Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Vissza a gyökerekhez - új Rizmajer Söröző a Józsefvárosban

A csepeli Rizmajer már rengeteg Sörbúvár-poszt témája volt, és több, mint 10 éve Csepel-szigetiként már én is egy kicsit helyi erőnek érzem magam, úgyhogy a lokálpatrióta szellem is megszólal ennél a posztnál. Józsinak már a nagyapja is szódás és kocsmáros volt, és beszélgetéseink során azt is megtudtam, hogy józsefvárosi sváb családból származik. Így valahol jelképesnek is tekinthető, hogy a Józsefvárosban, egész pontosan a József körút 14. alatt nyit meg a Rizmajer új sörözője.

img_9431.JPG

Nyolc év alatt az igencsak közepes Szebeni Ászoktól eljutottunk oda, hogy egy állandó és jó minőségű szortimenttel (ászok, kukorica, búza, fekete, konyakos meggyes, gyömbéres), melyből a Fekete és a Búza szerintem a legkiválóbbak, és rengeteg kollab és gerilla sörrel, illetve alkalmi főzettel a tarsolyában a cég tett egy öles lépést a Belváros felé. Rizi sokszor mondta, hogy az egyre növekvő versenyben egy sörfőzdének a biztos alapokhoz mindenképpen szükséges a saját söröző, ahol jó minőségben árulhatja a teljes szortimentet. Persze azért az sem baj, ha a pörgős belvárosi szórakozónegyedek látóterében van a sör, mert hiába olcsóbb a csepeli sörház, valahogy nem akaródzik sokaknak odáig elhévezni, pedig a város közepéből 20-30 perc alatt oda lehet érni. A környéken nem is lesz egyedül, mert a Krak'n Town vagy a Bohémia Söröző alig 100-200 méterre található, így egyre jobban el lesz kényeztetve, aki a 7. kerületből a nyóckerbe szeretné átrakni a székhelyét.

Szóval Józsi vett egy nagy (nagyon nagy) levegőt és a napi ügymenet mellett belevágott egy hosszú vágtába, az építkezéssel, engedélyek kijárásával tarkított idegőrlő menetbe, Aztán február 9-én este hatkor megnyitott az új Rizmajer Sörház. A 3 szint egész egyszerűen funkcionális (bár a belsőépítészet kedvelőinek csemege lesz a 3 szintet betöltő fém csigalépcső) és barátságos. Igazi sörözői hangulatot árasztanak a bárszékes boxok, a nagyobb csapatokat váró padok, a pincében a szeparé bőrkárpitos székekkel. Minden rendű és rangú társaság megtalálja a maga sarkát, ahova vissza-visszatérhet egy nem feltétlenül csúcs, de egy korrekt és jó áron mért korsó sörre, hogy mellé a street-food és majd pasta ételeket, bécsi szeletet, kenyérlángost, snackeket harapjon a belvárosi mércével igen kedvező áron bőséges adagokkal.

És ha a betérő vendég bepillantana a színfalak mögé, akkor láthatná azt a gondosan megtervezett és kialakított technikát, amit azért építettek - nem kevés befektetéssel - bele a sörházba, hogy mindig tartani tudják a színvonalat. Ott a hipermodern étellift, a sokkoló hűtő, a 17 csapot egy időben profin átmosni képes tisztítórendszer, és a galérián az az átfolyásmérős 3 sörcsap, aminél feltöltőkártyával lehet csapolni. Úgyhogy "sörbérletet" is lehet váltani az emeletre.

img_9435.JPG

A szakmai megnyitón a bloggerek és újságírók mellett ott volt Rizi szinte összes volt Corvinusos Sörmester-csoporttársa, nem egy közülük maga is sörfőző, és a hazai sörszakma színe-virága. A rendezvényen egy másodpercig nem volt olyan érzésem, hogy egy "sajtómegnyitón" vagyok, ahol majd szépet-jókat kell írni a dizájnról, helyettem ezt úgyis megtette profi mód a beerporn, a sörökről a bekészített sajtóanyag szerint. Olyan volt a parti, mint egy nagy baráti társaság összejövetele, egy közös ünnep, hogy egyikőjük befejezett valami nagyot, számára fontosat, és meghívta a csapatot, hogy osztozzon az örömében. Készültek a burgerek, grill csirkemellek, folyt a sör, a saját sörök mellett az áprilisban örvendetesen újranyitni készülő Hopfanatic szicíliai narancsos Nohoplimitjével megfejelve, - a Cingulus Fekete Sörből a Czetis-ház által főzött aranyérmes Sörpárlat, és a hosszú hajrá után ezen az estén Józsi is elégedetten hátradőlhetett egy picit, mert felavattuk és belaktuk a helyet, hogy előkészítsük a nagyközönség számára. Mi, akik ott lehettünk vele meg úgy éreztük, hogy egy közös munka eredménye ez az új sörház, ami tanácsokból, jó ötletekből, végigmelózott fesztiválokból és persze a sör szeretetéből fakadó közös energiákból adódott hozzá a Rizmajer Sörfőzde sikeréhez.

img_9436.JPG

Mától már egyhetes próbaüzem, finomhangolás, majd jövő hétvégén hivatalos megnyitó. És ha a helytörténészek 200 év múlva egy kicsit jobban megkapargatják a felszínt, lehet, hogy az is kiderül, hogy a József körutat is Rizmajer Józsiról nevezték el... Gratulálok, és köszönöm, hogy ott lehettem!

Zárásul némi kiegészítő képdokumentáció -kk- kollégától:

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr5212189352

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mindenki függ valamitől 2017.02.13. 17:19:18

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Jönnek az újak, életjelet mutatnak a régiek, ellentétek mindig lesznek, s ha betámadnak a pomogácsok, felkorbácsolódnak a kedélyek. Szó szót követ, én meg a szavakat, a Heti sajtó egy finom gyűjtés, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hallójárat 2017.02.11. 12:08:58

Azzal a kijelentéssel, hogy a Hopfanatic örvendetes újranyitása, a múlt ismeretében azért várnék egy kicsit. A tények ismeretében az örvendetes (és sorsszerű) az sokkal inkább a bezárása volt

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.02.13. 12:05:28

@hallójárat: persze, voltak fertőzött sörei, de mondj már még egy hazai főzdét, akinek a Mikkeler Bar-ban Koppenhágában (kollab) söre volt csapon? Úgyhogy ne írjuk le Tomit...

hallójárat 2017.02.13. 14:23:08

Nem írom én le, szerintem már réges-rég leírta magát. Én legalábbis egy embert nem ismerek, akinek ne remegett volna meg nagyjából végérvényesen a bizalma a sörei iránt. Azzal, hogy a Tesco felvette a kínálatába a söreit (amíg azok piacon voltak), szerintem még tovább bővítette a "rajongói bázisát". A Hunyadi téri sörözőjük egy dohos, penészes falú porfészek volt, pedig a szentandrásiak megmutatták, hogy lehet a krimót kulturáltan is vinni. Azon a helyen, ahol a versenyen nagybüszkén díjat nyert White Hopsból már a rá következő héten se sikerült nem megsavanyodottat csapra verni. Vagy a szülinapi bulijukon az a hányásszagú Next Level. A záróbulin kiszórt félárasított sörök közül egy nem volt, ami rendben lett volna. Az említett búzasörből pl. mind a lefolyóban végezte...
És akkor még csak a égbekiáltóan visszataszító példákat említettem, stabil minőség nulla, a többi söre is az esetek többségében alulmúlt minden képzeletet.
Azt elismerem, ha szerencsés volt a csillagok együttállása, azért kisültek jó dolgok. Úgy tízből egyszer. Az említett Importerről sajnos lecsúsztam, de hát az még a kezdeti lendület idején készült, akkor még elképzelhető, hogy nem szart olyan nagy ívben mindenre és mindenkire a drága Tomi.

De hát ez egy ilyen ország, se a megbukott politikai közszereplők nem bírnak visszavonulni, se a megbukott sörfőzők.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2017.02.23. 12:47:12

@hallójárat: Amikor először futottam savanyodott söreibe, akkor nagyon pozitívan reagált, nem akart legendássá válni. De úgy látszik, sikerült. Igazából a szénné komlózott sörei nekem mind bejöttek, de ha már Tomiba rúgunk, engem inkább az a kényszeres extravagancia zavart, ami időnként az ötlettelenség miatt már majdnem annyira műbalhénak tűnt, mint mondjuk egy oyster stout. Még a Pils of Simcoe-nál is azt éreztem, mennyivel jobb lett volna, ha ebből a cuccból főz egy odabaszósabb IPA-t.

Viszont a Popcorn legutóbb is jó lett, és nekem most frissen ez a narancsos Nohoplimit is bejön. Érdekes, hogy emlékeim szerint az IPA-i nem is savanyodtak.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.02.23. 18:40:37

@lilakutyak: ehhez csak annyit, hogy sztem a Pils of Simcoe a tavalyi lágeres Főzdefeszt egyik, ha nem A legjobb hoplágere volt

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2017.02.28. 10:26:04

@pif: Tudom, hogy szerinted. De attól még nem lesz pils belőle, és attól még lehet az a véleményem, hogy ezekből az alapanyagokból érdemesebb lett volna egy SMaSH IPA-t főzni. (Bár a Credo meg asszem épp pilseni malátából van.) Nekem egyébként a Vertigo is, a Zulager is meg a Jozin Z Bozin is jobban bejött. De nem tartom kizártnak, hogy a Pils of Simcoe is savanyodott üvegben. Igazából a Rizmajernél is lehet gyorsan savanyodó tételbe futni, de elég ritkán, és eleve rövid szavatossági idővel kerül forgalomba, sz'al ezeket néha hajandó vagyok a nem megfelelő tartással magyarázni.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.02.28. 11:30:39

@lilakutyak: Rizinél eddig csak szavidő lejárta után találkoztam savanyú sörrel. Mondjuk olyankor mindig - a Fekete egyébként egy kis irányítással egész jó Oud Bruin is lehetne. Pont a Simcoe volt, hogy nyáron 2 hónapra a pincében felejtettem egy üveggel és semmi baja nem volt 3 héttel lejárat után. A Jozin az egyik jó pilzeni volt a KKK-sörök közül. A másik a Csupor Marci Pils próbafőzet a Váci út 183 (jelenleg First) tanulmány, ami a budavári fesztre készült.

rambo13 2017.03.03. 10:22:45

tegnap sikerült menni, alapvetően persze nekem is tetszik, h van lett ez a hely, dde pár negatív észrevétel:

az összes sör iszonyatosan túl van hűtve
az h csak a pultnál van kiszolgálás az egy oltári hülyeség, a bejáratig áll a sor
túl hangos a zene
a hamburgerben a "hús" csapnivaló és brutál sós
és jó lenne ha az üveges söröket helyben is lehetne fogyasztani, főleg ha van olyan tétel ami csak úgy érhető el (pl 424)

pedig nagyon akartam szeretni, maga a kialakítás tetszik, sztem elég szép lett, a konyha is tök ügyesen van megoldva, (bár ezt a mikrofonba bemondjuk h kész a kajád stílust én nem annyira pártolom)
a csapos is nagyon felkészült volt a sörökből és persze jó h már itt is adnak kóstolót ha kér az ember

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása