták meg, és természetesen idén is hoztak némi multis innovációt. A Borsodi a Tüzes és a Jeges fantázianevű sörökkel indít. A Tüzes kicsit színesebb malátázást és egy kevés aromakomlót kapott, így nem szalmasárga, hanem rézes vöröses színben pompázik, és valamivel karakteresebb az alap Borsodinál. A Jeges meg egy duplán szűrt láger, aminek a fogyasztását 5 fokon ajánlják. Aki emlékszik még a Borsodi Super Dry-ra, az tudja, hogy első korty ugyanolyan, mint az utolsó, és nem sörízű sör. A Jeges ha lehet még rátesz erre egy lapáttal, egy ilyet nyugodtan leguríthat bárki randi előtt, tuti nem lesz sörszagú az orcája. Van aki ezt kltiválja egy sörben. A másik új "szerzemény" a bőcsiektől a Hoegarden Rosé, ami az eredeti Hoegarden málnás változata, igazi csajos, könnyű, majdnem üdítő-jellegű sör. A Dreher a Pilsner Urquell és a Dreher tankos változatával továbbra is hódít és persze itt az Arany Ászok Frissenszűrt is, amiről már megemlékeztem. A Heineken sem hagyta otthon az új blockbustert, a Soproni Óvatos Duhaj IPA-t, és Beers of Europe néven szedett egy csokorral az európai portfólióból. Ott az Affligem belga blonde ale, a Krusovice Cerny és 10-es Svetly és ami viszonylag új, és egy fesztiválon nem is lehet vele mellé lőni, a Mort Subite meggyes lambicjét, ami a BelleVue Kriek és a már említett Hogarden Rosé méltó ellenfele lesz. Ebben az utcában megtaláljuk még a hagyományos angol söröket, meg a Giunness standját, ahol magunk is megtanulhatunk perfekt Giunnesst csapolni.

A másik utcán a KKK (kisüzemi-kézműves-kraft) szcéna képviselői a főszereplők. Néhányukkal (Beerfort, Gyertyános, Etyeki) már az Óbudai Sörfesztiválon is jártam. Az Áperte két söre (Első Csók láger és a Dögös Vörös - búza) mellett ott a Főzdepark, a Kraft standja a Monyo, a Mad Scientst, a Hop Top és a Horizont söreivel, az Ugar Brewery, a Kecskeméti Sörmesterek, a Hübris, és a hagyományosabb vonalat képviselő Rotburger, meg hátrébb a Csíki standja is látható. Kitelepült a Krak'n Town és ők ételeket is kínálnak, ott a szentendrei Teddy Beer a Brew Your Mind söreivel, és van egy Brew Dog stand is Brew Doug és a londoni Fourpure-főzde remek craft-söreivel.És semmiképp sem utolsósorban a Beerside sörkereskedés, mely a De Molen, Pohjala és To Ol sörök mellett sok egyéb menő craft sört hozott el, és azt mondtták hamarosan náluk is kapható lesz Omnipollo is, bár az még nem ezen a fesztiválon...

Ahol a rohanós délután alatt hosszabban is megállhattam az a fesztiválszervezők új főzdéjének a standja. A First Craft Beer Zip-rendszerrel és Csupor Marci főzőmesterrel (aki egyébként a saját söreivel is kinn van) három béta főzetet hozott el. Egy kicsit édeskésebb, jellegzetes enyhén sárgabarackos észteres élesztő illattal és óvatosabb komlókeserűvel ellátott American Pilsnert, egy nekem kicsit jellegtelenebb APA-t és egy komlóval igen gazdagon megtolt IPA-t mutatott be. Az IPA kellően gyümölcsös, szűretlen és a nyers füves-gyantá komlóval borít el mindent, de nem annyira hátbavágósan keserű, hanem barátságosabb alfasavval operál.

A másik elidőzésem a miskolci Zip's standja mellett volt, ahol a sok finomság közt négy - viszonylagos (valamelyiket a Krak'n Townban lehetett csapon látni) - újdonság is figyel a csapon. A Mangós APA egy édeskésebb, virágosan könnyű darab, a Grapefruitos egy savanykásabb, karakteresebb, de messze van a pusztítóan savanyú sour-ok mindent elsöprő citromsavas támadásától, úgyhogy melegben kellemes frissítő. A Zip's Werewolf IPA és az Alpha Wolf Double IPA mellett a Mosaic komlóval turbózott láger nyűgözheti le a hopheadeket. A kávés Witbier érdekes koncepció, de ami nekem a nagy favoritom és szerintem világszínvonalú sör, az a Cascara-val ( a kávégyümölccsel - ami a koktélosok egyik aktuális sláger-alapanyaga) készült Berliner Weisse, a Dirty 42 valami egészen elképesztően jó lett. Aszalt gyümölcs, füge, datolya, mazsola, frissen párolgó szőlőtörköly, illatos teafű, könnyű kávéaroma belecsomagolva egy amúgy vad tejsavas erjedésű búzasörbe. De itt a tejsav intenzív savanyúja eltűnik és marad a szuperizgalmas ízekkel játszó sör. Geekeknek és kísérletező kedvűeknek kötelező kanyar.

Úgyhogy hajrá-hajrá, irány a Szabadság tér, és akinek még ez sem elég, a West End teraszon még cseh sörfeszt is van... Sörrel fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr6012600677

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Édes az öle a kocsmárosnőnek 2017.06.19. 16:43:33

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Bújj ide hozzám, hol a Heti sajtó a morzsáit leszórta. Ide az ölembe. Így ni! Ha azt hinnéd, megtalállak csípni, nem gondolod rosszul! Hétszentség'17/24 2017. 06. 12. A Jászai Mari téri golf-s...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása