Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Gőzerővel - Fűtőház Sörfőzde (Rétság)

A mozdonyok rengeteg férfiszívet megdobogtatnak. A sörök még többet. A mozdonyos sörök meg csodás metszetként erősítik a két halmaz keltette vágyakozást. Isten hozott mindenkit a Fűtőház Sörfőzde világában!

Hava István főzdéje nem ismeretlen már a Sörbúvár törzsolvasók számára. Először a Gellért Márton-napi sörös rendezvényén kóstoltuk kollégáimmal a söreit, aztán egy egész csapat sajtóhuszár és sörcikkgyűjtő robogott keresztül a Börzsönyön a farmotoros Ikarus-szal decemberben, hogy megcsodálja a főzdét. Erről a túráról sajnos lemaradtam, ám Hava István meghívott egy külön főzdelátogatásra Katona Csaba sörtörténésszel és Sal Bandy (Kézművessört a népnek) bloggerrel, hogy végigkóstolhassuk a szortimentet.

A családi ház vasúti váróterem-szerű melléképületében múzeum-szerű előtérbe lép be a látogató. Képek, ereklyék és persze sörök. Majd eggyel beljebb invitál minket a főzőmester és belépünk a főzdébe, ahol egy a Monyo-ban kiérdemesült és kinőtt Agrometal-rendszerű modern, de kompakt kis főzdeberendezés fogad. Az áhitott csendben, csak a tartály tetején köpködi a  kotyogó a sörhabot. Beszélgetés közben végig is kóstoltuk a teljes szortimentet, elsőként a Summer Ale-t a V43 Szilit, amelynek egy több, mint fél éves változatát is megízleltük. A következő a szortimentben az M61, a Nohab, egy vöröses IPA, majd a Hava István mozdonyvezető édesapjának 327-139-es pályaszámú, mozdonyszépségversenyt is nyert gőzösének szentelt Stout és végül a tavaly ősszel debütált M63 Bulldog, egy belga stílusú Tripel a jelenlegi csúcssöre a főzdének. Ebből egy elképesztően komplex két éve palackban érlelődő korábbi főzetet is kibontott a tiszteletünkre a főzőmester, amiből már csak néhány palack lapul a pincéjében. A Fűtőház Sörfőzde látványvilága, címkéi, megjelenése nagyon szép, egységes, színben és formában is kidolgozott, minden azt tükrözi, hogy a tulajdonos szíve-lelke benne van a vállalkozásban, és ha még jó söröket is főz, akkor a siker garantált. Az őszi kóstoló óta sokat tökéletesedtek a főzetek, úgyhogy öröm volt látni, hogy a jó koncepciók mennyit finomodtak az eltelt 3 hónap alatt. Az ajándékba kapott szortimentet otthon vizsgáltam meg behatóbban.

V43 Szili - Summer Ale (4,5%) Ez a sör egy remek angolos ale, pintes pohárban érzi igazán otthon magát. Szép, tartós bézs hab és gesztenyeméz szín jellemzi. Megszagolva enyhén citrusos, virágos komló, maláta és főzőház-illat dominál benne. Ízében édeskés maláta, kenyeres, diós-mogyorós, magvas nyitás után kezdődő komlós lecsengés, de a maláta picit elnyomja. A Fűtőház összes sörére jellemző a gazdag anyaghasználat, a bőkezű malátázás, de ennél a könnyed sörnél ez talán picit sok is. Testesebbnek, krémesebbnek hat egy 4,5%-os sörnél, sok maradék cukor érződik ki belőle, egy Summer Ale-nek túl sütis.

Számomra kicsit szárazabbra, enyhén "vizesesebbre" erjesztve hozná a neve szerinti hatást. Vagy egy másik irány az volna, hogy némi földesebb, angolosabb komlóval (Fuggles) és egy kis plusz Crystal és Maris Otter malátával erjesztve remek ESB válna belőle.

M61 Nohab - American IPA (6,5%) Nem csak nekem volt a kedvenc mozdonyom a svéd Nohab, melyből nemrég 8 mozdony vonatattal szerelvényt is láthattak a hazai vasútbolondok. Bence barátom komoly élettapasztalatokról tanúbizonyságot tevő megjegyzése a témában, hogy 8 Nohab majdnem olyan csodálatos, mint 8 erélyi kopó, minden bizonnyal helyén való. Mindkét látvány megdobogtatja a szíveket.

A Nohab rágógumis, tuttifruttis, észteres illatához fűszeresen gyümölcsös áfonyás, fekete ribizlis aromák kacsolódnak. Hozzá kevés szantálfa, diós maláta, joghurtos, tejszínes eper, krémmel töltött vajas keksz. Nem a trópusi grapefruitos komlós IPA-vérvonal, hanem inkább a malátás, East-Coast Style. Vörösrezes aranyban játszó színű, dús tojásszínbe hajló bézs habkoronával. Ízében piskótás testes malátaalap mellé gyantás ("piny") komló. Kevés grapefruitos, gránátalmás lecsengés visz el a száraz, üdítően kesernyés utóízig. Remek a karbonációja, apró, krémes buborékok, egy klasszik malátás, harapható IPA.

M63 Bulldog - Belgian Tripel (8,5%). Az ősszel kóstolt debütáló főzet óta, teltebb, komplexebb, letisztultabb. Már nem csak ígéretes, hanem egy szép sör.

Az élesztő fruttis, rágós észterei itt is dominánsak, de itt ez vadvirágos réttel, datolyával, méhviaszos édességgel, cukrozott rebarbarával, eperdzsemmel párosul. Ecru habkoronája alatt szép tölgyfaszín sör lapul. A diós malátásságba a fügelekvár, datolya, szamóca, dió, cukrozott mandula vegyül az ízben. Krémes teltség, kerek, komplex ízkép, remek egyensúlyban van az édes maláta és a komló, melyek között gyümölcs és diólikőrös olajosság jelenik meg. Diós, édeskés, lekváros utóíz marad lecsengésként, kis szájösszehúzó komlóval.

327-139 - Stout (6,7%) Ősszel a Gellértben még a Nohab volt a főzde legjobb söre, de februárra egyértelműen a Stout vette át ezt a szerepet. Gyönyörű, kerek, nagy formátumú sör lett belőle. Mondtam is Istvánnak, hogy erre aztán büszke lehet. Aztán, hogy magam is tömjénezzem kicsit az élet visszaigazolt, mert a dublini Alltech versenyen aranyérmet szerzett, Ezúton is gratulálok Hava Istvánnak az elismerésért!

Intenzív csoki, kakaó, tejszínes, krémes kávé illat, csokis croissant, süteményes édeskés, diós maláta a 327-139 belépője. Őzbarna paplanos hab, lilásba hajló éjfekete szín. Kis kávés, kávékrémes ízzel indít, majd a csoki mellé remek gyümölcsökkel gazdagodik. Fekete ribizli, szeder, szilvazamatot szállítanak a krémes apró buborékok. Kávés-földes lecsengés, és kevés frissítő fanyarság teljesíti ki ezt a remek Stoutot.

A Fűtőház Főzde söreit csak üvegben lehet kóstolni. Istvánnak az a hitvallása, hogy egy sörözőben nem biztos, hogy olyan gonddal bánnak vele, és aggódik, hogy elromolhat a minőség. Ezért is nagy hír, hogy a Food Truck udvar április 7-én rendező pályaudvarrá alakul át, és a vágányokra befutnak a főzde sörei, ezúttal először a főzde történetében hordóban, és csapról kóstolható a négy remek sör. A masinisztának, Hava István főzőmesternek Katona Csaba "önkéntes pályamunkás" segít, hogy bemutatkozhassanak a még szélesebb néptömegeknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr612368661

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hab a portán 2017.04.10. 15:47:13

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. 14 hete szedi rendbe a Heti sajtó, miben az alkohol léte, amiért a gyűjtő minimum tortát érdemelne habbal, az se baj, ha sör lesz, hogy akadna a torkán, folyjon ki az orrán, attól függően, melyiket n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hallójárat 2017.04.07. 13:04:08

Képekről úgy tűnik, mint ha a stouton kívül a többi sörnek ugyan az lenne a malátaalapja. Eddig mindenesetre úgy tudtam, hogy a summer ale az a blonde ale egy fajtája, ezt színben nem igazán hozza.
Apropó, malátával erjesztésről még nem hallottam, hogy kell azt elképzelni? :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.04.07. 15:45:08

@hallójárat: A Nohab vörösebb, a Szilit én sem Summer Ale-nek hívnám, de ezt egyrészt mondtam is másrézt írtam - világosabb rézszínű. És meg kell jegyeznem, hogy egy csepp gonoszság azért van a commentben, ha jól értelmezem. :)

hallójárat 2017.04.07. 23:06:15

@pif: nem is neked szántam a summer ale-vel, mint megnevezéssel kapcsolatos megjegyzésem, hiszen nem te nevezted el így. A piszkálódás gonosz élét próbáltam elvenni, de ennyire tellett

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása